 Spitalul, motiv de dispută în CJ
• consilierii judeteni s-au „minunat“ cînd au aflat că 93% din fondurile care ajung la Spitalul Judetean se duc pe salarii • restantele acestei unităti spitalicesti sînt de circa 223 miliarde de lei vechi si s-au adunat din 2007 • PNL ar fi vrut ca de la CJ să se dea două miliarde, dar propunerea le-a fost refuzată • Situatia financiară grea în care se zbate Spitalul de Urgentă Neamt a stîrnit dispute, cu si fără iz electoral, în legislativul judetean. Povestea a început de luna trecută, cînd consilierii au cerut de la conducerea unitătii spitalicesti o informare privind situatia financiară, lucru care s-a întîmplat ieri, la sedintă. Tot ieri, penelistii au venit în fata colegilor cu o propunere în baza căreia voiau ca din fondul de rezervă al bugetului judetului să se acorde o sumă „pentru a se putea debloca situatia nefirească în care se găseste cea mai mare unitate spitalicească din Neamt. Considerăm că acest ajutor financiar poate sustine achitarea măcar a utilitătilor aferente activitătii spitalicesti pentru o lună (35.000 de lei la E.ON Gaz, 75.000 de lei Apa Serv, 50.000 de lei Transenergo, 13.000 de lei Romtelecom, 50.000 de lei spălătorie) sau a unei părti a cheltuielilor cu întretinerea pacientilor“. Suma totală era de 2,23 miliarde de lei vechi, dar, prin semnătură a presedintelui Vasile Pruteanu, „proiectul de hotărîre initiat de către grupul de consilieri judeteni al PNL nu poate fi aprobat întrucît a fost formulat cu depăsirea competentelor legale privind dreptul de initiativă legislativă în ceea ce priveste rectificarea bugetului judetului Neamt si utilizarea fondului de rezervă“. Motivarea cu care a venit seful CJ nu a fost pe placul penelistilor, care au venit cu argumente în fata lui Vasile Pruteanu, dar situatia nu s-a schimbat.
Datorii istorice
Situatia financiară a SJN a fost prezentată de către consilierul PDL Cristian Petrovici, ca fost director al unitătii. „După cum cunosc eu situatia financiară a SJN, suma propusă de PNL nu este modică, iar nevoile spitalului sînt mult prea mari. 93% din fondurile care vin de la CAS la spital se duc pe salarii si sporuri. Cu 7% cît rămîne, ce se poate face? Anul acesta restantele au crescut de la 200 la 223 miliarde de lei. Nu se pot achizitiona materiale sanitare si singura rezolvare nu poate veni decît de la CAS si Ministerul Sănătătii. Datoriile actuale nu se vor putea plăti niciodată. Ce cere PNL nu asigură nici măcar pe jumătate de lună utilitătile. Eu pun întrebarea, ce s-ar întîmpla în cazul unui accident colectiv de muncă?“. Penelistul Neculai Stan a spus că trebuie verificat dacă vina pentru această stare apartine managerului, caz în care s-ar putea interveni usor, iar dacă treaba tine de minister, atunci trebuie făcut lobby acolo. Pesedistul Radu Miron a propus amînarea proiectului cu care au venit penelistii pînă la următoarea sedintă, timp în care s-ar identifica si principalii vinovati. Vasile Pruteanu nu a accepat nici această propunere, îndemnîndu-i pe consilieri să vadă ultima rectificare de buget, în baza căreia s-au alocat bani pentru repararea unui aparat de la spital, lucru care se va face si luna viitoare, pentru acoperirea altor nevoi. Consilierul Vasiloiu a pus în plen întrebarea - dacă 93% din fonduri se duc pe salarii, unde mai este menirea spitalului, cea de a asigura servicii medicale, dacă pentru aceasta mai rămîne un procent de 7%? Răspunsul a rămas în coadă de peste si s-a votat initiativa penelistă. 18 pedelisti au fost de acord cu respingerea ei, 15 pesedisti si penelisti au fost pentru si un consilier s-a abtinut.
„Nu noi am făcut bugetul de salarii“
Lămuriri în fata consilierilor judeteni a avut de adus doctor Silvia Rosescu, directorul SJN. Ea le-a precizat consilierilor faptul că organigrama spitatului numără 1.600 de salariati, dar sînt angajati doar 1.399, restul posturilor fiind blocate si nebugetate. Dintre cei neangajati, 78 ar trebui să fie medici, care ar lucra alături de cei 140 de doctori ai spitalului. „Nu noi am făcut bugetul de salarii, ci Casa Natională de Asigurări de Sănătate. Ce vină are managerul spitalului că 93% dintre fonduri se duc pe salarii? În anii 2007 si 2008 s-au adunat restante de 200 miliarde de lei, iar în acest an s-au mai acumulat doar 23 miliarde si am functionat pe mai nimic. Vreau să vă spun că rezolvăm cazuri medicale similare ca si complexitate celor care ajung în clinicile universitare. Am declansat stare de urgentă la Spitalul Judetean si am făcut nenumărate drumuri la Bucuresti, la toti cei care ne-ar putea da bani. Problema nu tine de CAS, care adună contributia de 6% de la angajati. Banii sînt tinuti de Ministerul de Finante. Ca să functionăm la un nivel normal, avem nevoie de trei milioane de euro pe lună. Deocamdată functionăm cu 1,2 milioane de euro pe lună si de aceea o ducem atît de greu. Nu mai putem functiona din donatii“, a declarat doctor Silvia Rosescu.
Vasile Pruteanu a precizat că astăzi va primi un răspuns de la Ministerul Sănătătii cu privire la o posibilă deblocare a situatiei financiare de la SJN, fie ea si partială.
|