Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Noiembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Spitalul, motiv de disputã în CJ

Spitalul, motiv de disputã în CJ

• consilierii judeteni s-au „minunat“ cînd au aflat cã 93% din fondurile care ajung la Spitalul Judetean se duc pe salarii • restantele acestei unitãti spitalicesti sînt de circa 223 miliarde de lei vechi si s-au adunat din 2007 • PNL ar fi vrut ca de la CJ sã se dea douã miliarde, dar propunerea le-a fost refuzatã •

Situatia financiarã grea în care se zbate Spitalul de Urgentã Neamt a stîrnit dispute, cu si fãrã iz electoral, în legislativul judetean. Povestea a început de luna trecutã, cînd consilierii au cerut de la conducerea unitãtii spitalicesti o informare privind situatia financiarã, lucru care s-a întîmplat ieri, la sedintã. Tot ieri, penelistii au venit în fata colegilor cu o propunere în baza cãreia voiau ca din fondul de rezervã al bugetului judetului sã se acorde o sumã „pentru a se putea debloca situatia nefireascã în care se gãseste cea mai mare unitate spitaliceascã din Neamt. Considerãm cã acest ajutor financiar poate sustine achitarea mãcar a utilitãtilor aferente activitãtii spitalicesti pentru o lunã (35.000 de lei la E.ON Gaz, 75.000 de lei Apa Serv, 50.000 de lei Transenergo, 13.000 de lei Romtelecom, 50.000 de lei spãlãtorie) sau a unei pãrti a cheltuielilor cu întretinerea pacientilor“. Suma totalã era de 2,23 miliarde de lei vechi, dar, prin semnãturã a presedintelui Vasile Pruteanu, „proiectul de hotãrîre initiat de cãtre grupul de consilieri judeteni al PNL nu poate fi aprobat întrucît a fost formulat cu depãsirea competentelor legale privind dreptul de initiativã legislativã în ceea ce priveste rectificarea bugetului judetului Neamt si utilizarea fondului de rezervã“. Motivarea cu care a venit seful CJ nu a fost pe placul penelistilor, care au venit cu argumente în fata lui Vasile Pruteanu, dar situatia nu s-a schimbat.

Datorii istorice

Situatia financiarã a SJN a fost prezentatã de cãtre consilierul PDL Cristian Petrovici, ca fost director al unitãtii. „Dupã cum cunosc eu situatia financiarã a SJN, suma propusã de PNL nu este modicã, iar nevoile spitalului sînt mult prea mari. 93% din fondurile care vin de la CAS la spital se duc pe salarii si sporuri. Cu 7% cît rãmîne, ce se poate face? Anul acesta restantele au crescut de la 200 la 223 miliarde de lei. Nu se pot achizitiona materiale sanitare si singura rezolvare nu poate veni decît de la CAS si Ministerul Sãnãtãtii. Datoriile actuale nu se vor putea plãti niciodatã. Ce cere PNL nu asigurã nici mãcar pe jumãtate de lunã utilitãtile. Eu pun întrebarea, ce s-ar întîmpla în cazul unui accident colectiv de muncã?“. Penelistul Neculai Stan a spus cã trebuie verificat dacã vina pentru aceastã stare apartine managerului, caz în care s-ar putea interveni usor, iar dacã treaba tine de minister, atunci trebuie fãcut lobby acolo. Pesedistul Radu Miron a propus amînarea proiectului cu care au venit penelistii pînã la urmãtoarea sedintã, timp în care s-ar identifica si principalii vinovati. Vasile Pruteanu nu a accepat nici aceastã propunere, îndemnîndu-i pe consilieri sã vadã ultima rectificare de buget, în baza cãreia s-au alocat bani pentru repararea unui aparat de la spital, lucru care se va face si luna viitoare, pentru acoperirea altor nevoi. Consilierul Vasiloiu a pus în plen întrebarea - dacã 93% din fonduri se duc pe salarii, unde mai este menirea spitalului, cea de a asigura servicii medicale, dacã pentru aceasta mai rãmîne un procent de 7%? Rãspunsul a rãmas în coadã de peste si s-a votat initiativa penelistã. 18 pedelisti au fost de acord cu respingerea ei, 15 pesedisti si penelisti au fost pentru si un consilier s-a abtinut.

„Nu noi am fãcut bugetul de salarii“

Lãmuriri în fata consilierilor judeteni a avut de adus doctor Silvia Rosescu, directorul SJN. Ea le-a precizat consilierilor faptul cã organigrama spitatului numãrã 1.600 de salariati, dar sînt angajati doar 1.399, restul posturilor fiind blocate si nebugetate. Dintre cei neangajati, 78 ar trebui sã fie medici, care ar lucra alãturi de cei 140 de doctori ai spitalului. „Nu noi am fãcut bugetul de salarii, ci Casa Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate. Ce vinã are managerul spitalului cã 93% dintre fonduri se duc pe salarii? ÃŽn anii 2007 si 2008 s-au adunat restante de 200 miliarde de lei, iar în acest an s-au mai acumulat doar 23 miliarde si am functionat pe mai nimic. Vreau sã vã spun cã rezolvãm cazuri medicale similare ca si complexitate celor care ajung în clinicile universitare. Am declansat stare de urgentã la Spitalul Judetean si am fãcut nenumãrate drumuri la Bucuresti, la toti cei care ne-ar putea da bani. Problema nu tine de CAS, care adunã contributia de 6% de la angajati. Banii sînt tinuti de Ministerul de Finante. Ca sã functionãm la un nivel normal, avem nevoie de trei milioane de euro pe lunã. Deocamdatã functionãm cu 1,2 milioane de euro pe lunã si de aceea o ducem atît de greu. Nu mai putem functiona din donatii“, a declarat doctor Silvia Rosescu.
Vasile Pruteanu a precizat cã astãzi va primi un rãspuns de la Ministerul Sãnãtãtii cu privire la o posibilã deblocare a situatiei financiare de la SJN, fie ea si partialã.

Articol afisat de 1679 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective