Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Noiembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Aurel Dumitrascu, comemorare de suflet la Borca

• o parte dintre cei care l-au cunoscut pe poetul nãscut la Sabasa au tinut sã-i mai aducã un omagiu • „Citea enorm, traducea mult, asculta muzicã de calitate si lupta pentru impunerea bunului gust acolo unde non-valoarea avea rãdãcini foarte adînci“, a spus bibliotecara Ana Lupescu • „Aurel a iubit cu generozitate oamenii, copiii, animalele, muntii, pe mama si-n general tot ceea ce ne înconjoarã“, a spus, despre fratele trecut prea repede în nefiintã, Ionel Dumitrascu •



Valea Bistritei s-a „îmbogãtit“ în aceastã sãptãmînã cu o lacrimã întru comemorarea poetului optzecist Aurel Dumitrascu, nãscut la Borca în urmã cu 54 de ani, pe 21 noiembrie si plecat spre vesnicie, pe 16 septembrie 1990, plutind pe o aripã de înger. Dincolo de aducerile aminte ale rudelor, fostilor prieteni si iubitorilor de poezie, la loc de cinste s-a situat simpozionul de miercuri, 25 noiembrie, desfãsurat la Liceul „Mihail Sadoveanu“ Borca, gratie profesorilor locului si mai cu seamã bibliotecarului comunitãtii, Iolanda Ana Lupescu, ce avea sã aducã în prezent un crîmpei din ceea ce a însemnat pentru cultura româneascã poetul Aurel Dumitrascu. „A fost un poet de prim rang al generatiei ‘80, de o verticalitate exemplarã, calitate moralã de invidiat si o sete de culturã de nepotolit. Citea enorm, traducea mult, asculta muzicã de calitate si lupta pentru impunerea bunului gust acolo unde non-valoarea avea rãdãcini foarte adînci. A încercat în scurta-i viatã sã împace realitatea lecturatã cu cea trãitã si sã convingã prin opera sa cã singurul mod în care trebuie înteles realul este cel poetic“, avea sã spunã, citînd doar un fragment din întreagu-i expozeu, bibliotecara Lupescu, colegã de generatie, prietenã si rudã cu poetul, omul care poate l-a înteles cel mai bine pe Aurel Dumitrascu. Beneficiarii actului de culturã de la Borca, întreprins prin actiunea de miercuri, aveau sã fie o parte a elevilor de liceu, care dupã cele aflate despre poet prin vorbele încãrcate de emotie ale bibliotecarului, au tinut sã întreprindã un scurt pelerinaj la casa natalã a lui Aurel si chiar la mormîntul scriitorului, ambele locuri situate în satul Sabasa. Aici, aceleasi emotii, datorate universului material în care a trãit autorul „Furtunilor memoriei“ sentimentul înalt al reîntîlnirii cu poetul, prin tot ceea ce timpul încremenise în fapt.

„Regret cã s-a petrecut atît de repede“

Apropierea de ceea ce a însemnat Aurel pentru oamenii locului si, prin creatia sa, de poezia anilor’80, s-a fãcut prin prezenta la casa pãrinteascã a fratelui scriitorului, Ionel Dumitrascu. „Vã aflati într-un loc devenit prin poetul Aurel Dumitrascu, fratele meu, un mediu plin de încãrcãturã emotionalã, un loc care te inspirã si unde zãbovind si reîntorcîndu-te în timp, devii mai bun. Multã lume care vine aici, încercînd sã-l regãseascã pe Aurel, pleacã încãrcatã emotional. Existã un anumit farmec care-ti dã de gîndit în ceea ce priveste viata. Nu întîmplãtor eu si familia mea ne-am întors acasã, fermecati de locurile copilãriei si atrasi de amintirea celui ce a fost poetul Aurel Dumitrascu, omul care, de ce sã nu recunosc, mi-a influentat cultura prin lecturile recomandate si prin discutiile purtate de-a lungul timpului. Desi eu am fost un tip pragmatic, am gãsit puncte comune, privind filozofia, literatura, pictura, arta în general, cu diferentã cã el, trecîndu-le prin capacitatea sa de abstractizare, le-a ridicat la rang de culturã adevãratã. Cît priveste legãtura sa cu locurile natale, Aurel a iubit cu generozitate oamenii, copiii, animalele, muntii, pe mama pentru care a nutrit o dragoste specialã si-n general tot ceea ce ne înconjoarã. Regret cã s-a petrecut atît de repede“, a tinut sã spunã inginerul Ionel Dumitrascu.

Uitarea...

Dincolo de trecerea meteoricã a poetului prin astã lume, Aurel Dumitrascu a tinut sã lase posteritãtii „memoria cãrtilor“ scrise cu înaltã trãire intelectualã precum „Furtuna memoriei“ - 1984, „Biblioteca din Nord“ - 1987, „Mesagerul“ - 1992, „Tratatul de ereticã“ - 1995, „Mesagerul. Opera poeticã“ - 1997 si „Fiara melancolicã“ - 1999. Apoi, au mai vãzut lumina tiparului, gratie prietenului sãu, poetul Adrian Alui Gheorghe, jurnalul vietii sale „Caietele Maro“, volumele 1-4, si dialogul dintre cei doi, cuprins între paginile volumului de corespondentã „Frig“. Cã întîmplarea culturalã de la Borca dedicatã comemorãrii poetului Aurel Dumitrascu la cei 54 de ani de la nastere, a fost o reusitã, n-o contestã nimeni. De pe urma sa au avut de cîstigat liceenii locului si nu numai. Ideea e cã, dincolo de bucuria faptului împlinit, trãit de initiatorul activitãtii, Iolanda Ana Lupescu, aveam sã descoperim un licãr de nemultumire pe obrazul aceluiasi om. „Sînt fericitã pentru cã am reusit sã-l comemorãm pe Aurel cu prilejul aniversãrii zilei sale de nastere, dar tristã, deoarece simt cã amintirea poetului a intrat într-un oarecare con de umbrã. Dacã altãdatã la Piatra Neamt se organiza un concurs de poezie, prilej de debut pentru tinerii scriitori, acum nu mai stiu sã se întîmple asa ceva. Apoi, mã doare faptul cã tinerii locului nu cunosc aproape nimic despre opera lui Aurel Dumitrascu. De aceea, consider cã prin activitatea organizatã am reusit un exercitiu de moralitate fatã de un mare poet“, a declarat Ana Lupescu.

Articol afisat de 2149 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective