Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Noiembrie 2009
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email

Aurel Dumitrascu, comemorare de suflet la Borca

• o parte dintre cei care l-au cunoscut pe poetul n´┐Żscut la Sabasa au tinut s´┐Ż-i mai aduc´┐Ż un omagiu • „Citea enorm, traducea mult, asculta muzic´┐Ż de calitate si lupta pentru impunerea bunului gust acolo unde non-valoarea avea r´┐Żd´┐Żcini foarte ad´┐Żnci“, a spus bibliotecara Ana Lupescu • „Aurel a iubit cu generozitate oamenii, copiii, animalele, muntii, pe mama si-n general tot ceea ce ne ´┐Żnconjoar´┐Ż“, a spus, despre fratele trecut prea repede ´┐Żn nefiint´┐Ż, Ionel Dumitrascu •Valea Bistritei s-a „´┐Żmbog´┐Żtit“ ´┐Żn aceast´┐Ż s´┐Żpt´┐Żm´┐Żn´┐Ż cu o lacrim´┐Ż ´┐Żntru comemorarea poetului optzecist Aurel Dumitrascu, n´┐Żscut la Borca ´┐Żn urm´┐Ż cu 54 de ani, pe 21 noiembrie si plecat spre vesnicie, pe 16 septembrie 1990, plutind pe o arip´┐Ż de ´┐Żnger. Dincolo de aducerile aminte ale rudelor, fostilor prieteni si iubitorilor de poezie, la loc de cinste s-a situat simpozionul de miercuri, 25 noiembrie, desf´┐Żsurat la Liceul „Mihail Sadoveanu“ Borca, gratie profesorilor locului si mai cu seam´┐Ż bibliotecarului comunit´┐Żtii, Iolanda Ana Lupescu, ce avea s´┐Ż aduc´┐Ż ´┐Żn prezent un cr´┐Żmpei din ceea ce a ´┐Żnsemnat pentru cultura rom´┐Żneasc´┐Ż poetul Aurel Dumitrascu. „A fost un poet de prim rang al generatiei ‘80, de o verticalitate exemplar´┐Ż, calitate moral´┐Ż de invidiat si o sete de cultur´┐Ż de nepotolit. Citea enorm, traducea mult, asculta muzic´┐Ż de calitate si lupta pentru impunerea bunului gust acolo unde non-valoarea avea r´┐Żd´┐Żcini foarte ad´┐Żnci. A ´┐Żncercat ´┐Żn scurta-i viat´┐Ż s´┐Ż ´┐Żmpace realitatea lecturat´┐Ż cu cea tr´┐Żit´┐Ż si s´┐Ż conving´┐Ż prin opera sa c´┐Ż singurul mod ´┐Żn care trebuie ´┐Żnteles realul este cel poetic“, avea s´┐Ż spun´┐Ż, cit´┐Żnd doar un fragment din ´┐Żntreagu-i expozeu, bibliotecara Lupescu, coleg´┐Ż de generatie, prieten´┐Ż si rud´┐Ż cu poetul, omul care poate l-a ´┐Żnteles cel mai bine pe Aurel Dumitrascu. Beneficiarii actului de cultur´┐Ż de la Borca, ´┐Żntreprins prin actiunea de miercuri, aveau s´┐Ż fie o parte a elevilor de liceu, care dup´┐Ż cele aflate despre poet prin vorbele ´┐Żnc´┐Żrcate de emotie ale bibliotecarului, au tinut s´┐Ż ´┐Żntreprind´┐Ż un scurt pelerinaj la casa natal´┐Ż a lui Aurel si chiar la morm´┐Żntul scriitorului, ambele locuri situate ´┐Żn satul Sabasa. Aici, aceleasi emotii, datorate universului material ´┐Żn care a tr´┐Żit autorul „Furtunilor memoriei“ sentimentul ´┐Żnalt al re´┐Żnt´┐Żlnirii cu poetul, prin tot ceea ce timpul ´┐Żncremenise ´┐Żn fapt.

„Regret c´┐Ż s-a petrecut at´┐Żt de repede“

Apropierea de ceea ce a ´┐Żnsemnat Aurel pentru oamenii locului si, prin creatia sa, de poezia anilor’80, s-a f´┐Żcut prin prezenta la casa p´┐Żrinteasc´┐Ż a fratelui scriitorului, Ionel Dumitrascu. „V´┐Ż aflati ´┐Żntr-un loc devenit prin poetul Aurel Dumitrascu, fratele meu, un mediu plin de ´┐Żnc´┐Żrc´┐Żtur´┐Ż emotional´┐Ż, un loc care te inspir´┐Ż si unde z´┐Żbovind si re´┐Żntorc´┐Żndu-te ´┐Żn timp, devii mai bun. Mult´┐Ż lume care vine aici, ´┐Żncerc´┐Żnd s´┐Ż-l reg´┐Żseasc´┐Ż pe Aurel, pleac´┐Ż ´┐Żnc´┐Żrcat´┐Ż emotional. Exist´┐Ż un anumit farmec care-ti d´┐Ż de g´┐Żndit ´┐Żn ceea ce priveste viata. Nu ´┐Żnt´┐Żmpl´┐Żtor eu si familia mea ne-am ´┐Żntors acas´┐Ż, fermecati de locurile copil´┐Żriei si atrasi de amintirea celui ce a fost poetul Aurel Dumitrascu, omul care, de ce s´┐Ż nu recunosc, mi-a influentat cultura prin lecturile recomandate si prin discutiile purtate de-a lungul timpului. Desi eu am fost un tip pragmatic, am g´┐Żsit puncte comune, privind filozofia, literatura, pictura, arta ´┐Żn general, cu diferent´┐Ż c´┐Ż el, trec´┐Żndu-le prin capacitatea sa de abstractizare, le-a ridicat la rang de cultur´┐Ż adev´┐Żrat´┐Ż. C´┐Żt priveste leg´┐Żtura sa cu locurile natale, Aurel a iubit cu generozitate oamenii, copiii, animalele, muntii, pe mama pentru care a nutrit o dragoste special´┐Ż si-n general tot ceea ce ne ´┐Żnconjoar´┐Ż. Regret c´┐Ż s-a petrecut at´┐Żt de repede“, a tinut s´┐Ż spun´┐Ż inginerul Ionel Dumitrascu.

Uitarea...

Dincolo de trecerea meteoric´┐Ż a poetului prin ast´┐Ż lume, Aurel Dumitrascu a tinut s´┐Ż lase posterit´┐Żtii „memoria c´┐Żrtilor“ scrise cu ´┐Żnalt´┐Ż tr´┐Żire intelectual´┐Ż precum „Furtuna memoriei“ - 1984, „Biblioteca din Nord“ - 1987, „Mesagerul“ - 1992, „Tratatul de eretic´┐Ż“ - 1995, „Mesagerul. Opera poetic´┐Ż“ - 1997 si „Fiara melancolic´┐Ż“ - 1999. Apoi, au mai v´┐Żzut lumina tiparului, gratie prietenului s´┐Żu, poetul Adrian Alui Gheorghe, jurnalul vietii sale „Caietele Maro“, volumele 1-4, si dialogul dintre cei doi, cuprins ´┐Żntre paginile volumului de corespondent´┐Ż „Frig“. C´┐Ż ´┐Żnt´┐Żmplarea cultural´┐Ż de la Borca dedicat´┐Ż comemor´┐Żrii poetului Aurel Dumitrascu la cei 54 de ani de la nastere, a fost o reusit´┐Ż, n-o contest´┐Ż nimeni. De pe urma sa au avut de c´┐Żstigat liceenii locului si nu numai. Ideea e c´┐Ż, dincolo de bucuria faptului ´┐Żmplinit, tr´┐Żit de initiatorul activit´┐Żtii, Iolanda Ana Lupescu, aveam s´┐Ż descoperim un lic´┐Żr de nemultumire pe obrazul aceluiasi om. „S´┐Żnt fericit´┐Ż pentru c´┐Ż am reusit s´┐Ż-l comemor´┐Żm pe Aurel cu prilejul anivers´┐Żrii zilei sale de nastere, dar trist´┐Ż, deoarece simt c´┐Ż amintirea poetului a intrat ´┐Żntr-un oarecare con de umbr´┐Ż. Dac´┐Ż alt´┐Żdat´┐Ż la Piatra Neamt se organiza un concurs de poezie, prilej de debut pentru tinerii scriitori, acum nu mai stiu s´┐Ż se ´┐Żnt´┐Żmple asa ceva. Apoi, m´┐Ż doare faptul c´┐Ż tinerii locului nu cunosc aproape nimic despre opera lui Aurel Dumitrascu. De aceea, consider c´┐Ż prin activitatea organizat´┐Ż am reusit un exercitiu de moralitate fat´┐Ż de un mare poet“, a declarat Ana Lupescu.

Articol afisat de 2185 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective