Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2009
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Decembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Cãlugãri învinsi de o femeie

• Elena Iovu, femeia acuzatã cã si-a fãcut bisericã particularã în comuna Bodesti a scãpat basma curatã din ancheta penalã solicitatã de Mãnãstirea Bistrita • reprezentantii lãcasului de cult au acuzat-o pe Iovu, printre altele, de exercitarea fãrã drept a unei profesii • procurorii au confirmat solutia politistilor de neîncepere a urmãririi penale • de asemenea, instanta respins plîngerea cãlugãrilor la rezolutia procurorilor •

Dupã mai bine de trei ani de cercetãri, politistii au dat o solutie în dosarul întocmit la solicitarea conducerii Mãnãstirii Bistrita, care a acuzat-o pe Elena Iovu de comiterea unui lung sir de infractiuni. Împotriva femeii, Mãnãstirea Bistrita a depus o plîngere penalã în toamna anului 2006. Femeia era acuzatã de comiterea infractiunilor de abuz de încredere, înselãciune, gestiune frauduloasã, fals în declaratii si exercitarea fãrã drept a unei profesii. Politistii care au instrumentat dosarul au concluzionat cã faptele nu se confirmã, drept pentru care au propus neînceperea urmãririi penale. Solutia a fost confirmatã si de procurori, însã cãlugãrii nu s-au lãsat si au atacat rezolutia în instantã. Dupã ce au analizat plîngerea cãlugãrilor împotriva rezolutiei procurorului, magistratii au dispus respingerea ei ca neîntemeiatã.
Problemele între cele douã pãrti, Mãnãstirea Bistrita (n.n., reprezentatul BOR în acest litigiu) pe deoparte si Elena Iovu, pe de altã parte, au început în vara anului 2006, în momentul în care femeia a pus lacãtul pe usa Mãnãstirii „Sfîntului Ierarh Vasile cel Mare“ din Bodesti. Incidentul a avut loc chiar în momentul în care lãcasul de cult urma sã fie vizitat de episcopul Calinic Botosãneanul. Elena Iovu si-a justificat gestul afirmînd cã ea detine terenul pe care se ajunge la mãnãstire. ÃŽn fata politistilor, Elena Iovu a povestit cã ea a construit mãnãstirea, cu ajutorul unor maici, însã dupã finalizarea lãcasului de cult conducerea Bisericii a trimis acolo mai multi cãlugãri, condusi de staretul leronim Andrescu, mãicutele fiind date afarã. „Au spart lacãtele de la chilii, au scos afarã mãicutele, au pus yale noi si toate lucrurile au rãmas în chilii. Le-au amenintat cã, dacã intrã în mãnãstire, le omoarã si le dã foc“, le-a spus Elena Iovu politistilor. Numltumitã de decizia Bisericii, dar si de incidentele care au avut loc acolo, Elena Iovu s-a adresat Politiei dar si instantei de judecatã. Acelasi lucru l-a fãcut, fãrã succes, si conducerea Mãnãstirii Bistrita. La vremea respectivã, staretul mãnãstirii din Bodesti spunea cã a spart lacãtele pentru a permite credinciosilor sã ajungã la slujbã. Staretul a mai acuzat-o pe Elena Iovu cã ar face parte dintr-o sectã, denumitã Biserica Secretã. La putin timp dupã acest scandal, pe adresa redactiei Monitorul au ajuns mai multe fotografii, în care o femeie apare în timp ce pare cã hirotoneste preoti. Cel care a trimis pozele afirma cã ele ar fi fost fãcute în incinta Mãnãstirii din Bodesti. La acea vreme, Elena Iovu declara cã pozele sînt trucate si a negat cã ar face parte dintr-o sectã.

Biserica Secretã - Biserica KGB

Scandalul izbucnit în anul 2006 a tinut prima paginã a ziarelor locale si centrale, iar Biserica Ortodoxã a reactionat ferm. Mai marii Bisericii Române declarau cã, la mijloc, ar fi vorba despre propagarea unei erezii, iar tensiunile create nu fãceau altceva decît sã pericliteze imaginea BOR. Imediat, cazul de la Bodesti a fost „legat“ de conducerea BOR de asa zisa “Bisericã KGB”, înfiintatã în România de preotul caterisit Ioan Preoteasa, ca filialã a “Bisericii Crestinilor Ortodocsi Traditionali a Valahilor de Pretutindeni” cu sediul în Ucraina. Dupã tot tam-tamul, în ziua de 29 august, 12 ierarhi ai BOR, condusi de IPS Daniel, s-au deplasat la Schitul Sfîntul “Vasile cel Mare” din Bodesti si au resfintit lãcasul de cult ortodox. Reprezentantii BOR acuzau atunci cã liderul bisericii paralele Ioan Preoteasa si Elena Iovu, care ar fi fãcut parte din “Biserica Secretã” a lui Constantin Dogaru, ar fi vrut sã-l transforme în sediu pentru filiala din România a Bisericii KGB. Elena Iovu a negat de fiecare datã acuzatiile care i s-au adus, declarînd cã singura ei dorinta a fost aceea ca lãcasul de cult construit de ea sã fie folosit de maici si nu de cãlugãri.

Articol afisat de 2232 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective