Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2009
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Decembrie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Ultimatum: ori pensia, ori salariul

• 6 medici au ales pensia în locul salariului • conducerea unitãtii face demersuri la Minister ca sã obtinã derogãri • si în Primãrie cei 9 angajati care cumulau pensia cu salariul se pare cã preferã pensia •

Legea pitrocitã încã de la începutul anului si care prevedea ca bugetarii care cumuleazã salariul cu pensia sã opteze pentru una din douã a intrat în vigoare de miercuri, 9 decembrie. Legea 329/2009 privind rationalizarea cheltuielilor publice stipuleazã clar cã data de 9 decembrie este ultima zi în care angajatii plãtiti de stat si care primesc si pensie si salariu trebuie sã aleagã una dintre aceste retributii. Practic, legea face referire doar la pensionarii cu venituri mãricele, adicã cei ce primesc lunar pensii mai mari decît salariul mediu brut pe tarã care este în valoare de aproximativ 17 milioane de lei brut, si putin peste 13 milioane de lei net. Cei care nu aleg între o formã de platã sau alta vor fi scosi obligatoriu la pensie, raporturile de muncã încetînd de drept în baza contractului individual de muncã. Aceastã lege face referire la toti bugetarii, functionarii publici dar si la cadrele medicale. Cel mai afectat de noua mãsurã este Spitalul Judetean Neamt care se vede vãduvit astfel de 6 medici. Acestia cumulau pensia si salariul iar acum toti au optat pentru pensie întrucît aceasta depãseste ca valoare leafa încasatã de la Spital. „Unitatea noastrã are si asa un deficit foarte mare de medici, lipsindu-ne aproape 80. Pentru a putea desfãsura normal activitãtile am fost nevoiti sã rugãm medicii pensionari sã mai rãmînã în activitate. Acum, prin plecarea celor 6 medici, toti preferînd pensia, unele sectii vor rãmîne descoperite ceea ce va afecta grav pacientii. Doamna manager a spitalului este plecatã la Bucuresti unde încearcã sã facã demersuri la Ministerul Sãnãtãtii pentru a obtine derogãri de la aceastã lege“, a declarat medicul Sorin Ciobanu, directorul medical al Spitalului Neamt.
Si în Primãria Piatra Neamt sînt 9 functionari care au pensii mai mari decît pragul legal impus si primesc si salarii pentru munca prestatã pentru administratia localã. De fapt, în primãrie, sînt 30 de angajati care primesc si leafã si pensie dar doar 9 au pensii mai mari de 13,8 milioane de lei vechi. „Dintre cei 9, o parte au optat deja pentru pensie iar restul mai au timp pînã la sfîrsitul zilei sã aleagã între una dintre cele douã forme de platã. Locul celor care vor pleca va fi acoperit relativ simplu, prin redistribuirea personalului deja existent astfel încît activitatea primãriei nu va fi afectatã“, a declarat Dragos Chitic, viceprimarul municipiului Piatra Neamt.
Astfel, cei care aleg pensia, nu vor mai veni la lucru de la începutul lunii viitoare iar cei care preferã salariul nu vor mai încasa pensia începînd cu luna urmãtoare celei în care a fost exprimatã optiunea pentru continuarea activitãtii.

Articol afisat de 1603 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de mary la data 12.12.2009 10:18
mda!!!!!
1.aceasta lege este o mizerie (o pensie de 1700ron/luna este o pensie decenta si nu una de lux cum manaca rahat stiti voi cine) 2.nu inteleg de ce autorul articolului se leaga de suma de 1380lei?!? ca sa poti cumula pensie-salariu trebuie sa ai o pensie sub 1693lei/luna si nicidecum sub 1380lei/luna 3.in massmedia romaneasca circula gresit informatia ca ptr a pastra cumul salariu-penie trebuie sa ai venituri cumulate sub 1693lei/luna (total eronat si sper sa nu apara si prin media din neamt asa ceva ; pensia trebuie sa fie sub 1693lei/luna) 4.ma repet:aceasta lege ca de altfel si LEGEA PENSIILOR promovata de PDL e o MIZERIE LEGISLATIVA (care paradoxal e si ILEGALA-ANTICONTITUTIONALA).
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective