Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Ianuarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
SÃNÃTATEA, VAI DE NOI SI-N 2010

SÃNÃTATEA, VAI DE NOI SI-N 2010

• anul 2010 va aduce modificãri în activitatea medicalã • spitalele vor trece în subordinea autoritãtilor locale pînã la 1 iulie • unele spitale este posibil sã disparã, fiind impusã o comasare • bugetul alocat sãnãtãtii va fi similar celui de anul trecut, adicã de crizã • medicii de familie ar putea fi plãtiti în functie de serviciile prestate si nu de numãrul pacientilor înscrisi •

Previziunile sumbre de la finele anului trecut care arãtau cã sistemul medical va fi în continuare în crizã si în 2010 par sã se adevereascã. Pe lîngã bugetul de avarie alocat Sãnãtãtii anul acesta oficialii prefigureazã si reforme menite sã diminueze cheltuielile în sistem, sã eficientizeze activitatea spitalelor si sã sporeascã accesul pacientilor la serviciile medicale. Din pãcate, si începutul anului 2009 a fost la fel, proaspãtul ministru de atunci, Ion Bazac, anuntînd reforme peste reforme si mãsuri de combatere a crizei care nu s-au mai concretizat. Mai mult, finalul anului trecut a însemnat pentru majoritatea spitalelor din tarã o lipsã acutã de bani, nemaifiind alocate fonduri pentru achizitii de materiale sanitare si medicamente. În aceste conditii, pacientii au cumpãrat absolut totul iar medicii era la un pas de a declansa proteste de amploare, nemultumiti fiind de conditiile în care lucrau.

Spitalul Neamt trece în curtea Consiliului Judetean

Începutul anului 2010 ar fi trebuit sã aducã spitalelor o schimbare de stãpîn. Practic, de la 1 ianuarie ar fi trebuit sã intre în vigoare descentralizarea spitalelor, adicã aceste unitãti sanitare ar fi trebuit sã fie preluate de autoritãtile locale. Pentru cã nu au existat conditiile propice, foarte putine unitãti sanitare din tarã au trecut în subordinea primãriilor, iar în Neamt nici un spital nu si-a schimbat subordonarea. În aceste conditii, Ministerul Sãnãtãtii a prelungit termenul de preluare a spitalelor de cãtre autoritãti pînã la 1 iulie. În judetul Neamt, Spitalul de Urgentã de la Piatra Neamt va trece în subordinea Consiliului Judetean, spitalul din Roman va fi preluat de Consiliul Local al primãriei din localitate iar spitalele din Roznov, Tîrgu Neamt si Bicaz vor trece si ele în curtea primãriilor. Preluarea de cãtre autoritãtile locale va însemna cã edilii vor trebui sã asigure fonduri pentru plata utilitãtilor, pentru reparatiile si întretinerea clãdirilor, pentru dotãri etc. Serviciile medicale furnizate pacientilor vor fi în continuare suportate de cãtre stat ca si salariile angajatilor.
ÃŽn conditiile în care spitalele vor fi în subordinea autoritãtilor locale, acestea vor propune si stabili managerul unitãtii sanitare. Directorii vor avea un mandat limitat la trei ani si concursurile vor fi organizate de primãrii sau consilii judetene. Pentru pacienti, schimbarea stãpînirii ar putea fi beneficã, deoarece edilii ar putea investi mai mult în spitale, mai ales în anii electorali, ceea ce în final va însemna un act medical superior. „Asteptãm cu interes descentralizarea ce va avea loc pînã la jumãtatea acestui an. Sper cã schimbarea subordonãrii va fi de bun augur pentru unitatea noastrã“, a precizat medicul Silvia Rosescu, directorul Spitalului Judetean Neamt.

Spitalele mici...

Reforma sãnãtãtii prevãzutã pentru acest an va aduce si comasarea spitalelor. Adicã, spitalele dintr-un judet vor fi evaluate de o comisie de acreditare de la Ministerul Sãnãtãtii care va stabili dacã se meritã mentinerea lor sau nu. În conditiile în care se va dovedi cã aceste unitãti consumã mai mult decît produc vor fi închise iar medicii si pacientii vor fi directionati cãtre spitalele mai mari. În Neamt sînt cinci spitale, dintre care trei orãsenesti precum cele de la Roznov, Bicaz si Tîrgu Neamt. Desi nu se stie nimic clar deocamdatã si nimeni nu vrea sã declare nimic oficial, în lumea medicalã vorbindu-se despre faptul cã spitalele de la Bicaz si Roznov vor fi închise, tocmai pentru cã nu sînt eficiente. Aceste unitãti trimit aproape toate cazurile grave la Piatra Neamt, acordînd servicii medicale minore. Tocmai din aceastã cauzã, la aceste spitale, precum si la cel din Tîrgu Neamt, criza nu a ajuns în ultimele luni ale anului trecut, ele avînd fonduri suficiente pentru cumpãrarea de medicamente si materiale sanitare. Spitalele vor fi clasificate pe categorii în functie de competente iar criteriile de clasificare urmeazã sã fie stabilite curînd de cãtre minister. Comasarea urmeazã sã se facã pînã la finele acestui an, cel tîrziu.

Medicii de familie plãtiti pentru servicii

O altã modificare preconizatã a fi fãcutã anul acesta este plata medicilor de familie în functie de serviciile prestate si nu dupã numãrul de pacienti înscrisi. Ministerul Sãnãtãtii a anuntat cã vrea sã facã acest lucru pentru ca medicii de familie sã nu mai fie doar birocrati ci adevarati doctori dar si pentru a creste accesul pacientilor la servicii de medicinã primarã de calitate. Medicii cred cã acest lucru nu va fi posibil în conditiile actuale, ci trebuie schimbat cadrul legislativ. „ÃŽn conditiile actuale, noi avem foarte putine servicii medicale care ne sînt decontate. Plata pe servicii în acest moment este imposibilã. Aceastã modificare ar impune schimbarea profilului serviciilor medicale dar si introducerea coplãtii. Altfel, veniturile cabinetelor medicale ar fi diminuate cu peste 50% . Nu stiu dacã plata pe servicii ar fi mai avantajoasã decît plata per capita (adicã pe numãrul de pacienti înscrisi, n.r.). Asteptãm sã vedem ce se va mai întîmpla“, a declarat medicul Mihaela Covrig, presedintele Patronatului Medicilor de Familie Neamt.

Sãrãcie si în 2010

Dacã pînã acum am vorbit despre modificãrile preconizate a se face anul acesta, putem vorbi acum si despre o constantã a sistemului medical - sãrãcia. Ministerului Sãnãtãtii i-au fost alocati aceeasi bani pentru 2010 ca si în 2009, si este bine cunoscut faptul cã ultimele trei patru luni ale anului trecut au fost extrem de dificile pentru majoritatea spitalelor pentru cã au rãmas fãrã nici un leu. Se pare cã si anul acesta situatia va fi asemãnãtoare, estimîndu-se cã banii vor ajunge cam pînã prin varã. Problema este cã neavînd bani suficienti spitalele nu-si vor putea plãti debitele uriase pe care le au la furnizori de ani de zile si este posibil sã nu mai primeascã medicamente tocmai din aceastã cauzã. Concret, în Neamt, spitalul Judetean a rãmas fãrã bani din septembrie, fiind nevoit sã supravietuiascã din donatii timp de mai bine de trei luni. În plus, vine din anii anteriori cu o datorie de peste 200 de miliarde de lei vechi, debite care nu pot fi stinse nici anul acesta. Pe de altã parte, fondurile alocate farmaciilor nu vor asigura necesarul si este posibil ca spre sfîrsitul acestui an sã nu se mai elibereze retete gratuite sau compensate.

Articol afisat de 1964 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective