Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Ianuarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Fermierii nemteni nu se înghesuie la întîlnirile cu reprezentantii APIA

• din 1.742 de fermieri planificati pentru control, doar 1.370 au dat curs invitatiei • întrunirile au drept scop clarificarea dosarelor controlate prin teledetectie • în Neamt au fost selectati la control 9.714 fermieri • neprezentarea la control poate sã atragã pierderea subventiilor •

Fermierii nemteni nu prea agreeazã controalele efectuate de reprezentantii Agentiei de Plãti pentru Interventie în Agriculturã (APIA). Pînã la data de 31 decembrie 2009, din cei 7.029 fermieri care necesitã clarificãri în urma controlului prin teledetectie, au fost planificati pentru rezolvarea neconformitãtilor 1.742 fermieri, însã s-au prezentat doar 1.370. Angajatii Agentiei de Plãti pentru Interventie în Agriculturã Neamt, se întîlnesc în aceastã perioadã cu fermierii în vederea clarificãrii dosarelor controlate prin teledetectie. Trebuie precizat cã, anual, un esantion de fermieri este selectat de APIA Bucuresti dupã anumite criterii bine stabilite. Dosarele aferente acestui esantion sînt scanate si trimise unei firme contractoare-Gauss Timisoara, în scopul suprapunerii parcelelor declarate si desenate de fermier pe hãrtile A3 din dosarul de sprijin peste imaginile obtinute din satelit. Functie de pozitia, mãrimea parcelelor si cultura declaratã, pot sã aparã diferente între datele declarate de fermier si cele furnizate de imaginile din satelit. Acest proces poartã numele de control prin teledetectie si este un criteriu stabilit si impus de procedurile Uniunii Europene în vederea acordãrii sprijinului pe suprafatã cãtre fermieri din fonduri nerambursabile.
Dupã suprapunerea hãrtilor, contractorul Gauss a transmis coduri de neconformitate pentru 7.029 dosare. Toti cei 7.029 de fermieri au fost notificati de APIA Neamt, stabilindu-se ziua si locul în care urmeazã sã se prezinte pentru clarificãri. Reprezentantii acestei institutii se plîng cã perioada scurtã de cînd se acordã subventii din fonduri europene nerambursabile nu a permis familiarizarea fermierilor cu toate rigorile analizãrii dosarului de sprijin.
Trebuie stiut faptul cã neplata la timp a ajutorului pe suprafatã atrage penalitãti din partea Uniunii Europene. De asemenea, plãtile nu pot fi fãcute înainte de realizarea tuturor controalelor stabilite de procedurile APIA, aici incluzînd si controlul prin teledetectie.
„Pentru a evita acest neajuns si a putea demara în timp util începerea plãtilor, APIA Neamt si-a propus terminarea actiunii de întîlnire cu fermierii pînã la data de 31 ianuarie 2010, pentru a lãsa timp si contractorului sã reanalizeze datele noi furnizate de fermieri, urmînd ca apoi modificãrile sã fie prelucrate electronic în baza de date“, se mai aratã în comunicatul APIA.

Articol afisat de 1576 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective