Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Ianuarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Catedra nu-i prea pe placul directorilor

• „Nu vom putea fi buni pe douã locuri simultan - si profesor la clasã, si director solutionînd problemele scolii“, a declarat directorul de la Pedagogic • nici reducerea de norme nu este vãzutã cu ochi buni de cãtre sefii scolilor nemtene, întrucît au fãcut acest lucru „la sînge“ astã varã, cînd s-au redus 407 posturi •

Mãsurile propuse de cãtre ministrul educatiei privind reducerea de norme didactice au creat foarte mare agitatie în scolile din judetul Neamt. Pentru cã aproape 400 de oameni nu se vor mai regãsi în sistem din toamnã, în comparatie cu cei care sînt cuprinsi acum, foarte multi trãiesc cu frica în sîn, desi de la Inspectoratul Scolar Judetean Neamt se dau asigurãri cã nici un titular nu va rãmîne fãrã loc de muncã si cã se va opera la nivelul pensionarilor, al suplinitorilor necalificati si nu vor mai fi lãsati sã predea dascãlii care îndeplinesc conditiile optime de pensionare. Directorii sînt prinsi între ciocan si nicovalã, pentru cã au de luat crunta decizie de a renunta la unii dintre colegi pentru a respecta decizia care va veni de la inspectorat, dar pe de altã parte se pare cã sînt primii vizati de deciziile ministeriale, pentru cã vor fi obligati sã revinã la catedrã, sã sustinã ore.

Directorii zic cã nu le vor putea face pe toate

ÃŽntrebati cum vãd decizia de a fi pusi sã predea si sã rãspundã în continuare de solutionarea problemelor specifice functiei de director, sefii unitãtilor de învãtãmînt sustin cã nu vor putea face bine si una, si alta. „Nu vom putea fi buni pe douã locuri simultan - si profesor la clasã, si director solutionînd problemele scolii. Depinde totusi de cîte ore ni se vor da. Dar va fi pãcat sã nu putem face nici orele normal, nici treaba de director, de calitate. Un om nu se poate împãrti si face douã sarcini foarte bine, simultan. Sînt tot felul de situatii care trebuie rezolvate de cãtre director într-o scoalã. Este greu si cînd un profesor devine indisponibil, pe motiv de boalã, pentru cã nu are cine sã-i tinã locul într-o zi, dar sã ai de rezolvat mereu si alte probleme la clasã, pe lîngã strigentele din scoalã? Cît despre reducerile de norme, personal sper ca noi sã scãpãm de asta. Depinde de cum va rãmîne cu planul de învãtãmînt, dacã se va mai reduce din discipline, pentru cã dacã se vor scoate unele din programã, atunci în mod automat unii dintre colegi vor rãmîne fãrã activitate. Cred cã se va lua mãsura impunerii normei didactice de 18 ore pe sãptãmînã pentru profesorii cu gradul I si peste 25 de ani vechime de la 16 ore cîte au avut pînã acum. Am înteles cã la nivel de tarã sînt circa 4.000 de profesori aflati în aceastã situatie si înmultind cu douã ore pentru fiecare, dispar foarte multe norme prin aceastã miscare“, a spus Vasile Purice, directorul Liceului Pedagogic „Gheorghe Asachi“.
Un alt liceu la care directorii sustin cã nu prea este loc de reduceri de norme este Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri“ Sãbãoani. „Doi colegi vor iesi la sfîrsitul acestui an la pensie, dar nu este nici o posibilitate de reducere a vreunei norme didactice. Deja lucrãm cu mai putini oameni decît ar trebui. Iar cînd s-a luat decizia ca directorii sã renunte la ore pentru activitatea administrativã, s-a tinut cont de faptul cã acesti oameni nu puteau face fatã ambelor sarcini. Poate e posibil asta într-o scoalã mai micã, dar în cazul nostru, care avem de la prescolari pînã la liceeni si o populatie scolarã de peste 700 de copii, nu cred cã vor putea asigura directorii si orele si sarcinile din fisa postului“, a declarat profesor Ioana Ciobanu, director adjunct al acestei unitãti de învãtãmînt.

Si mai complicat pentru directorii de scoli dispersate

Dacã directorii care administreazã unitãti de învãtãmînt care functioneazã în aceeasi clãdire au o activitate „loco“, nu la fel se poate spune despre cei care trebuie efectiv sã alerge dintr-un sat în altul, pentru a ajunge în toate scolile - structuri, de care sînt responsabili. La Scoala 2 Sãvinesti, de exemplu, nu se stie dacã se va impune reducerea de norme, dar „natural“ se va desfiinta o grupã de la Grãdinita Dumbrava Rosie, din lipsã de copii. ÃŽn rest, toti oamenii sînt pe posturile lor si nu prea mai încap reduceri. Directorul Ana Vasiliu a spus cã cel mai complicat va fi dacã va avea de sustinut si ore la clasã, cîtã vreme are de urmãrit mai multe scoli din comunã, situate la distante apreciabile. „Nu stiu dacã revenirea directorilor la catedrã este cea mai bunã solutie. Degrevarea lor de ore s-a întîmplat doar în judetele pilot, printre care se numãrã si Neamt. Avînd în vedere acest aspect, mare economie la buget nu se va face prin retrimiterea directorilor la ore. Trebuie tinut cont cã scolile au contracte semnate cu furnizorii si acestia vin cînd au ei de venit, nu pot fi programti de cãtre directori sã aparã într-o zi anume, la o orã fixã. Plus ca sînt licitatii de organizat si pentru acestea trebuie timp. Trezoreria lucreazã numai pînã la ora 12 si actele care se trimit cãtre aceasta trebuie vãzute în prima parte a zilei, atunci cînd se desfãsoarã si orele din orarul elevilor. Eu am fost director si în perioada în care aveam si 12 ore pe sãptãmînã, dar atunci rãspundeam de o singurã scoalã, aflatã într-o singurã curte, nu de mai multe, situate la distante apreciabile. Sînt directori care au scolile la distante de 7-8 kilometri una de alta si unele dintre ele nu au administratori, iar problemele unitãtilor trebuie rezolvate de managerii scolari. Nu se poate sã nu treci mãcar o datã la cîteva zile prin structuri. Or asta înseamnã timp. Nu mai au vreme de ore. Dacã ni se vor da 2-4 ore, care sã poatã fi puse la începutul programului va fi una, dacã vor fi 18, altfel vor sta lucrurile. Ca sã nu mai vorbim despre situatiile care ni se cer de cãtre ISJ si care nu pot astepta pînã directorul îsi terminã orele. Plus cã nu va mai fi timp de intrat în asistentã“, a declarat profesor Ana Vasiliu, directorul Scolii nr. 2 Sãvinesti.
Profesor Mioara Vamanu, director adjunct al Scolii Pîngãrati, a precizat cã în unitatea pe care o reprezintã nu s-a fãcut o analizã a ceea ce ar putea însemna reducerea de norme didactice, pentru cã în momentul acesta nu se stie nici numãrul exact al reducerilor, nici dacã trebuie operate în absolut toate unitãtile si nici la ce nivel. „Zi de zi aflãm tot felul de variante pentru realizarea reducerii de norme. Dar încã se mai poartã discutii între sindicalisti si minister si pînã nu se va anunta concluzia finalã, nici nu stim ce sã mai credem. Cert este cã nu sînt de acord cu revenirea directorilor la catedrã, pentru cã ni se va îngreuna enorm munca. Sã tii 18 ore pe sãptãmînã, plus activitatea de director, care oricum îti ocupã toatã ziua, nu va fi usor. Plus cã se vorbeste si de anularea indemnizatiei de conducere, ceea ce înseamnã cã directoratul va fi un voluntariat, oamenii în cauzã fiind plãtiti pentru ceea ce fac la ore“, a declarat profesor Mioara Vamanu.

Articol afisat de 2350 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective