Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Ianuarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
A venit, de ieri, iarna

A venit, de ieri, iarna

• pînã ieri dupã amiazã nu era nici un traseu înzãpezit în judet • lucrãtorii ISU au fost avertizati de hidrologi cã în urmãtoarele zile va reapare fenomenul de zãpor pe Bistrita • echipajele de la Ambulantã au circulat greu din cauza ninsorii, însã au ajuns în timp util la locul solicitãrilor • asearã, nu erau probleme cu retelele electrice sau cu cele de telefonie •

Ninsoarea din ultimele douã zile a scos drumarii pe trasee. Conform comunicatului emis de cãtre Comandamentul Judetean pentru Situatii de Urgentã, ieri, pe drumurile nationale si judetene ale Neamtului carosabilul era acoperit cu un strat de zãpadã, frãmîntatã si tratatã cu material antiderapant. Inginer Radu Marian Monda, director al societãtii Drupo, a declarat cã ieri dupã-amiazã, în zona Girov, grosimea stratului de zãpadã era de circa sase, sapte centimetri si se încerca îndepãrtarea ei cu utilajele specifice. „Nu avem nici un traseu blocat. Pe toate se circulã pe ambele sensuri si actionãm pe foarte multe pentru a evita complicatiile în trafic. Viscoleste putin în zona Girov, dar cel putin deocamdatã nu se înregistreazã probleme. ÃŽn zona de munte ninge linistit“. Nu se înregistrau probleme cu retelele electrice sau cu cele de telefonie. Politistii le recomandã conducãtorilor auto sã nu plece la drum fãrã sã se informze asupra traseului pe care îl au de urmat. „Tinînd cont de conditiile meteorologice din aceastã perioadã, îi sfãtuim pe conducãtorii auto sã adapteze viteza la conditiile de drum. Legislatia prevede obligativitatea de a se circula cu o vitezã care sã nu depãseascã 30 km/h în localitãti sau 50 km/h în afara localitãtilor, cînd partea carosabilã este acoperitã cu polei, gheatã sau zãpadã bãtãtoritã. Recomandãm soferilor sã pãstreze o distantã corespunzãtoare fatã de autoturismul care circulã în fatã si sã-si echipeze autoturismele pentru deplasarea în conditii de iarnã“, a declarat inspectorul principal Cãtãlina Bãdeanu, purtãtorul de cuvînt al Politiei Neamt.

Ceva probleme în zona Roman

Ninsoarea nu a contenit în zona Romanului din noaptea de luni spre marti, ducînd la „traditionalele“ probleme pentru autoritãti, mai ales din comunele îndepãrtate. La Boghicea, Stãnita, Vãleni, Bahna, Români sau Pîncesti se circula spre searã greu. Nu au fost ocolite de necazuri nici satele din zonele mai de ses, în lunca Siretului, în special din cauza formãrii de suluri de zãpadã, pe fondul viscolului. Ninsorile abundente au creat destule probleme si soferilor din cadrul Statiei de Ambulantã Roman, care s-au deplasat cu dificultate la solicitantii din localitãtile situate în zonã. Astfel de la ora sapte dimineata pînã dupã-amiazã, echipajele de la salvare au rãspuns la 16 solicitãri, cele mai multe în afara orasului, ajungîndu-se la toate. „Am avut solicitãri la Mesteacãn, Bozieni, Icusesti Bahna, douã drumuri la Piatra Neamt si unul la Iasi. Din cauza ninsorilor s-a circulat greu, însã soferii au ajuns la locul solicitãrilor fãrã evenimente majore. Marti dimineata, în jurul orei 9, un echipaj al Statiei de Ambulantã Roman care se deplasa la Bozieni a avut de asteptat din cauza drumului blocat de douã tiruri aflate de-a curmezisul carosabilului, dupã un incident fãrã victime. Printre solictãri s-au numãrat douã cazuri sociale, unul la Bahna în care un bãtrîn în vîrstã de 83 de ani ne-a chemat pentru o plagã infectatã la un picior si un alt caz la Roman, al unei bãtrîne de 80 de ani. Ambii vîrstnici au refuzat sã vinã la spital, primind îngrijiri la domiciliu. Au mai fost persoane cu spasmofilii, hipertensiune arterialã, dar nici un caz foarte grav“, a declarat Teodora Obreja, asistentã medicalã sefã în cadrul Statiei de Ambulantã Roman. La nivelul acestei unitãti au fost înregistrate 68 de solicitãri de luni, 18 ianuarie, la ora 7, pînã marti 19 ianuarie, dimineata, dintre care, 43 de urgente de gradul zero, unu si doi si 25 de transporturi medicalizate, de persoane dializate si externãri. Cele mai frecvente boli pentru care a fost solicitatã Ambulanta au fost afectiuni ale aparatului cardiovascular, urmate de boli ale cãilor respiratorii, afectiuni neurologice, sindroame febrile si colici abdominale.

Primãria Roman s-a „bãgat“ la deszãpezire

Primãria Roman a sãrit sã dea o mînã de ajutor companiei Rossal, cea tocmitã ca sã presteze operatiunea si a preluat comanda deszãpezirii pentru a se asigura cã totul se face pe „gustul“ primarului Laurentiu Leoranu. Ieri s-a circulat binisor pe strãzile principale si ceva mai greu pe cele secundare si pe alei. „Totul este sub control, nu avem nici o stradã blocatã. Am preluat noi dispeceratul si coordonarea activitãtii de deszãpezire si stãm chiar mult mai bine ca la prima ninsoare. Am trimis pe teren si cele douã tractoare cu lamã ale primãriei, alãturi de utilajele Rossal. Noi am scos utilajele ca sã compensãm, iar cheltuiala pe care o facem se va scãdea din activitatea facturatã de firma contractantã“, a declarat primarul Leoreanu. La prima ninsoare, în decembrie 2009, municipalitatea a avut unele nemultumiri vizavi de acitivitatea prestatã de Rossal, mai ales la deszãpezirea mecanicã, unde au venit si cele mai mari critici din partea populatiei.

De veghe la zãpor

Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã Neamt a primit o avertizare hidrologicã care aratã cã în urmãtoarele zile pe rîul Bistrita este posibil sã aparã fenomenul de zãpor. ÃŽn aceste conditii, echipele ISU vor monitoriza, în urmãtoarele zile, cursul rîului Bistrita. „Avînd în vedere precipitatiile sub formã de ninsoare cãzute în ultimele 24 de ore, a celor prevãzute pentru urmãtoarele zile, precum si scãderea accentuatã a temperaturilor se prognozeazã cã în intervalul 20-27 ianuarie se vor intesifica si extinde fenomenele de înghet pe majoritatea rîurilor. Se vor înregistra formarea de blocaje de gheturi pe unele sectoare de rîu, îndeosebi pe Bistrita - sector amonte acumularea Izvorul Muntelui“, se aratã în avertizarea hidrologicã.

Articol afisat de 2362 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, D. MURARU, L. BUGA, V. MUSAT)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective