Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Ianuarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
ÃŽMPUSCAT ÃŽN CAP DE CEL MAI BUN PRIETEN

ÃŽMPUSCAT ÃŽN CAP DE CEL MAI BUN PRIETEN

• tragedia s-a consumat în satul Ghidion din comuna Stãnita • victima, Vasile Bodescu, a fost împuscatã mortal de unul dintre cei mai buni prieteni ai sãi, pãdurarul Cristian Mãlãu • se pare cã arma acestuia s-a descãrcat accidental în capul lui Bodescu • desi anchetatorii sînt convinsi cã a fost vorba de un accident, prin sat se vorbesc vrute si nevrute • este pentru a treia oarã, în ultimii ani, cînd la Stãnita mor oameni prin împuscare •

Soc si groazã în comuna Stãnita, dupã ce un pãdurar din localitate a ucis cu o armã de vînãtoare pe unul dintre cei mai buni prieteni. Sãtenii sînt profund marcati de cele întîmplate, mai ales cã este pentru a treia oarã în ultimii ani, cînd cineva sfîrseste prin împuscare. Ultimul eveniment a avut loc luni searã, 25 ianuarie, în jurul orei 18, la locuinta Elenei Vartic, din satul Ghidion si a provocat deja o serie de controverse în comunã, dînd frîu liber speculatiilor de tot felul. Acestea au fost spulberate însã de anchetatori care sînt de pãrere cã la mijloc nu a fost vorba de un act criminal, ci de un accident. În dupã amiaza zilei de luni, Stefan Vartic l-a invitat la un pahar cu vin pe pãdurarul Cristian Mãlãu, în vîrstã de 40 de ani. Mãlãu a acceptat invitatia, însã i-a spus lui Vartic cã va întîrzia, întrucît mai avea de rezolvat cîteva probleme. Pe drumul spre casã, Vartic s-a întîlnit cu viitoarea victimã, Vasile Bodescu, în vîrstã de 37 de ani care, la rîndul lui, a fost invitat la un pahar de vorbã. Tînãrul a dat curs invitatiei si a mers. La un moment dat, un sãtean, vecin cu Vartic, a venit la acesta fiind în cãutarea unui încãrcãtor de telefon mobil. Dupã cîteva alte zeci de minute si-a fãcut aparitia si pãdurarul Mãlãu, care avea asupra sa o puscã de vînãtoare, un IJ cu douã tevi si alice. Cei patru bãrbati s-au pus pe discutii, pînã cînd pãdurarul a iesit din camerã pentru a-si face nevoile. La întoarcere, pusca de vînãtoare, de care nu se despãrtise, i-a alunecat de pe umãr. Cînd a încercat sã o prindã pentru a o agãta din nou pe umãr, arma s-a descãrcat, iar alicele l-au lovit în plin pe Vasile Bodescu, care se afla pe un scaun, la o distantã foarte micã de Mãlãu. Initial, cei trei bãrbati au crezut cã alicele nu a atins pe nimeni. Dupã numai cîteva secunde însã, Bodescu a cãzut secerat de pe scaun. Tînãrul nu a mai avut nici o sansã, alicele smulgîndu-i, efectiv, o bucatã din cap. Vartic a sunat imediat la 112 si a cerut ajutorul medicilor de la ambulantã. Un echipaj SMURD s-a deplasat la fata locului, însã nu s-a mai putut face nimic pentru salvarea victimei.

„A fost un accident“

O echipã de anchetatori, formatã din politisti de la Serviciul de Investigatii Criminale, aflati sub coordonarea comisarului sef Florin Amihãiesei si procurorul criminalist Daniela Bîlha, s-a deplasat la fata locului si a demarat cercetãrile pentru a stabili cu exactitate cele întîmplate. Zvonurile care circulau deja prin sat îi puseserã pe jar pe anchetatori, însã în cele din urmã s-a dovedit, cel putin pînã în acest moment, cã la mijloc nu a fost vorba de un act criminal. „Au existat tot felul de zvonuri, însã nu s-au confirmat. Au fost audiate toate persoanele care au fost de fatã, inclusiv autorul. Concluziile preliminare aratã cã decesul a survenit în urma unui accident nefericit. Nu existã aproape nici un dubiu cã arma s-a descãrcat accidental. A mai reiesit cã a fost o imprudentã totalã din partea pãdurarului. Din spusele martorilor, pusca s-a descãrcat accidental. Pãdurarul avea o hainã din fîs, iar arma i-a alunecat de pe umãr. Cînd a vrut sã o prindã s-a descãrcat. Nu s-au certat anterior si nu au existat amenintãri. De altfel, bãrbatul împuscat era unul dintre cei mai buni prieteni ai pãdurarului, lucru confirmat de persoanele pe care le-am audiat. Cercetãrile sînt în curs de desfãsurare, urmînd sã fie efectuate mai multe expertize“, a declarat comisarul sef Florin Amihãiesei, seful Serviciului de Investigatii Criminale.
Verificãrile au arãtat cã pãdurarul detinea documente legale pentru arma pe care o avea asupra lui. Problema este cã el nu prea avea voie sã se plimbe cu arma de vînãtoare prin sat. Tocmai de aceea, Mãlãu este cercetat, pe lîngã ucidere din culpã, si pentru comiterea infractiunilor de uz de armã fãrã drept si nerespectarea regimului armelor si munitiilor. De asemenea, s-a mai constatat cã pãdurarul trecuse cu brio testul psihologic, ocupatia sa de pãdurar obligîndu-l ca periodic sã fie testat în acest sens. Varianta cã în urmã cu un an, Mãlãu ar fi fost bãtut de Bodescu a picat si ea, dupã ce politistii au aflat cã altele au fost persoanele care l-au agresat pe pãdurar în cursul anului trecut, dosarul fiind în lucru la Postul de Politie Stãnita.

Gura satului...

Dacã anchetatorii au reusit sã creeze un scenariu al celor întîmplate, acest lucru fiind fãcut pe baza declaratiilor martorilor, dar si a altor probe adunate de la fata locului, mai existã si „gura lumii“. Prin sat se spune cã victima, Vasile Bodescu, poreclit de oameni din sat „Tucu“, s-a cinstit cu o sticlã cu vin împreunã cu un alt consãtean, în curtea acestuia din urmã. Cristi Mãlãu, pãdurarul, se întorcea spre casã, avînd arma de vînãtoare asupra sa si a intrat în curtea respectivã, unde s-a întîlnit cu Tucu Bodescu. Cîrcotasii mai spun cã între cei doi a avut loc un conflict spontan, pãdurarul acuzîndu-l pe Bodescu cã ar fura lemne. Dupã ce a fãcut acest lucru, Mãlãu ar fi scos arma, împuscîndu-l în cap. Vestile au circulat cu repeziciune într-un sat parcã blestemat, unde, în decursul ultimilor 20 de ani, s-au petrecut mai multe crime. Localnicii nu-si pot explica gestul pãdurarului, cunoscut ca un om linistit. Oamenii mai sustin cã între familiile celor doi ar fi fost conflicte mai vechi, un frate al victimei bãtîndu-l pe pãdurar. Astfel, probabil, doar un schimb de cuvinte l-a determinat pe silvicultor ca, în doar cîteva clipe, sã apese pe trãgaci. La mai putin de o zi dupã cumplita tragedie, lumea este încã socatã de modul în care Tucu Bodescu a sfîrsit. Victima era cunoscutã de oameni drept un bãiat gospodar si care-si vedea de treabã. Sãtenii mai spun cã în familia pãdurarului a avut loc în urmã cu 20 de ani o tragedie, tatãl celui care este acum cercetat pentru omor din culpã fiind omorît de un consãtean. Si acesta ar fi sfîrsit tragic, dupã eveniment aruncîndu-se în fata trenului. ÃŽn toamna anului trecut, Cristi Mãlãu si-a pierdut un frate care s-a înecat cu mîncare, în timp ce dormea.

Cazuri neverosimile la Stãnita

Tragedia petrecutã luni searã este cea de-a treia în care au fost implicati pãdurari din comuna Stãnita. Pe 8 aprilie 2005, un adolescent, în vîrstã de 15 ani la acea vreme, a luat pusca de vînãtoare a tatãlui sãu, pãdurar în comunã, si a ucis accidental un tînãr, de 23 de ani. Vlãdut Gheorghitã R., care acum are 20 de ani, a fost condamnat la o pedeapsã de 10 luni de închisoare cu suspendarea conditionatã a executãrii, dupã ce a fost judecat pentru ucidere din culpã si detinere ilegalã de arme. Alicele pornite din pusca mînuitã de adolescent, l-au lovit de la micã distantã pe Traian Hoamea, iar leziunile au dus la decesul instantaneu al victimei. Copilul luase arma pentru a împusca un uliu. Ajuns în fata casei a asezat pusca de o bancã, dar a omis sã punã siguranta. La un moment dat, banca s-a clãtinat, iar pusca a cãzut cãtre Homea. Acesta s-a aplecat sã prindã arma, moment în care copilul a actionat-o accidental. Cel de-al doilea incident a avut loc pe 20 mai 2007, cînd Mihai Segneanu, de 45 de ani, pãdurar în cadrul Ocolului Silvic Horia, a împuscat mortal un adolescent de 17 ani, din Stãnita. În ziua tragediei, victima a mers în pãdure împreunã cu fratele sãu, pentru a strînge lemne, pe care urmau sã le valorifice în zona Romanului. Cei doi au fost surprinsi de pãdurar care a tras asupra lor cu pusca pe care o avea asupra lui, un IJ-Baikal, cu alice de 12 mm. Adolescentul a fost împuscat mortal, cadavrul sãu fiind gãsit abia a doua zi. Pãdurarul a încercat sã se apere spunînd cã a alunecat si arma i s-a descãrcat în mod accidental, dar expertizele balistice efectuate în cauzã au infirmat acest lucru. Acum, el este judecat pentru crimã, iar dacã va fi gãsit vinovat riscã între 15 si 25 de ani de închisoare.

Articol afisat de 3438 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(MN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective