Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Ianuarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Ars de viu în casa pãrintilor

• un bãrbat din satul Luminis a murit într-un incendiu izbucnit la locuinta pãrintilor sãi • victima fãcuse foc în soba în care peste zi fusese la un pas de a arde • sinistrul a fost cauzat de cosul de fum neizolat termic fatã de materialele combustibile • de altfel, suprasolicitarea sobelor a dus la incendii violente • pompierii au intervenit pentru stingerea a nouã incendii • într-un caz o casã a fost distrusã aproape în totalitate •

Ziua de 25 ianuarie, una dintre cele mai geroase din acest an, cînd temperaturile au scãzut mult peste 20 de grade, nu va fi uitatã prea curînd de pompierii militari care au fost nevoiti sã intervinã pentru a stinge mai multe incendii, majoritatea cauzate de suprasolicitarea mijloacelor de încãlzit. Cea mai mare tragedie, soldatã cu decesul unui bãrbat, în vîrstã de 52 de ani, s-a înregistrat ieri dimineatã în satul Luminis, comuna Piatra Soimului. Venit acasã de la muncã, Romicã Irimia a fãcut focul în sobã, iar peste noapte din cauza cosului de fum acoperisul s-a aprins. În cursul zilei de luni, vecinii reusiserã sã stingã un început de incendiu la imobilul respectiv.
Pompierii militari au fost solicitati, la ora 8,54, sã intervinã pentru a stinge incendiul izbucnit la locuinta lui Constantin Irimia, de 76 de ani. Bãtrînul dormea într-o încãpere pe care si-o pregãtise în grajd si habar nu avea cã fiul sãu venise acasã cu o searã înainte. Acest lucru avea sã-l afle pompierii care, dupã ce au stins focul, au gãsit într-o camerã cadavrul carbonizat al lui Romicã Irimia, în vîrstã de 52 de ani, fiul proprietarului. Din cercetãri a reiesit cã bãtrînul, care avea o relatie nu tocmai bunã cu fiul sãu, habar nu avea cã acesta se afla în casã. Romicã venise seara de serviciu si, dupã ce a fãcut focul s-a culcat. Bãrbatul habar nu avea cã în aceeasi zi vecinii interveniserã pentru a stinge un incendiu izbucnit chiar la cosul sobei în care fãcuse el focul. „ÃŽn cursul zilei de luni, o bucatã de scîndurã situatã lîngã cos s-a aprins. Vecinii au vãzut fumul care iesea din podul casei si au intervenit stingînd începutul de incendiu. Seara, victima a venit acasã si fãrã a sti ce se întîmplase peste zi, a fãcut focul în soba cu probleme“, a declarat cãpitanul Iulian Jugan, purtãtorul de cuvînt al ISU Neamt. Acoperisul casei a ars în întregime, dar si mobilierul si aparatura care se afla în camerele imobilului.
Anterior producerii acestei tragedii, alte cinci incendii, provocate tot de supraîncãlzirea sistemelor de încãlzire, au provocat pagube de peste 15.000 de lei.

Nici pompierii romascani nu au avut liniste

Trei case s-au aprins, în ultimele douã zile, în municipiul Roman si zona adiacentã, din cauza suprasolicitãrii instalatiilor de încãlzire, pe fondul gerului nãpraznic, tot atîtea familii rãmînînd fãrã acoperis deasupra capului. Cea mai recentã nenorocire a avut loc în noaptea de luni spre marti, 25 spre 26 ianuarie, în comuna Horia, la domiciliul Cãtãlinei H. Pompierii militari de la Detasamentul Roman au mobilizat, la ora 2.24, douã autospeciale cu apã si spumã, însã pagubele au fost destul de mari. „La sosirea echipajelor noastre ardea acoperisul confectionat din asterialã din lemn cu învelitoare de sindrilã, tablã, plus plãci de azbociment. A fost deterioratã suprafata acestuia pe circa 50 de metri pãtrati. ÃŽn plus, au fost afectati peretii casei, precum si plafonul. Cauza a fost, fãrã îndoialã, cosul de fum defect, în conditiile supraîncãlzirii instalatiei de încãlzire“, a declarat locotenentul Constantin Mihai Parasca, comandantul Detasamentului de Pompieri Militari Roman. ÃŽn ciuda pagubelor de sute de milioane, în acest caz au fost salvate bunuri de douã miliarde. Cu o zi înainte, la ora 15.46, un caz similar a fost semnalat salvatorilor pe strada Salciei din cartierul „Nicolae Bãlcescu“, din Roman. Locuinta lui Florin si Cãtãlin P. a fost cuprinsã de vîlvãtaie, însã interventia la timp a dus la pagube minime. Tot din cauza cosului de fum defect s-au aprins lucrurile din pod, arzînd asteriala acoperisului, pe doi metri pãtrati. „Pe 25 ianuarie, la ora 10.57, ne-am confruntat cu un nou caz grav, la Hîrlesti, comuna Filipesti, în gospodãria Mariei Z. A ars, tot din cauza «de sezon», a cosurilor defecte, aparaturã electricasnicã, alãturi de douã paturi, diverse elemente de mobilier sau 60 de kilograme de haine. A fost afectatã asteriala din lemn a podului, pe patru metri pãtrati. Totusi, am reusit sã salvãm bunuri în valoare de 20.000 de lei“, a mai mentionat comandantul pompierilor militari din Roman.

Articol afisat de 1641 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU, A. MARCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective