Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Ianuarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Am toatã compasiunea pentru victimele incendiului din Muntii Tarcãului“

„Am toatã compasiunea pentru victimele incendiului din Muntii Tarcãului“

• a declarat colonelul Ioan Niticã, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã Neamt • pompierii spun cã nu-si reproseazã nimic si cã si-au fãcut treaba de profesionisti • „Nu cred cã era vreo fortã de interventie care ar fi putut sã ajungã acolo“, a declarat locotenent colonelul Ioan Pîrvu, adjunctul sefului ISU • ieri, Emil Pantîru, tînãrul care a murit în incendiu, a fost condus pe ultimul drum de sute de persoane •

A trecut mai bine de o sãptãmînã de la incendiul izbucnit la o cabanã din Muntii Tarcãului, tragedie care a dus la decesul unui tînãr de 21 de ani si rãnirea altor trei persoane, însã discutiile pe marginea acestui subiect nu s-au stins. Conducerea Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã Neamt a fãcut o analizã pentru a stabili dacã pompierii au actionat corect sau au gresit. Concluzia superiorilor a fost clarã - si-au fãcut treaba în conditiile date. „Au fost discutii dacã s-a gresit sau nu cu ceva si s-a fãcut o analizã în acest sens. Cînd am ajuns noi acolo, deja prima dintre victime era coborîtã. Aveam de mers o distantã de 4,5 km pe un drum care nu era accesibil. Personal am urcat pînã la locul incendiului. Am ajuns acolo numai însotiti de o cãlãuzã, altfel ne-am fi rãtãcit. Nu cred cã era vreo fortã de interventie care ar fi putut sã ajungã acolo, pentru cã s-ar fi rãtãcit în pãdure. Din punctul nostru de vedere ne-am fãcut treaba de profesionisti, iar dacã s-ar mai întîmpla o datã, vom proceda la fel“, a declarat locotenent colonelul Ioan Pîrvu, adjunctul ISU Neamt. Ofiterul a mai declarat cã pompierii au analizat cu atentie situatia si s-au asigurat cã nu existã riscul ca incendiul sã se propage, moment în care toate eforturile au fost depuse în vederea salvãrii victimelor.

Incendii grele

La rîndul sãu, colonelul Ioan Niticã, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã Neamt a precizat cã pentru victimele incendiului s-a fãcut tot ce se putea. „Am toatã compasiunea pentru victime, însã nu cred cã se putea face mai mult pentru acesti oameni, din pãcate“. De altfel, în ultimele 10 zile, pompierii militari s-au confruntat cu douã incendii atipice, ambele avînd loc în zone greu accesibile. Cu aceastã ocazie s-a dovedit încã o datã cã degeaba ai suflet si dãruire, dacã nu ai si echipamentul adecvat pentru a interveni în astfel de zone. „Trebuie sã se înteleagã cã iarna interventiile noastre sînt mult mai dificile. ÃŽn primul rînd deplasarea este grea, deoarece masinile sînt foarte grele si vechi. Mai mult decît atît, iarna este mai greu sã gãsesti o sursã de apã, în comparatie cu sezonul cald. Am avut, în ultima perioadã, douã evenimente în zone în care nu ne asteptam. Interventiile au fost foarte dificile, la temperaturi de minus 20 de grade cînd, efectiv, îngheatã apa pe furtun. Asa am pãtit la Potoci, unde în cîteva minute, timp în care trebuia schimbat furtunul la o altã autospecialã, apa din furtun a înghetat. Atunci am fost nevoiti sã intervenim cu lopeti, zãpadã etc.“, a completat colonelul Pîrvu.

Emil Pantîru, condus pe ultimul drum de sute de oameni

Sute de oameni, prieteni, rude si sãteni l-au condus ieri pe ultimul drum pe Emil Pantîru, tînãrul în vîrstã de 21 de ani, care a murit duminicã dimineatã, ca urmare a leziunilor suferite în urma incendiului. Cortegiul funerar s-a întins pe sute de metri, slujba fiind sustinutã de un sobor de cinci preoti. „Au fost peste 500 de oameni; prieteni, rude, tineri si bãtrîni. Au venit de pe toatã Valea Dãmucului. A fost un bãiat de ispravã, asa cã si cei care nu l-au cunoscut au venit la înmormîntarea sa. A fost atît de aglomerat, cã preotii nu au mai avut cum sã tinã slujba în bisericã“, ne-a declarat unul dintre cei care au participat la funeralii. Pe ultima sutã de metri, medicii bucuresteni s-au rãzgîndit si nu i-am mai permis lui Gavrilã Pantîru sã participe la înmormîntarea fiului sãu. „S-au gîndit cã starea de sãnãtate s-ar putea înrãutãti si nu l-au mai lãsat. Oricum va fi supus si el unei operatii în cursul acestei sãptãmîni“, ne-a declarat un apropiat de-al familiei. Alãturi de Gavril Pantîru, în Spitalul de Arsi din Bucuresti se mai aflã Vlãdut Tepes, de 21 de ani, si Viorel Tãpuc, de 40 de ani. Primul a fost supus unei interventii chirurgicale, medicii amputîndu-i degetele de la ambele picioare si cîteva de la o mînã. Reamintim cã cei patru bãrbati au fost rãniti în urma unui incendiu petrecut în noaptea de 20 spre 21 ianuarie, la o cabanã din Muntii Tarcãului.

Articol afisat de 2171 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective