Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Ianuarie 2010
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Pe veci datori la bănci

Pe veci datori la bănci

• în ultima lună din 2009 restantele nemtenilor au crescut • debitele totale ale nemtenilor în sistemul bancar se cifrau la aproximativ 1.200 de miliarde de lei vechi la finele anului trecut • creditele totale se cifrează la circa 2.440 de miliarde de lei vechi • jumătate din cei care s-au creditat au rămas în urmă cu ratele •

Anul 2009 nu a fost de bun augur cam pentru nimeni, deoarece criza i-a lovit pe toti nemtenii, de la mic la mare. Unii au trecut mai usor peste greutăti, altii au fost împovărati de tot. Cel mai greu a fost finalul de an, iar de departe cei mai afectati de conditiile economice nefaste au fost cei care au unul sau chiar mai multe credite la diverse institutii bancare. Conform datelor furnizate de Banca Natională a României reiese că debitele totale ale nemtenilor în sistemul bancar se cifrau la aproximativ 1.200 de miliarde de lei vechi la finele anului trecut. Comparativ cu luna anterioară, noiembrie 2009, restantele la plată au crescut simtitor, cu circa 200 de miliarde de lei, deoarece atunci debitele erau undeva în jurul valorii de 1.000 de miliarde de lei vechi. Din datele de final de an rezultă negru pe alb că aproximativ jumătate din cei care s-au împrumutat în nestire din bănci sînt cu restante la plată, în conditiile în care împrumuturile totale, în lei si valută, sînt de circa 2.440 de miliarde de lei, iar restantele la plată se cifrează la circa 1.200 de miliarde.

Restantele la creditele în lei de trei ori mai mari decît la valută

Începutul anului 2010 i-a prins pe nemteni cu împrumuturi în lei de 1.251 de miliarde de lei ron (12.510 miliarde de lei vechi). Din acesti bani care reprezintă o sumă enormă la nivelul judetului Neamt, 1.162 miliarde de lei este valoarea creditelor curente (11.620 miliarde vechi), în timp ce restantele la plată se cifrează la 89,5 milioane de lei ron ( 895 miliarde lei vechi). Împrumuturile contractate de mediul de afaceri sînt sensibil mai mari decît cele ale persoanelor fizice, desi în mod normal nevoile sînt puternic disproportionate. Asa se face că firmele au credite de circa 634 milioane noi (6.340 miliarde vechi) în timp ce persoanele fizice din judet s-au împrumutat cu 615 milioane (6.157 miliarde vechi). Creditul cu buletinul îi va falimenta pe multi dintre oamenii de rînd deoarece din cele 615 milioane luate de nemtenii de rînd 582 milioane (5.820 miliarde lei vechi) reprezintă credite de consum. Pentru o casă nemtenii s-au împrumutat cu peste 13 milioane lei (130 miliarde vechi), dar pentru acestea băncile sînt acoperite pentru că cel mai probabil au ipotecă. Pentru alte nevoi decît cele locative nemtenii au luat din bănci putin peste 6 milioane lei ron. Nu toată lumea s-a împrumutat în moneda natională, ci procentul este cam jumi-juma, deoarece totalul creditelor în valută, la finele anului 2009 era de 1.194 miliarde de lei ron (adică 11.940 miliarde de lie vechi). Chiar si asa se pare că cine s-a împrumutat în valută a fost mai responsabil, sau poate mai stabil din punct de vedere financiar, deoarece restantele la acest tip de împrumuturi sînt de circa trei ori mai mici decît datoriile la împrumuturile în lei. Din creditele în valută 1.163 miliarde lei (11.630 miliarde vechi) sînt credite curente, iar restantele sînt de 30,5 milioane lei noi (305 miliarde lei vechi). Discrepanta majoră în rîndul celor care s-au împrumutat în valută este la titularii împrumutului. Numai 422 milioane de lei (4.220 miliarde vechi) au fost atrasi de mediul de afaceri, în timp ce „grosul“ de peste 770 milioane ron (7.700 miliarde vechi) au intrat în buzunarul persoanelor fizice. Desi e vorba de bani grei, cei mai multi, 515 milioane (5.150 miliarde vechi) au fost împrumutati cu titlu de credite de consum si numai 232 milioane lei ron (2.320 miliarde lei vechi) din creditele în monedă străină au fost împrumutati pentru achizitionarea unei locuinte. Diferenta de peste 15 milioane ron au fost luati în alte scopuri.

Unii au reusit să pună bani „la ciorap“

Cei care nu sînt grevati de nici un fel de împrumut si au lefuri care le permit un trai decent, ba le mai si rămîne ceva, au reusit să facă si ceva economii. Aici sumele sînt ceva mai mici decît cele de la împrumuturi, dar important este că există. Cum cei care nu au rate la bănci sînt mai putini decît cei care s-au împrumutat si conturile de economii sînt ceva mai „subtiri“. La finele lui 2009 si început de 2010 disponibilitătile la vedere ale nemtenilor, în lei, se cifrau la circa 357 milioane lei ron (3.570 miliarde lei vechi). Din acesti bani putin peste 100 milioane apartineau diverselor firme, în timp ce restul de circa 250 milioane noi erau economii ale persoanelor fizice. Altii, încîntati de cresterea valutei si deprecierea leului de la sfîrsitul anului trecut, au preferat să-si tină economiile în bancă, dar nu în lei, ci în valută (cel mai probabil în euro). Asa se face că în decembrie 2009 totalul disponibilitătilor, la vedere, în valută, era de 168 milioane de lei noi. Cea mai mare parte din aceste economii, 144,5 milioane de lei, erau în conturile persoanelor fizice, în timp ce agentii economici aveau valută în depozite bancare de 22 milioane de lei noi.

Articol afisat de 1673 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective