Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Economie 30 Ianuarie 2010
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

GERUL, RETETĂ DESUCCES ÎN AFACERI

• frigul din ultima perioadă s-a dovedit a fi mană cerească pentru unele afaceri • la mare căutare au fost bateriile auto, anvelopele si uleiurile tehnice • „De cînd a început gerul pot spune că vînzările de baterii s-au triplat“, a declarat afaceristul pietrean Georgică Stefan • în farmacii vînzări bune au fost la ceaiuri si medicamente necesare în tratarea răcelilor, virozelor sau nevralgiilor • pretul lemnului de foc oferit de cărutasi a crescut cu pînă la un milion vechi • frigul a adus mai multe comenzi taximetristilor • pe la „SH“ întrebate tare au fost hainele groase, căciulile, mănusile si încăltămintea •

Temperaturile extrem de scăzute pe care le-am îndurat în ultimile zile ne-au adus multora dintre noi o grămadă de necazuri. Nu doar că au crăpat pietrele de ger, dar în zori de zi unele masini nu au mai vrut să pornească. Altii au constatat cu necaz cum stocul de lemne care ar fi trebuit să tină toată iarna scade văzînd cu ochii, în timp ce aceia cu un sistem imunitar ceva mai firav au prins cîte un guturai rebel, sau chiar au fost loviti de o răceală mai serioasă. De voie de nevoie, oamenii au văzut că hainele din sifoniere nu prea le mai tineau de frig si au dat fuga la second-hand-urile de la colt, unde au răscolit după vreo pereche de mănusi, o căciulă sau o pereche de bocanci la ieftineală. De departe cei mai solicitati si cîstigati pe timp geros au fost agentii economici care se ocupă cu vînzarea de acumulatori auto, anvelope, uleiuri tehnice sau antigel. Asta deoarece chiar de la sfîrsitul săptămînii trecute temperaturile au fost extreme si în unele locuri au ajuns si pînă la -27, -28 de grade Celsius. Chiar dacă în Piatra Neamt nu au fost „decît“ aproximativ -23 de grade, acest lucru le-a adus o grămadă de necazuri soferilor. Cum masinile nu au mai vrut să pornească, prima „vinovată“ a fost bateria. Asa se face că toti au dat năvală la firmele specializate triplînd cererea obisnuită de acumulatori auto. „O baterie bună tine chiar si sase ani, dar la un moment dat tot te lasă. Totusi nu toate necazurile din aceste zile geroase s-au tras neapărat de la baterii. Depinde si cît de bună este masina, de compresie, pentru că altfel se comportă o masină mai nouă, fată de alta care are de exemplu peste 70.000 de kilometri la bord. Desigur că din cauza frigului scade si puterea acumulatorului, iar de cînd a început gerul pot spune că vînzările de baterii s-au triplat fată de o perioadă obisnuită“, a declarat Georgică Stefan patronul grupului de firme Auto Stefan. Acelasi lucru s-a înregistrat si la alte firme de profil, cum ar fi de exemplu reprezentantul bateriilor Rombat în judetul Neamt. „Dacă în medie într-o zi obisnuită avem aproximativ 10-12 persoane care vin la noi si cumpără sau numai îsi verifică bateria, în perioada asta extrem de friguroasă numărul solicitărilor de acest fel a crescut de trei-patru ori, astfel încît avem în medie cam 50 de clienti zilnic numai pentru acumulatori. Dar în conditiile meteo de acum nu neapărat bateria este de vină, depinde foarte mult, de exemplu, si de calitatea motorinei. Important este ca oricine pleacă la orice drum să meargă întîi să-si verifice antigelul, bateria si cauciucurile“, a declarat Daniela Amariei reprezentantul distribuitorului bateriilor Rombat în Piatra Neamt.

Efectele gerului în... farmacii

Temperaturile foarte scăzute din ultimele zile nu puteau să nu afecteze starea de sănătate a nemtenilor. Astfel, multe persoane au căpătat răceli, viroze si alte boli sezoniere, motiv pentru care au dat buzna prin farmacii si s-au aprovizionat în special cu ceaiuri, antitermice, medicamente împotriva răcelilor, a durerilor etc. Farmacistii sustin că vînzările au crescut destul de mult în ultimele cîteva zile, dar nu spectaculos. În schimb, sînt convinsi că efectele gerului năprasnic se vor resimti în farmacii abia peste 5-6 zile, cînd punctul culminant al acestor temperaturi scăzute va trece iar bolile de sezon căpătate acum îsi vor arăta din plin coltii. „În ultima perioadă, de cînd au început zilele geroase, am constatat o crestere a consumului de ceaiuri, atipiretice, antitermice si analgezice. Solicitările au fost mai numeroase dar nu peste limite iar acest lucru s-a întîmplat în special din cauza faptului că oamenii au preferat să stea mai mult prin casă în aceste perioade extrem de friguroase. Cred că efectele gerului se vor resimti abia peste 5-6 zile, cînd răcelile si virozele vor fi simtite acut iar oamenii vor începe să iasă din casă si vor cumpăra diverse tratamente pentru răcelile căpătate. Pe de altă parte, toată iarna aceasta am avut vînzări destul de mari pentru ceaiuri si medicamentele necesare în tratarea răcelilor, virozelor sau nevralgiilor“ a precizat Irina Timisescu, farmacist la Farmacia 13 din Piatra Neamt. Aceeasi situatie se regăseste la majoritatea farmaciilor din judet unde în ultimele zile a crescut consumul de ceaiuri si antitermice comparativ cu perioade mai calde.

Lemnul de foc, mai scump la cărutasi

Cum era de asteptat, pretul lemnelor de foc a crescut simtitor în ultimele zile. Situatia este valabilă doar în cazul „micilor întreprinzători“ care au crescut pretul, în medie, cu 50 de lei la o cărută. Astfel, în zona de ses a judetului, o cărută cu lemne se vinde cu 200 sau chiar 250 de lei, în timp ce în urmă cu mai bine de două săptămîni aceeasi cantitate putea fi cumpărată si cu 150 de lei. La munte însă, o cărută cu lemne se vinde cu preturi ce variază între 150 si 200 de lei. Nu s-a înregistrat nici o modificare de pret la Directia Silvică Piatra Neamt care vinde metrul cub de lemn la preturile vechi. Un metru cub de lemn de foc se vinde la depozitele Directiei Silvice cu 84 de lei. Cei care doresc să achiztioneze lemnul la drum auto, plătesc 70 de lei pentru un metru cub. Oferta este valabilă la Ocolul Silvic Vaduri. „Nu putem spune că în ultimele zile vînzările au fost mai mari decît înainte de a veni gerul. Chiar as putea spune că au fost mai slabe. Explicatia ar fi aceea că oamenii s-au aprovizionat din timp cu lemne, nu au asteptat să vină frigul. În acest moment avem la vînzare atît lemn de foc la drum auto, la un pret de 70 de lei/mc, dar si lemn din depozit, la pretul de 84 de lei/mc“, a declarat inginerul Doru Gherghel, seful Ocolului Silvic Vaduri.

Gerul i-a mai fericit un pic pe taximetristi

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestei săptămîni au reprezentat mană cerească pentru taximetristi care chiar au constatat că au fost luati cu asalt de către clienti. Fie pentru că din cauza gerului nu le-au mai pornit masinile fie din cauza faptului că oamenii au preferat să meargă mai putin pe afară, pietrenii au dat năvală în taxiuri. Toate companiile de taxi din Piatra Neamt au fost solicitate în zilele geroase iar acest lucru l-au constatat si pietrenii care au văzut dintr-o dată statiile de taxi cu mult mai putine masini decît de obicei. Multi dintre clienti au preferat să-si ducă copii la scoli sau la grădinite cu taxiul decît să-i plimbe prin frig, motiv pentru care numărul solicitărilor către firmele de taxi au crescut foarte mult. „Într-adevăr, gerul din ultimele zile ne-au crescut destul de mult solicitările. Practic, desi nu am făcut o statistică, putem spune că s-au dublat comenzile prin telefon comparativ cu perioadele de dinainte. În schimb, numărul clientilor care au ales să ia taxiul direct din stradă s-a înjumătătit, semn că oamenii au preferat să astepte în casă, la căldură venirea taxiului decît să înghete afară, în ger. Majoritatea celor care au apelat la taxi pentru deplasările lor au făcut acest lucru din cauză că nu le-au mai pornit masinile din cauza frigului. Restul au fost clienti care de obicei se deplasau pe jos dar acum, din cauza frigului, au ales drumul cu taxiul“, a declarat Marian Luca, patronul Firmei Taxi Luca. Si celelalte companii de taxi din Piatra Neamt au fost bucuroase de clientii adusi de ger în ultimele zile si, dacă ar fi după ele, si-ar mai dori o astfel de vreme cîinoasă.

„SH“-urile nu duc lipsă de clienti

Magazinele second-hand au fost mai mereu o afacere care a adus profit patronilor, dar după cum sustin vînzătorii unora dintre acestea, în zilele geroase chiar a fost aglomeratie în special pentru comercializarea de haine groase si încăltăminte. În vreme ce în magazine, o geacă se vinde cu multe zeci de lei sau peste sută, la second-hand, o geacă bună ajunge la 20-30 de lei, dar dacă se prinde o reducere, pretul poate coborî fără probleme si la valori de o cifră. „Săptămîna aceasta s-au vîndut foarte bine hainele groase. De obicei au căutare gecile pentru copii, dar acum le-am dat din prima zi, cînd am făcut aprovizionarea, si pe cele pentru adulti. Nu au avut mai putină căutare nici căciulile, mănusile, fularele. Oamenii au cumpărat vestimentatie groasă si foarte groasă de parcă acuma venit iarna“, a declarat vînzătoarea unui magazin second-hand de pe strada Mihai Eminescu din Piatra Neamt.
O dovadă că second-hand-urile au căutare este si faptul că mai nou, preturile boarfelor au suportat majorări esentiale. În vreme ce „magazinele de fite“ si nu numai, au trecut al reduceri serioase la preturile practicate, la „SH“ hainele se vînd cu 70-80 de lei kilogramul, cînd sînt expuse pe raft. Există si magazine de mîna a doua cu pretentii serioase, unde marfa e de foarte bună calitate, dar si pretul e pe măsură - 119,9 lei kg. Chiar si la acest pret, produsele au destulă căutare, căci, după cum a declarat vînzătoarea „or’ fi ele cam la acelasi pret ca în magazin, dar calitatea este net superioară“. La acest SH, un tricou de vară, cu mîneci scurte, costă circa 40 de lei. Blugii noi „prind“ lejer un pret de 80-90 de lei perechea. Aceeasi vînzătoare a precizat că sînt pantaloni de firmă, care chiar dacă fac aproape un milion de lei vechi, pot fi achizitionati în conditii avantajoase fată de cele din magazinele din oras.

Articol afisat de 1525 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(MN)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective