Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Economie 30 Ianuarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

GERUL, RETETÃ DESUCCES ÎN AFACERI

• frigul din ultima perioadã s-a dovedit a fi manã cereascã pentru unele afaceri • la mare cãutare au fost bateriile auto, anvelopele si uleiurile tehnice • „De cînd a început gerul pot spune cã vînzãrile de baterii s-au triplat“, a declarat afaceristul pietrean Georgicã Stefan • în farmacii vînzãri bune au fost la ceaiuri si medicamente necesare în tratarea rãcelilor, virozelor sau nevralgiilor • pretul lemnului de foc oferit de cãrutasi a crescut cu pînã la un milion vechi • frigul a adus mai multe comenzi taximetristilor • pe la „SH“ întrebate tare au fost hainele groase, cãciulile, mãnusile si încãltãmintea •

Temperaturile extrem de scãzute pe care le-am îndurat în ultimile zile ne-au adus multora dintre noi o grãmadã de necazuri. Nu doar cã au crãpat pietrele de ger, dar în zori de zi unele masini nu au mai vrut sã porneascã. Altii au constatat cu necaz cum stocul de lemne care ar fi trebuit sã tinã toatã iarna scade vãzînd cu ochii, în timp ce aceia cu un sistem imunitar ceva mai firav au prins cîte un guturai rebel, sau chiar au fost loviti de o rãcealã mai serioasã. De voie de nevoie, oamenii au vãzut cã hainele din sifoniere nu prea le mai tineau de frig si au dat fuga la second-hand-urile de la colt, unde au rãscolit dupã vreo pereche de mãnusi, o cãciulã sau o pereche de bocanci la ieftinealã. De departe cei mai solicitati si cîstigati pe timp geros au fost agentii economici care se ocupã cu vînzarea de acumulatori auto, anvelope, uleiuri tehnice sau antigel. Asta deoarece chiar de la sfîrsitul sãptãmînii trecute temperaturile au fost extreme si în unele locuri au ajuns si pînã la -27, -28 de grade Celsius. Chiar dacã în Piatra Neamt nu au fost „decît“ aproximativ -23 de grade, acest lucru le-a adus o grãmadã de necazuri soferilor. Cum masinile nu au mai vrut sã porneascã, prima „vinovatã“ a fost bateria. Asa se face cã toti au dat nãvalã la firmele specializate triplînd cererea obisnuitã de acumulatori auto. „O baterie bunã tine chiar si sase ani, dar la un moment dat tot te lasã. Totusi nu toate necazurile din aceste zile geroase s-au tras neapãrat de la baterii. Depinde si cît de bunã este masina, de compresie, pentru cã altfel se comportã o masinã mai nouã, fatã de alta care are de exemplu peste 70.000 de kilometri la bord. Desigur cã din cauza frigului scade si puterea acumulatorului, iar de cînd a început gerul pot spune cã vînzãrile de baterii s-au triplat fatã de o perioadã obisnuitã“, a declarat Georgicã Stefan patronul grupului de firme Auto Stefan. Acelasi lucru s-a înregistrat si la alte firme de profil, cum ar fi de exemplu reprezentantul bateriilor Rombat în judetul Neamt. „Dacã în medie într-o zi obisnuitã avem aproximativ 10-12 persoane care vin la noi si cumpãrã sau numai îsi verificã bateria, în perioada asta extrem de friguroasã numãrul solicitãrilor de acest fel a crescut de trei-patru ori, astfel încît avem în medie cam 50 de clienti zilnic numai pentru acumulatori. Dar în conditiile meteo de acum nu neapãrat bateria este de vinã, depinde foarte mult, de exemplu, si de calitatea motorinei. Important este ca oricine pleacã la orice drum sã meargã întîi sã-si verifice antigelul, bateria si cauciucurile“, a declarat Daniela Amariei reprezentantul distribuitorului bateriilor Rombat în Piatra Neamt.

Efectele gerului în... farmacii

Temperaturile foarte scãzute din ultimele zile nu puteau sã nu afecteze starea de sãnãtate a nemtenilor. Astfel, multe persoane au cãpãtat rãceli, viroze si alte boli sezoniere, motiv pentru care au dat buzna prin farmacii si s-au aprovizionat în special cu ceaiuri, antitermice, medicamente împotriva rãcelilor, a durerilor etc. Farmacistii sustin cã vînzãrile au crescut destul de mult în ultimele cîteva zile, dar nu spectaculos. ÃŽn schimb, sînt convinsi cã efectele gerului nãprasnic se vor resimti în farmacii abia peste 5-6 zile, cînd punctul culminant al acestor temperaturi scãzute va trece iar bolile de sezon cãpãtate acum îsi vor arãta din plin coltii. „ÃŽn ultima perioadã, de cînd au început zilele geroase, am constatat o crestere a consumului de ceaiuri, atipiretice, antitermice si analgezice. Solicitãrile au fost mai numeroase dar nu peste limite iar acest lucru s-a întîmplat în special din cauza faptului cã oamenii au preferat sã stea mai mult prin casã în aceste perioade extrem de friguroase. Cred cã efectele gerului se vor resimti abia peste 5-6 zile, cînd rãcelile si virozele vor fi simtite acut iar oamenii vor începe sã iasã din casã si vor cumpãra diverse tratamente pentru rãcelile cãpãtate. Pe de altã parte, toatã iarna aceasta am avut vînzãri destul de mari pentru ceaiuri si medicamentele necesare în tratarea rãcelilor, virozelor sau nevralgiilor“ a precizat Irina Timisescu, farmacist la Farmacia 13 din Piatra Neamt. Aceeasi situatie se regãseste la majoritatea farmaciilor din judet unde în ultimele zile a crescut consumul de ceaiuri si antitermice comparativ cu perioade mai calde.

Lemnul de foc, mai scump la cãrutasi

Cum era de asteptat, pretul lemnelor de foc a crescut simtitor în ultimele zile. Situatia este valabilã doar în cazul „micilor întreprinzãtori“ care au crescut pretul, în medie, cu 50 de lei la o cãrutã. Astfel, în zona de ses a judetului, o cãrutã cu lemne se vinde cu 200 sau chiar 250 de lei, în timp ce în urmã cu mai bine de douã sãptãmîni aceeasi cantitate putea fi cumpãratã si cu 150 de lei. La munte însã, o cãrutã cu lemne se vinde cu preturi ce variazã între 150 si 200 de lei. Nu s-a înregistrat nici o modificare de pret la Directia Silvicã Piatra Neamt care vinde metrul cub de lemn la preturile vechi. Un metru cub de lemn de foc se vinde la depozitele Directiei Silvice cu 84 de lei. Cei care doresc sã achiztioneze lemnul la drum auto, plãtesc 70 de lei pentru un metru cub. Oferta este valabilã la Ocolul Silvic Vaduri. „Nu putem spune cã în ultimele zile vînzãrile au fost mai mari decît înainte de a veni gerul. Chiar as putea spune cã au fost mai slabe. Explicatia ar fi aceea cã oamenii s-au aprovizionat din timp cu lemne, nu au asteptat sã vinã frigul. ÃŽn acest moment avem la vînzare atît lemn de foc la drum auto, la un pret de 70 de lei/mc, dar si lemn din depozit, la pretul de 84 de lei/mc“, a declarat inginerul Doru Gherghel, seful Ocolului Silvic Vaduri.

Gerul i-a mai fericit un pic pe taximetristi

Temperaturile extrem de scãzute de la începutul acestei sãptãmîni au reprezentat manã cereascã pentru taximetristi care chiar au constatat cã au fost luati cu asalt de cãtre clienti. Fie pentru cã din cauza gerului nu le-au mai pornit masinile fie din cauza faptului cã oamenii au preferat sã meargã mai putin pe afarã, pietrenii au dat nãvalã în taxiuri. Toate companiile de taxi din Piatra Neamt au fost solicitate în zilele geroase iar acest lucru l-au constatat si pietrenii care au vãzut dintr-o datã statiile de taxi cu mult mai putine masini decît de obicei. Multi dintre clienti au preferat sã-si ducã copii la scoli sau la grãdinite cu taxiul decît sã-i plimbe prin frig, motiv pentru care numãrul solicitãrilor cãtre firmele de taxi au crescut foarte mult. „ÃŽntr-adevãr, gerul din ultimele zile ne-au crescut destul de mult solicitãrile. Practic, desi nu am fãcut o statisticã, putem spune cã s-au dublat comenzile prin telefon comparativ cu perioadele de dinainte. ÃŽn schimb, numãrul clientilor care au ales sã ia taxiul direct din stradã s-a înjumãtãtit, semn cã oamenii au preferat sã astepte în casã, la cãldurã venirea taxiului decît sã înghete afarã, în ger. Majoritatea celor care au apelat la taxi pentru deplasãrile lor au fãcut acest lucru din cauzã cã nu le-au mai pornit masinile din cauza frigului. Restul au fost clienti care de obicei se deplasau pe jos dar acum, din cauza frigului, au ales drumul cu taxiul“, a declarat Marian Luca, patronul Firmei Taxi Luca. Si celelalte companii de taxi din Piatra Neamt au fost bucuroase de clientii adusi de ger în ultimele zile si, dacã ar fi dupã ele, si-ar mai dori o astfel de vreme cîinoasã.

„SH“-urile nu duc lipsã de clienti

Magazinele second-hand au fost mai mereu o afacere care a adus profit patronilor, dar dupã cum sustin vînzãtorii unora dintre acestea, în zilele geroase chiar a fost aglomeratie în special pentru comercializarea de haine groase si încãltãminte. ÃŽn vreme ce în magazine, o geacã se vinde cu multe zeci de lei sau peste sutã, la second-hand, o geacã bunã ajunge la 20-30 de lei, dar dacã se prinde o reducere, pretul poate coborî fãrã probleme si la valori de o cifrã. „Sãptãmîna aceasta s-au vîndut foarte bine hainele groase. De obicei au cãutare gecile pentru copii, dar acum le-am dat din prima zi, cînd am fãcut aprovizionarea, si pe cele pentru adulti. Nu au avut mai putinã cãutare nici cãciulile, mãnusile, fularele. Oamenii au cumpãrat vestimentatie groasã si foarte groasã de parcã acuma venit iarna“, a declarat vînzãtoarea unui magazin second-hand de pe strada Mihai Eminescu din Piatra Neamt.
O dovadã cã second-hand-urile au cãutare este si faptul cã mai nou, preturile boarfelor au suportat majorãri esentiale. ÃŽn vreme ce „magazinele de fite“ si nu numai, au trecut al reduceri serioase la preturile practicate, la „SH“ hainele se vînd cu 70-80 de lei kilogramul, cînd sînt expuse pe raft. Existã si magazine de mîna a doua cu pretentii serioase, unde marfa e de foarte bunã calitate, dar si pretul e pe mãsurã - 119,9 lei kg. Chiar si la acest pret, produsele au destulã cãutare, cãci, dupã cum a declarat vînzãtoarea „or’ fi ele cam la acelasi pret ca în magazin, dar calitatea este net superioarã“. La acest SH, un tricou de varã, cu mîneci scurte, costã circa 40 de lei. Blugii noi „prind“ lejer un pret de 80-90 de lei perechea. Aceeasi vînzãtoare a precizat cã sînt pantaloni de firmã, care chiar dacã fac aproape un milion de lei vechi, pot fi achizitionati în conditii avantajoase fatã de cele din magazinele din oras.

Articol afisat de 1900 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(MN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective