Vînătoare de ciori, în parc si la groapa de gunoi
Ciorile din Parcul Municipal Roman si cele de la groapa de gunoi a orasului sînt luate în cătare pe timpul a două zile, de către vînătorii sportivi. Este o a patra actiune de stîrpire a înaripatelor, care se desfăsoară în municipiu, deja constatîndu-se o diminuare a numărului lor. „Au avut loc mai multe actiuni privind eliminarea ciorilor din parc, care vor continua. Marti, 9 februarie, la ora 7.30, a avut loc o nouă tragere în parc, iar miercuri, la aceeasi oră, una în parc, alta la groapa de gunoi, pentru care avem toate avizele“, a declarat Laurentiu Leoreanu, primarul municipiului Roman.
Vînătorii romascani si-au petrecut si ziua de joi, 4 februarie, împuscînd ciorile din Parcul Municipal Roman, a treia actiune de acest fel organizată după cele două din vara lui 2009. Recolta a fost mai slabă, de doar aproximativ 100 de ciori, pe cînd în vară au căzut sub tirul armelor în jur de 1.300 de păsări. Combaterea ciorilor este permisă la oras, desi această specie este ocrotită de lege. În mediul urban, conform indicatiilor de la Ministerul Mediului, numărul înaripatelor trebuie tinut sub control. Diminuarea lor prin vînare este singura metodă, deoarece ciorile nu au dusmani naturali. Pe durata operatiunilor, accesul în parc si la groapa de gunoi va fi interzis, perimetrul fiind asigurat de Politia Municipală si Politia Comunitară Roman. V.M.
Deszăpezire de trotuare
Primăria Municipiului Roman a intervenit, în acest week-end, la deszăpezirea trotuarelor din centrul orasului, nemaisteptînd ca societătile comerciale sau asociatiile să se achite de această obligatie. De asemenea, 14 utilaje de deszăpezire s-au aflat pe străzile orasului, actionînd pentru înlăturarea zăpezii si împrăstierea materialului antiderapant. „80 de tone de material antiderapant au fost împrăstiate în două zile pe drumurile din oras, acoperind 80% din suprafata totală stradală. S-au deszăpezit si a fost împrăstiat material antiderapant si pe trotuare în zona centrală, pentru a veni în sprijinul pietonilor, chiar daca aceasta este sarcina asociatiilor de proprietari, a proprietarilor de locuinte si de spatii comerciale“, a declarat primarul Laurentiu Leoreanu. Pentru restul orasului, Politia Comunitară Roman a dat deja avertismente proprietarilor si asociatiilor care nu au înlăturat zăpada de pe aleile dintre blocuri si trotuare, urmînd ca, din această săptămînă, să treacă la amenzi, conform hotărîrii de consiliu local aprobată în acest sens. V.M.
Semafoarele din Roman, reparate, dar nesincronizate
Administratia locală din Roman a reparat semafoarele, în principal afisajul de temporizare care indică cît durează fiecare culoare si care nu mai functiona în multe intersectii. Nu se poate însă face o sincronizare a semaforizării, lipsa acestei facilităti încordînd la maxim nervii soferilor ce tranzitează Romanul, dar pentru aceasta fiind nevoie de sute de mii de euro, sume de care bugetul local nu dispune. „Pe parcursul săptămînii trecute au fost înlocuite timerele tuturor semafoarelor din oras, pentru că multe dintre acestea fie nu functionau deloc, fie nu functionau corespunzător. Pe de altă parte, am luat în considerare varianta implementării unui sistem de management al traficului. Am discutat cu reprezentantii unei firme care realizează astfel de sisteme, însă am ajuns la concluzia că pretul ar fi prea mare pentru bugetul local, fiind vorba de sume de ordinul sutelor de mii de euro“, a declarat primarul Laurentiu Leoreanu. Edilul sef a relevat că nici municipiul Bacău, care are pe teritoriul său o mai mare portiune din E 85 decît Romanul, nu dispune de un astfel de sistem de management al traficului.
|