Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Februarie 2010
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Bacalaureatul cu profu nu a adus incidente

1.936 de elevi din clasa a XII-a si cîtiva din seriile anterioare au fost ieri programati pentru a sustine prima probă a examenului de Bacalaureat. Pînă la ora 16, în toate cele 32 de centre de evaluare ascultarea a decurs normal, iar candidatii care erau ieri asteptati de către comisii dar nu au reusit să ajungă, pot veni azi sau mîine, permitîndu-li-se acest lucru dacă motivele absentării sînt întemeiate. Candidatii nu obtin note, ci calificative - începător, avansat, mediu sau experimentat - pe baza unor punctaje de la 0 la 100. Calificativele pentru evaluatii de ieri au fost anuntate aseară, la centrele de examen. Cei doi profesori examinatori, din care unul este cadrul didactic de la clasă, stabilesc de comun acord nivelul de comunicare orală al fiecărui candidat. Rezultatul va fi scris în suplimentul diplomei de Bac. Proba nu este eliminatorie, iar prezenta la examen înseamnă practic si promovarea. În septembrie anul trecut, Guvernul a adoptat o ordonantă de urgentă, potrivit căreia începînd cu anul scolar 2009-2010, Bac-ul constă în sustinerea a două tipuri de probe: practice pe parcursul anului scolar si scrise după încheierea acestuia. Următoarea probă orală va avea loc în aprilie, si va urmări etalarea calitătilor digitale. Azi sînt asteptati la română oral alti 1.843 de candidati, iar mîiine, ultimii 1.162, în total fiind înscrisi pentru prima sesiune a examenului de maturitate 4.941 de elevi.

Nu-s probleme nici la Tîrgu Neamt

Circa 700 de elevi de la liceele din Tîrgu Neamt au intrat si ei în focurile examenului. S-au înscris 259 de liceeni de la Colegiul Stefan cel Mare si 423 de la Colegiul Tehnic Ion Creangă,
acestia din urmă provenind de la învătămînt de zi, seral, frecventă
redusă, fiind înregistrate si 9 cazuri de elevi din seriile anterioare.
Prima probă, respectiv evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orală în limba si literatura romînă, nu a pus probleme deosebite liceenilor tîrgnemteni. „Totul a mers foarte bine, am făcut o verificare în grafic si am văzut că totul merge după program, se intră si se iese la ora fixată. Elevul are 15 minute pentru elaborarea subiectului, si tot atîta pentru prezentarea lui“, a declarat profesorul Constantin Rosu, responsabil cu organizarea Bacalaureatului la Colegiul Stefan cel Mare. Si la celălalt liceu din oras examenul s-a derulat în bune conditii. Profesorul Gheorghe Apetrei, directorul Colegiului Creangă a sustinut că noua abordare a examenului nu a pus probleme elevilor. Acestia nu mai au emotii, sustin proba în prezenta profesorului lor, în timpul orelor de scoală, iar evaluarea este considerată a fi una mult mai obiectivă, deoarece fiecare dascăl stie nivelul propriilor elevi. Acestia sînt informati asupra calificativelor primite. „Toti se descurcă, practic e o discutie cu profesorul, de verificare a abilitătilor de a comunica, de a receptiona mesajul unui text publicistic, stiintific, mai putin beletristic. Aceste probe de verificare a competentelor vin mai ales în sprijinul angajatorului, pentru că acesta îsi va forma o părere despre cît este de potrivită persoana din fata sa pentru un anume post din firmă“, a precizat profesorul Gheorghe Apetrei.
Pînă anul trecut, absolventii de clasa a XII-a dădeau Bac-ul în iunie, imediat după terminarea anului scolar. Examenul consta în două probe orale (limba româna si limba străină) si trei probe scrise - limba română, proba obligatorie a profilului si o proba la alegere.
Oralul la limba româna era apreciat cu note de la 1 la 10, iar proba era eliminatorie. Subiectele erau afisate cu sase luni înainte de examen pe site-ul Ministerului Educatiei. Cine nu obtinea peste 5 la probele orale, nu putea intra la cele scrise. Media generală de promovare era 6.

Articol afisat de 1796 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TĂRNĂ, R. AANEI)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective