Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Februarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Bacalaureatul cu profu nu a adus incidente

1.936 de elevi din clasa a XII-a si cîtiva din seriile anterioare au fost ieri programati pentru a sustine prima probã a examenului de Bacalaureat. Pînã la ora 16, în toate cele 32 de centre de evaluare ascultarea a decurs normal, iar candidatii care erau ieri asteptati de cãtre comisii dar nu au reusit sã ajungã, pot veni azi sau mîine, permitîndu-li-se acest lucru dacã motivele absentãrii sînt întemeiate. Candidatii nu obtin note, ci calificative - începãtor, avansat, mediu sau experimentat - pe baza unor punctaje de la 0 la 100. Calificativele pentru evaluatii de ieri au fost anuntate asearã, la centrele de examen. Cei doi profesori examinatori, din care unul este cadrul didactic de la clasã, stabilesc de comun acord nivelul de comunicare oralã al fiecãrui candidat. Rezultatul va fi scris în suplimentul diplomei de Bac. Proba nu este eliminatorie, iar prezenta la examen înseamnã practic si promovarea. În septembrie anul trecut, Guvernul a adoptat o ordonantã de urgentã, potrivit cãreia începînd cu anul scolar 2009-2010, Bac-ul constã în sustinerea a douã tipuri de probe: practice pe parcursul anului scolar si scrise dupã încheierea acestuia. Urmãtoarea probã oralã va avea loc în aprilie, si va urmãri etalarea calitãtilor digitale. Azi sînt asteptati la românã oral alti 1.843 de candidati, iar mîiine, ultimii 1.162, în total fiind înscrisi pentru prima sesiune a examenului de maturitate 4.941 de elevi.

Nu-s probleme nici la Tîrgu Neamt

Circa 700 de elevi de la liceele din Tîrgu Neamt au intrat si ei în focurile examenului. S-au înscris 259 de liceeni de la Colegiul Stefan cel Mare si 423 de la Colegiul Tehnic Ion Creangã,
acestia din urmã provenind de la învãtãmînt de zi, seral, frecventã
redusã, fiind înregistrate si 9 cazuri de elevi din seriile anterioare.
Prima probã, respectiv evaluarea competentelor lingvistice de comunicare oralã în limba si literatura romînã, nu a pus probleme deosebite liceenilor tîrgnemteni. „Totul a mers foarte bine, am fãcut o verificare în grafic si am vãzut cã totul merge dupã program, se intrã si se iese la ora fixatã. Elevul are 15 minute pentru elaborarea subiectului, si tot atîta pentru prezentarea lui“, a declarat profesorul Constantin Rosu, responsabil cu organizarea Bacalaureatului la Colegiul Stefan cel Mare. Si la celãlalt liceu din oras examenul s-a derulat în bune conditii. Profesorul Gheorghe Apetrei, directorul Colegiului Creangã a sustinut cã noua abordare a examenului nu a pus probleme elevilor. Acestia nu mai au emotii, sustin proba în prezenta profesorului lor, în timpul orelor de scoalã, iar evaluarea este consideratã a fi una mult mai obiectivã, deoarece fiecare dascãl stie nivelul propriilor elevi. Acestia sînt informati asupra calificativelor primite. „Toti se descurcã, practic e o discutie cu profesorul, de verificare a abilitãtilor de a comunica, de a receptiona mesajul unui text publicistic, stiintific, mai putin beletristic. Aceste probe de verificare a competentelor vin mai ales în sprijinul angajatorului, pentru cã acesta îsi va forma o pãrere despre cît este de potrivitã persoana din fata sa pentru un anume post din firmã“, a precizat profesorul Gheorghe Apetrei.
Pînã anul trecut, absolventii de clasa a XII-a dãdeau Bac-ul în iunie, imediat dupã terminarea anului scolar. Examenul consta în douã probe orale (limba româna si limba strãinã) si trei probe scrise - limba românã, proba obligatorie a profilului si o proba la alegere.
Oralul la limba româna era apreciat cu note de la 1 la 10, iar proba era eliminatorie. Subiectele erau afisate cu sase luni înainte de examen pe site-ul Ministerului Educatiei. Cine nu obtinea peste 5 la probele orale, nu putea intra la cele scrise. Media generalã de promovare era 6.

Articol afisat de 1919 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, R. AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective