Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Martie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Primarul de Ruginoasa supãrat pe APIA Roman

• „Considerãm atitudinea reprezentantilor APIA, de a pune oamenii pe drumuri, ca fiind lipsã de respect fatã de agricultorii din Ruginoasa“, a precizat primarul Nicu Chirilã • acesta este nemultumit cã oameni trecuti de 70 de ani sînt chemati la Roman, cînd reprezentantii APIA ar putea face deplasãri în teritoriu • Primãria Ruginoasa a amenajat anul trecut un spatiu si a asigurat si logistica pentru angajatii APIA • sefa Centrului Local APIA Roman a precizat cã activitatea institutiei se desfãsoarã doar conform unui regulament •



Primarul Nicu Chirilã si agricultorii din satele Bozienii de Sus si Ruginoasa sînt nemultumiti de felul în care reprezentantii Agentiei de Plãti si Interventii în Agriculturã Roman îsi fac o „datorie de onoare“ de a pune oamenii pe drumuri. „ÃŽncepînd cu 15 martie, agricultorii din Ruginoasa au fost invitati sã se prezinte la APIA Roman, pentru a depune cerea unicã de platã pe suprafasã pentru 2009. Desi am discutat telefonic cu reprezentantii de la Roman si am precizat cã Primãria Ruginoasa le poate asigura spatiul si logistica necesare pentru preluarea cererilor, am fost refuzati sub pretextul cã regulamentul de organizare si functionare a institutiei nu prevede posibilitatea deplasãrii în teren a persoanelor împuternicite pentru preluarea documentelor. ÃŽn conditiile în care în comunã sînt circa 400 de gospodãrii agricole organizate ca ferme de subzistentã si avînd în exploatare suprafete de teren cuprinse între unu si trei hectare, iar aceste gospodãrii sînt conduse de oameni în vîrstã, considerãm atitudinea reprezentantilor APIA ca fiind lipsitã de respect fatã de acesti agricultori. Sã nu uite cã si din contributiile sãtenilor din Ruginoasa provin salariile lucrãtorilor APIA, si dupã cum se aude au salarii de zeci de milioane“, a declarat supãrat primarul Nicu Chirilã.

Cine îsi bate joc de cetãteni?

Acesta a mentionat cã primii cetãteni din comunã s-au prezentat chiar în prima zi, la Roman, au primit o cerere prescrisã a anului trecut precum si o parolã si plansele cuprinzînd blocurile fizice declarate, dupã care au fost „pasati Primãriei Ruginoasa“ „Am impresia cã acesti oameni de la APIA cred cã discutã cu tineri nãscuti dupã anii 1970, însã ar fi trebuit sã constate cã au în fatã «tineri» nãscuti dupã anii 1930-40. Nici mãcar nu au avut cereri pretipãrite de ajuns. Considerãm atitudinea reprezentantilor APIA ca fiind lipsitã de respect fãtã de acesti agricultori. Cine îsi bate joc de cetãteni cu acele parole de introdus pe calculator? Au fost trimisi înapoi pentru identificarea corectã a parcelelor, urmînd ca apoi agricultorii sã se deplaseze din nou la Roman, pe cheltuielile lor de transport, iar dacã documentatia nu va fi completã, cetãteanul va fi din nou plimbat pe ruta Primãria Ruginoasa-APIA Roman. Stau si mã întreb dacã APIA nu încalcã Constitutia atunci cînd cere de la primãrii adeverinte cã un cetãtean are pãmînt în zonã. Atunci la ce au mai fost eliberate acele titluri de proprietate, dacã nu garanteazã dreptul de proprietate? Avînd în vedere cã Ruginoasa se aflã la o distantã de 24 de kilometri de Roman iar un singur agricultor este plimbat de douã-trei ori, apreciem cã nu se doreste ca acesti oameni sã fie ajutati pentru a beneficia de subventiile la care sînt îndreptãtiti si se doreste, probabil, disparitia gospodãriilor agricole de subzistentã“, a mai spus primarul Chirilã. Acesta s-a adresat si institutiei Prefectului de Neamt, pentru a veni în sprijinul agricultorilor din comuna Ruginoasa.

Robi ai regulamentelor

Sefa APIA Roman, Nenita Iordãchescu nu întelege supãrarea primarului Nicu Chirilã si nici a agricultorilor din zonã, atît timp cît „regulamentele sînt clare“. „Procedura noastrã de lucru este reglementatã de regulamentul de organizare si functionare a institutiei care nu prevede deplasãri în teritoriu. Agricultorii trebuie sã vinã cu documentatia completã, cu parcelele identificate, pentru a nu face mai multe drumuri. Noi le punem la dispozitie consultanta necesarã, iar acolo unde în cauzã se aflã persoane în vîrstã pot apela la familie pentru ajutor. Institutia noastrã nu tine cont de factorul social sau umanitar, activitatea noastrã se desfãsoarã la sediu, functionarii APIA ocupîndu-se de autorizarea dosarelor aflate pe flux. Primarul comunei Ruginoasa nu are de ce sã fie supãrat, atît timp cît nu a fost prezent nici la o sedintã în care a fost prezentat regulamentul de organizare si functionare APIA. Tin sã cred cã de acum e vorba de presiuni politice. Avem multi agricultori care nu au înteles procedura legalã si acum sînt obligati sã returneze banii de subventii din urmã cu trei ani“, a declarat printre alte puncte din regulament, Nenita Iordãchescu, sefa APIA Roman.
END

Articol afisat de 1901 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. CALIMAC)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective