Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 29 Martie 2010
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Săraci si fuduli

Părerile pro si contra privind Legea falimentului personal ne zgîrîie neplăcut urechile în ultima perioadă. Mai neplăcut ne zgîrîie, si nu urechile, jena pe care o simtim cînd ne uităm în portofel atunci cînd vine timpul să plătim ratele la bănci. Citim în presă de exemplu că, la finele lui ianuarie 2010, nemtenii aveau debite de peste 131 milioane lei ron, la bănci. Tendinta e de crestere. Din ce în ce mai multi aruncă portofelul cînd caută banii de rată. O vorbă din bătrîni zice că de unde nu-i nici Dumnezeu nu cere. Banca sau recuperatorii însă da. Pun ochii pînă si pe carpeta din perete cu Răpirea din serai, o pretăluiesc si vor să ti-o ia. Casa, masina si televizorul au fost primele luate. Pielea de pe tine nu-i de nici o valoare, că se fac posete din înlocuitori. În acest mirabolant tablou de prea bine financiar auzim de legea falimentului personal, adică al tău. Cică atunci cînd nu mai poti si nu mai ai, te duci la domnul judecător si îi spui. Iar el poate dispune, după ce te cercetează să fii doar rău-platnic nu si rău-voitor, că poti scăpa maxim de un sfert de datorie, îti poate îngheta penalitătile si poate pune ham la hămesitii de recuperatori legali să nu-ti mai ia acoperisul de deasupra capului si toată bruma de venit. Adică îti mai lasă să dai o coajă de pîine si la copii. Iar datoria o re-esalonezi si plătesti cînd poti si cît poti. Bucurie mare cînd auzi de astea, te rogi la Ăl de Sus să dea gînd bun deputatilor să voteze legea. Sar însă bancherii de ceva în sus. Cum adică să nu mai pună ei mîna pe agoniseala ta de o viată si să nu-ti amaneteze si agoniseala pentru viitoarele sapte vieti, cît avea românul în pieptu-i de aramă la ultimul recensămînt în domeniu? Ca o paranteză între timp ne-am cam îmbolnăvit multi dintre noi de tuberculoză, la care-i zice parcă si boala sărăciei, si om fi rămas cu mai putine vieti în piepturile tot mai scofîlcite. Revenim la bancheri. Sar în sus ziceam. Iar niste lingăi cu pretentii de analisti financiari le tin si partea. Că e cu două tăisuri legea si, nesimtită ipocrizie, trag semnale de alarmă să nu cumva să se aprobe legea si să ne fie nouă rău apoi. Cică două ar fi marile pericole pentru noi, îndatoratii la bănci. Uno: că o să scadă cîstigurile la depozite. Care depozite? ne întrebăm noi mofluzi, alea de cărbune ale tării, că de economii n-am auzit si mai nou ne numărăm „avutia“ în credite la bancă si trăim dintr-o rată în alta.
Secundo: dacă te dai falimentar n-o să mai poti face credite în viata ta. De parcă ai mai vrea să mai faci vreodată credite după ce i-ai văzut pe bancheri si recuperatori cum te hingheresc si te amenintă că te aruncă în stradă cu tot cu copilasi. Si-apoi, stigmatul de falimentar e mult mai usor de dus decît cel de sărac, nu zic lipit pămîntului că mă gîndesc că trebuie să plătesti chirie si pentru bucata aia de pămînt la care îi faci umbră. Si mult mai usor de dus decît perspectiva de a-ti creste copiii sub cerul liber, de multi si-au atîrnat săracii streangul de gît numai la gîndul ăsta. Vor asadar analistii, împinsi de la spate, pozitia în care stau e potrivită, de bancheri, să ne convingă să rămînem săraci si fuduli. Săraci sîntem, dar fudulia, ori fuduliile, le dăm dumnealor. Asa că lăsati legea, că nu ne-ati convins, asa cum nu ne-ati convins cînd ati spus că legea-i bună dar să se aplice prin America, Marea Britanie si Germania, că noi românii n-am fi capabili de un comportament financiar corespunzător. Adică sîntem niste pigmei buni doar de muls pentru băncile care, apropos, ati observat?, în buricul crizei raportează că le-a scăzut profitul?! Deci ei nu sînt pe pierdere, asa cum sîntem noi toti. Curat solidaritate. Lăsati legea zic si lăsati-ne să fim falimentari. Măcar atît.

P.S. As mai scrie dar mă duc să dau un anunt la mica publicitate, că am auzit că ne mai paste o binefacere a guvernantilor: coplata. Pentru sănătate. Vreau să donez vreo 20 de ani de plăti făcute la sistemul de asigurări de sănătate fără să fi avut nevoie de nici o zi de spitalizare si cu medicamente, pentru gripe minor cumpărate cinstit de la farmacie. Unde-s banii mei? Mai că-mi pare rău că n-am fost bolnav.

Articol afisat de 1321 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective