Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Martie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Martor la tragedie

• patru persoane au decedat într-un teribil accident de circulatie, comis de o tînãrã în vîrstã de 27 de ani • un redactor de la cotidianul Monitorul a fost martor la întreaga tragedie si a vãzut cum românii sînt ahtiati dupã senzational si, în loc sã încerce sã le întindã o mînã de ajutor victimelor, preferã sã pozeze si sã facã filmulete cu telefonul mobil •

Duminicã, 28 martie, ora 15. Mã aflu într-un autoturism care se deplaseazã pe E60, spre orasul Tîrgu Mures. Am lãsat în urmã orasul Cluj, iar pe singura arterã rutierã care face legãtura între cele douã mari orase, se circulã barã la barã. Din cînd în cînd, cîte un vitezoman apasã pedala de acceleratie si se angajeazã în depãsirea coloanei de masini. Au masini puternice, de mii de euro, si cred cã soseaua le apartine. Nu tin cont cã afarã plouã puternic, iar carosabilul este înselãtor. Nu se gîndesc nici la viata lor si, la fel de grav, nici la viata celorlalti participanti la trafic. „Nu sînt sãnãtosi! Uite cum merg. Cred cã de indivizi de genul ãsta auzim pe la stiri!“, spune colegul de cãlãtorie. Ceasul aratã putin peste 15.05, iar masinile din coloanã reduc serios viteza. ÃŽn fatã trei autoturisme, precedate de o autocisternã. Urmeazã o curbã usoarã la stînga si observ cum din sens invers se apropie un autoturism de culoare neagrã cu o vitezã ametitoare. Nu mai am timp sã mã gîndesc la ce o fi în mintea celui de la volan de goneste nebuneste. Apuc sã vãd cum vehiculul scapã de sub control si intrã pe contrasens, dupã care revine ca din puscã si aterizeazã pe marginea drumului, cu botul spre directia din care venea. Masinile s-au oprit. Tragedia se consumase. N-am mai stat pe gînduri si, împreunã cu ceilalti trei tovarãsi de drum am sãrit din masinã si am fugit spre autoturism pentru a da o mînã de ajutor rãnitilor. Vedem cum o tînãrã iese pe portiera din dreapta. Are fata plinã de sînge. Reusim sã o prindem înainte de a se prãbusi pe asfalt. Privim în autoturism si ne dãm seama cã tînãra era singurã. Nu iesise pe usa din partea soferului, întrucît în urma impactului aceasta se blocase. O ducem pe brate spre marginea drumului, unde un alt sofer pregãtise o pãturã pentru a o aseza. Dintr-o datã, în jurul nostru cîtiva tineri, participanti si ei la trafic, vin în zonã. Nu pentru a da o mînã de ajutor, ci pentru a filma. Nu, nu sînt nici operatori de televiziune, nici fotoreporteri, ci niste indivizi care filmeazã si fac poze cu telefoanele mobile. Pentru ce? De ce? Greu de rãspuns. Nu dau înapoi nici cînd li se atrage atentia cã nu au nici un motiv sã facã filmulete. Ei filmeazã în continuare si mai au putin si îi bagã victimei telefonul în ochi.
Fata, în stare de soc nu poate spune nimic. Devine agitatã, se zbate si reuseste sã se ridice, plecînd glont în directia opusã. Atunci vedem si noi grozãvia: un autoturism Matiz de culoare rosie, înmatriculat în judetul Alba, strivit pe marginea drumului. Tînãra lesinã din nou. Realizase grozãvia faptei comise. Ne apropiem de Matiz sã vedem ce putem face pentru persoanele prinse în interior.
„Sã sune cineva la 112. Sunati la 112!“, se aud tipetele disperate ale celor care au ajuns în zonã. Scot telefonul si sun. Rãspunde dispecerul si încerc sã-i explic cã pe E85 a avut loc un grav accident de circulatie. Nu-mi dau seama cîte victime sînt. ÃŽnmînez telefonul unui medic, aflat întîmplãtor în zonã pentru a explica dispecerului ce vede la locul accidentului. Ia pulsul soferului, un bãrbat în vîrstã de aproximativ 60 de ani, si îsi dã seama cã decedase. Ocupanta scaunului din dreapta fatã, o femeie în vîrstã, murise si ea. Cu ochii deschisi. „Este foarte grav. Cel putin douã persoane decedate. Trimiteti repede un elicopter!“, îi spune medicul dispecerului de la 112. ÃŽncerc sã-mi dau seama cîte persoane se aflã pe bancheta din spate. Nu-mi dau seama dacã sînt douã sau trei. Un picior fracturat atîrna deasupra celui sau celei care se afla în partea stîngã a bachetei. Un alt trup contorsionat ca într-un spectacol de circ. Iar în tãcerea mormîntalã se aude un geamãt. Este al unui bãrbat care stãtea pe bancheta din spate, în partea dreaptã. Vrei sã ajuti, însã nu stii cum sã faci si nici nu ai cum.
„Operatorii“ de ocazie nu înceteazã sã filmeze cu telefonul mobil. Se apropie de autoturism si-l pozeazã din toate pozitiile. Nu se dau înlãturi nici de la a poza victimele prinse între fiare. Scene grotesti. ÃŽnsã ei se grãbesc pentru cã medicii, politistii si pompierii sînt pe drum, iar dupã ce ajung nu mai pot sã facã poze în voie. „Fac filmulete sã le punã pe internet sau sã se laude prietenilor cu ce au vãzut“, încearcã sã explice un tip între douã vîrste.
Se aud sirenele ambulantelor si pompierilor, moment în care hotãrîm sã plecãm. Dupã numai cîteva minute, dispeceratul Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã Mures mã contacteazã pe telefonul mobil si îmi cere date despre continutul transportului din cisternã. Îi explic cã cisterna nu a suferit nici o avarie, dar cã sînt foarte multe victime, moment în care dispecerul îmi zice cã la fata locului au fost trimise toate echipajele disponibile. Atunci am realizat cã accidentul este mult mai grav decît ne-am închipuit.
Cei de acasã aflã de accident de la un post de televiziune si ne sunã. Trecuserã cîteva minute si avem primele informatii. Trei persoane au decedat, iar traficul este blocat pe kilometri întregi. Odatã ajunsi acasã aveam sã aflãm adevãrata dimensiune a tragediei: patru persoane decedate si una în comã, transportatã cu elicopterul SMURD la Spitalul Tîrgu Mures. Mai aflãm cã soferita, în vîrstã de doar 27 de ani, adunase în ultima perioadã cinci amenzi pentru încãlcarea regimului de vitezã.
Pe site-ul Politiei Române, gãsesc o stire datatã 28 martie, ora 16,34: „Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Politiei Române informeazã cã la aceastã orã traficul rutier este blocat total pe DN15, în afara localitãtii Ludus înspre Cluj, ca urmare a unui accident grav produs în urma cu cîteva minute între douã autoturisme. Din primele cercetãri se pare cã evenimentul s-a produs din cauza unei depãsiri neregulamentare“. Scot telefonul mobil si vãd cã apelul cãtre 112 l-am fãcut la ora 15,11.

Articol afisat de 3279 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective