Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2010
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Aprilie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

MANIACUL CU TOPORUL GÃSITI-L SI ARESTATI-L!

• în timp ce anchetatorii se luptã cu încadrarea faptei, psihopatul de pe Cîrloman se plimbã nestingherit • agresorul a fost identificat de una dintre victime în pozele aflate în evidentele politistilor • infractorul este un tînãr care prezintã serioase probleme psihice • oamenii legii si medicii legisti se contreazã pe chestii pur procedurale •

Un individ deosebit de periculos, care a zdrobit cu un topor douã femei din Piatra Neamt, ce se aflau la cules de urzici pe dealul Cîrloman, este în libertate. Si asta în conditiile în care agresorul a fost identificat de una dintre victime, Minuta Diaconu, care l-a indicat în toate cele trei poze pe care politistii i le-au prezentat. Se spune cã politistii au fost în comuna unde locuieste agresorul, dar acesta dispãruse. ÃŽn momentul în care au vrut sã facã demersurile pentru a-l da în urmãrire nationalã, au constatat cã încadrarea faptei nu le permite acest lucru. Si de aici au pornit toate problemele si nemultumirile celor douã femei hãcuite cu toporul. Victimele sînt de pãrere cã cele constatate de medicul legist în certificat nu fac altceva decît sã întîrzie cercetãrile care pot duce la prinderea si pedepsirea agresorului. „Dupã toate cele întîmplate, cînd eu si prietena mea am fost mãcelãrite cu toporul de acest individ, constatãm cã agresorul este în libertate si nici nu poate fi dat în urmãrire generalã. Din certificatul medico-legal, semnat si parafat de doctorul Elena Ciuchilan, nu reiese faptul cã mi-a fost pusã viata în pericol. Cu toate acestea, domnul inspector Gheorghiu sustine cã loviturile de topor, aplicate la nivelul capului, au pus viata în pericol. Doamna doctor nu recunoaste însã aceastã evidentã. La fel s-a procedat si în cazul prietenei mele, care se aflã în continuare în stare criticã, avînd nevoie de o nouã interventie chirurgicalã si de noi internãri la neurologie, oftalmologie si ORL. Considerãm cã prin rezultatul expertizei medico-legale ni s-a fãcut o mare nedreptate si este peste puterile noastre de a întelege acest lucru. Nu numai noi sîntem contrariate de cele întîmplate, ci si politistii, familiile noastre si prietenii care ne sustin si doresc sã se facã dreptate. Ni s-a sugerat sã facem o nouã expertizã la IML Iasi pentru ca diagnosticul sã fie pus corect, si anume lovituri cu un obiect tãios, dur, care au pus viata în pericol. Din certificatul medico-legal de la Piatra Neamt nu reiese clar cã am fi fost atacate cu toporul, deoarece medicul a considerat cã leziunile traumatice s-au putut produce prin lovire cu un corp dur si tãietor despicãtor. Noi nu vrem decît sã se facã dreptate, iar acest individ sã fie prins înainte de a face alte victime“, a declarat Olivia Nãstac (foto).

Medicul legist se apãrã

Legistii sustin cã trecerea într-un certificat medico-legal a mentiunii cã viata victimei a fost periclitatã se poate face doar în anumite conditii si respectînd anumite criterii prevãzute prin lege dar si prin conduita profesionalã. „Nu poate fi mentionat într-un certificat faptul cã i-a fost pusã sau nu viata unei victime în pericol decît în anumite conditii. Nu poate face acest lucru nici medicul dupã voia lui si nici la dorinta pacientului. Noi avem niste criterii foarte bine definite care precizeazã exact ce înseamnã periclitarea vietii. Conditia esentialã pentru ca din punctul nostru de vedere sã considerãm cã a fost pusã în pericol viata unei persoane este ca acea persoanã sã necesite obligatoriu o interventie medico-chirurgicalã fãrã de care ar fi dus la deces. Or, în cazul celor douã femei lovite pe Cîrlomanu, loviturile primite, chiar dacã au vizat zona capului, nu le-a pus viata în primejdie si nici nu au necesitat interventii chirurgicale fãrã de care ar fi murit. ÃŽn cazul pacientei care a fost operatã imediat dupã ce a fost lovitã, interventiile chirurgicale pe care le-a suferit nu au fost fãcute pentru a-i salva viata. Una dintre operatii a vizat redresarea unei fracturi iar celelalte au fost mai mult de naturã esteticã. ÃŽn aceste conditii, eu nu puteam trece în certificatul medico-legal cã le-a fost pusã viata în pericol dacã acest lucru nu s-a întîmplat“, a precizat medicul legist Elena Ciuchilan, sefa Serviciului de Medicinã Legalã Neamt.

„A rãmas sãraca mutilatã pe viatã“

Dacã Olivia Nãstac a fost mai „norocoasã“ si a suferit „doar“ plãgi tãiate care nu au necesitat decît cusãturi dar si o amnezie retrogradã, cealaltã victimã, Mirela Diaconu, care este profesoarã la o scoalã din Piatra Neamt, este efectiv mutilatã. Ea a fost operatã imediat dupã incident la Iasi si în zona fruntii i-a fost pusã o plãcutã din titan pentru a-i înlocui masa de substantã osoasã care îi lipsea. De asemenea, femeia a suferit si alte interventii chirurgicale care nu au ajutat-o prea mult, din pãcate. Profesoara nu poate vorbi, mãnîncã si bea doar cu paiul mîncare pentru bebelusi si nu vede bine. „ÃŽi dau mîncare ca la copiii mici, numai tocat, pasat si doar cu paiul. Nu poate vedea bine, are dureri groaznice de cap si nici nu poate vorbi deloc. La sfîrsitul sãptãmînii acesteia va fi internatã din nou în spital pentru o interventie chirugicalã iar peste alte trei luni este programatã la o nouã operatie. A rãmas sãraca mutilatã pe viatã, pentru cã nu cred cã va mai fi vreodatã ce a fost. Este pãcat de tineretile ei si de ce a suferit din cauza unui nebun. Mi-as dori sã-l prindã mai repede, nu de alta, dar ãsta mai omoarã pe cineva curînd“, a declarat cu lacrimi în voce mama Mirelei Diaconu. ÃŽn ciuda acestor suferinte, legistii sustin cã viata femeii nu a fost pusã în pericol, iar politistii nu au metode ca sã-l prindã.

Politistii alergã dupã agresor fãrã... spor

Desi stiu de cîteva zile cine este psihopatul cu toporul, politistii nu au reusit sã facã mari progrese în acest caz, chiar dacã afirmã cã-l cautã de zor. Inspectorul principal Cãtãlina Bãdeanu, purtãtorul de cuvînt al Politiei Neamt a confirmat faptul cã infractorul a fost identificat de una dintre victime si a precizat cã dosarul se aflã în atentia colegilor sãi. „Noi îl cãutãm pe acest bãrbat în continuare. Am solicitat în acest sens si sprijinul inspectoratelor de politie din tarã. Colegii de la posturi, dar si cei de la ordine publicã, au fost înstiintati despre faptul cã persoana respectivã este cãutatã. Nu a fost dat în urmãrire pentru cã nu sînt îndeplinite conditiile cerute în astfel de cazuri“, a declarat inspectorul principal Cãtãlina Bãdeanu.
Ce-i drept, pentru ca o persoanã sã fie datã în urmãrire nationalã ar trebui sã existe un mandat de arestare în lipsã. Nu existã deocamdatã asa ceva. Pentru a se scuza, politistii spun cã mandatul de arestare poate fi dat doar în cazul în care pentru fapta comisã pedeapsa prevãzutã este mai mare de 4 ani. ÃŽn situatia de fatã ar fi vorba de lovire sau alte violente, fapte pedepsite cu mai putin de patru ani închisoare. ÃŽn loc de concluzie, ar trebui spus doar atît, si anume cã în timp ce autoritãtile se contreazã nitel pe marginea unor chestiuni pur procedurale, psihopatu’ cu toporul este liber ca pasãrea cerului, posibil chiar în orasul Piatra Neamt. O localitate foarte sigurã, dupã cum spunea comisarul sef Aurelian Vasea Soric în urmã cu cîteva zile.

Articol afisat de 1570 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU; M. VASILACHE; G. MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective