Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2010
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Aprilie 2010
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

MANIACUL CU TOPORUL GĂSITI-L SI ARESTATI-L!

• în timp ce anchetatorii se luptă cu încadrarea faptei, psihopatul de pe Cîrloman se plimbă nestingherit • agresorul a fost identificat de una dintre victime în pozele aflate în evidentele politistilor • infractorul este un tînăr care prezintă serioase probleme psihice • oamenii legii si medicii legisti se contrează pe chestii pur procedurale •

Un individ deosebit de periculos, care a zdrobit cu un topor două femei din Piatra Neamt, ce se aflau la cules de urzici pe dealul Cîrloman, este în libertate. Si asta în conditiile în care agresorul a fost identificat de una dintre victime, Minuta Diaconu, care l-a indicat în toate cele trei poze pe care politistii i le-au prezentat. Se spune că politistii au fost în comuna unde locuieste agresorul, dar acesta dispăruse. În momentul în care au vrut să facă demersurile pentru a-l da în urmărire natională, au constatat că încadrarea faptei nu le permite acest lucru. Si de aici au pornit toate problemele si nemultumirile celor două femei hăcuite cu toporul. Victimele sînt de părere că cele constatate de medicul legist în certificat nu fac altceva decît să întîrzie cercetările care pot duce la prinderea si pedepsirea agresorului. „După toate cele întîmplate, cînd eu si prietena mea am fost măcelărite cu toporul de acest individ, constatăm că agresorul este în libertate si nici nu poate fi dat în urmărire generală. Din certificatul medico-legal, semnat si parafat de doctorul Elena Ciuchilan, nu reiese faptul că mi-a fost pusă viata în pericol. Cu toate acestea, domnul inspector Gheorghiu sustine că loviturile de topor, aplicate la nivelul capului, au pus viata în pericol. Doamna doctor nu recunoaste însă această evidentă. La fel s-a procedat si în cazul prietenei mele, care se află în continuare în stare critică, avînd nevoie de o nouă interventie chirurgicală si de noi internări la neurologie, oftalmologie si ORL. Considerăm că prin rezultatul expertizei medico-legale ni s-a făcut o mare nedreptate si este peste puterile noastre de a întelege acest lucru. Nu numai noi sîntem contrariate de cele întîmplate, ci si politistii, familiile noastre si prietenii care ne sustin si doresc să se facă dreptate. Ni s-a sugerat să facem o nouă expertiză la IML Iasi pentru ca diagnosticul să fie pus corect, si anume lovituri cu un obiect tăios, dur, care au pus viata în pericol. Din certificatul medico-legal de la Piatra Neamt nu reiese clar că am fi fost atacate cu toporul, deoarece medicul a considerat că leziunile traumatice s-au putut produce prin lovire cu un corp dur si tăietor despicător. Noi nu vrem decît să se facă dreptate, iar acest individ să fie prins înainte de a face alte victime“, a declarat Olivia Năstac (foto).

Medicul legist se apără

Legistii sustin că trecerea într-un certificat medico-legal a mentiunii că viata victimei a fost periclitată se poate face doar în anumite conditii si respectînd anumite criterii prevăzute prin lege dar si prin conduita profesională. „Nu poate fi mentionat într-un certificat faptul că i-a fost pusă sau nu viata unei victime în pericol decît în anumite conditii. Nu poate face acest lucru nici medicul după voia lui si nici la dorinta pacientului. Noi avem niste criterii foarte bine definite care precizează exact ce înseamnă periclitarea vietii. Conditia esentială pentru ca din punctul nostru de vedere să considerăm că a fost pusă în pericol viata unei persoane este ca acea persoană să necesite obligatoriu o interventie medico-chirurgicală fără de care ar fi dus la deces. Or, în cazul celor două femei lovite pe Cîrlomanu, loviturile primite, chiar dacă au vizat zona capului, nu le-a pus viata în primejdie si nici nu au necesitat interventii chirurgicale fără de care ar fi murit. În cazul pacientei care a fost operată imediat după ce a fost lovită, interventiile chirurgicale pe care le-a suferit nu au fost făcute pentru a-i salva viata. Una dintre operatii a vizat redresarea unei fracturi iar celelalte au fost mai mult de natură estetică. În aceste conditii, eu nu puteam trece în certificatul medico-legal că le-a fost pusă viata în pericol dacă acest lucru nu s-a întîmplat“, a precizat medicul legist Elena Ciuchilan, sefa Serviciului de Medicină Legală Neamt.

„A rămas săraca mutilată pe viată“

Dacă Olivia Năstac a fost mai „norocoasă“ si a suferit „doar“ plăgi tăiate care nu au necesitat decît cusături dar si o amnezie retrogradă, cealaltă victimă, Mirela Diaconu, care este profesoară la o scoală din Piatra Neamt, este efectiv mutilată. Ea a fost operată imediat după incident la Iasi si în zona fruntii i-a fost pusă o plăcută din titan pentru a-i înlocui masa de substantă osoasă care îi lipsea. De asemenea, femeia a suferit si alte interventii chirurgicale care nu au ajutat-o prea mult, din păcate. Profesoara nu poate vorbi, mănîncă si bea doar cu paiul mîncare pentru bebelusi si nu vede bine. „Îi dau mîncare ca la copiii mici, numai tocat, pasat si doar cu paiul. Nu poate vedea bine, are dureri groaznice de cap si nici nu poate vorbi deloc. La sfîrsitul săptămînii acesteia va fi internată din nou în spital pentru o interventie chirugicală iar peste alte trei luni este programată la o nouă operatie. A rămas săraca mutilată pe viată, pentru că nu cred că va mai fi vreodată ce a fost. Este păcat de tineretile ei si de ce a suferit din cauza unui nebun. Mi-as dori să-l prindă mai repede, nu de alta, dar ăsta mai omoară pe cineva curînd“, a declarat cu lacrimi în voce mama Mirelei Diaconu. În ciuda acestor suferinte, legistii sustin că viata femeii nu a fost pusă în pericol, iar politistii nu au metode ca să-l prindă.

Politistii alergă după agresor fără... spor

Desi stiu de cîteva zile cine este psihopatul cu toporul, politistii nu au reusit să facă mari progrese în acest caz, chiar dacă afirmă că-l caută de zor. Inspectorul principal Cătălina Bădeanu, purtătorul de cuvînt al Politiei Neamt a confirmat faptul că infractorul a fost identificat de una dintre victime si a precizat că dosarul se află în atentia colegilor săi. „Noi îl căutăm pe acest bărbat în continuare. Am solicitat în acest sens si sprijinul inspectoratelor de politie din tară. Colegii de la posturi, dar si cei de la ordine publică, au fost înstiintati despre faptul că persoana respectivă este căutată. Nu a fost dat în urmărire pentru că nu sînt îndeplinite conditiile cerute în astfel de cazuri“, a declarat inspectorul principal Cătălina Bădeanu.
Ce-i drept, pentru ca o persoană să fie dată în urmărire natională ar trebui să existe un mandat de arestare în lipsă. Nu există deocamdată asa ceva. Pentru a se scuza, politistii spun că mandatul de arestare poate fi dat doar în cazul în care pentru fapta comisă pedeapsa prevăzută este mai mare de 4 ani. În situatia de fată ar fi vorba de lovire sau alte violente, fapte pedepsite cu mai putin de patru ani închisoare. În loc de concluzie, ar trebui spus doar atît, si anume că în timp ce autoritătile se contrează nitel pe marginea unor chestiuni pur procedurale, psihopatu’ cu toporul este liber ca pasărea cerului, posibil chiar în orasul Piatra Neamt. O localitate foarte sigură, după cum spunea comisarul sef Aurelian Vasea Soric în urmă cu cîteva zile.

Articol afisat de 1191 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU; M. VASILACHE; G. MUNTEANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective