Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2010
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Mai 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Partidele, curate lacrimã în fata Fiscului

toate filialele judetene ale partidelor se laudã cã nu au sãrit calul în alegerile de anul trecut • le-a ajutat si miza, care n-a fost localã • PNL Neamt a cheltuit 0 lei la europarlamentare si 18.000 de lei la prezidentiale • PDL Neamt nu stie cît a cheltuit, cã a trimis cotizatiile la centru si acolo s-au fãcut cumpãrãturile electorale • PRM Neamt n-a dat un ban, iar afise a primit de la Bucuresti • PC Neamt nu-si aminteste sã aibã datorii • PSD Neamt are de plãtit datoriile lui Ion Rotaru din 2004 •

Principalele partide din judet se mîndresc cã au încheiat campaniile electorale ale anului fãrã datorii. De cînd cu discutiile pe tema datoriilor istorice pe care unii sau altii le mai descoperã pe la sediile centrale de partid, cam fiecare sef de organizatie si-a pus trezorierul sã verifice hîrtiile contabilicesti. Rezultatele par a face cinste politicienilor locali, dupã cum au constatat si cei de la Autoritatea electoralã care au mai picat în control. Scriptic, filialele din Neamt au iesit din campaniile electorale pentru alegerile europarlamentare din varã si cele prezidentiale din toamnã fãrã bube în registre. Zero curat la balantã. Cu mici înclinãri.

Liberalii - voluntariat si cotizatii

Europarlamentarele de anul trecut n-au scos untul din liberalii nemteni. Ei spun cã în campanie au avut 0 venituri si tot 0 cheltuieli, iar pentru afisarea si distribuirea pe stradã a materialelor primite de la centru au folosit tineri si activisti de partid care s-au oferit voluntari. Munca le-a fost rãsplãtitã, întrucît Norica Nicolai, unul din eurodeputatii liberali, are deschis la Piatra Neamt un cabinet parlamentar. Pentru campania prezidentialã a lui Crin Antonescu, PNL Neamt a trebuit sã punã totusi umãrul si buzunarul. S-au adunat în toamna trecutã 18.210 lei (din care zece mii de lei au fost donatii), iar de cheltuit, s-au cheltuit fix 17.749,12 lei (majoritatea pe tipãrituri si alte materiale promotionale, dar si pe publicitate în presã, scena lui Crin Antonescu atunci cînd a venit în judet si vreo 2.000 de lei pe SMS-urile de campanie). Dacã la Neamt, PNL a iesit pe plus dupã prezidentiale, la centru datoriile adunate însumeazã cam 3 milioane de euro. Sînt unele istorice, de acum doi ani, dar marea parte o constituie campania pentru prezidentiale a lui Antonescu. Solutia gãsitã de liberali a fost ca fiecare organizatie sã plãteascã lunar cam 1.000 de euro, în functie de criterii: cele mai bogate (cu mai multi alesi locali) vor plãti mai mult, iar cele mai slãbute sã achite sub mia de euro. În aceste conditii, cele trei milioane de euro ar putea fi stinse în vreo sase ani.

PDL - banii la centru

Democrat-liberalii nemteni n-au cheltuit nimic în plan local, cel putin asa zic. Principiul pe care a functionat partidul în cele douã campanii din 2009 a fost colectare la centru si distribuire echitabilã în teritoriu. Asa se face cã, dupã europarlamentare si prezidentiale, PDL Neamt nu a fãcut nici un raport de venituri si cheltuieli. „A fost sarcina celor de la centru sã-l facã, nu a noastrã. Asa se procedeazã atunci cînd noi, din Neamt, nu avem nici un candidat implicat din plan local. Trimitem datele si banii la centru, iar acolo se centralizeazã, se fac achizitiile, materialele si tot ce mai trebuie. Noi doar le primim apoi, cu chitante. Noi nu am fãcut nimic aici“, spun oficiali ai PDL Neamt.

PRM - bani de la centru

Dumitru Badea, liderul filialei de la Neamt, spune cã la alegerile de anul trecut lucrurile au fost simple pentru ei: n-au avut venituri, deci nici n-au avut ce sã cheltuiascã. „Nu prea am fãcut nici venituri, nici cheltuieli. Noi am fãcut uz de ce ne-au trimis de la Bucuresti. N-am fãcut noi nici afise, nici bannere, nici alte materiale promotionale. Le-au fãcut ei acolo si noi doar le-am distribuit în judet. Si, spre deosebire de alti ani, acum chiar am primit afisele la timp. De regulã le trimiteau la douã sãptãmîni dupã ce începea campania“, a declarat acesta. PNG-istii nemteni n-au avut mult de lucru la europarlamentare pentru cã Gigi Becali a mers în tandem cu Vadim. La prezidentiale, prezenta PNG-CD a fost mai mult decît discretã în Neamt. Nici cei de la PC Neamt nu au rãmas cu datorii la europarlamentare. La prezidentiale PC a mers mînã în mînã cu PSD si l-a sustinut, deci, pe Mircea Geoanã. Cheltuielile s-au fãcut de la centru, iar materialele distribuite au cãzut, în principal, în sarcina celor de la PSD.

PSD - sub spectrul lui Ion Rotaru

Social-democratii sînt în crizã cu finantele, mai ales dupã ce Victor Ponta a descoperit cã a mostenit vreo sase milioane de euro datorie de la Geoanã si încã unul de la Nãstase. Situatia foarte gravã nu pare a se resimti si la Neamt. Presedintele Ioan Chelaru spune cã organizatia nu are datorii: „Poate mici restante, dar nimic semnificativ“. Viorica Preda, trezorierul filialei, discutã pe cifre: la europarlamentare PSD Neamt a cheltuit 27.000 de lei, cã la atît s-au ridicat veniturile. Datorii zero. La prezidentiale s-au încasat 31.000 de lei si s-au cheltuit tot atîtia. „Nici în acest caz nu am avut datorii. Majoritatea materialelor a venit de la Bucuresti. Sigur, vom avea o cotã parte de plãtit pentru ele, însã nu am primit nimic pînã acum. Alte datorii... relativ. ÃŽn general ne-am întins cît ne era plapuma. Ar mai fi ceva, rãmas de pe vremea lui Ion Rotaru, de la campania lui pentru primãrie în 2004. Cam 50.000 de lei. Noi am mai plãtit ce era, pe la ziare, pe la publicitate, dar tot au mai rãmas vreo 50.000 de lei“, spune Viorica Preda. Banii vor fi achitati tot de partid, pentru cã Ion Rotaru nu are de gînd sã contribuie. ÃŽn opinia lui, n-are de ce. „Eu nu mi-am fãcut reclamã mie, am fãcut partidului. Lor le-am fãcut si le-am scos 17 consilieri judeteni. N-au a se plînge acum. Eram presedintele organizatiei si mã ocupam de tot judetul. Campania mea pentru primãrie am plãtit-o eu, restul a fost numai pentru ei: pachete, ziare, afise. N-au rãmas cu nici o datorie de-a mea, sînt datoriile lor, pe ziare fãcute la primãrii, pe consilierii lor. Repet, le-am scos 17 consilieri judeteni. Ar trebui sã-mi plãteascã pentru cît am scos atunci“, a declarat Ion Rotaru, actual primar PRM la Alexandru cel Bun.

Articol afisat de 997 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. CONSTANTINESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective