Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2010
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Mai 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Primãria scapã de salariati

• „Avînd în vedere mãsurile propuse de guvern referitor la reducerea aparatului functionãresc, societatea Urban va prelua din primãrie personalul necesar derulãrii investitiilor“, anuntã oficialii pietreni • firma Urban a preluat recent toate investitiile municipale, de la parcãrile cu platã pînã la imobiliare •

Primele „victime“ ale reorganizãrii sectorului bugetar apar si la Piatra Neamt. ÃŽntrucît criza nu se dã dusã, municipalitatea pietreanã s-a gîndit sã mai reducã din aparatul propriu de functionare, cu oameni care ar putea fi folositi la fel de bine în altã parte. Cum sînt cei de la investitii. Probabil vor mai urma si altii, trendul institutiei fiind de a externaliza tot ce se poate. „Pînã acum s-a luat în discutie necesitatea transferãrii a 7 oameni din primãrie, care sã activeze în perioada urmãtoare pentru Compania Municipalã de Investitii Urban. Avînd în vedere mãsurile propuse de Guvern referitor la reorganizarea unitãtilor administratiei publice centrale si locale, reorganizare care presupune si reducerea aparatului functionãresc, inclusiv prin externalizarea unor activitãti sau entitãti functionale, Compania Municipalã de Investitii Urban va prelua si personalul necesar derulãrii investitiilor tot din primãrie“, anuntã oficialii institutiei.
CMI Urban a fost constituitã nu demult, prin completarea actului de nastere al unei alte firme municipale, Urban SA. Astfel, Consiliul Local Piatra Neamt rãmîne unicul actionar al noii societãti, care va îngloba si activitatea curentã a fostei Urban. „Practic, acest lucru a permis crearea companiei municipale de investitii pe structura, logistica si istoricul societãtii Urban, aceasta fiind ridicatã la rang de companie de investitii, urmînd sã preia proiectele de investitii în derulare si sã gestioneze proiectele noi. Cu tot ceea ce presupune asta: majorãri de capital, cesionarea contractelor de executie, receptia lucrãrilor, administrarea obiectivelor si toate celelalte“, explicã municipalitatea. Urban a primit astfel parcãrile cu platã si cam toate proiectele de dezvoltare imobiliarã. Plus un sef nou-nout, în persoana lui Ioan Olaru, fost director al CET Bacãu.

Argumente

Conducerea primãriei pietrene spune cã printre argumentele care au stat la baza deciziei de externalizare a unei pãrti a investitiilor si derularea lor prin CMI Urban s-a aflat îndemnul guvernamental de a reduce functionãrimea din primãrie, însã nu numai. S-a dorit, spun oficialii pietreni, ca derularea investitiilor de interes public sã fie fãcutã printr-o firmã specializatã, asa cum si Perla Invest se ocupã de investitiile turistice, gen telegondolã, telescaun si pîrtie de schi. ÃŽn felul acesta, diriguitorii urbei considerã cã investitiile „vor fi gestionate mai eficient, cel putin sub raportul costurilor si al stadiilor fizice, în sensul cã proiectele de investitii finantate din bani publici sînt supuse unui management de tip privat, cu toate consecintele pozitive ce decurg din aceasta“. „Derularea investitiilor de interes public prin intermediul CMI se supune acelorasi reglementãri privind achizitiile publice, iar patrimoniul nu se înstrãineazã“, mai puncteazã cei din primãrie, adãugînd cã un argument „general, dar nu de neglijat“ în favoarea înfiintãrii CMI este cã si guvernul face la fel. „Desi deruleazã în fiecare an investitii masive si extrem de diverse prin intermediul unor ordonatori de credite institutionali (de exemplu, ministerele, agentiile sau autoritãtile locale), Executivul a considerat necesar si oportun sã înfiinteze entitãti non-administrative specializate, cum sînt Compania Nationalã de Investitii sau Compania Nationalã de Drumuri Nationale si Autostrãzi, pentru a gestiona separat anumite investitii de interes national“. Si, pînã la urmã, totul e spre bine. Nemaiavînd bãtãi de cap cu investitiile, întrucît CMI Urban le va prelua pe toate cu tot ce înseamnã ele, de la teren si active pînã la creditele contractate pentru realizarea lor fizicã, primãria se elibereazã astfel de o parte semnificativã a datoriilor care o apasã. Si poate face noi împrumuturi pentru a demara alte investitii spre folosul urbei si al locuitorilor sãi.

Articol afisat de 2746 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. CONSTANTINESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective