Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2010
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Mai 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
PÃRINTELE IUSTIN NU MAI E STARET

PÃRINTELE IUSTIN NU MAI E STARET

• pãrintele Iustin Pîrvu nu mai este staret la Mãnãstirea Petru Vodã • decizia a fost luatã chiar de duhovnic într-o sedintã fulger care a avut loc ieri dupã amiazã în lãcasul de cult • dorinta pãrintelui a fost aceea ca în locul sãu sã fie staret pãrintele Petroniu • „Este destept, un bun gospodar si a terminat Facultatea de teologie cu brio“, spun cei care îl cunosc pe pãrintele Petroniu •

Dupã o viatã dedicatã vietii monahale, pãrintele Iustin Pîrvu, staretul Mãnãstirii Petru Vodã a decis cã a sosit vremea sã se retragã. ÃŽn vîrstã de 92 de ani, bãtrînul monah a renuntat la stãretie, lãsîndu-l drept succesor pe pãrintele Petroniu, un „om destept si bun gospodar, cu aplecare spre cele sfinte si a vietii monahale“, cum l-au caracterizat apropiatii. Decizia a fost luatã în cursul zilei de ieri în cadrul unei întruniri care a avut loc în sfîntul lãcas de cult. Pãrintele le-a spus celor prezenti cã se retrage din functia de staret, motivele invocate fiind atît vîrsta înaintatã, cît si starea de sãnãtate. De altfel, este cunoscut faptul cã una dintre dorintele pãrintelui Iustin Pîrvu a fost aceea de a lãsa încã din viatã un succesor care sã continue activitatea lui la mãnãstire. „Puteam sã mor de zece ori, însã numai bunul Dumnezeu m-a tinut în viatã“, a fost una dintre frazele rostite de duhovnic. Acesta l-a declarat drept succesor pe pãrintele Petroniu, care slujeste la Mãnãstirea Petru Vodã din anul 1995. „Este apreciat de toatã lumea, inclusiv de Patriarhul Daniel. Este destept si un bun gospodar“, ne-a declarat un apropiat de-al pãrintelui Petroniu. Sedinta a durat doar cîteva minute, dupã care pãrintele Iustin s-a retras în chilia sa.
Decizia i-a surprins pînã si pe reprezentantii Mitropoliei Moldovei care au aflat despre ea de la redactorii de la cotidianul „Monitorul“. Apropiatii pãrintelui ne-au dat asigurãri cã de aceastã datã a fost vorba clar de dorinta monahului si cã în nici un caz nu se repetã povestea de la începutul lunii aprilie 2006, cînd Mitropolia Moldovei a încercat sã impunã un alt staret în locul pãrintelui Iustin Pîrvu. La acea vreme, stirea a fãcut înconjurul tãrii si chiar al lumii, mii de români protestînd împotriva deciziei de a-l schimba din functie pe pãrintele Iustin. Reamintim cã pãrintele Iustin Pîrvu a fost internat la Spitalul Municipal Cluj mai bine de 5 sãptãmîni, deoarece a avut unele probleme respiratorii dar si un dezechilibru electrolitic, adicã o lipsã acutã de minerale cauzate de postul aspru si prelungit la care s-a supus. Pãrintele a fost externat în ziua de 6 mai, medicii clujeni fãcîndu-i numeroase recomandãri pentru a-si menaja sãnãtatea. Asa cum afirma pãrintele Iustin, mãnãstirea Petru Vodã a fost dedicatã martirilor din închisorile comuniste.
Recunoscut drept urmas al pãrintelui Cleopa, de la Mãnãstirea Sihãstria, Iustin Pîrvu a vãzut luminea zilei pe 10 februarie 1918, în satul Poiana Largului, la acea vreme comuna Cãlugãreni, judetul Neamt. În cel de-al doilea rãzboi mondial, a participat împreunã cu Divizia 4 Vînatori de Munte la luptele date de armata românã si a ajuns pînã la Don. La putin timp dupã lãsarea la vatrã, a urmat cursurile Seminarului Roman, pe care l-a absolvit în 1945, an în care a fost arestat si condamnat politic la 12 ani închisoare, pedeapsa prelungindu-se pînã în 1964. Dupã iesirea din închisoare, pãrintele Iustin a slujit ca monah la Mãnãstirile Secu si Bistrita. În 1992 a început construirea Mãnãstirii Petru Vodã.

Articol afisat de 2036 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective