Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2010
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Iunie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Grevã cu frîna trasã

• aproape 5.000 de angajati din educatie au protestat contra mãsurilor adoptate de guvern • zeci de cadre medicale au fost în grevã timp de 4 ore luni dimineatã • politistii au fost solidari cu grevistii si au purtat banderole „japoneze“ • bugetarii din finante au considerat cã nu sînt suficient pregãtiti • nici urmã de angajat al Spitalului Roman la greva de ieri •

Aproape 5.000 de cadre didactice si angajati - personal nedidactic din unitãtile de învãtãmînt, sute de angajati ai unitãtilor spitalicesti, din Justitie si Politie au protestat luni, 31 mai, supãrati de reducerea salariilor. Dacã dãscãlimea a fãcut grevã propriu-zisã, celelalte categorii sociale au fãcut grevã de solidaritate cu profesorii.
Aproape 5.000 de angajati din scolile nemtene au protestat fie prin neprezentare la unitãtile de învãtãmînt, fie au venit în scoli dar i-au supravegheat pe copii, fãrã a sustine cursuri. „Protestul a fost unul ferm. Din pãcate, mai nou sîntem amenintati cu reduceri de 50% a salariilor, asta cîtã vreme ni se solicitã solidaritate la sãrãcie, dar unora le cresc lefurile cu pînã la 50%. Vom continua greva pînã cînd în tarã se va face dreptate. M-am întrebat ce se întîmplã cu colegii care nu au participat la grevã, de ce au avut aceastã pozitie... Cred cã este vorba si despre presiunile venite inclusiv de la ministrul Educatiei, despre schimbarea metodologiei de Bacalaureat chiar în timpul examenului, si, de ce sã nu recunoastem, despre plata - mituire care se asigurã pentru cei care se implicã în derularea examenului. Este curios cum au reusit sã gãseascã acum bani pentru plata colegilor implicati în examenul de BAC, iar la alte examene treceau luni si nu se gãseau bani. Pe de altã parte, este si o vinã a sindicatelor - oamenii nu au educatie suficientã cã apartin unei organizatii, respectiv sindicatului, în care regula de bazã este solidaritatea si cã minoritatea se supune majoritãtii. Nu trebuie neglijate nici ratele pe care le au oamenii“, a spus Gabriel Ploscã, presedinte al SLI Neamt. Azi, dãscãlimea îsi va pãstra aceeasi stare de spirit, rãmînînd în grevã pe termen nelimitat.

Grevã si printre halatele albe

Ziua de luni, 31 mai, a fost una de grevã si pentru sute de cadre medicale din spitalele judetului precum si pentru angajatii Serviciului Judetean de Ambulantã Neamt. Desi acestia nu au fost initiatorii protestelor, ei s-au solidarizat cu profesorii si cu functionarii din administratia publicã si au fost luni dimineatã în grevã generalã timp de 4 ore. Astfel, luni, de la ora 9, în curtea Spitalului Judetean Neamt dar si la celelalte unitãti sanitare ale judetului au iesit zeci de cadre medicale cu pancarte în mîini si au cerut sã nu se reducã lefurile în sãnãtate, iar acest domeniu de activitate sã fie finantat corespunzãtor. ÃŽntrucît activitatea medicalã implicã foarte multe urgente, angajatii spitalelor pot face grevã doar în anumite conditii. Asa s-a întîmplat si luni cînd protestul sanitarilor s-a desfãsurat între orele 9 si 13 dar au fost asigurate urgentele medicale precum si liniile de gardã în toate sectiile. De asemenea, la Ambulantã, greva a constat în iesirea în fata sediului a cadrelor medicale dar pacientii nu au avut în nici un fel de suferit deoarece au fost preluate toate solicitãrile si s-a rãspuns la toate urgentele. Mai mult, luni dimineatã s-a fãcut si un transport interclinic, un tînãr de doar 29 de ani a fost transferat de urgentã la Iasi deoarece a suferit un infarct. Protestul de luni al cadrelor medicale va fi urmat joi, 3 iunie, de o pichetare a Prefecturii Neamt cînd zeci de medici si asistente vor striga în fata autoritãtilor cã nu sînt de acord cu diminuarea salariilor si nici cu reducerile de paturi sau cu închiderea spitalelor. „Am protestat în solidar cu profesorii si cu functionarii publici deoarece toate aceste mãsuri de austeritate ne afecteazã foarte mult si pe noi. Sãnãtatea este un domeniu subfinantat iar deficitul de personal este extrem de mare. Credem cã toate aceste diminuãri salariale nu vor face altceva decît sã determine o migratie si mai mare a angajatilor ceea ce ar avea repercusiuni majore asupra pacientilor si a calitãtii actului medical“, a declarat Florin Neagos, liderul Sanitas Neamt.
În afara angajatilor din spitale, celelalte institutii din subordinea Ministerului Sãnãtãtii precum Directia de Sãnãtate Publicã sau Casa de Asigurãri de Sãnãtate nu au fost în grevã luni si nici nu vor protesta joi, 3 iunie. Nici medicii de familie nu s-au aliat la greva declansatã de colegii lor din unitãtile sanitare.

Nici un deranj la Primãria Piatra

Functionarii din Primãria Piatra Neamt au sãrit greva tura asta, preferînd sã-si vadã de treburi si sã nu aibã de suferit la leafã mai mult decît o sã aibã prin ordonantele guvernului. Potrivit purtãtorului de cuvînt al institutiei, activitatea primãriei pietrene nu a avut de suferit deloc din cauza grevei. „Nici în primãrie, nici în institutiile din subordinea primãriei nu s-a protestat prin aceastã metodã. Nu s-a protestat deloc, de altfel. Sindicalistii nu au organizat grevã si nici nu au de gînd deocamdatã. Ar fi putut fi perturbatã activitatea noastrã avînd în vedere relatiile cu ministerele si agentiile de la centru, dar, pentru cã stiam deja cine si pe unde va fi în grevã, ne-am fãcut temele din timp. ÃŽn foarte multe locuri se stia cã nu vor avea activitate, asa cã, dacã am avut de trimis sau de primit faxuri, informãri, documentatii sau alte hîrtii oficiale, s-a reprogramat totul pentru mîine. Asa cã n-a fost nici un deranj la noi“, a declarat Radu Tudor.

Si politistii sînt solidari

Cum politistilor le este interzis sã intre în grevã generalã, ei au cãutat o altã solutie de protest. Si au si gãsit-o. ÃŽn semn de solidaritate cu grevistii, politistii nemteni, membrii ai Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual, au purtat ieri banderole albe. „Asa cum se stie, noi nu avem voie sã facem grevã, însã am fost solidari cu cei care au protestat. Astfel, lucrãtorii care au fost de serviciu au purtat banderole albe în semn de solidaritate cu protestatarii“, a declarat agentul sef Neculai Isache, liderul SNPPC, filiala Neamt. Sindicalistul a declarat cã 100 de politisti vor participa joi la miscarea de protest care va avea loc la sediul Prefecturii Neamt, între orele 12-14. Politistii nemteni nu vor lipsi nici de la miscãrile sindicale preconizate a avea loc în viitorul apropiat în Bucuresti. „ÃŽncercãm sã gãsim întelegere, însã degeaba. Acum am înaintat o scrisoare deschisã domnului ministru Blaga în care ne arãtãm nemultumirea fatã de reducerile salariale si sperãm sã fim bãgati în seamã“, a conchis Neculai Isache.

Finantistii au renuntat la protest, grefierii nu

Ziua de 31 mai nu a decurs chiar asa cum au anuntat salariatii din unitãtile teritoriale ale Fiscului. Desi ultima zi a lunii mai ar fi trebuit sã gãseascã ghiseele închise si nici un salariat nu ar fi trebuit sã lucreze cu publicul, asa cum fusese anuntat, totul s-a întîmplat exact invers. ÃŽn ultimul moment cei aproape 500 de grevisti au aflat cã nu sînt pregãtiti de proteste si dacã tot trebuiau sã vinã la muncã, au lucrat normal, adicã l-au primit si pe contribuabilul care avea treabã la ghiseu. „Desi au fost discutii cã pe 31 mai vom fi în grevã de solidaritate, s-a renuntat în ultimul moment, deoarece nu eram încã pregãtiti. Rãmîne de vãzut ce se va stabili în continuare“, a declarat Dãnuta Mancas, liderul de sindicat al finantistilor nemteni. Nu acelasi lucru s-a întîmplat cu grefierii nemteni, cel putin cu aceia care lucreazã în instantele de judecatã. Ziua de luni, 31 mai 2010, a fost una în care personalul auxiliar de specialitate a fost în grevã de solidaritate cu colegii fuinctionari publici. Pe perioada protestului, adicã toatã ziua, nu s-a asigurat decît o treime din activitate, iar în ce priveste sedintele de judecatã nu au intrat în sala de sedinte decît cauzele cu inculpati arestati, acestea fiind considerate urgente. Pentru toate celelalte dosare de pe ordinea de zi, s-au dat noi termene. Nici la compartimentul arhivã nu s-a lucrat în program normal cu publicul, ci numai o treime, de la ora 10 la 11.30. „Numai în ziua de 31 mai 2010 am fost în grevã de solidaritate cu cei din sindicatul functionarilor publici, ale cãror revendicãri le sustinem. Pentru viitor vom vedea ce mãsuri se impun si în functie de acestea se va stabili dacã vor mai avea loc si alte proteste sau nu“, a declarat Lãcrãmioara Stejar, liderul de sindicat al grefierilor nemteni. Greva de solidaritate... fãrã manifestanti Greva de solidaritate a personalului medical afiliat sindicatelor „Solidaritatea“, „Sanitas“ si „Sinmed“ a fost fãrã ecou, nici un salariat al spitalului nu a iesit în curtea spitalului luni, 31 mai, în semn de solidaritate. La ora 9.30, cînd membrii sindicatului ar fi trebuit sã vinã în curtea spitalului, doar reprezentantii Sindicatelor „Sanitas“ si „Solidaritatea“ au fost prezenti. Sindicatul Solidaritatea a strîns 100 de semnãturi, din rîndul celor 350 de membri afiliati, în timp ce din Sindicatul Sanitas, filiala Roman, doar 182 de membri, din cei 360 de membri, si-au manifestat, în scris, dorinta de a participa la grevã. „Consider cã oamenilor le este fricã sã protesteze pentru drepturile lor, fiind alarmati de faptul cã li se taie ziua de muncã. ÃŽncã de la început, de cînd am înstiintat conducerea spitalului, am precizat cã va fi o grevã de solidaritate si nu va afecta sectiile, personalul desfãsurîndu-si activitatea în mod normal. Am discutat cu personalul care este liber si cel care a iesit din tura de noapte sã vinã la ora 11 în curtea spitalului, în semn de solidaritate cu toti angajatii care au protestat“, a declarat Valerian Chelariu, vicepresedinte al Sindicatului National „Solidaritatea“. Angajatii spitalului s-au lãsat în zadar asteptati, pînã la ora 12 nici unul nu a coborît în curtea spitalului. „Pentru noi este un fiasco din punct de vedere al organizãrii. Lumea este speriatã, salariati sîntem putini, ca dovadã cã oamenii ar fi trebuit sã fie în curtea spitalului mãcar pentru 5 minute, însã nu s-a putut. ÃŽn spital sectiile sînt aglomerate si cu cîte doi bolnavi în pat. Asta dovedeste faptul cã, indiferent de asistenta de urgentã sau de lungã duratã, bolnavii au nevoie de îngrijiri permanent. Personalul medical a preferat sã fie alãturi de bolnavi decît sã se «lupte cu morile de vînt». Am cerut sprijinul mãcar a celor care nu sînt de serviciu, însã fãrã rezultat. Din acest motiv am considerat cã timp de o sãptãmînã vom fi în grevã japonezã în toate cele patru locuri de muncã în care lucreazã membrii Sanitas, respectiv Spitalul de Psihiatrie «Sfîntul Nicolae», Spitalul Roman, Centrele de Asistentã si ÃŽngrijiri de la Roman si Bozieni“, a declarat Mihai Pãduraru, liderul Sanitas Roman.

Articol afisat de 1273 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective