Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2010
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Iunie 2010
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
TAXE - JAF

TAXE - JAF

Chinurile „mincinosilor“

• pescarii au numai de pătimit din cauza legislatiei ambigue din domeniu pisciculturii • schimbarea legilor, cel putin o dată pe an, i-a bulversat pe cei care-si petrec cîteva ceasuri pe baltă • luciul lacului Bicaz a fost închiriat de trei asociatii de vînătoare si pescuit, iar „mincinosii“ trebuie să fie foarte atenti unde aruncă pentru a prinde vreun chitic • „Harababură este putin spus. Unii au impresia că pestele stie din ce asociatie face parte“, a declarat un pescar •

Legislatia ambiguă din domeniul pescuitului sportiv, cel putin în ultimii ani, i-a băgat definitiv în ceată pe pescari. Desele schimbări ale legislatiei nu fac decît să-i enerveze la culme pe „mincinosi“, acestia fiind pusi în situatia să nu mai stie cui si cît să cotizeze pentru a pescui în apele din România. Iar nemtenii care alegeau să-si încerce norocul în apele Lacului Izvoru Muntelui, se află într-o mare încurcătură. Si asta, pentru că de cîtiva ani se lovesc mai mereu de interdictiile puse în practică de unele asociatii de vînătoare si pescuit, care au devenit „stăpîni“ cu acte în regulă pe diverse suprafete ale luciului de apă. În traducere liberă, termenul de stăpîn a fost „adjudecat“ de diverse asociatii, după ce Romsilva, institutie care gestionează fauna piscicolă din Lacul Bicaz, a decis să le închirieze perimetrul lacului. Directia Silvică Neamt a luat această măsură, în special pentru a preveni actele de braconaj, iar în ultima perioadă paznicii asociatilor de pescuit au dat lovituri puternice braconierilor. Acesta este un aspect bun, dar adevăratii pescari sportivi au belele.

Exemplu de ambiguitate legislativă

În ultima perioadă, tot mai multi pescari au fost surprinsi aruncîndu-si unditele în apa Lacului Bicaz de paznicii asociatiilor de pescuit care au închiriat perimetrul lacului. Obisnuiti pînă acum să plătească cotizatia doar la Asociatia Judeteană de Vînătoare si Pescuit Neamt, „unditasii“ au constatat că mai trebuie să achite taxe suplimentare atunci cînd intră în perimetrul închiriat de celelalte asociatii. „Harababură este putin spus. Unii au impresia că pestele stie din ce asociatie face parte. Ca să poti pescui fără a fi alungat de ici-colo si chiar înjurat sau amenintat de asa-zisii proprietari ai lacului, ar trebui să scoti cel putin vreo patru permise de pescuit, cel mai ieftin costînd peste un milion de lei vechi. Si mă refer doar la pescuitul sportiv si nu la cel cu plasele întinse de către braconieri, care, Dumnezeu stie cum fac, dar nu se plîng niciodată de interdictii“, a declarat un pescar din Bicaz, care a dorit să-si păstreze anonimatul. Acesta, nemultumit de situatia creată a prezentat o adresă a Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultură (ANPA) în care se precizează că posesorii de permise eliberate de ANPA pot pescui pretutindeni în România. „Conform Legii 317/2009 care aprobă si completează OUG 23/2008 privind pescuitul si acvacultura, pescuitul în habitatele piscicole naturale se face pe baza unui permis emis de ANPA si eliberat de asociatiile de pescari sportivi. Atragem atentia că nu există habitate piscicole naturale concesionate pentru pescuit sportiv, cu exceptia concesiunilor din Delta Dunării. Asociatiile de pescari sportivi, conform legislatiei în vigoare, nu pot obtine autorizatii de pescuit sportiv si deci nu primesc drept de gestionare a pescuitului sportiv pe anumite habitate piscicole naturale, astfel că nu se poate vorbi de drept de exclusivitate al vreunei asociatii în astfel de habitate, cu exceptia concesiunilor Delta Dunării“, se arată în comunicatul de presă. „Ce să mai întelegem din asta? În urmă cu cîtiva ani scoteai permisul de la AJVPS Neamt si puteai pescui legal pe întreg lacul. Acum, fiecare asociatie face legea sa pe luciul de apă al Lacului Bicaz“, a declarat un alt pescar.

Cine are grija pescuitului pe Lacul Bicaz?

Cunoscătorii spun că adresa ANPA nu are nici o valoare, mai ales că de curînd a intrat în vigoare un protocol de delegare încheiat între Ministerul Mediului si Pădurilor si Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale. Actul este intitulat „Protocol de colaborare a administrării resurselor acvatice vii din habitatele piscicole naturale din apele de munte si organizării activitătii de practicare a pescuitului sportiv“ si prevede termenii în care Agentia Natională pentru Pescuit si Acvacultură delegă administrarea resurselor acvatice vii din habitatele piscicole naturale din apele de munte de pe teritoriul României, Regiei Nationale a Pădurilor-Romsilva. Cu alte cuvinte, în Neamt habitatele piscicole sînt administrate de către Directia Silvică Neamt care, la rîndul ei, are încheiate contracte de închiriere cu trei asociatii de vînătoare si pescuit. Astfel, conform celor precizate de către inginerul Doru Bălut, din cadrul Directiei Silivice Neamt, pe Lacul Bicaz se poate pescui numai cu acceptul celor trei asociatii. Cît si cum administrează aceastea, reiese dintr-o adresă a silvicultorilor nemteni: „Referitor la dreptul de gestionare asupra faunei piscicole din Lacul Bicaz aducem la cunostinta pescarilor si tuturor celor interesati că, începînd cu data de 01.06.2009, în conformitate cu contractele de gestionare în vigoare, pescuitul recreativ sportiv se practică sub controlul asociatiilor de vînători si pescari sportivi contractante pe portiuni după cum urmează: 1. Asociatia Judeteană a Vînătorilor si Pescarilor Sportivi Neamt, pe tot conturul lacului, cu exceptia perimetrului golfului Potoci, pe o lungime totală de 4,5 km si a tronsonului cuprins între punctul de intrare în golf Secu din directia barajului si pînă în dreptul spitalului din satul Ceahlău, pe o lungime totală de 23 km. 2. Asociatia de Pescari Bicazul în golful Potoci, pe tot conturul, pe o lungime de 4,5 km. 3. Asociatia de Vînători si Pescari Sportivi Lupul Cenusiu, pe portiunea cuprinsă între punctul de intrare în golful Secu din directia barajului si punctul de pe mal aflat în dreptul spitalului din satul Ceahlău, pe o lungime totală de 23 km. Fiecare dintre asociatiile mentionate este legal constituită si are drepturile si obligatiile prevăzute de lege referitor la gestionarea faunei piscicole din tronsoanele contractate si la practicarea pescuitului recreativ sportiv“.

„Fir întins“ pe bani tot mai multi

Inginerul Bălut spune că cele trei asociatii sînt legal constituite, iar contractele încheiate cu ele sînt încheiate conform legislatiei în vigoare. „Noi sîntem multumiti de cum decurg aceste contracte, pentru că de la încheierea braconajul piscicol a fost combătut, cu succes chiar. Nouă ne-ar fi fost mai greu să facem acest lucru, mai ales că majoritatea pădurilor situate pe malul lacului de acumulare apartin unor persoane fizice, ceea ce înseamnă că oamenilor nostri le-ar fi fost destul de dificil să ajungă în zona lacului. În plus, chiar dacă pescuitul sportiv de pe lacul Bicaz s-ar fi practicat sub controlul nostru, pescarii tot trebuiau să plătească o taxă“, a declarat inginerul de la Directia Silvică. Pentru a putea pescui în apele lacului, „mincinosii“ trebuie să detină musai un permis ANPA pentru care scot din buzunar suma de 30 de lei. Problema este că permisul nu poate fi obtinut decît de la o asociatie de vînătoare si pescuit care, vrei nu vrei, nu-ti eliberează permisul ANPA decît dacă devii membru. Asta înseamnă că trebuie să apelezi din nou la buzunar. Un permis de pescar la AJVPS Neamt te costă 150 de lei/an, iar la AVPS Lupul Cenusiu -130 de lei. Problema este că detinerea unui permis eliberat de AJVPS Neamt nu-ti dă dreptul, de exemplu, să pescuiesti în apele „Lupului Cenusiu“ si nici reciproca nu este valabilă. Adică, atunci cînd pescuiesti într-o zonă care nu este administrată de asociatia la care esti membru, automat esti obligat să mai scoti bani din buzunar. Suma se învîrte undeva la 15 lei si reprezintă taxa de pescuit pentru o zi. Mai nou, spun cunoscătorii, în Neamt a apărut o nouă asociatie de vînătoare si pescuit care, desi nu are închiriat nici un metru pătrat de luciu de apă din lac, eliberează permise de pescuit în schimbul sumei de 100 de lei. Pescarii realizează că au luat „plasă“ doar în momentul în care se întîlnesc pe lac cu cei care administrează cu acte luciul de apă. Ce-ar mai fi de spus? Totul e legal, nu-s dubii, dar dacă vrei vreun chitic din lac, de la an la an trebuie să plătesti mai mult. Fir întins! Sau c... în traistă (scuze de expresie, dar asa se gratulează pescarii cînd se văd pe baltă).

Articol afisat de 1828 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(I. ASAVEI; D. MURARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective