Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2010
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Iunie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Directori plãtiti cu 6,1 miliarde

• este vorba despre 215 cadre didactice, care încaseazã, în medie, 2.837 de lei net • cel mai mare salariu de director nemtean este încasat de directorul de la Economic Piatra Neamt • la Inspectoratul Scolar lider la leafã este contabila sefã • Eugenia Condurat cîstigã lunar 3.476 de lei • generalul Luminita Vîrlan are 2.902 lei •

Directorii scolilor nemtene bagã lunar în buzunar, 609.144 de lei, ceea ce în bani vechi înseamnã aproape 6,1 miliarde de lei. Vorbim despre 215 cadre didactice - directori si directori adjuncti, sefi de colegii, de SAM, sau de scoli generale mai mici, din mediul rural. Venitul mediul net al acestor dascãli este de 2.837 de lei pe lunã. Conform datelor oficiale, în judetul Neamt, în colegii nationale, colegii tehnice si grupuri scolare îsi desfãsoarã activitatea 71 de directori si directori adjuncti. Prima categorie este rãsplãtitã în fiecare lunã cu cîte 90.776 de lei (aproape 908 milioane de lei vechi), iar secunzii cu 120.878 de lei (1,208 miliarde de lei vechi). Scolile generale, fiind mai numeroase, sînt conduse de 144 de dascãli, plini si adjuncti. Numãrul secunzilor la acest nivel este de doar 15, pentru cã unitãtile sînt de regulã cu populatie scolarã mai micã, sînt mai putine corpuri de clãdiri de administrat si scolile nu au internate, asa cã grijile pot fi purtate în cele mai multe cazuri de cãtre o singurã persoanã cu puterea de decizie. Pentru efortul depus într-o lunã, directorii „mari“ ai scolilor generale sînt rãsplãtiti cu 356.301 lei, ceea ce în bani vechi înseamnã 3,563 miliarde de lei vechi, iar cei 15 secunzi cu 41.189 de lei, adicã 411,89 milioane de lei vechi. Analizînd veniturile nete pe care le-au declarat sefii unitãtilor de învãtãmînt din judet, cel mai bine remunerat director este Laura Lazãr, director al Grupului Scolar Economic Administrativ Piatra Neamt - 3.978 lei. ÃŽn desfãsurarea activitãtii este ajutatã de doi adjuncti, plãtiti cu 3.079 de lei si 2.389 de lei. Urmãtorul director de top este plãtit cu 3.766 de lei, fiind seful Grupului Scolar Mihail Sadoveanu. Pe locul trei se situeazã directorul Scolii nr. 8 Piatra Neamt, cu 3.735 de lei. Cei mai multi dintre directori au salariile între 3.000 si 3.500 de lei. Cea mai micã leafã este a directorului „plin“ de la Boghicea - 2.122, „depãsit“ de secundul de la Gherãiesti, care încaseazã 1.986 de lei pe lunã.
Stabilirea salariului se face pe baza unei fise de evaluare, realizatã de cãtre director si aprobatã de Inspectoratul Scolar Judetean Neamt. Conteazã vechimea în învãtãmînt, gradul didactic - de preferat gradul I, iar la stabilirea valorii indemnizatiei de conducere depinde populatia scoalã, dependintele unitãtii de învãtãmînt si existenta sau nu a cantinei si internatului scolar.

Lefuri la Inspectoratul Scolar

Salariile în institutia care detine frîiele învãtãmîntului nemtean nu sînt deloc de invidiat, dacã sînt raportate la lefurile din alte institutii judetene. Cu toate acestea, nici de neglijat nu sînt, avînd în vedere faptul cã unii dintre reprezentantii Inspectoratului iau peste 30 de milioane de lei vechi, sau în jurul acestei sume. Lider este contabilul sef Eugenia Condurat, care încaseazã 3.476 de lei pe lunã. Avînd în vedere cã într-o lunã munceste efectiv 20-23 de zile, contabila învãtãmîntului este remuneratã pe zi cu sume între 150 si 175 de lei. Urmãtorul salariu este al inspectorului general adjunct Liliana Georgescu - 2.926 lei, urmatã de un inspector scolar, remunerat cu 2.912 lei. Sefa învãtãmîntului se situeazã pe locul IV în topul salariilor ISJ Neamt, cu un venit lunar de 2.902 lei. Cît despre aceastã sumã, mai micã aproximativ cu sase milioane de lei vechi decît a contabilei institutiei, Luminita Georgeta Vîrlan nu se plînge. „ÃŽn proiectul meu de viatã a fost si functia de inspector scolar general, fãrã sã mã intereseze salariul aferent acestei functii. E drept, este un tip de autoritate pe care ti-o dã salariul, care ar trebui sã fie raportat la responsabilitãtile functiei si la rãspunderea asumatã cînd dai o semnãturã. Este vorba despre un «prestigiu material», dar pentru mine acesta n-a fost o motivatie specialã cînd am ales sã detin actuala functie. Cîtã vreme trãiesti din salariu, conteazã foarte mult care e valoarea acestuia, dar avînd în vedere faptul cã eu nu am o familie de întretinut, nu am copii, avînd-o doar pe mama, cred cã mã descurc mai usor decît alte persoane, cu responsabilitãti familiale“, a declarat sefa ISJ Neamt, împãcatã cu leafa de bugetar cu peste 25 de ani vechime la catedrã. Mai trebuie fãcutã mentiunea cã un sfert din aceastã leafã reprezintã gradatia de merit, pe care Luminita Vîrlan o încaseazã de cîtiva ani. Dacã n-ar exista acest bonus, atunci salariul ei ar fi în jurul valorii de 2.175 lei.

Dupã muncã, si rãsplatã

Celãlalt inspector scolar general adjunct, profesorul Vasile Munteanu, primeste 2.664 lei lunar, iar inspectorii scolari sînt remunerati cu salarii între 2.119 si 2.912 lei pe lunã. Consilierii au venituri nete situate între 1.781 si 2.056 lei, juristul încaseazã doar 944 lei, inginerul de retea - 1.419 lei, analistii programatori iau 764 si, respectiv, 701 lei, cei trei referenti sînt plãtiti pentru munca lor cu sume între 851 si 1.293 de lei, soferul ia 900 de lei în mînã, iar muncitorul, 678 lei. Per total, într-o lunã, salariile acordate angajatilor din Inspectoratul Scolar înseamnã 87.039 lei, adicã 870,39 milioane de lei vechi. În institutie existã 42 de posturi si împãrtind suma totalã la numãrul de salariati se obtine o medie lunarã a lefurilor de 2.072,36 de lei. Pentru a se asigura un oarecare confort financiar, toti inspectorii scolari vor beneficia de gradatie de merit începînd cu luna iulie, în cazul în care nu se aflã în perioada celor patru ani în care li se acordã bonificatia. Celor care acest bonus ce reprezintã un sfert din salariu le expirã luna aceasta, vor intra un plata unei noi transe de gradatii de merit, pentru urmãtorii patru ani. Decizia apartine Consiliului de Administratie al ISJ, care a considerat onestã aceastã premiere timp de patru ani, avînd în vedere organizarea a foarte multe concursuri si olimpiade nationale în Neamt în ultima perioadã, si rezultatele obtinute de cãtre elevii din judet.

Articol afisat de 1323 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective