Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2010
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Iunie 2010
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Directori plătiti cu 6,1 miliarde

• este vorba despre 215 cadre didactice, care încasează, în medie, 2.837 de lei net • cel mai mare salariu de director nemtean este încasat de directorul de la Economic Piatra Neamt • la Inspectoratul Scolar lider la leafă este contabila sefă • Eugenia Condurat cîstigă lunar 3.476 de lei • generalul Luminita Vîrlan are 2.902 lei •

Directorii scolilor nemtene bagă lunar în buzunar, 609.144 de lei, ceea ce în bani vechi înseamnă aproape 6,1 miliarde de lei. Vorbim despre 215 cadre didactice - directori si directori adjuncti, sefi de colegii, de SAM, sau de scoli generale mai mici, din mediul rural. Venitul mediul net al acestor dascăli este de 2.837 de lei pe lună. Conform datelor oficiale, în judetul Neamt, în colegii nationale, colegii tehnice si grupuri scolare îsi desfăsoară activitatea 71 de directori si directori adjuncti. Prima categorie este răsplătită în fiecare lună cu cîte 90.776 de lei (aproape 908 milioane de lei vechi), iar secunzii cu 120.878 de lei (1,208 miliarde de lei vechi). Scolile generale, fiind mai numeroase, sînt conduse de 144 de dascăli, plini si adjuncti. Numărul secunzilor la acest nivel este de doar 15, pentru că unitătile sînt de regulă cu populatie scolară mai mică, sînt mai putine corpuri de clădiri de administrat si scolile nu au internate, asa că grijile pot fi purtate în cele mai multe cazuri de către o singură persoană cu puterea de decizie. Pentru efortul depus într-o lună, directorii „mari“ ai scolilor generale sînt răsplătiti cu 356.301 lei, ceea ce în bani vechi înseamnă 3,563 miliarde de lei vechi, iar cei 15 secunzi cu 41.189 de lei, adică 411,89 milioane de lei vechi. Analizînd veniturile nete pe care le-au declarat sefii unitătilor de învătămînt din judet, cel mai bine remunerat director este Laura Lazăr, director al Grupului Scolar Economic Administrativ Piatra Neamt - 3.978 lei. În desfăsurarea activitătii este ajutată de doi adjuncti, plătiti cu 3.079 de lei si 2.389 de lei. Următorul director de top este plătit cu 3.766 de lei, fiind seful Grupului Scolar Mihail Sadoveanu. Pe locul trei se situează directorul Scolii nr. 8 Piatra Neamt, cu 3.735 de lei. Cei mai multi dintre directori au salariile între 3.000 si 3.500 de lei. Cea mai mică leafă este a directorului „plin“ de la Boghicea - 2.122, „depăsit“ de secundul de la Gherăiesti, care încasează 1.986 de lei pe lună.
Stabilirea salariului se face pe baza unei fise de evaluare, realizată de către director si aprobată de Inspectoratul Scolar Judetean Neamt. Contează vechimea în învătămînt, gradul didactic - de preferat gradul I, iar la stabilirea valorii indemnizatiei de conducere depinde populatia scoală, dependintele unitătii de învătămînt si existenta sau nu a cantinei si internatului scolar.

Lefuri la Inspectoratul Scolar

Salariile în institutia care detine frîiele învătămîntului nemtean nu sînt deloc de invidiat, dacă sînt raportate la lefurile din alte institutii judetene. Cu toate acestea, nici de neglijat nu sînt, avînd în vedere faptul că unii dintre reprezentantii Inspectoratului iau peste 30 de milioane de lei vechi, sau în jurul acestei sume. Lider este contabilul sef Eugenia Condurat, care încasează 3.476 de lei pe lună. Avînd în vedere că într-o lună munceste efectiv 20-23 de zile, contabila învătămîntului este remunerată pe zi cu sume între 150 si 175 de lei. Următorul salariu este al inspectorului general adjunct Liliana Georgescu - 2.926 lei, urmată de un inspector scolar, remunerat cu 2.912 lei. Sefa învătămîntului se situează pe locul IV în topul salariilor ISJ Neamt, cu un venit lunar de 2.902 lei. Cît despre această sumă, mai mică aproximativ cu sase milioane de lei vechi decît a contabilei institutiei, Luminita Georgeta Vîrlan nu se plînge. „În proiectul meu de viată a fost si functia de inspector scolar general, fără să mă intereseze salariul aferent acestei functii. E drept, este un tip de autoritate pe care ti-o dă salariul, care ar trebui să fie raportat la responsabilitătile functiei si la răspunderea asumată cînd dai o semnătură. Este vorba despre un «prestigiu material», dar pentru mine acesta n-a fost o motivatie specială cînd am ales să detin actuala functie. Cîtă vreme trăiesti din salariu, contează foarte mult care e valoarea acestuia, dar avînd în vedere faptul că eu nu am o familie de întretinut, nu am copii, avînd-o doar pe mama, cred că mă descurc mai usor decît alte persoane, cu responsabilităti familiale“, a declarat sefa ISJ Neamt, împăcată cu leafa de bugetar cu peste 25 de ani vechime la catedră. Mai trebuie făcută mentiunea că un sfert din această leafă reprezintă gradatia de merit, pe care Luminita Vîrlan o încasează de cîtiva ani. Dacă n-ar exista acest bonus, atunci salariul ei ar fi în jurul valorii de 2.175 lei.

După muncă, si răsplată

Celălalt inspector scolar general adjunct, profesorul Vasile Munteanu, primeste 2.664 lei lunar, iar inspectorii scolari sînt remunerati cu salarii între 2.119 si 2.912 lei pe lună. Consilierii au venituri nete situate între 1.781 si 2.056 lei, juristul încasează doar 944 lei, inginerul de retea - 1.419 lei, analistii programatori iau 764 si, respectiv, 701 lei, cei trei referenti sînt plătiti pentru munca lor cu sume între 851 si 1.293 de lei, soferul ia 900 de lei în mînă, iar muncitorul, 678 lei. Per total, într-o lună, salariile acordate angajatilor din Inspectoratul Scolar înseamnă 87.039 lei, adică 870,39 milioane de lei vechi. În institutie există 42 de posturi si împărtind suma totală la numărul de salariati se obtine o medie lunară a lefurilor de 2.072,36 de lei. Pentru a se asigura un oarecare confort financiar, toti inspectorii scolari vor beneficia de gradatie de merit începînd cu luna iulie, în cazul în care nu se află în perioada celor patru ani în care li se acordă bonificatia. Celor care acest bonus ce reprezintă un sfert din salariu le expiră luna aceasta, vor intra un plata unei noi transe de gradatii de merit, pentru următorii patru ani. Decizia apartine Consiliului de Administratie al ISJ, care a considerat onestă această premiere timp de patru ani, avînd în vedere organizarea a foarte multe concursuri si olimpiade nationale în Neamt în ultima perioadă, si rezultatele obtinute de către elevii din judet.

Articol afisat de 1039 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective