Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2010
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Iunie 2010
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
NĂPĂSTUTI DE APE

NĂPĂSTUTI DE APE

• precipitatiile căzute în ultimele zile au afectat sute de gospodării, terenuri agricole, drumuri si fîntîni în multe zone din judet • printre cei care au avut necazuri se află si presedintele CJ, Vasile Pruteanu, care are o casă la Slobozia • un tînăr din Roman a fost luat pe sus de o viitură, cu tot cu masină • codul galben este valabil si astăzi •

Plouă, plouă, plouă, ca în Bacovia! De trei - patru zile, pămîntul Neamtului nu mai poate înghiti apa si o lasă să îsi croiască drum pe unde vrea. Taie de-a dreptul grădini, izlazuri, curti, intră în beciuri, acoperă podelele caselor. Si asta nu-i tot. Meteorologii anuntă că ploile vor continua si azi, ceea ce nu-i de bine pentru foarte multi nemteni care de cîteva zile stau în jurul gospodăriilor si sapă santuri ca să dirijeze cît de cît viitura. Ieri dimineată, după ce Sistemul de Gospodărire a Apelor a transmis o avertizare în care se anunta că pîrîul Cracău a depăsit cota de atentie cu 36 de centimetri, iar apa s-a revărsat pe străzile din anexa Slobozia, pompierii militari, aflati sub comanda inspectorului sef, colonelul Ioan Nitică, s-au deplasat la fata locului pentru a veni în sprijinul cetătenilor.

Roznovul, locul unde pămîntul este legat de cer prin nori grosi

Una dintre zonele afectate de ploi este orasul Roznov, dar cu precădere anexa Slobozia. Ne îndreptăm într-acolo, desi pe o vreme asa ploioasă parcă nici mîta nu merită scoasă afară din casă. Ne vine asta în minte după ce ajungem în sat si vedem cum pe stîlpul betonat al unei porti stătea o pisică „murată“. Se sperie si încearcă să coboare în mare viteză. Aterizează pe acoperisul de tablă al gardului si cum ghearele n-o ajută, cade... în picioare, lîngă temelie. Se scutură de cîteva ori, ca să se mai usureze de apa care îi udase blăna, si intră pe sub poartă în curte. Stăpîna casei umblă prin ogradă cu o mătură în mînă, cu care împingea apa care băltea dinaintea usii. În grădină, sub niste frunze de brusture mari cît roata carului, cîtiva pui se fereau să îi plouă. Oricum erau uzi si din cauza penelor grele păreau a avea picioarele foarte lungi, care îi făceau să semene cu strutii. Ne continuăm drumul pe asfaltul Sloboziei si ne uităm din masină cînd într-o curte, cînd în alta. Oamenii arătau ca niste momîi: purtau haine de ploaie lungi, pînă sub pulpa piciorului, umblau încăltati cu cizme pe care abia le tîrau si păseau agale, cu capul plecat. Ici-colo, mai tîsnea cîte un copil din curte si urmărea ce se mai întîmplă pe drum. La o fîntînă, o bătrînă spre 70 de ani, scotea o găleată cu apă. Nu e deloc bucuroasă de ploile care se abat de cîteva zile si zice că dacă nu se opresc mai repede, n-o să mai avem rădăcinoase în acest an. Se plînge că va putrezi ceapa si cartofii în pămînt. Si, din experienta ei, spune că nici morcovul n-o duce mai bine, cîtă vreme e nevoit să stea aproape în mocirlă. Scoate găleata si, ca si cum nu era destul de udă, cînd să răstoarne apa în căldarea proprie, jumătate din cantitate curge pe alături. Trage o înjurătură si ne arată cum aproape si-a umplut cizma cu apă. Tot de la ea aveam să aflăm că dom’ Pruteanu, „ală mare de la judet“ are probleme la casă si că a chemat „Pompieria“ să-l scape de ape. Gura satului e slobodă, dar ea ne asigură că sigur asa stau lucrurile, că a aflat de la bărbatul ei, care a fost acolo, la casa domnului profesor. De dimineată lumea a mers în zonă, să vadă „nenorocirea“ abătură aspra casei demnitarului. O lăsăm pe femeie cu problemele ei, supărată că s-a udat la picioare mai mult decît reusise ploaia si mergem să găsim „Pompieria“ prin sat, pe unde avea de lucru. Aveam să vedem că nu era „Pomperia“ acolo, dar erau altii. Care au sediu de firmă prin Roznov.

Bătrîni care implorau cerul să nu mai „plîngă“

Circulăm pe strada principală a satului si la un moment dat găsim masina pompierilor. Constatăm că a fost lăsată în acel loc pentru că nu ar fi încăput pe o fundătură unde actionau salariatii Inspectoratului pentru Situatii de Urgentă. În mometnul ajungerii noastre în zonă, cîtiva pompieri fixaseră motopompa pentru a evacua apa din beciul si curtea locuintei Profirei si a lui Marin Lupu. Miercuri dimineată, cei doi bătrîni - el 91 de ani si ea 89 - s-au trezit cu curtea plină cu apă. O vecină a bătrînilor ne-a spus că nu putea intra în ogradă cu cizme înalte pînă aproape de genunchi, pentru că apa era mai mare de acest nivel. Din păcate, înainte de a inunda curtea, apa a umplut pînă în gura beciul în care bătrîneii mai tineau una, alta. Speriati de cele văzute, sotii Lupu au cerut ajutorul nepotului Cristi Buruiană, care stă în Piatra Neamt. Omul a dat fuga la bunici si ca să rezolve problema a cerut ajutorul pompierilor. „Trebuia intervenit cu motopompele, pentru că nivelul apei era destul de mare si riscam să intre în casă. Au fost inundate anexele gospodăresti si beciul bunicilor. Au venit pompierii si a început evaluarea apei“, ne-a spus nepotul. Cîtă vreme pompierii evacuau apa adunată în cotloane si în beciul casei, cei doi bătrîni stăteau tocul usii si implorau cerul să nu mai „plîngă“. Pe lîngă ploaia mocănească se pornise si un vînt, care la un loc cu umezeala si picăturile ce nu se mai opreau, dădeau senzatia că trăiesti o zi de noiembrie tîrzie. Termometrul arăta 11 grade Celsius, dar aerul părea cu mult mai rece. Lăsăm în urmă agitatia din curtea familiei Lupu. Rămîn să vadă cum se poate scăpa de apă niste vecini, rude si un adolescent, venit să dea o mînă de ajutor. Cei trei cîini din curte nu mai latră. Vor doar să scape de ploaie. Se scutură de apă si se adăpostesc pe unde pot. Cel mai mare dintre ei a fost legat de nepotul stăpînilor casei, pentru a nu speria pe careva aflat în curte. Trage de lant si îl întinde la maximum, parcă vrînd prin gestul lui să transmită că nu-i convine deloc traiul în apa mîloasă, dar n-are încotro si rămîne locului.

Santul din fata casei lui Pruteanu...

Informatia dată de bătrîna găsită la fîntînă, cum că si presedintele Consiliului Judetean se confruntă cu probleme de pe urma atîtor ploi, se confirmă. Ajungem la locul cu pricina si îl găsim pe demnitar schimbat în echipament de protectie împotriva ploii. Pare de nerecunoscut cu fesul pe cap, geaca de fîs în spate si cizme de cauciuc în picioare. Ne asigură că nu se confruntă cu probleme majore si că belelele nu ar fi apărut dacă lumea s-ar ocupa de întretinerea santurilor. În fond, în fata casei sale si a celor din zonă apa nu prea s-a putut scurge si a început să băltească si să se scurgă pe unde a vrut ea. Fiind om al locului, leagă un dialog cu cei adunati în fata portii lui. Îi stie după nume si li se adresează întocmai. „Mai tii minte (....) cum lumea avea grijă să sape sant în fata casei si să îl întretină mereu? Fiecare om avea această obligatie. Acum, nimeni nu mai are grija asta. Ba, mai mult, oamenii asteaptă să vină primarul si să le sape si curete santurile. Spre ironia sortii, Guvernul a alocat către noi suma de 3,8 milioane de lei acum cîteva zile, ca să continuăm lucrarea hidrotehnică în zona Crăcău - Roznov - Slobozia, si iată că acum ne inundă Cracăul. Avem noroc că iată, sînt alături de noi domnii Daniel Nită si Azoitei, care au venit cu angajatii si utilajele de la firmele pe care le reprezintă si au sărit în ajutorul oamenilor“, a spus presedintele Vasile Pruteanu, care îsi pusese în poartă cîtiva saci cu nisip pentru a tine piept apei. Adusi se pare de la una din firmele care au dat o mînă de ajutor la limitarea efectelor ploilor prin gospodăriile din Slobozia.

„Vuieste apa, vuieste pădurea de pe deal. E înfricosător“

Drumul nostru spre problemele create de ploi ne duce si spre Borlesti. Acolo, pîrîul care în zilele obisnuite e o apă linistită, acum s-a umflat că sperie localnicii care sînt nevoiti să treacă albia pe o punte. „Apa a crecut foarte mult si îti trebuie curaj ca să treci pasarela. E lungă, peste 50 de metri, si se clatină puternic în bătaia vîntului. De sus curge si vrînd-nevrînd mergi cu privirea în jos. Iar ceea ce vezi de sperie la propriu, pentru că apa curge foarte repede si e un mîl la propriu. Vuieste apa, vuieste pădurea de pe deal. E înfricosător“, a declarat Maria Simionescu, profesor de istorie la SAM Borlesti. Ne întoarcem spre oras, dar mergem si la podul de la Zănesti, aflat în reparatii capitale. La piciorul lui, o strădută care în zilele bune e lejer de străbătut, acum este acoperită dintr-o margine în alta. Un sofer de Tico nu e deloc bucuros de situatie. Iese din masină si măsoară nivelul băltii cu un băt. Apoi îsi face curaj si trece cu autoturismul, conducînt usor, pe lîngă gard. Scapă de acest hop si pleacă linistit. Norii sînt tot mai josi, ca niste vălătuci de fum agătati în crengile copacilor. La radio continuă avertismentele meterorologilor, că ploile vor continua si cantitătile de precipitatii vor fi însemnate.

Avertizare pînă azi la ora 16

Avertizarea „cod galben“ pentru Neamt a fost prelungită pînă astăzi, la ora 16.00, perioadă în care vor avea loc scurgeri importante de pe versanti, torenti, pîraie, cu efect de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri, cu depăsiri ale cotelor de inundatie si atentie, pe rîul Moldova si Bistrita. În urma precipitatiilor căzute în perioada 21-22 iunie, 14 localităti au fost afectate - Piatra Neamt, Agapia, Pîngărati, Piatra Soimului, Stefan cel Mare, Hangu, Tarcău, Tibucani, Tupilati, Alexandru cel Bun, Petricani, Băltătesti, Tazlău, Girov - iar 20 de localităti nu au acces la drumuri publice. Au fost inundate 10 locuinte, 104 de gospodării, anexe si curti, 37 de beciuri, 20,3 ha de teren arabil si 5 ha de păsuni si fînete, iar 28 de fîntîni si 700 de metri de apărare de maluri au fost afectate. De asemenea, au mai fost afectate căile de comunicatie: 1,23 km de ulite, 15,75 km de drum comunal, 5,2 km de drum judetean, pe care se circulă cu dificultate, 13 podete, o pasarelă, trei poduri. Totodată 25 de gabioane au fost distruse. „Toate institutiile cu responsabilităti în domeniu si comitetele locale pentru situatii de urgentă au luat măsurile necesare în astfel de situatii si monitorizăm evolutia fenomenelor, atît meteorologice cît si hidrologice, pentru limitarea efectelor si pentru ca oamenii să nu fie pusi în pericol“, a declarat subprefectul Vasile Sendrea. Ploile înregistrate la începutul acestei săptămîni au provocat pagube însemnate. Drumul DN 15 Bicaz-Hangu a fost serios afectat ca urmare a depunerilor de aluviuni, datorită scurgerilor de pe versanti în zona dintre Barajul Izvorul Muntelui si satul Potoci.

Tînăr luat de viitură cu tot cu masină

Marti, 22 iunie, mai multi pompieri romascani care se întorceau de la o sedintă care a avut loc la Piatra Neamt, au intervenit pentru a salva un tînăr care fusese luat de o viitură cu tot cu masină. S-a întîmplat la Dulcesti, iar pompierii chiar dacă nu erau echipati si dotati cu cele necesare pentru operatiuni de salvare, au sărit în ajutorul ghinionistului. „Colegii mei, printre care se afla si seful Detasamentului Roman au văzut masina care fusese luată de o viitură formată la baza unui deal, pe drumul sătesc, undeva pe raza comunei Dulcesti. Au oprit masina în care se aflau si au sărit în ajutorul tînărului, acesta fiind scos prin turelă. Pompierii nu au părăsit zona, pînă cînd autoturismul nu a fost scos din apă de un tractor adus de lucrătorii de la Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgentă Dulcesti“, a declarat căpitanul Iulian Jugan, purtătorul de cuvînt al ISU. Cum avertizarea de cod galben a fost prelungită pînă astăzi, la ora 16, pompierii militari vor rămîne în stare de alertă. „Sîntem în continuare în stare de alertă si pregătiti să intervenim acolo unde va fi nevoie. Am transmis către comisiile locale pentru situatii de urgentă toate avertizările de fenomene meteorologice imediate si atentionările meteorologice si hidrologice. Am luat toate măsurile pentru ca oamenii să fie avertizati despre riscurile posibile în cazul producerii de viituri“, a declarat Iulian Jugan.

Articol afisat de 1134 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TĂRNĂ, D. MURARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective