Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2010
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Iunie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
NÃPÃSTUTI DE APE

NÃPÃSTUTI DE APE

• precipitatiile cãzute în ultimele zile au afectat sute de gospodãrii, terenuri agricole, drumuri si fîntîni în multe zone din judet • printre cei care au avut necazuri se aflã si presedintele CJ, Vasile Pruteanu, care are o casã la Slobozia • un tînãr din Roman a fost luat pe sus de o viiturã, cu tot cu masinã • codul galben este valabil si astãzi •

Plouã, plouã, plouã, ca în Bacovia! De trei - patru zile, pãmîntul Neamtului nu mai poate înghiti apa si o lasã sã îsi croiascã drum pe unde vrea. Taie de-a dreptul grãdini, izlazuri, curti, intrã în beciuri, acoperã podelele caselor. Si asta nu-i tot. Meteorologii anuntã cã ploile vor continua si azi, ceea ce nu-i de bine pentru foarte multi nemteni care de cîteva zile stau în jurul gospodãriilor si sapã santuri ca sã dirijeze cît de cît viitura. Ieri dimineatã, dupã ce Sistemul de Gospodãrire a Apelor a transmis o avertizare în care se anunta cã pîrîul Cracãu a depãsit cota de atentie cu 36 de centimetri, iar apa s-a revãrsat pe strãzile din anexa Slobozia, pompierii militari, aflati sub comanda inspectorului sef, colonelul Ioan Niticã, s-au deplasat la fata locului pentru a veni în sprijinul cetãtenilor.

Roznovul, locul unde pãmîntul este legat de cer prin nori grosi

Una dintre zonele afectate de ploi este orasul Roznov, dar cu precãdere anexa Slobozia. Ne îndreptãm într-acolo, desi pe o vreme asa ploioasã parcã nici mîta nu meritã scoasã afarã din casã. Ne vine asta în minte dupã ce ajungem în sat si vedem cum pe stîlpul betonat al unei porti stãtea o pisicã „muratã“. Se sperie si încearcã sã coboare în mare vitezã. Aterizeazã pe acoperisul de tablã al gardului si cum ghearele n-o ajutã, cade... în picioare, lîngã temelie. Se scuturã de cîteva ori, ca sã se mai usureze de apa care îi udase blãna, si intrã pe sub poartã în curte. Stãpîna casei umblã prin ogradã cu o mãturã în mînã, cu care împingea apa care bãltea dinaintea usii. ÃŽn grãdinã, sub niste frunze de brusture mari cît roata carului, cîtiva pui se fereau sã îi plouã. Oricum erau uzi si din cauza penelor grele pãreau a avea picioarele foarte lungi, care îi fãceau sã semene cu strutii. Ne continuãm drumul pe asfaltul Sloboziei si ne uitãm din masinã cînd într-o curte, cînd în alta. Oamenii arãtau ca niste momîi: purtau haine de ploaie lungi, pînã sub pulpa piciorului, umblau încãltati cu cizme pe care abia le tîrau si pãseau agale, cu capul plecat. Ici-colo, mai tîsnea cîte un copil din curte si urmãrea ce se mai întîmplã pe drum. La o fîntînã, o bãtrînã spre 70 de ani, scotea o gãleatã cu apã. Nu e deloc bucuroasã de ploile care se abat de cîteva zile si zice cã dacã nu se opresc mai repede, n-o sã mai avem rãdãcinoase în acest an. Se plînge cã va putrezi ceapa si cartofii în pãmînt. Si, din experienta ei, spune cã nici morcovul n-o duce mai bine, cîtã vreme e nevoit sã stea aproape în mocirlã. Scoate gãleata si, ca si cum nu era destul de udã, cînd sã rãstoarne apa în cãldarea proprie, jumãtate din cantitate curge pe alãturi. Trage o înjurãturã si ne aratã cum aproape si-a umplut cizma cu apã. Tot de la ea aveam sã aflãm cã dom’ Pruteanu, „alã mare de la judet“ are probleme la casã si cã a chemat „Pompieria“ sã-l scape de ape. Gura satului e slobodã, dar ea ne asigurã cã sigur asa stau lucrurile, cã a aflat de la bãrbatul ei, care a fost acolo, la casa domnului profesor. De dimineatã lumea a mers în zonã, sã vadã „nenorocirea“ abãturã aspra casei demnitarului. O lãsãm pe femeie cu problemele ei, supãratã cã s-a udat la picioare mai mult decît reusise ploaia si mergem sã gãsim „Pompieria“ prin sat, pe unde avea de lucru. Aveam sã vedem cã nu era „Pomperia“ acolo, dar erau altii. Care au sediu de firmã prin Roznov.

Bãtrîni care implorau cerul sã nu mai „plîngã“

Circulãm pe strada principalã a satului si la un moment dat gãsim masina pompierilor. Constatãm cã a fost lãsatã în acel loc pentru cã nu ar fi încãput pe o fundãturã unde actionau salariatii Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã. ÃŽn mometnul ajungerii noastre în zonã, cîtiva pompieri fixaserã motopompa pentru a evacua apa din beciul si curtea locuintei Profirei si a lui Marin Lupu. Miercuri dimineatã, cei doi bãtrîni - el 91 de ani si ea 89 - s-au trezit cu curtea plinã cu apã. O vecinã a bãtrînilor ne-a spus cã nu putea intra în ogradã cu cizme înalte pînã aproape de genunchi, pentru cã apa era mai mare de acest nivel. Din pãcate, înainte de a inunda curtea, apa a umplut pînã în gura beciul în care bãtrîneii mai tineau una, alta. Speriati de cele vãzute, sotii Lupu au cerut ajutorul nepotului Cristi Buruianã, care stã în Piatra Neamt. Omul a dat fuga la bunici si ca sã rezolve problema a cerut ajutorul pompierilor. „Trebuia intervenit cu motopompele, pentru cã nivelul apei era destul de mare si riscam sã intre în casã. Au fost inundate anexele gospodãresti si beciul bunicilor. Au venit pompierii si a început evaluarea apei“, ne-a spus nepotul. Cîtã vreme pompierii evacuau apa adunatã în cotloane si în beciul casei, cei doi bãtrîni stãteau tocul usii si implorau cerul sã nu mai „plîngã“. Pe lîngã ploaia mocãneascã se pornise si un vînt, care la un loc cu umezeala si picãturile ce nu se mai opreau, dãdeau senzatia cã trãiesti o zi de noiembrie tîrzie. Termometrul arãta 11 grade Celsius, dar aerul pãrea cu mult mai rece. Lãsãm în urmã agitatia din curtea familiei Lupu. Rãmîn sã vadã cum se poate scãpa de apã niste vecini, rude si un adolescent, venit sã dea o mînã de ajutor. Cei trei cîini din curte nu mai latrã. Vor doar sã scape de ploaie. Se scuturã de apã si se adãpostesc pe unde pot. Cel mai mare dintre ei a fost legat de nepotul stãpînilor casei, pentru a nu speria pe careva aflat în curte. Trage de lant si îl întinde la maximum, parcã vrînd prin gestul lui sã transmitã cã nu-i convine deloc traiul în apa mîloasã, dar n-are încotro si rãmîne locului.

Santul din fata casei lui Pruteanu...

Informatia datã de bãtrîna gãsitã la fîntînã, cum cã si presedintele Consiliului Judetean se confruntã cu probleme de pe urma atîtor ploi, se confirmã. Ajungem la locul cu pricina si îl gãsim pe demnitar schimbat în echipament de protectie împotriva ploii. Pare de nerecunoscut cu fesul pe cap, geaca de fîs în spate si cizme de cauciuc în picioare. Ne asigurã cã nu se confruntã cu probleme majore si cã belelele nu ar fi apãrut dacã lumea s-ar ocupa de întretinerea santurilor. ÃŽn fond, în fata casei sale si a celor din zonã apa nu prea s-a putut scurge si a început sã bãlteascã si sã se scurgã pe unde a vrut ea. Fiind om al locului, leagã un dialog cu cei adunati în fata portii lui. ÃŽi stie dupã nume si li se adreseazã întocmai. „Mai tii minte (....) cum lumea avea grijã sã sape sant în fata casei si sã îl întretinã mereu? Fiecare om avea aceastã obligatie. Acum, nimeni nu mai are grija asta. Ba, mai mult, oamenii asteaptã sã vinã primarul si sã le sape si curete santurile. Spre ironia sortii, Guvernul a alocat cãtre noi suma de 3,8 milioane de lei acum cîteva zile, ca sã continuãm lucrarea hidrotehnicã în zona Crãcãu - Roznov - Slobozia, si iatã cã acum ne inundã Cracãul. Avem noroc cã iatã, sînt alãturi de noi domnii Daniel Nitã si Azoitei, care au venit cu angajatii si utilajele de la firmele pe care le reprezintã si au sãrit în ajutorul oamenilor“, a spus presedintele Vasile Pruteanu, care îsi pusese în poartã cîtiva saci cu nisip pentru a tine piept apei. Adusi se pare de la una din firmele care au dat o mînã de ajutor la limitarea efectelor ploilor prin gospodãriile din Slobozia.

„Vuieste apa, vuieste pãdurea de pe deal. E înfricosãtor“

Drumul nostru spre problemele create de ploi ne duce si spre Borlesti. Acolo, pîrîul care în zilele obisnuite e o apã linistitã, acum s-a umflat cã sperie localnicii care sînt nevoiti sã treacã albia pe o punte. „Apa a crecut foarte mult si îti trebuie curaj ca sã treci pasarela. E lungã, peste 50 de metri, si se clatinã puternic în bãtaia vîntului. De sus curge si vrînd-nevrînd mergi cu privirea în jos. Iar ceea ce vezi de sperie la propriu, pentru cã apa curge foarte repede si e un mîl la propriu. Vuieste apa, vuieste pãdurea de pe deal. E înfricosãtor“, a declarat Maria Simionescu, profesor de istorie la SAM Borlesti. Ne întoarcem spre oras, dar mergem si la podul de la Zãnesti, aflat în reparatii capitale. La piciorul lui, o strãdutã care în zilele bune e lejer de strãbãtut, acum este acoperitã dintr-o margine în alta. Un sofer de Tico nu e deloc bucuros de situatie. Iese din masinã si mãsoarã nivelul bãltii cu un bãt. Apoi îsi face curaj si trece cu autoturismul, conducînt usor, pe lîngã gard. Scapã de acest hop si pleacã linistit. Norii sînt tot mai josi, ca niste vãlãtuci de fum agãtati în crengile copacilor. La radio continuã avertismentele meterorologilor, cã ploile vor continua si cantitãtile de precipitatii vor fi însemnate.

Avertizare pînã azi la ora 16

Avertizarea „cod galben“ pentru Neamt a fost prelungitã pînã astãzi, la ora 16.00, perioadã în care vor avea loc scurgeri importante de pe versanti, torenti, pîraie, cu efect de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri, cu depãsiri ale cotelor de inundatie si atentie, pe rîul Moldova si Bistrita. ÃŽn urma precipitatiilor cãzute în perioada 21-22 iunie, 14 localitãti au fost afectate - Piatra Neamt, Agapia, Pîngãrati, Piatra Soimului, Stefan cel Mare, Hangu, Tarcãu, Tibucani, Tupilati, Alexandru cel Bun, Petricani, Bãltãtesti, Tazlãu, Girov - iar 20 de localitãti nu au acces la drumuri publice. Au fost inundate 10 locuinte, 104 de gospodãrii, anexe si curti, 37 de beciuri, 20,3 ha de teren arabil si 5 ha de pãsuni si fînete, iar 28 de fîntîni si 700 de metri de apãrare de maluri au fost afectate. De asemenea, au mai fost afectate cãile de comunicatie: 1,23 km de ulite, 15,75 km de drum comunal, 5,2 km de drum judetean, pe care se circulã cu dificultate, 13 podete, o pasarelã, trei poduri. Totodatã 25 de gabioane au fost distruse. „Toate institutiile cu responsabilitãti în domeniu si comitetele locale pentru situatii de urgentã au luat mãsurile necesare în astfel de situatii si monitorizãm evolutia fenomenelor, atît meteorologice cît si hidrologice, pentru limitarea efectelor si pentru ca oamenii sã nu fie pusi în pericol“, a declarat subprefectul Vasile Sendrea. Ploile înregistrate la începutul acestei sãptãmîni au provocat pagube însemnate. Drumul DN 15 Bicaz-Hangu a fost serios afectat ca urmare a depunerilor de aluviuni, datoritã scurgerilor de pe versanti în zona dintre Barajul Izvorul Muntelui si satul Potoci.

Tînãr luat de viiturã cu tot cu masinã

Marti, 22 iunie, mai multi pompieri romascani care se întorceau de la o sedintã care a avut loc la Piatra Neamt, au intervenit pentru a salva un tînãr care fusese luat de o viiturã cu tot cu masinã. S-a întîmplat la Dulcesti, iar pompierii chiar dacã nu erau echipati si dotati cu cele necesare pentru operatiuni de salvare, au sãrit în ajutorul ghinionistului. „Colegii mei, printre care se afla si seful Detasamentului Roman au vãzut masina care fusese luatã de o viiturã formatã la baza unui deal, pe drumul sãtesc, undeva pe raza comunei Dulcesti. Au oprit masina în care se aflau si au sãrit în ajutorul tînãrului, acesta fiind scos prin turelã. Pompierii nu au pãrãsit zona, pînã cînd autoturismul nu a fost scos din apã de un tractor adus de lucrãtorii de la Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgentã Dulcesti“, a declarat cãpitanul Iulian Jugan, purtãtorul de cuvînt al ISU. Cum avertizarea de cod galben a fost prelungitã pînã astãzi, la ora 16, pompierii militari vor rãmîne în stare de alertã. „Sîntem în continuare în stare de alertã si pregãtiti sã intervenim acolo unde va fi nevoie. Am transmis cãtre comisiile locale pentru situatii de urgentã toate avertizãrile de fenomene meteorologice imediate si atentionãrile meteorologice si hidrologice. Am luat toate mãsurile pentru ca oamenii sã fie avertizati despre riscurile posibile în cazul producerii de viituri“, a declarat Iulian Jugan.

Articol afisat de 1414 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective