Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2010
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Iunie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Jumãtate de judet, afectat de inundatii

• pentru rîul Siret a fost instituit cod portocaliu de inundatii pînã în aceastã searã • pompierii au intervenit pentru scoaterea apei din mai multe locuinte si gospodãrii inundate •

Ploile abundente cãzute în ultima perioadã continuã sã dea mari bãtãi de cap nemtenilor, în special din mediul rural. N-au scãpat însã de mîl si pietre nici cîteva strãzi din Piatra Neamt, cum n-au scãpat nici curtea si nici anexele gospodãresti ale presedintelui CJ Vasile Pruteanu, din satul Slobozia, orasul Roznov. Spre norocul demnitarului, apa nu i-a produs foarte multe stricãciuni, dar a nãvãlit în curte aducînd mîl si creînd oarece panicã. La nivel de judet, pentru inventarierea si evaluarea pagubelor, prin ordin al prefectului, au fost constituite patru comisii mixte compuse din reprezentanti ai ISU, Consiliului Judetean, Directiei Control Calitate Lucrãri în Constructii si Sistemului de Gospodãrire a Apelor. Comisiile vor fi completate cu cîte un reprezentant al Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgentã al fiecãrei localitãti afectate sau cu un reprezentant al autoritãtilor locale.
În cursul diminetii de luni, 28 iunie, cele 4 comisii au fost instruite la sediul Institutiei prefectului, dupã care au început deplasãrile în cele 38 de localitãti afectate (un municipiu, douã orase, 35 comune).
„Timp de douã zile, cele patru comisii se vor afla acolo unde apele au produs pagube, pentru a evalua corect si obiectiv situatia. Aproape jumãtate din localitãtile judetului au fost mai mult sau mai putin afectate. Dupã inventarierea lor vom prioritiza strict lucrãrile pentru a obtine, atît cît se poate, fonduri pentru refacerea infrastructurii. ÃŽn acest sens salariatii institutiei noastre vor întocmi un proiect de hotãrîre de guvern“, a spus prefectul Mihai Archip.

Siret portocaliu

Nivelul rîului Siret este foarte crescut în urma ploilor abundente din ultima perioadã, astfel încît existã pericolul producerii de inundatii. Din aceastã cauzã, Institutul National de Hidrologie si Gospodãrire a Apelor a emis o avertizare hidrologicã de nivel cod portocaliu, care prevede cã, în perioada 27.06.2010 ora 16.00 – 29.06.2010 ora 16.00, pe rîul Siret sînt posibile cresteri de debite si niveluri cu depãsiri ale cotelor de atentie, inundatii si pericol. Siretul intrã în Neamt între comunele Mircesti si Tãmãseni, preia întregul debit al rîului Moldova la Roman si continuã curgerea spre Bacãu. Apele acestuia au produs inundatii pe teritoriul judetului Neamt în luna iulie 2008, cînd au fost afectate localitãtile Ion Creangã, Horia, Gîdinti, Sagna, Tãmãseni si Doljesti. Pompierii militari sînt în continuare în alertã si intervin ori de cît ori este nevoie. ÃŽn cursul zilei de ieri, lucrãtorii ISU Neamt au intervenit pentru scoaterea apei din mai multe beciuri inundate în Piatra Neamt si Slobozia, Roznov, dar si o interventie pentru deblocare de curs de apã în comuna Bicazu Ardelean. Cîteva ore mai tîrziu, pompierii tîrgnemteni s-au deplasat în anexa Blebea din Tîrgu Neamt pentru a scoate apa din mai multe locuinte si curti inundate în urma ploilor torentiale. Aceeasi mãsurã a fost luatã si în satul Ocea, comuna Grumãzesti. „Administratia Nationalã de Meteorologie a instituit o atentionare meteorologicã, cod galben, care prevede cã, în intervalul 28 iunie ora 9-29 iunie ora 9, vor cãdea precipitatii însemnate, cantitãtile de apã depãsind local 20 l/mp si izolat 40 l/mp“, a declarat cãpitanul Iulian Jugan, purtãtorul de cuvînt al ISU.
END

Articol afisat de 3117 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective