Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2010
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Iunie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Jaf la BCR Roman (II)

• încurcate sînt itele transformãrii unui cont într-o asigurare de viatã • declaratii la notar si rugãminti din partea angajatei de la bancã • banii, abia peste un an •

Scriam ieri despre modul în care 12.000 de euro ai lui Dascãlu Ionel, pusi într-un depozit pe numele mamei sale, cu el împuternicit, s-au transformat într-o politã de asigurare viatã index-linked. Mama, de peste 80 de ani, împreunã cu o fatã au mers la bancã sã treacã un cont în lei de pe numele sãu pe cel al fetei, Barbu Luminita. O functionarã le-a propus - sustin ele - sã facã un depozit de alt fel, cu cîstiguri mai mari, fãrã sã le precizeze despre ce este vorba. În aproximativ 20 de minute fata a devenit fericita posesoare a unei asigurãri, fãrã sã fie realizate procedurile necesare unei asemenea polite, unde se achita pe loc o transã de 12.700 de euro.

Cine a gresit?

Aparent, nimeni si toatã lumea. Dascãlu Ionel a gresit cã nu si-a pus banii pe numele lui, mama sa cã nu l-a anuntat de schimbare (nu stie decît sã semneze, e analfabetã si a suferit douã operatii la ochi), sora cã a semnat niste hîrtii fãrã sã înteleagã despre ce e vorba si functionara cã a propus o asemenea modificare în structura economiilor si a aplicat-o rapid. Dacã te iei strict dupã procedurile bancare, pare ok. Mama a semnat un ordin de platã de peste 12.000 de euro, fata a semnat niste hîrtii care s-au dovedit a fi acceptul pentru o politã, iar functionara s-a dovedit doar plinã de zel pentru clientii bãncii si pentru profitul acesteia. Numai cã, dacã ne luãm dupã declaratii, lucrurile nu stau deloc asa. Cheia întregii tãrãsenii pare sã stea la functionara de la ghiseu, Bortos Elena.
Declaratiile date de mamã si fiicã în fata unui notar public aratã rolul activ al functionarei: „Pe data de 11 martie 2010 m-am prezentat la BCR filiala Roman împreunã cu fiica mea Botez Luminita pentru a scoate dintr-un cont al sotului meu decedat suma de 2.700 lei, ocazie cu care am lichidat acest cont. Tot în aceeasi zi, dintr-un alt cont deschis pe numele meu în care aveam depusã suma de 12.600 lei, am solicitat reprezentatilor bãncii sã îmi dea banii si sã-l lichideze si apoi sã înfiinteze un alt cont pe numele fiicei mele Botez Luminta. Am spus spus reprezentantilor bãncii cã am vîrsta de 80 de ani, nu vãd foarte bine, nu stiu sã citesc, în afarã de a-mi scrie numele. Nu am solicitat niciodatã încheierea unei asigurãri de viatã pe numele meu sau pentru fiica mea. Am dorit doar lichidarea contului meu în lei al cãrui titular eram si înfiintarea unui cont în care fiica mea sã fie titular, în care sã transferãm acesti bani. Nu am vãzut nici un ban si pentru acst lucru am semnat acolo unde mi s-a specificat sã semnez. La final mi s-a dat un contract si un ordin de platã care a fost apoi ridicat de cãtre Bortos Elena, care a efectuat toate operatiunile, pe data de 5 mai, de fatã cu Botez Luminita“, declara Dascãlu Elena. Declaratia fetei, Botez Luminita este aproape identicã, cu cîteva completãri interesante: „Am fost anuntatã telefonic sã mã prezint pe data de 5 mai 2010 la BCR filiala Roman pentru a lãmuri provenienta banilor în euro. (...) Doamna Bortos Elena a fãcut o declaratie scrisã de mînã în care era specificat faptul cã suma de 12.700 euro erau ai fratelui meu Dascãlu Ionel. Eu am semnat doar declaratia respectivã si contractul care îmi fusese dat pe data de 11 martie mi-a fost ridicat si nu a vrut sã mi-l dea înapoi specificînd cã îl va trimite la Bucuresti. Atunci am aflat cã era vorba de suma de 12.700 euro si cã era o politã de asigurare. Nu am solicitat niciodatã deschiderea unei polite de asigurare pe numele meu!“.

Bîlbîieli... în limitele legii

Sã precizãm un lucru: am cerut lãmuriri conducerii filialei Roman a BCR si permisiunea de a vorbi cu functionara. Ni s-a spus cã trebuie acordul biroului de presã de la centralã. Cum distanta de la Roman la Bucuresti este mare, ni s-a spus cã din punctul de vedere al bãncii totul este în regulã si cã este vorba de un conflict în familie. Nu a pãrut suspectã implicarea directã a functionarei, rapiditatea tranzactiei, nu a fost analizat profilul clientelor si foarte tîrziu s-au cerut lãmuriri despre provenienta banilor. De ce a fost nevoie de o declaratie despre provenienta banilor, dacã totul era în regulã?
Un posibil rãspuns vine din coroborarea datelor si declaratiilor. ÃŽn data de 5 iunie constatã Dascãlu Ionel cã nu mai are banii în cont si cere explicatii. Intratã în panicã, Bortos Elena trece la contraatac, o chemã pe Luminita, îi face o declaratie de provenientã a banilor si „pe 6 iunie o sunã pe sora mea Botez Luminita si doreste sã vorbeascã cu mama mea Dascãlu Elena si o roagã sã nu-i facã rãu, dîndu-i chiar numãrul personal de telefon, respectiv 0765/460200 ca sã o sune dacã apar probleme. Pe 6 iunie am venit la BCR cu sotia mea Dascãlu Mihaela ca sã-mi recuperez banii si aflu stupefiat cã nu-i pot primi decît peste un an. Atitudinea ostilã si plinã de arogantã a d-nei Bortos Elena m-a determinat sã mã adresez directorului BCR filiala Roman, Vasile Lãzãrescu, si sã-i aduc la cunostintã cele întîmplate“, a declarat Dascãlu Ionel. Despre cum s-a implicat directorul, ce mãsuri a luat si ce solutii a oferit, în numãrul nostru de mîine.

Articol afisat de 3167 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Valentin BÃLÃNESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective