Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2010
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Iulie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

22 de firme au murit pe zi

4.048 de societãti au sucombat în sase luni


• în primele sase luni ale anului 2.875 de firme au fost radiate din proprie vointã de cãtre patroni, 1.078 si-au suspendat activitatea, iar 95 au fost dizolvate voluntar • altfel spus în fiecare zi au dispãrut 22 de societãti • datoriile la bãnci ale nemtenilor erau în iunie de circa 2.000 de milioane vechi • Dan Ostahie si Ioan Strãtilã considerã cã mediul de afaceri merge într-o directie gresitã •

Conditiile economice din ce în ce mai aspre fac ca multi patroni sã-si închidã definitiv afacerile, fãrã sã mai încerce sã salveze ceva. Cel mai probabil acestia au tinut piept o bunã bucatã de vreme, iar cînd au considerat cã nu mai au nici o solutie pentru a rãmîne pe linia de plutire, au cerut Registrului Comertului radierea voluntarã a firmelor pe care le-au condus. Conform statisticii publicate lunar de cãtre Oficiul National al Registrului Comertului s-au mai diminuat suspendãrile de activitate si dizolvãrile voluntare, cel putin la nivelul judetului Neamt, în schimb au crescut la cote alarmante radierile din proprie vointã. Pînã la 1 iulie 2010 de aceastã mãsurã au uzat un numãr de 2.875 de firme nemtene, în timp ce în primul semestru al anului trecut putin peste 500 de societãti au apelat la aceastã solutie transantã. Tendinta de crestere a acestui fenomen îngrijorãtor a fost cuantificatã în procente la 469%. Situatia din Neamt este asemãnãtoare cu cea la nivel national deoarece în primul semestru din 2009 au fost 18.228 de radieri voluntare, în timp ce în acelasi interval din anul în curs mãsura a fost luatã de 118.340 de patroni, cu o crestere de 549%. În ce priveste suspendãrile de activitate, mãsurã ce poate fi luatã de orice firmã pe o perioadã de cel mult trei luni, timp în care rãmîne în conservare, situatia este ceva mai bunã. Pînã la 1 iulie 1.078 de firme nemtene au apelat la aceastã solutie, fatã de 1.785 anul trecut, înregistrîndu-se o scãdere de circa 40%. Dizolvãrile voluntare sînt si mai rare, iar conform datelor oficiale în primul semestru din anul în curs doar 95 de agenti economici si-au dizolvat afacerea din voia lor. În perioada de comparatie, primele sase luni din 2009, 238 de firme nemtene au procedat la fel, dinamica fiind negativã, de minus 60%. Totusi, se pare cã nu toti se tem de crizã si mai sînt si temerari, deoarece dacã anul trecut s-au înmatriculat la Registrul Comertului aproape 1.100 de noi firme, anul acesta au fost 1.118. În altã ordine de idei, în acest an 142 de societãti comerciale nu s-au mai descurcat cu plãtile si au intrat în insolventã. Cu toate vitregiile vietii si constanta subtiere a mediului de afaceri, pãtura de comercianti încã se tine bine în fata crizei si în acest moment în Neamt sînt înregistrati 15.782 de comercianti activi. Din acestia, cei mai multi, peste10.100 sînt persoane juridice si circa 5.600 sînt persoane fizice autorizate.

Datorãm bãncilor 2.000 de milioane vechi

Banca Nationalã a României a întocmit topul creditelor si datoriilor pe care le avem în bãnci. În luna iunie 2010 nemtenii aveau împrumuturi la diverse bãnci, în lei si valutã, ce totalizau 2.475 milioane de lei noi (24.750 milioane vechi). Din acestea, 1.197 milioane noi erau creditele în lei, dar nu toate ratele erau achitate la timp astfel încît restantele la platã se cifrau la 135 milioane noi. Împrumuturile în valutã sînt ceva mai mari, de 1.278 milioane lei noi. Paradoxal, restantele la platã sînt mai mici decît la creditele în lei, de 63 milioane de lei ron. Adunate, datoriile de la împrumuturile în lei si valutã, se cifreazã la circa 200 milioane ron (2.000 milioane de lei vechi). În acest top sînt specificate numai restantele initiale, fãrã a fi luate în considerare si penalitãtile. De mentionat este faptul cã în moneda nationalã mai mult s-a împrumutat mediul de afaceri decît populatia, în schimb raportul este invers la creditele în valutã. Criza nu i-a nãucit pe toti, iar unii au reusit sã punã si ceva bani la ciorap. Disponibilitãtile la vedere se cifreazã la circa 500 milioane lei (lei si valutã la un loc), iar din acesti bani cam douã treimi sînt economii ale persoanelor fizice, iar restul apartine mediului de afaceri.

ÃŽn scripte ar fi doar 18.500 de someri

La finele primului semestru din acest an în judetul Neamt erau înregistrati în scriptele oficiale 18.584 de persoane care nu aveau un loc de muncã. Cei mai multi au iesit din perioada în care au fost sustinuti financiar de stat printr-o indemnizatie lunarã. Din totalul somerilor numai 8.200 mai sînt acum în platã în timp ce aproximativ 10.300 de suflete nu mai primesc nici un fel de sprijin material. Din altã pespectivã, circa 7.500 din cei în cãutarea unei slujbe sînt femei, iar „grosul“ de 11.000 sînt bãrbati, ceea ce înseamnã cã acestia din urmã se integreazã mai greu pe piata muncii. Rata somajului la populatia activã, de 202.000 persoane, era luna trecutã de 9,2%. Statistica relevã faptul cã în Piatra Neamt sînt peste 3.600 de someri, iar în zonã, care include si comunele limitrofe, circa 7.300 de suflete. La Roman, mai putin de 2.000 de persoane nu au de lucru, iar în zonã circa 6.000. Afaceristii care încã se mentin pe linia de plutire considerã cã nu mergem într-o directie bunã si viitorul nostru depinde în mare mãsurã de politicieni.

dan_ostahie.jpg

Dan Ostahie: „Sîntem într-o situatie absolut incredibilã“

„Sincer nu stiu, nu pot sã spun ce se va întîmpla în viitorul mai mult sau mai putin îndepãrat, atîta timp cît sîntem într-o situatie absolut incredibilã, în care azi se face un lucru, si mîine altul. Pentru a merge mai departe este nevoie de liniste si de o legislatie stabilã. Ceea ce este foarte important constã în faptul cã banii ar trebui sã meargã în economia realã si nu în alte directii“, a declarat Dan Ostahie, proprietarul Altex.

ioan_stratila.jpg

Ioan Strãtilã: „Mergem spre prãpastie

Referitor la acelasi subiect managerul firmei Rifil a fost mult mai transant specificînd direct cã ne îndreptãm spre prãpastie si cã cei care au puterea îsi bat joc de tarã. „Mergem spre prãpastie pentru cã mãsurile aplicate de guvernanti nu au fost coerente. S-a mers pe varianta cea mai usoarã, reducerea salariilor si a pensiilor, în conditiile în care pînã acum cu salariile bugetarilor nu s-a fãcut absolut nimic. Acestea au crescut în primul semestru al acestui an fatã de aceeasi perioadã din 2009. A fost numai o fumigenã, aruncatã asa, cicã pentru binele tãrii, în conditiile în care nu s-a redus nimic, numai doi-trei secretari de stat au plecat dintr-o parte în alta. Sistemul bugetar trebuie redus la sînge, la fel reorganizarea unor institutii ale statului care trebuie comasate, pentru eficienta controlului. Acestia trebuie sã facã ceva, nu sã stea ca lãcustele pe operatorii economici si sã sugã sîngele poporului, vorba lui Caragiale. O altã mãsurã disperatã a guvernului a fost majorarea TVA, dar este numai aparent eficientã deoarece se aplicã pe o economie subredã, care favorizeazã evaziunea fiscalã. Ne ducem într-o zonã necunoscutã, mergem din rãu în mai rãu si am ajuns de rîsul curcilor. Sînt foarte pesimist si nu vãd altã solutie decît un alt guvern. Si as vrea sã vãd si un alt presedinte dacã nu se întruneste o majoritate politicã care sã facã ceva concret, sã ne scoatã la liman“, a declarat Ioan Strãtilã, managerul Rifil.

Articol afisat de 1602 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective