Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2010
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 August 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Canicula combãtutã cu... sfaturi

Canicula combãtutã cu... sfaturi

• autoritãtile luptã cu canicula prin recomandãri • nu a fost instalat nici un cort de prim ajutor pentru cã nu îndeplinesc conditiile necesare • luni si marti, ambulantele au cules de pe stradã 5 oameni doborîti de caniculã • primãria sustine cã dacã se depãsesc 36°C, masini de la Publiserv vor iesi sã ude strãzile n

Cãldurile ce au pus din nou stãpînire pe judetul Neamt i-au toropit si pe reprezentantii autoritãtilor care au decis sã combatã canicula cu... recomandãri pentru populatie. Nici vorbã de corturi de prim ajutor, de locuri în care sã li se ofere oamenilor un pahar cu apã sau sã li se ia o tensiune. Directia de Sãnãtate Publicã Neamt, Primãria Piatra Neamt, ISU etc., toate se întrec în a face recomandãri populatiei, începînd de la purtarea pãlãriutelor si pînã la evitarea plimbãrilor în soare. Si asta în ciuda faptului cã prefectul a cerut luni, tuturor autoritãtilor locale sã ia mãsuri pentru a preveni aparitia unor situatii dificile pentru populatie. „Perioada cãlduroasã pe care urmeazã sã o traversãm necesitã o implicare si o foarte bunã coordonare a tuturor resurselor autoritãtilor publice locale si a institutiilor cu responsabilitãti, astfel încît sã putem preveni orice situatie neplãcutã care ar putea pune în pericol vietile si bunurile concetãtenilor. Este necesar ca autoritãtile locale sã asigure punctele de prim ajutor si de distribuire a apei pentru populatie, în zonele aglomerate”, declara luni prefectul Mihai Archip.

Nu s-a fãcut nimic

Dupã cum au vãzut nemtenii si, în special pietrenii, marti nu exista nici un punct de prim ajutor pe stradã, autoritãtile pasînd prevenirea caniculei, farmaciilor. Si municipalitatea pietreanã se baza tot pe bunãvointa farmaciilor si astfel bifa pe agendã cã s-au luat mãsuri contra cãldurii. „Toate farmaciile din oras reprezintã în aceastã perioadã, în care temperaturile au crescut îngrijorãtor, puncte de prim ajutor pentru cetãtenii care vor solicita asistentã. Astfel, în farmacii, oamenilor li se va oferi apã, li se va lua tensiunea, iar dacã situatia o cere, va fi chematã Ambulanta. Nu existã nici un protocol scris între primãrie si farmacii dar noi îi ajutãm cu tot ce ne solicitã“, spune Radu Tudor, purtãtorul de cuvînt al primãriei pietrene.

Rãcoare la tîsnitoare

Totodatã, ca armã împotriva caniculei va fi folositã si apa de fîntînã. Artezianã. Fîntînile din Piata Mihail Kogãlniceanu si din zona Casei de Culturã vor tîsni la program obisnuit, acoperind marea parte a zilei. Exceptie va face fîntîna cîntãreatã din parc, care e defectã si la care se lucreazã, promisiunea constructorului fiind cã va fi pornitã în weekend. O altã actiune anti-caniculã este stropirea strãzilor Pietrei însã, primãria va da ordinul numai dacã termometrul va arãta peste 36°C. Municipalitatea a renuntat la ideea amenajãrii unor corturi de prim ajutor întrucît experienta anilor trecuti a arãtat cã sub foaia de cort era mai cald ca afarã. Iar ca sã fie un punct de ajutor ca la carte, un cort trebuie dotat cu aparat de aer conditionat, cu pat pliant, cu masã si scaune, plus dozatoare de apã platã si pahare de unicã folosintã.

5 nemteni, doborîti de cãldurã

Cu toate recomandãrile de pînã acum si cu mãsurile asa zise de combatere a caniculei, ambulantele au fost solicitate de luni de la prînz si pînã marti la aceeasi orã sã culeagã de pe stradã 5 persoane care au cãzut din cauza caniculei. Din fericire a fost vorba doar de lesinuri sau de probleme minore, care nu au impus internarea. Numãrul solicitãrilor cãtre Ambulanta Neamt a fost relativ normal, neînregistrîndu-se foarte multe solicitãri. „Se pare cã nemtenii au început sã asculte sfaturile medicilor si astfel nu am avut prea multe solicitãri din cauza cãldurii si nici de la cardiaci afectati de temperaturile extreme. Sã sperãm cã si urmãtoarele cîteva zile fierbinti vor trece cu bine“, a precizat medicul Pusa Cretu de la Serviciul de Ambulantã Neamt.

Canicula va mai dura 3 zile

Meteorologii sustin cã vom mai avea de îndurat cãlduri sufocante cel putin 3 zile. Astfel, dacã marti, la ora 14, în Piatra Neamt se înregistraserã 31 de grade Celsius, iar indicele de umiditate ajunsese la 78, aproape de pragul critic de 80, miercuri, joi si vineri, termometrele vor arãta constant peste 31 de grade. Cea mai fierbine zi va fi cea de vineri cînd se prognozeazã a fi 33 de grade. Nici sfîrsitul de sãptãmînã nu se anuntã a fi cu mult mai rãcoros, totusi, temperaturile par sã se reducã cu un grad, douã.

Articol afisat de 1514 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Mirela la data 04.08.2010 21:26
Foarte adevarat
Romascanii au o alta solutie : sa se duca la Spitalul Municipal si sa o caute pe Irina Simion asistenta la interne, ea se pricepe perfect la racorit pe ORICINE. Sotul vecinei mele de scara se racoreste la ea aproape zilnic. Incercati-o !
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective