Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri August 2010
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 August 2010
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Cine ne păzeste de E-uri?

• în judetul Neamt, autoritătile îsi recunosc neputinta de a analiza un aliment din punct de vedere al continutului • farmacistul Radu Năstasă zice că situatia e mult mai gravă: un singur laborator în tară care depistează E-urile, dar nici acela pe toate • „Poate determina 201 E-uri acceptate din cele peste 1.500 folosite“, zice farmacistul • Monitorul va apela la serviciile acestui laborator pentru a analiza cîteva din cele mai renumite mărci alimentare nemtene •

În editia de ieri vă prezentam ingredientele unei înghetate de succes - Amicii -, ingrediente ce sînt în mare parte aditivi alimentari. Permisi de lege, au spus fabricantii si am recunoscut si noi. Reactiile cititorilor nostri si întregul tăvălug de opinii care a urmat aparitiei materialului nostru demonstrează că, dincolo de eticheta sau marca sub care se ascund E-urile alimentare, problema este de interes general. Ne-au contactat foarte multi oameni, părinti în special, preocupati de cele scrise. E vară, e cald, ochii celor mici văd, inima le cere. Le cere suc, le cere înghetată. Numai că acestea ascund de cele mai multe ori E-uri. Multe si cu efect negativ asupra sănătătii. Am prezentat pentru început reteta celor de la Amicii, asa cum apare ea pe diverse sortimente, gen
„Miss Amicii“, „Amicellino“ si „My love“. În general frigiderele cu înghetată sînt pline de astfel de „bucurii“. O zic cei care au disecat reteta produsului, în special dr. Gheorghe Mencinicopschi, de la Institutul de Cercetări Alimentare. Acesta consideră înghetata un aliment hrănitor, din clasa produselor lactate. Preparată traditional, se obtine prin înghetarea unui amestec de lapte sau derivati (smîntînă, zer, unt, lactoză) cu zahăr, ouă, fructe, ciocolată, nuci, alune, lichioruri etc. Înghetatele industriale au în compozitia lor alte ingrediente fată de cele de altădată: lapte praf în loc de lapte obisnuit, grăsimi vegetale în loc de smîntînă, arome artificiale în locul celor naturale, îndulcitori chimici de sinteză în loc de zahăr, E-uri de tipul gumelor, E-uri pentru emulsionare, E-uri pentru colorare etc. Toate astea la 100 de milioane de euro anual, cît costă pofta de înghetată a românilor. Vorbim deja de o industrie a înghetatei cu E-uri. De exemplu, înghetata de căpsuni si cu aromă de vanilie Nestle Ice Cream (care are gumă guar, gumă carruba, alge Euchema transformate, alginat de sodiu), înghetata de friscă cu cirese veritabile de la Betty Ice (cu E171 - dioxid de titan, plus rosu ponceau, considerat cancerigen), înghetata cu căpsuni si glazură de ciocolată albă de la Class si chiar înghetata de căpsuni - praf - de la Dr. Oetker (plină de gumă tara, fosfat de potasiu, azorubină si galben auriu). Astea sînt cîteva exemple. Desi de sezon, înghetata este asadar un pericol frumos ambalat, pentru că toate retetele au coloranti, agenti de îngrosare, gelifianti, glazuranti naturali sau artificiali. E122 (azorubina) este un colorant rosu, obtinut din gudron, care poate produce reactii adverse la astmatici. E150 (caramel) se recomandă a fi evitat în alimentele destinate copiilor, E407 (caragenan) dă tulburări digestive, vomă, colici abdominale. E123 (amarantul) este considerat cel nociv dintre aditivi, provocînd moarte fetală si cancer, motiv pentru care este interzis în multe state. În aceeasi categorie e si E110 (galben auriu), folosit la dulciuri, care poate da distrugeri cromozomiale, spasme vasculare, afectează si sistemul gastroinstesinal, iar la copii declansează sindromul de hiperactivitate si deficientă de concentrare (ADHD), mai ales dacă este folosit în combinatie cu conservantul E211 (benzoat de sodiu). E330, acidul citric, produce afectiuni ale cavitătii bucale si are puternică actiune cancerigenă. Si se găseste în aproape toate sucurile din comert.

Vrem să stim ce mîncăm

Dar nu avem nici o sansă să aflăm. Un singur laborator din tară poate face analiza pe componenta retetarului, dar nici aceea nu completă. Iar demersul este unul tare anevoios. Dacă se lansează pe piată un produs si cineva vrea să stie dacă e cu E-uri ori ba, trec vreo trei-patru luni pînă vine analiza, timp în care produsul s-a vîndut ca pîinea caldă, iar E-urile s-au dus exact unde trebuie (la ficat, inimă, rinichi, creier). Si cine se sesizează? Nimeni. E pe bază de autosesizare. „În general, astfel de analize, alimentare, se fac la laboratorul de chimie alimentară a Sanepidului. Dar cel de la noi nu este atît de dotat încît să se afle într-adevăr ce contine un aliment, în totalitate. Nici măcar o componentă pe ingrediente nu se poate face la noi, de exemplu. E posibil ca Directia Sanitar-Veterinară si OPC să aibă ceva, mai utilat ca al nostru, dar nici la ei nu sînt foarte multe dotări. Depinde ce se urmăreste: dacă se urmăresc toxine, se trimite la toxicologic, dacă se urmăresc ciuperci, se trimite la Iasi. Pentru o analiză legată de E-urile din alimente nu la noi. Nu există decît un laborator în România care poate determina 201 E-uri acceptate din cele peste 1.500 folosite. Atentie, 1.500! Nu avem laboratoare utilate în România pentru determinarea tuturor E-urilor“, spune farmacistul Radu Năstasă, de la DSP Neamt.
Atunci cine răspunde pentru otrăvurile din mîncarea zilnică a copiilor nostri? Ar fi cazul ca reprezentantii statului în teritoriu să ia măsuri, să nu se mai lase în baza semnalelor de alarmă trase pe bloguri sau prin ziare, semnale fără ecou întrucît puterea de decizie e în mîna institutiilor, iar cea de cumpărare în mîna oamenilor. Ziarul Monitorul va face un prim pas si va începe demersurile pentru a afla ce mănîncă în realitate nemtenii. La cererea lor. Va trimite la analize principalele produse marca Neamt. De la înghetată pînă la pîine, salamuri si brînzeturi. Ca să stim unde e adevărul: în etichetă sau în pungă?

Articol afisat de 1450 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. CONSTANTINESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Adăugat de Radu Nastasa la data 04.08.2010 13:37
încurcãturã...
Ați încurcat tatãl cu fiul: pe dl. farmacist îl cheamã Dumitru Nastasã iar pe mine Radu Dumitru Nastasã. :)
Adăugat de traian basescu la data 04.08.2010 22:09
cateodata imi este rusine ca suntem romani
am citit in ultima vreme preocuparile anumitor trusturi si corporatii pentru sanatatea consumatorilor, pareri sugestii si toata lumea e experta, copie paragrafe de pe internet si fac reportaje si articole, firmele romanesti care vor sa traiasca le taiem craca de sub picioare credem ca daca e o mare corporatie, o firma straina nu foloseste aditivi alimentari, dar ne sta noua ca romani in caracter sa ne criticam. am vazut zilele trecute si un articol referitor la inghetata amicii care eu o consider destul de ok in comparatie cu alte inghetate existente pe piata, avand in vedere ca acolo cel putin se folosesc fructe nu surogate. Dar noua ca romani ne place sa ne scoatem ochii tot noua, in loc sa ne promovam firmele noastre lasam pe altii sa ne ocupe tara, e rusinos. ganditi-va inainte de a scrie articolele ca in cadrul unei firme lucreaza atatia oameni, si e usor sa improscam cu noroi un nume fara date concrete. E pacat ca noi ca romani ne place sa criticam
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective