Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri August 2010
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 August 2010
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
BĂSESCU SI PINALTI SEDINTĂ PE SIRET

BĂSESCU SI PINALTI SEDINTĂ PE SIRET

• Traian Băsescu a inspectat începerea lucrărilor la noul dig de apărare de pe malul stîng al Siretului, la Doljesti • acesta nu a renuntat la stilul caracteristic, în fata presei • nici de ceilalti „dusmani“, gen Parlamentul, nu a uitat • pe primarul Gheorghe Stefan l-a întrebat de ce nu este bronzat •

Presedintele României, Traian Băsescu, a poposit iarăsi în zona Romanului, ieri, 10 august, pe la amiază, a stat cîteva minute, să se asigure că Siretul va fi protejat pe malul stîng si apoi si-a continuat periplul prin zona Moldovei. Acesta a venit cu elicopterul si tot asa s-a dus în drumul său fără ca, măcar în canicula amiezii, să accepte propunerea primarului din Doljesti de a sorbi o apă minerală pusă deja la rece. Poate or fi fost discutii anterioare, personale sau... nu prea, poate de pe cînd s-a vehiculat prin presă că respectivul edil era nitel cam obosit la întîlnirea de la ultimele inundatii cu primul om în stat. Iarăsi, poate, acum s-au plătit polite gen PSD-PDL, cine stie? Peste tot era vorba, din ceea ce se putea de altfel vedea cu ochiul liber că „se face treabă dacă se vrea“, mai ales că tot asta a reiesit din speech-urile tuturor. Au fost alocate, din fondurile de la „Mediu“ si alte surse guvernamentale 40 milioane de lei noi pentru digul care va apăra satele Buruienesti si Rotunda. Autoritătile locale s-au zbătut să se asigure de partea lor din problemă. Adică: s-au găsit locuri foarte bune pentru exploatarea argilei din dealul care stă să cadă peste Buruienesti si Rotunda, din care ar reiesi un dig excelent. Numai că mai există proprietari care nu pot fi expropriati conform legii si chestiuni tot legate de lege care mai trebuie puse la punct.

Ceva „contre“ amicale

Interesant este că nu au fost de fată locuitorii satului, neanuntati de vizită si prinsi cu lucrările cîmpului. Oamenii habar nu aveau că îi asteaptă o asemenea vizită, spunînd doar simplul adevăr că „nu am auzit de asa ceva“. Asta, cu toate că, înainte de intrarea în Buruienesti, era păzit locul unde urma să aterizeze elicopterul prezidential, iar toate ulitele erau gardate strasnic. Doar presa si cei implicati în multimilionarul contract erau „la fata locului“, iar presedintele Băsescu nu a ezitat să dialogheze. Un redactor de televiziune din Roman, de exemplu, a avut „îndrăzneala“ să îl întrebe pe presedinte cum se simte el ca om în România, răspunsul fiind la fel de prompt, însă tot... printr-o întrebare: „Dar dumneavoastră cum vă simtiti?“. S-a răspuns cu alte întrebări, de genul: „Dar din ce punct de vedere, material? Că nici bine, nici rău n-ar fi“. Apoi a venit explicatia primului om ales de români: „Trebuie să fii român cu toată fiinta ta. Eu sînt cel mai fericit om din România. Pînă ce nu va întelege fiecare acest lucru, nu se poate vorbi de o natiune“. Primarul din Doljesti, Gheorghe Cojocaru, după ce i l-a prezentat sefului statului pe părintele paroh din Buruienesti, si-a spus si el of-ul. „Domnule presedinte, v-am promis că nu voi intra în concediu pînă ce aceste probleme nu îsi vor găsi rezolvarea. Ne-am străduit pe cît posibil să asigurăm ceea ce depinde de noi pentru rezolvarea tuturor problemelor. Terenurile peste care vine amenajarea digului nu sînt în totalitate parte a domeniului public, însă ne străduim să sprijinim acest efort. Am oferit inclusiv pe dealul din vecinătate terenul disponibil, pentru amenajarea unei exploatatii de argilă. Si aici avem probleme cu unii proprietari, însă nimic nu este insurmontabil“, a declarat Gheoorghe Cojocaru, primarul comunei Doljesti. Traian Băsescu s-a arătat încă de la început cumva suprins că prim gospodarul zonei nu a plecat în concediu pînă acum.

Cu Gheorghe Stefan si „lovitura“ dată Parlamentului

Primarul din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, a poposit în zona unde se desfăsurau discutiile, după circa un sfert de oră de la ajungerea presedintelui. Acesta a avut o „intrare discretă“, însă imediat ce a fost observat de către presedinte, mai ales că majoritatea camerelor de luat vederi se îndreptau către el, a dat de înteles că nu este întîmplător acolo. Traian Băsescu, în glumă, l-a întrebat de ce nu este bronzat, însă „Pinalti“ nu a mai apucat să răspundă, deoarece toată lumea de fată întelesese că „atunci cînd este de treabă, ea trebuie făcută“. Edilul pietrean a fost dat apoi exemplu de către seful statului pentru modul în care gestionează problemele comunitătii din care vine. Replica a venit din partea primarului Cojocaru, care a conchis: „Într-adevăr, la noi în comună nu mai stii cine este prefect si cine este primar. Autoritătile judetene ne-au auzit si ne-au ajutat de fiecare dată. Domnul prefect a stat mai tot timpul în comunitatea noastră, în momentele grele si nu contează culoarea politică atunci cînd trebuie să ajuti oamenii“. Asa stînd lucrurile, mergînd peste urmele lăsate de basculantele ce tot cărau balast pentru noul dig, Traian Băsescu a răspuns zîmbind larg si altei întrebări lansate de un jurnalist. Referitor la situatia veniturilor bugetare, abia amputate cu 25%, a zis doar că „stie el pe cîtiva parlamentari care vor plînge în această primă lună, cînd le vin veniturile diminuate“. Si a plecat.

Trebuia dig! Dar asa?

Într-adevăr, oamenii din Buruienesti si Rotunda au mare nevoie de un dig de protectie. A început lucrul, cu toate fortele, însă sînt întrebări fără răspuns sau la care răspunsul, poate, „nu convine“. S-a făcut un proiect, care va fi pus în practică de către mari firme iesene si bucurestene în domeniul constructiilor civile pe acest palier, Hidrotehnica, respectiv SC Constructii. „Este vorba despre o lucrare de anvergură, care presupune amenajarea unui dig rezistent pe malul stîng al Siretului. Am luat în calcul un debit de exceptie de 1.970 de metri cubi pe secundă. Îl vom realiza stiintific, pentru că totul presupune tehnologie“, a declarat Aurel Bîrzu, directorul companiei iesene. Dacă ar fi vorba numai de bani, care, oricum, sînt mai „mici“ decît riscul pierderii unei singure vieti în zonă, cele 40 milioane ron ar fi un fond micut. Însă, va fi ridicat un dig ce acceptă un debit maxim, conform lui Mihai Talpău, director la Serviciul de Investitii al Serviciului Apelor Române Bacău, de 1.870 metri cubi pe secundă. Asta înseamnă, confom celor întîmplate în ultimii doi ani, mult sub ceea ce poate „arăta
“ Siretul în zona Romanului. În plus, ca si nivel deasupra nivelului mării, barajul artificial este mai înalt decît cel deja existent pe celălalt mal, cu vreo 70 de centimetri. Deci, în caz de viitură istorică, progonozată oficial cam o dată la 1.000 de ani dar care a venit deja de două ori din 2008 încoace, „opreratia reusită iar pacientul mort“. Scapă Buruienestiul si Rotunda, dar, în afara unor termeni stiintifici si de probabilitate, despre Tămăseni, Adjudeni, Lutca si Roman nu a zis nimeni nimic.

Articol afisat de 3011 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(A. MARCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Adăugat de Anonymus la data 11.08.2010 07:45
La asa intrebari, asa raspunsuri !
Toti analfabetii s-au facut jurnalisti in Romania. De ce nu? Nu faci nimic, dar taiesti bine. Nici de prea multa garmataica nu ai nevoie. Cel putin asa cred ei.
Noi suntem de alta parere.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective