Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2010
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 August 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Alternativa la subventia pentru încãlzire: scumpirea

• directorul de la Locato spune cã nu existã altã variantã • „Scumpirea si modernizarea sistemelor de încãlzire“, mai precizeazã Nicolae Mazilu • vestea bunã e cã iarna asta se vor pãstra subventiile • vestea rea e cã de la anu’ dispar •

Iarnã grea, omãtul mare, semne rele anul are. Pietrenii încãlziti de societatea Locato au un viitor sumbru din perspectiva facturii la încãlzire. Cel putin în maniera în care întregul sistem centralizat este perceput de guvern. Emil Boc le-a cerut ministrilor implicati în problemã ca, în termen de 10 zile, sã vinã cu variante de subventii la energia termicã furnizatã populatiei. Raportul urmeazã sã fie elaborat de un comitet interministerial, care include ministrii Economiei, Administratiei, Mediului, plus oficiali din Ministerul Finantelor si Autoritatea Nationalã de Reglementare în Domeniul Energiei.
Problema este cã dacã dispar subventiile, asa cum s-a angajat guvernul Boc în fata FMI, greul rãmas pe spinarea si portofelul celor încãlziti de sistemul centralizat nu va putea fi suportat. Iar alternativa la subventii va fi scumpirea. Asta o spune directorul societãtii Locato, care furnizeazã energie termicã în apartamentele nedebransate din Piatra Neamt. Nicolae Mazilu spune cã, pe lîngã factura pe care locatarii o vor plãti integral, dispãrînd subventia datã de stat, e de asteptat cã se va aplica o majorare a pretului pe gigacalorie, întrucît guvernul va elimina si subventia pentru combustibil, bani dati direct la Locato. Iar societatea municipalã va trebui sã îsi recupereze de undeva banii pentru combustibilul folosit. Desigur, de la populatie.
„Alternativa la subventie este majorarea preturilor. Majorarea pretului si modernizarea sistemului de încãlzire, asa cum au tot vorbit ministrii prin teritoriu, cu solutii de cogenerare. La noi, la Piatra Neamt sistemul este modernizat, însã nu avem cogenerare“, spune Nicolae Mazilu. Seful de la Locato are însã si o veste bunã: în iarna 2010 - 2011 se pãstreazã subventiile. Ceea ce înseamnã cã ministrii vor trece în raport categoriile de beneficiari ai subventiilor, precum si cuantumul acestora, în functie de criterii prestabilite. „Eu am fost la ministere si am mai discutat cu secretarii de stat si asa am înteles, cã vor fi pãstrate în aceastã iarnã subventiile. E prea tîrziu sã se mai modifice ceva. Iar de la anu’ vor fi eliminate, urmînd sã se gãseascã solutii de la oras la oras, în functie de conditiile specifice fiecãrei localitãti“, a mai spus Mazilu. Potrivit întelegerii cu Fondul Monetar International, anul acesta se vor diminua masiv subventiile la încãlzire, banii urmînd sã fie dati doar persoanelor cu venituri reduse. A fost conditia impusã întru reducerea cheltuielilor bugetare. Asta ca prim pas, înainte de a trece la eliminarea completã a ajutoarelor de încãlzire. La Piatra Neamt, gigacaloria este produsã cu 311,66 lei, din care pietrenii plãtesc 177,17 lei. Locato încaseazã diferenta de la primãrie (10% din pretul gigacaloriei) si de la guvern (45% subventia pentru combustibil).

Articol afisat de 1748 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. CONSTANTINESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective