Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2010
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 August 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Nemteanul care a cumpãrat o bisericã în Canada

Nemteanul care a cumpãrat o bisericã în Canada

Cãldura lui Dumnezeu în tinutul rece al Canadei

• preotul tîrgnemtean Teofil Arsene, stabilit în orasul canadian Gatineau, a cumpãrat împreunã cu enoriasii biserica St. Jean-Bosco din localitate • edificiul, la origine fostã bisericã catolicã, era închiriat de comunitatea ortodoxã de cîteva luni • „Este prima bisericã românã de la Gatineau si din regiune, unde trãiesc circa 10.000 de români“, spune Dan Catiche, stabilit de 8 ani în Canada • „Multumim tuturor celor care prin post, rugãciune si prin donatii bãnesti, au contribuit la realizarea acestui vis al nostru - de a ctitori primul locas de cult ortodox românesc din regiunea capitalei federale a Canadei“, a declarat preotul Teofil Arsene •

Credinta nemtenilor arde ca flacãrã vie pe oriunde se duc, iar cînd e vorba de un slujitor al Domnului, cu atît mai mult. Preotul Teofil Arsene, scolit si hirotonit la Tîrgu Neamt, a reusit sã strîngã în jurul sãu comunitatea românã din Quebec, Canada, si sã-i ofere, prin eforturi sustinute si conjugate, o bisericã. Prima, de altfel, din regiune. Faptul ne-a fost semnalat de Dan Catiche, român stabilit de 8 ani în orãselul canadian Gatineau. „Un preot tînãr, Teofil Arsene, care a oficializat în Grumãzesti, Neamt, a reusit, împreunã cu noi, enoriasii, sã înfiinteze o bisericã. Si, mai recent, sã o cumpãrãm. Asadar, comunitatea românilor din Gatineau, Quebec, Canada, are prima bisericã ortodoxã în aceastã zonã“, spune acesta. Edificiul cumpãrat de românii ortodocsi a fost, la origine, tot o bisericã, însã una catolicã. I-a costat pe enoriasi 350.000 de dolari, iar achizitia s-a fãcut prin intermediul Bisericii Sfînta Maria de la Gatineau. Fostul lãcas catolic Saint-Jean-Bosco era închiriat de parohia româneascã încã din luna ianuarie, fiind folosit pentru oficierea slujbelor. Atrage cam 75 de persoane zilnic, însã, fiind prima bisericã românã de la Gatineau si din regiune, se estimeazã cã va deveni locul de spiritualitate a circa 10.000 de români care trãiesc în Quebec. Cei din Consiliul parohial apreciazã cã biserica este accesibilã chiar si celor din Ottawa, capitala Canadei aflîndu-se pe malul celãlalt al rîului Ottawa fatã de Gatineau.

Au sunat clopotele

„Au sunat clopotele în prima bisericã ortodoxã românã din Ottawa. Duminicã, pe 9 august, membrii bisericii Sfînta Maria din Gatineau au participat la slujba Te Deum - slujbã de multumire, cu ocazia trecerii lãcasului de cult în proprietatea parohiei. Clãdirea fostei biserici catolice, construitã în anul 1945, a fost cumpãratã de enoriasi. Multumim tuturor celor care prin post, rugãciune si prin donatii bãnesti, au contribuit la realizarea acestui vis al nostru - de a ctitori primul locas de cult ortodox românesc din regiunea capitalei federale a Canadei. Desi este o parohie tînãrã, fiind înfiintatã acum doi ani, si este si relativ micã, avem speranta cã vom gãsi reursele necesare ca sã plãtim clãdirea si sã o amenajãm conform traditiilor ortodoxe. Cei care doresc sã devinã ctitori s-a stabilit ca sumã minimã 1.000 de dolari canadieni, iar lista ctitorilor bisericii va rãmîne deschisã pînã la sfintire, care e programatã pentru toamna anului 2011“, spune preotul paroh Teofil Arsene.

O viatã nouã, credintã veche

Teofil Arsene s-a nãscut în 1977, în Iasi, fiind singurul copil al familiei. Crescut în familie de preot, i s-a insuflat de mic credinta si dragostea fatã de Dumnezeu si de semeni. A urmat scoala generalã în Tîrgu Neamt, dupã care, între anii 1992 - 1997, urmeazã cursurile Seminarului Teologic „Mitropolitul Dosoftei“ din Suceava. ÃŽn toamna anului ‘97 începe cursurile Facultãtii de Teologie Ordodoxã „Dumitru Stãniloae“ din Iasi, sectia Pastoralã, cursuri pe care le încheie în anul 2001, cu sustinerea tezei de licentã în teologie la disciplina Moralã. ÃŽn anul 1999 se cãsãtoreste cu Paula Pavel si au doi copii, Felix-Andrei si Ana-Xenia. ÃŽn decembrie 1999 este hirotonit preot de cãtre ÃŽnalt Preasfintitul Dr. Daniel Ciubotea, pe seama parohiei Sfintii ÃŽmpãrati Constantin si Elena, din Netezi, parohie nou înfiintatã care apartine de protopopiatul Tîrgu Neamt. ÃŽn august 2006 a plecat în Canada împreunã cu familia, stabilindu-se în orasul Gatineau. Fiind sub ascultarea Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele douã Americi, primeste binecuvîntarea ÃŽnalt Preasfintitului Nicolae Condrea de a se îmbiserici la Parohia Sfîntul Matei din Ottawa. ÃŽn octombrie 2007, preotul Teofil Arsene primeste binecuvîntarea ÃŽPS Nicolae de a înfiinta o nouã misiune-parohie pentru românii din Outaouais (Quebec), cu scopul „de a continua si a mentine spiritul traditiei si al credintei strãmosesti pe tãrîm canadian“. „A emigra înseamnã a începe o viatã nouã“, sustine preotul Teofil Arsene. „A începe o viatã nouã este ca si cum te-ai naste a doua oarã. De aceea parohia noastrã oferã celor care doresc sã se stabileascã în regiunea Outaouais, sprijin moral-religios, dar si material, constînd în lucruri de strictã necesitate la început de drum“, adaugã acesta. Totodatã, biserica Sfînta Maria deruleazã si organizeazã programe si activitãti sociale în întreaga zonã a capitalei federale a Canadei.

Articol afisat de 2915 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. CONSTANTINESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective