Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2010
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 August 2010
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email

O lege pentru evazionisti

EVAZIUNE CU ACTE LEGALE

• guvernantii au ´┐Żncercat s´┐Ż ´┐Żmpiedice, f´┐Żr´┐Ż succes ´┐Żns´┐Ż, v´┐Żnzarea societ´┐Żtilor cu datorii • o ordonant´┐Ż interzice cesionarea actiunilor unor societ´┐Żti care au datorii la bugetul de stat • ´┐Żn urm´┐Ż cu c´┐Żtiva ani o m´┐Żsur´┐Ż similar´┐Ż a functionat doar pentru c´┐Żteva luni • politistii spun c´┐Ż ordonanta poate fi fentat´┐Ż usor de evazionisti •

V´┐Żnzarea societ´┐Żtilor cu datorii la bugetul de stat a fost sport national ´┐Żn Rom´┐Żnia ultimilor 20 de ani. Desi ´┐Żn nenum´┐Żrate r´┐Żnduri, politistii, procurorii, dar si alte persoane cu atributii ´┐Żn combaterea evaziunii fiscale au solicitat legislativului elaborarea unui text de lege care s´┐Ż interzic´┐Ż aceste practici, nimeni nu a miscat un deget. Sau dac´┐Ż au miscat au miscat prost, ambiguu si interpretabil. Asa se face c´┐Ż ´┐Żn ultimii ani, evazionistii si-au f´┐Żcut de cap, iar prejudiciul produs prin astfel de practici ar fi de ordinul miliardelor de euro. Prins ´┐Żn corzi de criza economic´┐Ż, Guvernul a aruncat pe piat´┐Ż o ordonant´┐Ż de urgent´┐Ż prin care se doreste stoparea acestui fenomen. Din p´┐Żcate pentru cet´┐Żtenii onesti, pl´┐Żtitori de taxe si impozite, actul normativ poate fi lejer fentat, printr-o schem´┐Ż simpl´┐Ż.
P´┐Żn´┐Ż la aparitia OUG 54, smecherii care voiau s´┐Ż scape de societ´┐Żtile pe care le detineau cu acte, dar si cu datorii substantiale, sc´┐Żpau de r´┐Żspundere foarte simplu. Si legal. Se cesionau p´┐Żrtile sociale unor persoane care nu mai puteau fi trase la r´┐Żspundere de statul rom´┐Żn. Si ´┐Żn Neamt a existat moda ´┐Żnstr´┐Żin´┐Żrii societ´┐Żtilor c´┐Żtre persoanele insovabile. Adic´┐Ż cet´┐Żteni s´┐Żraci care nu au aveau nici un bun pe numele lor, astfel c´┐Ż ´┐Żn momentul ´┐Żn care Fiscul ajungea la ei pentru a recupera datoriile constata c´┐Ż nu mai poate face nimic. Alti evazionisti si-au cesionat actiunile unor indivizi f´┐Żr´┐Ż domiciliu, sau chiar unor persoane fictive. O alt´┐Ż variant´┐Ż aplicat´┐Ż era aceea de a ´┐Żnstr´┐Żina p´┐Żrtile sociale unor persoane din spatiul extracomunitar care disp´┐Żreau f´┐Żr´┐Ż urm´┐Ż, fiind destul de greu de g´┐Żsit.

„M´┐Żsura Guvernului nu va stopa ´┐Żn nici un caz v´┐Żnzarea firmelor cu datorii“

Guvernantii au sperat c´┐Ż prin aplicarea OUG 54, care a modificat legea societ´┐Żtilor comerciale, vor stopa acest fenomen al ´┐Żnstr´┐Żin´┐Żrii societ´┐Żtilor comerciale cu datorii mari la buget, ´┐Żns´┐Ż s-au ´┐Żnselat amarnic spun specialistii. Prin OUG 54, Oficiul Registrului Comertului este obligat s´┐Ż comunice Fiscului orice intentie de v´┐Żnzare a unei societ´┐Żti. ´┐Żn 30 de zile, finantistii, dar si alti potentiali creditori au posibilitatea de a opri cesionarea actiunilor, adres´┐Żndu-se instantei de judecat´┐Ż. Oricum, cei de la Fisc nu vor da liber la o cesiune de actiuni ´┐Żn cazul ´┐Żn care firma are datorii la bugetul de stat. Iar acest lucru este comunicat Oficiului Registrului Comertului care nu va perfecta documentele „v´┐Żnz´┐Żrii“ societ´┐Żtii. B´┐Żieti isteti, rom´┐Żnii implicati ´┐Żn acest gen de afaceri au g´┐Żsit repede sc´┐Żp´┐Żri ale legii. Politistii care au analizat ordonanta spun c´┐Ż actul legislativ nu va ´┐Żmpiedica smecheriile cu firmele ´┐Żnglodate ´┐Żn datorii. „M´┐Żsura Guvernului nu va stopa ´┐Żn nici un caz v´┐Żnzarea firmelor cu datorii. Deja au ap´┐Żrut societ´┐Żti de consultant´┐Ż care ´┐Żsi ofer´┐Ż serviciile celor care vor s´┐Ż se debaraseze de firmele cu datorii. Una dintre metodele uzitate, ´┐Żn conformitate cu OUG 54, este aceea de a accepta noi asociati ´┐Żn societatea cu probleme, unul dintre ei urm´┐Żnd s´┐Ż preia si functia de administrator. Ulterior, noii actionari vor cere o m´┐Żrire de capital, dup´┐Ż care actionarii care au f´┐Żcut datorii se pot retrage linistiti din actionariat. Si asta, pentru c´┐Ż Ordonanta Guvernului se refer´┐Ż doar la situatia ced´┐Żrii actiunilor c´┐Żtre alte persoane si nu si la cea a intr´┐Żrii unor noi actionari“, ne-a declarat un ofiter de politie care a dorit s´┐Ż-si p´┐Żstreze anonimatul. De obicei, toat´┐Ż aceast´┐Ż afacere este taxat´┐Ż de „consultanti“ cu un 10% din valoarea datoriilor. O parte bun´┐Ż a OUG 54 se refer´┐Ż la faptul c´┐Ż ´┐Żntr-un imobil nu-si vor mai putea desf´┐Żsura activitatea mai multe societ´┐Żti comerciale. Sau, mai exact, ´┐Żntr-un imobil va putea functiona c´┐Żte o firm´┐Ż pentru fiecare camer´┐Ż disponibil´┐Ż.

Barajului 17 sau cum s´┐Ż tepuiesti statul legal

´┐Żn ultimii ani, cotidianul „Monitorul“ a prezentat zeci de cazuri de administratori ai unor firme cu datorii uriase la buget si care au sc´┐Żpat de orice responsabilitate dup´┐Ż ce si-au ´┐Żnstr´┐Żinat actiunile. Una dintre cele mai spectaculoase cazuri, taxat cu un frumos NUP de c´┐Żtre politisti a fost „Afacerea Barajului 17“. La acest sediu, ´┐Żn orasul Bicaz, redactorii de la „Monitorul“ au identificat nu mai putin de 27 de societ´┐Żti, majoritatea av´┐Żnd datorii de ordinul zecilor de miliarde de lei la stat. Toate firmele au fost aduse din alte judete din tar´┐Ż, iar ´┐Żnaintea schimb´┐Żrii sediului social au c´┐Żp´┐Żtat si o alt´┐Ż denumire, probabil pentru a li se pierde mai usor urma. Odate ajunse la Bicaz, cele 27 de firme si-au schimbat vechii actionari cu dou´┐Ż societ´┐Żti de peste granit´┐Ż. Este vorba de Way Consulting Corporation Limited si Sylmedia Limited - ambele ´┐Żnregistrate ´┐Żn statul Delaware, SUA. Cu alte cuvinte, aceste societ´┐Żti din str´┐Żin´┐Żtate au preluat firmele cu datorii la bugetul statului rom´┐Żn. Se pare c´┐Ż artizanul ´┐Żntregii afaceri, de altfel si administrator al celor dou´┐Ż societ´┐Żti, este un neozeelandez pe nume Ian Taylor, un individ care nu a f´┐Żcut altceva dec´┐Żt s´┐Ż speculeze proasta legislatie din Rom´┐Żnia. Politistii au avut ´┐Żn lucru o anchet´┐Ż penal´┐Ż aici, ´┐Żns´┐Ż solutia a fost aceea de ne´┐Żncepere a urm´┐Żririi penale. Motivul? ´┐Żn Rom´┐Żnia anului 2009 nu era interzis s´┐Ż cesionezi actiunile unei societ´┐Żti cu datorii. ´┐Żn aceste conditii, p´┐Żgubit din toat´┐Ż afacerea a iesit statul, iar de c´┐Żstigat au c´┐Żstigat evazionistii. Recent, „Monitorul“ a prezentat un caz similar, de aceast´┐Ż dat´┐Ż ´┐Żnregistrat ´┐Żn Dumbrava Rosie, pe strada Dudului 16A. Aici s´┐Żnt ´┐Żnregistrate 7 societ´┐Żti comerciale, majoritatea schimb´┐Żndu-si sediul dar si actionarii. Asupra unor firme planeaz´┐Ż suspiciunea c´┐Ż ar fi adus prejudicii de miliarde de lei bugetului de stat. Ancheta se afl´┐Ż ´┐Żn lucru la Serviciul de Investigare a Fraudelor Neamt.

Cine are interes s´┐Ż tepuiasc´┐Ż statul?

Multi s-au ´┐Żntrebat, pe bun´┐Ż dreptate, de ce statul nu ia m´┐Żsuri pentru a stopa astfel de practici. Unul dintre r´┐Żspunsuri ar fi acela c´┐Ż evazionistii au str´┐Żnse leg´┐Żturi ´┐Żn lumea politic´┐Ż. Ba, mai mult dec´┐Żt at´┐Żt, presa a relatat chiar cazurile unor „nume grele“ din tar´┐Ż ce au apelat la acest tertip pentru a sc´┐Żpa de datoriile pe care le datorau statului. C´┐Ż exist´┐Ż interese uriase la mijloc o demonstreaz´┐Ż o tentativ´┐Ż esuat´┐Ż din anul 2002 de a interzice cesionarea actiunilor societ´┐Żtilor datornice. ´┐Żn acel an, parlamentarii au adoptat un act legislativ ´┐Żn acest sens, ´┐Żns´┐Ż el nu a rezistat nici un an. Articolul 30 din Legea 414 din 26/06/2002, stipula clar: „(1) Cesionarea sau ´┐Żnstr´┐Żinarea sub orice alt´┐Ż form´┐Ż a actiunilor ori a p´┐Żrtilor sociale ale societ´┐Żtilor comerciale, precum si transferul patrimoniului unei entit´┐Żti apartin´┐Żnd unei persoane nerezidente se pot face numai dup´┐Ż achitarea la bugetul de stat a obligatiilor fiscale de natura impozitului pe profit si a impozitului pe dividende. Fac exceptie situatiile ´┐Żn care urmeaz´┐Ż s´┐Ż se preia obligatiile fiscale restante ale contribuabilului, pe baza unui protocol ´┐Żncheiat cu organele administratiei de stat, document din care s´┐Ż rezulte obligativitatea achit´┐Żrii acestor datorii, precum si tranzactiile efectuate pe piata de capital. (2) Oficiul Registrului Comertului este obligat ca la operarea oric´┐Żrei modific´┐Żri de natura celei prev´┐Żzute la alin. (1) s´┐Ż solicite dovada eliberat´┐Ż de organele fiscale teritoriale, din care s´┐Ż rezulte plata obligatiilor fiscale, sau protocolul ´┐Żncheiat cu organele administratiei de stat, ´┐Żn cazul ´┐Żn care se preiau aceste obligatii fiscale. (3) Nerespectarea prevederilor alin. (1) si (2) constituie infractiune pentru administratorul societ´┐Żtii sau reprezentantul legal, dup´┐Ż caz, precum si pentru emitentul certificatului de mentiuni si se pedepseste potrivit legii penale“. Din nefericire pentru pl´┐Żtitorul de r´┐Żnd, legea a fost abrogat´┐Ż la sf´┐Żrsitul anului 2003, moment ´┐Żn care Rom´┐Żnia a devenit din nou un rai al evazionistilor.

Articol afisat de 1953 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU; G. MUNTEANU)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective