Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2010
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 August 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

221 de clase „la grãmadã“

în anul scolar 2010-2011, în judetul Neamt vor functiona 221 de clase cu învãtãmînt simultan si dublu simultan • dupã mai multe permutãri atrase de disparitia unor scoli si clase, toti titularii din învãtãmîntul primar si-au gãsit loc în cancelarii •

Învãtãmîntul nemtean va functiona si în anul scolar 2010-2011 cu clase în care vor sta la grãmadã copii de vîrste diferite. Conform statisticilor actuale, la nivelul învãtãmîntului primar vor functiona în aceste conditii 221 de clase. Florin Dimon, inspector scolar în cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Neamt, responsabil de învãtãtorii nemteni si activitatea lor, a declarat cã vor functiona 45 de clase în care elevii vor fi doar de douã vîrste, fiind cuplati cei de clasa I cu cei de a III-a si a II-a cu a IV-a, si alte 176 de clase în care vor fi cuprinsi toti elevii care reprezintã învãtãmîntul primar dintr-o unitate de învãtãmînt. Cel mai greu le va fi învãtãtorilor de la dublu simultan, al cãror program este de sase ore pe zi în sala de clasã si care trebuie sã se pregãteascã pentru predarea lectiilor pentru fiecare din cele patru clase primare, chiar dacã are doar un copil la vreun nivel. Toate aceste clase se regãsesc în scoli situate la distante apreciabile de scoala coordonatoare din centrul comunei si transportul copiilor este anevoios si ar trebui fãcut pe distante foarte mari. În aceste conditii se preferã tinerea scolilor structuri deschise, pentru a li se oferi copiilor posibilitatea de a învãta carte, chiar si în conditii mai grele.

Învãtãtorii titulari si-au gãsit cu totii posturi

ÃŽn vreme ce unii învãtãtori au locuri de muncã sigure, în sensul cã unitãtile de învãtãmînt în care sînt titulari au efective scolare si nu existã riscul disparitiei de clase, altii se confruntã cu desfiintarea locului de muncã din motive de lipsã de elevi. Dacã sînt titulari în sistem, au sansa de a primi alte norme didactice la unitãti de învãtãmînt din judet. Lucrurile sînt diferite în cazul celor care nu au post definitiv si în fiecare varã sînt nevoiti sã participe la examenul de titularizare, cu speranta cã vor prinde un post. Din pãcate pentru ei, de la an la an numãrul de posturi titularizabile este tot mai mic. Din motive financiare în primul rînd - nementinerea scolilor cu copii putini în functiune pentru cã se cheltuie foarte mult cu ele -, plus reducerea continuã a populatiei scolare, foarte multe posturi didactice au fost desfiintate. Acese lucruri duc la reducerea numãrului de învãtãtori, care intrã în restrîngere de activitate. „Anul acesta au intrat în restrîngere de activitate 52 de colegi. Din pãcate, pentru opt dintre ei nu au putut gãsi solutii si le-am rezolvat problema locului de muncã pe perioadã determinatã - doar pentru un an. Este bine cã am rezolvat problema tuturor titularilor, în conditiile în care efectivele de copii sînt tot mai mici. Pînã pe data de 1 seprembrie toti colegii mei vor sti ce posturi au, pentru cã încã se mai fac unele asezãri, fiind perioada în care se asigurã repartizarea pe posturile rãmase libere“, a mai declarat inspectorul scolar Florin Dimon.

Si pensionarii vor înapoi

Trei cadre didactice devenite în aceastã varã pensionare au depus cerere la Inspectoratul Scolar pentru a fi reprimite în sistem, dar nu li s-a putut da rãspuns favorabil, datã fiind criza de posturi. Este posibil ca pînã la reluarea cursurilor scolare - 13 septembrie, sã se primeascã la Inspectoratul Scolar cereri pentru intrarea în concediu fãrã platã sau pentru concedii de crestere a copilului. Marti, 31 august, va avea loc o sedintã cu directorii, ocazie cu care fiecare reprezentant de unitate de învãtãmînt va prezenta problemele legate de încadrarea de personal.
În momentul de fatã, în judetul Neamt existã în organigramã 1.123 de învãtãtori, cu mentiunea cã ar putea apãrea unele mici modificãri la nivelul bazei de date. În vara acestui an s-au pensionat 56 de învãtãtori. Unii dintre ei s-au pensionat la cerere, chiar dacã mai aveau mai mult de trei ani pînã sã ajungã la aceastã fazã, acceptînd sã piardã din venit si sã nu mai functioneze la catedrã.

Articol afisat de 1656 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective