Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2010
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 August 2010
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

221 de clase „la grămadă“

în anul scolar 2010-2011, în judetul Neamt vor functiona 221 de clase cu învătămînt simultan si dublu simultan • după mai multe permutări atrase de disparitia unor scoli si clase, toti titularii din învătămîntul primar si-au găsit loc în cancelarii •

Învătămîntul nemtean va functiona si în anul scolar 2010-2011 cu clase în care vor sta la grămadă copii de vîrste diferite. Conform statisticilor actuale, la nivelul învătămîntului primar vor functiona în aceste conditii 221 de clase. Florin Dimon, inspector scolar în cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Neamt, responsabil de învătătorii nemteni si activitatea lor, a declarat că vor functiona 45 de clase în care elevii vor fi doar de două vîrste, fiind cuplati cei de clasa I cu cei de a III-a si a II-a cu a IV-a, si alte 176 de clase în care vor fi cuprinsi toti elevii care reprezintă învătămîntul primar dintr-o unitate de învătămînt. Cel mai greu le va fi învătătorilor de la dublu simultan, al căror program este de sase ore pe zi în sala de clasă si care trebuie să se pregătească pentru predarea lectiilor pentru fiecare din cele patru clase primare, chiar dacă are doar un copil la vreun nivel. Toate aceste clase se regăsesc în scoli situate la distante apreciabile de scoala coordonatoare din centrul comunei si transportul copiilor este anevoios si ar trebui făcut pe distante foarte mari. În aceste conditii se preferă tinerea scolilor structuri deschise, pentru a li se oferi copiilor posibilitatea de a învăta carte, chiar si în conditii mai grele.

Învătătorii titulari si-au găsit cu totii posturi

În vreme ce unii învătători au locuri de muncă sigure, în sensul că unitătile de învătămînt în care sînt titulari au efective scolare si nu există riscul disparitiei de clase, altii se confruntă cu desfiintarea locului de muncă din motive de lipsă de elevi. Dacă sînt titulari în sistem, au sansa de a primi alte norme didactice la unităti de învătămînt din judet. Lucrurile sînt diferite în cazul celor care nu au post definitiv si în fiecare vară sînt nevoiti să participe la examenul de titularizare, cu speranta că vor prinde un post. Din păcate pentru ei, de la an la an numărul de posturi titularizabile este tot mai mic. Din motive financiare în primul rînd - nementinerea scolilor cu copii putini în functiune pentru că se cheltuie foarte mult cu ele -, plus reducerea continuă a populatiei scolare, foarte multe posturi didactice au fost desfiintate. Acese lucruri duc la reducerea numărului de învătători, care intră în restrîngere de activitate. „Anul acesta au intrat în restrîngere de activitate 52 de colegi. Din păcate, pentru opt dintre ei nu au putut găsi solutii si le-am rezolvat problema locului de muncă pe perioadă determinată - doar pentru un an. Este bine că am rezolvat problema tuturor titularilor, în conditiile în care efectivele de copii sînt tot mai mici. Pînă pe data de 1 seprembrie toti colegii mei vor sti ce posturi au, pentru că încă se mai fac unele asezări, fiind perioada în care se asigură repartizarea pe posturile rămase libere“, a mai declarat inspectorul scolar Florin Dimon.

Si pensionarii vor înapoi

Trei cadre didactice devenite în această vară pensionare au depus cerere la Inspectoratul Scolar pentru a fi reprimite în sistem, dar nu li s-a putut da răspuns favorabil, dată fiind criza de posturi. Este posibil ca pînă la reluarea cursurilor scolare - 13 septembrie, să se primească la Inspectoratul Scolar cereri pentru intrarea în concediu fără plată sau pentru concedii de crestere a copilului. Marti, 31 august, va avea loc o sedintă cu directorii, ocazie cu care fiecare reprezentant de unitate de învătămînt va prezenta problemele legate de încadrarea de personal.
În momentul de fată, în judetul Neamt există în organigramă 1.123 de învătători, cu mentiunea că ar putea apărea unele mici modificări la nivelul bazei de date. În vara acestui an s-au pensionat 56 de învătători. Unii dintre ei s-au pensionat la cerere, chiar dacă mai aveau mai mult de trei ani pînă să ajungă la această fază, acceptînd să piardă din venit si să nu mai functioneze la catedră.

Articol afisat de 1597 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective