 Salarii mai mari pentru capii Pietrei
• potrivit legii salarizării unice, primarului Gheorghe Stefan i se măreste leafa anul viitor, de la 5.100 la 5.908 lei • viceprimarii Dragos Chitic si Ana Monda vor încasa si ei un plus de 733 de lei, impozabili • city-managerul Bogdan Puscasu va ajunge la vreo 5.000 de lei pe fluturas • Legea salarizării unice, ce va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2011, va aduce mai multi bani pe fluturasul lunar al sefilor Pietrei. Nici acum nu se pot plînge, însă noile prevederi parcă le mai dau vînt în pupa. Pentru primarul Gheorghe Stefan (în imagine), 1 ianuarie 2011 aduce mai bine de 800 de lei în plus la leafă. Cu un salariu actual de vreo 5.100 de lei brut, din care mai ia vreo 3.640 de lei acasă, Gheorghe Stefan va cîstiga de anul viitor 5.908 lei lunar. Suma reiese din sporirea coeficientului de ierarhizare cu salariul minim, adică 9,23 cu 640 de lei (cît zice legea că e baza de calcul). Gheorghe Stefan e încadrat la clasa de salarizare 91, ca primar de municipiu resedintă de judet cu o populatie mai mică de 150.000 de oameni.
Viceprimarii Ana Monda si Dragos Chitic intră la clasa 86. Care le aduce 733 de lei în plus la leafa actuală, pentru că se calculează cu 8,16 coeficient de ierarhizare. Astfel, de la 4.490 de lei cît au acum lunar pe statele de plată, cei doi viceprimari ai Pietrei vor avea de la începutul lui 2011 un salariu de 5.223 de lei. Din care să tot rămînă cu vreo trei - patru mii de lei în mînă, la finalul achitării dărilor către stat. City-managerul Bogdan Puscasu nu e ales, dar e al doilea om în municipiu după primar, asa că banii sînt pe măsură. Acum. Că după legea salarizării unice nu se stie. În prezent, administratorul public pleacă acasă cu aproximativ 5.000 de lei lunar, bani curati, rămasi după achitarea contributiilor la bugetul de stat. După noua salarizare unică, Bogdan Puscasu ar trebui să aibă vreo 4.700 - 4.800 de lei salariu de bază, la care să se adauge un spor de manager public. Coeficientul de ierarhizare valabil în cazul său este de 7,39, iar clasa 82, mai mică decît a viceprimarilor, desi ca atributii si răspundere îi depăseste pe acestia. Oficial, Primăria Pietrei nu comentează valorile. Pentru că, zice purtătorul de cuvînt, nu e sigur că vor rămîne asa. „Ministerul Muncii a elaborat această lege, dar proiectul se află în dezbatere publică pînă pe 3 septembrie si abia apoi vom putea dezvolta subiectul. Stim că salariul fiecărui bugetar va fi calculat ierarhic, dar nu a venit nimic oficial pe care să ne bazăm. Vom vedea cum se aprobă legea în final si cum se va aplica si la noi“, a declarat Radu Tudor.
Potrivit legii elaborate de Ministerul Muncii, în administratia publică locală, cea mai mare clasă de salarizare si cu coeficientul de ierarhizare aferent revine presedintelui de Consiliu Judetean, care, la clasa 98, se încadrează la o leafă de peste 7.000 de lei lunar. Vicepresedintii CJ au opt clase sub seful lor si 9 coeficient. Adică o leafă de aproape 6.000 de lei. Cele mai mici valori se înregistrează la primarii si viceprimarii comunelor cu mai putin de 3.000 de locuitori: primarii vor avea cam 3.700 de lei, iar viceprimarii cam 3.500 de lei în fiecare lună. Conducerea Pietrei se află, asadar, în partea superioară a clasamentului. La salariile de mai sus, care sînt de bază, se pot adăuga sporuri. Personalul care munceste noaptea, de la 22 la 6, primeste 25% spor de muncă prestată în timpul noptii. Dar numai dacă a muncit mai mult de 3 ore. Orele suplimentare din timpul zilei se răsplătesc cu timp liber, iar dacă nu se poate, se dă 75% spor aplicat la salariul de bază. Sau 100%, dacă se lucrează în zi de sărbătoare ori de repaos săptămînal. Totusi, legea pune si o stavilă: suma sporurilor si compensatiilor primite de un functionar bugetar nu poate depăsi 30% din suma salariilor de bază. Asta nu e neapărat o problemă, pentru că salarizarea unică nu aduce doar sporuri, ci si premii. Lunare. În limita, zice legea, a 2% din cheltuielile cu salariile, aferente personalului din statul de functii. Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2011, după un an în care dl. Seitan, ministrul Muncii, a... muncit din greu la ea.
|