Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2010
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Septembrie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Cîrnati otrãviti pentru animalele de pe Valea Viei

• mai multe animale de curte au murit otrãvite dupã ce au mîncat bucãti de carne aruncate prin grãdini • Directia Sanitar Veterinarã a confirmat cã este vorba de carbofuran, printre cele mai toxice pesticide, comercializat sub numele de Furadan • politistii cautã furnizorul •

De cîteva sãptãmîni animalele de curte ale pietrenilor de pe Valea Viei mor pe capete dupã ce înghit cîrnati mov. Sirul victimelor include pînã acum peste zece cîini si cam tot atîtea pisici, care si-au dat obstescul sfîrsit în mijlocul drumului sau pe marginea santului, fiecare cum l-a gãsit moartea. Locuitorii din zonã au privit neputinciosi si îngroziti cum le mor animalele în chinuri si au început sã caute motivele. Le-au gãsit. Mai multe bucãti de cîrnati, colorati deja indigo, semn clar cã au fost impregnati cu substante toxice. Descoperirea n-a fãcut decît sã creascã furia oamenilor, dat fiind cã substanta risipitã peste tot poate fi periculoasã si pentru ei, pentru copii si, în general, cam pentru tot ce miscã. Strada Dragos Vodã, prin amplasamentul sãu, este zonã de plimbare pentru multi din pietrenii care stau în Precista. Mai ales în dupã-amiezele cãlduroase, aici pot fi vãzuti oamenii care vin la plimbare cu copii sau cu cîinii de apartament. Nu în ultimul rînd, Valea Viei este un cartier plin de copii, a cãror grijã nu e decît joaca si bãtutul mingii unde altundeva decît pe stradã. Dacã mai punem la socotealã cã de-a lungul drumului sînt tot soiul de pomi încãrcati cu roade - corcoduse, prune, mere, pere - si cã ispita trecãtorilor e mare atunci cînd vãd la picior un fruct zemos, îngrijorarea este de înteles. ÃŽn acele clipe nu se gîndeste nimeni cã peste perjele cãzute din copac a salivat din belsug un cîine, dupã care a murit, cîtiva metri mai la vale. Cel putin în zona intersectiei strãzilor Dragos Vodã cu Izvor e o rîpã care a devenit cimitirul animalelor otrãvite. Mirosurile de acolo sînt de nesuportat si nimeni nu poate face nimic. Oamenii s-au adresat întîi celor de la salubritate, ca sã adune rãmãsitele. Dar asta se face numai pe bazã de comandã fermã de la autoritãtile locale, care pot fi sesizate în scris despre eventualele cadavre aflate pe domeniul public. Si nu e sigur, zic cei de la Salubritas, cã rîpa e domeniu public. E posibil sã aibã un proprietar, caz în care el e cel care trebuie sã curete. Apoi, proprietarii care si-au vãzut animalele murind în spume s-au adresat Directiei Sanitar Veterinare si Politiei. „Niciodatã nu s-a întîmplat sã fie ucise atîtea animale, povestesc oamenii, „iar cînd am aflat cã ar putea fi Furadan, am considerat cã e foarte grav. De aceea am apelat la politie. Sînt copii aici. Copiii bagã în gurã tot ce gãsesc pe jos“. Cu douã cadavre „proaspete“ si o bucatã de cîrnat mov, echipele au avut ce analiza. S-au prelevat probe, iar acum au apãrut primele rezultate.

Expertiza zice Furadan

Specialistii DSV Neamt confirmã existenta carbofuranului în bucata de carne analizatã la laborator. Rezultatele probelor recoltate din cele douã cadavre vor fi gata abia pe 5 octombrie. Constantin Lipan, purtãtor de cuvînt al DSVSA Neamt, spune despre carbofuran cã este „un insecticid folosit mai ales în dezinsectii, împotriva insectelor“. De aici si suspiciunile oamenilor, cã vinovat ar fi un vecin, întîmplãtor medic veterinar. „Am vãzut cel putin cinci animale - doi cîini si trei pisici - iesind din curtea lui, care nu are gard. Toate au murit în cîteva minute, dupã ce au salivat abundent si au avut convulsii“, mai spun oamenii. Dr. Zenon Zenembisi, cãci despre el este vorba, spune cã nu are nimic de-a face cu moartea animalelor si cã nu-si explicã în nici un fel aparitia cîrnatilor injectati. Precizeazã însã cã Furadanul este o substantã toxicã clasa I. „Substanta care s-a gãsit ingeratã de cãtei este una toxicã, de gradul I, care este retrasã de pe piatã de trei sau patru ani, din cîte stiu eu. Stiu cã eu am fost cel reclamat, cã, prin natura profesiei mele, sînt cel mai vizat, dar nu am nici în clin, nici în mînecã cu asta. Este o substantã cu circuit foarte strict. Numai cei care au autorizatie sã umble cu substante de clasa I toxicitate au acces la ea. Eu nu am. Si nici nu stiu dacã e cineva în judet care are. Nu am nici pe cine bãnui cã ar arunca bucãti de carne injectate cu aceastã substantã. Eu nu am nici o legãturã cu asta, niciodatã nu as face asa ceva“, declarã dr. Zenembisi. Furadanul se gãseste sub formã de granule. ÃŽn trecut, era folosit de tãrani la tratarea semintelor de porumb, floarea soarelui si sfeclã de zahãr. Este printre cele mai toxice pesticide, provocînd moartea în cîteva minute. Doar cianura e mai rapidã ca Furadanul. Nici mãcar nu conteazã cantitatea: poti înghiti un mililitru sau 400, tot aia e. Furadanul nu se poate comercializa, datã fiind clasa de toxicitate, cu toate acestea, în perioada culturilor, poate fi gãsit în gospodãriile de la tarã.

Politistii fac anchetã

Serviciul Arme, Explozivi si Substante Toxice e cel care a demarat o anchetã. Politistii au în lucru un dosar penal si asteaptã concluzia specialistilor de la DSV. „Este în lucru o reclamatie si un dosar penal înregistrat, cu autori necunoscuti, pentru comiterea infractiuniii de ucidere cu intentie a animalelor, faptã prevãzutã în Legea pentru Protectia Animalelor. Asteptãm rezultatele de la Directia Sanitar Veterinarã pentru a vedea care au fost cauzele care au generat decesul acelor animale, dar si substanta folositã. Bineînteles dacã a fost cazul de asa ceva“, a declarat inspectorul principal Cãtãlina Bãdeanu, purtãtorul de cuvînt al Politiei Neamt.

Articol afisat de 2131 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. OSTAHIE, S. TÃRNÃ, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective