Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Octombrie 2010
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email
Revolta bugetarilor pentru stimulente

Revolta bugetarilor pentru stimulente

• ieri, activitatea din toate institutiile Fiscului a fost paralizat´┐Ż • toti angajatii au stat ´┐Żn holul Directiei de Finante Neamt si nu au deservit contribuabilii • greva este ilegal´┐Ż • personalul Casei de Asigur´┐Żri de S´┐Żn´┐Żtate a intrat si el ´┐Żn grev´┐Ż • acestia, ca si finantistii, pl´┐Żng dup´┐Ż stimulente • profesorii stau ´┐Żn expectativ´┐Ż, iar postasii anunt´┐Ż c´┐Ż intr´┐Ż ´┐Żn protest •

Bugetarii au luat foc, sup´┐Żrati pe pierderea unor p´┐Żrti semnificative din venituri si, de la o zi la alta, ´┐Żngroas´┐Ż r´┐Żndurile protestatarilor.
Bugetarii din cadrul Fiscului, ai Caselor de Asigur´┐Żri de S´┐Żn´┐Żtate, ai G´┐Żrzii, etc. au de ce pl´┐Żnge dup´┐Ż stimulente deoarece erau mai mult dec´┐Żt consistente. Asa se face c´┐Ż ´┐Żn foarte multe cazuri, un functionar ducea acas´┐Ż un salariu si cam de 2-3 ori pe at´┐Żt. Legea le permitea si erau acordate pentru a-i recompensa pe functionari c´┐Ż vin la serviciu si-si fac treaba. Trebuie mentionat c´┐Ż dup´┐Ż noile norme de salarizare retributiile erau la un nivel de neacceptat.
Finantistii au aprins chibritul revoltelor, dup´┐Ż care au venit ´┐Żn sprijin cei de la Casa de S´┐Żn´┐Żtate, anunturi de raliere si sprijin venind de la dasc´┐Żli si postasi. Greva finantistilor afecteaz´┐Ż ´┐Żns´┐Ż si alti bugetari, care nu-si pot lua lefurile din cauza faptului c´┐Ż Trezoreria a tras obloanele. Salariatii Directiei Generale a Finantelor Publice Neamt au continuat protestul si ieri, 14 octombrie 2010, st´┐Żnd campati ´┐Żn holul institutiei. Circa 200 de persoane, la orele diminetii de ieri, au blocat intrarea ´┐Żn sediul de pe bulevardul Traian si la fel au procedat cei din cadrul administratiilor financiare din Piatra Neamt, Roman, T´┐Żrgu Neamt, Bicaz si Roznov. Ieri nu s-a miscat nici o h´┐Żrtie, nu s-a eliberat nici un act, nu s-a ´┐Żncasat si nu s-a pl´┐Żtit un leu. Oamenii au fost inspirati de protestul initiat de salariatii de la Ministerul Finantelor, declansat miercuri, 13 octombrie, dup´┐Ż amiaz´┐Ż. „Continu´┐Ż protestul ´┐Żnceput de miercuri, 13 octombrie, la fel ca actiunile colegilor din cadrul ministerului. Nu s-a stat peste noapte aici, dar protestul a fost reluat de dimineat´┐Ż. Nu este o actiune initiat´┐Ż de sindicate, noi avem rolul de tampon ´┐Żntre protestatari si cei cu atributii de decizie. Oricum salariatii spun c´┐Ż nu se ´┐Żntorc la lucru, aceasta fiind ultima dintre greselile pe care le-ar putea face. S´┐Żnt implicati ´┐Żn actiune toti salariatii din Finante, inclusiv cei de la administratiile financiare din teritoriu. R´┐Żm´┐Żne de v´┐Żzut ce se va ´┐Żnt´┐Żmpla dar p´┐Żn´┐Ż nu va fi ceva concret nu se renunt´┐Ż la protest“, a declarat Carmen Ciurea, liderul de sindicat al finantistilor nemteni. Cel putin p´┐Żn´┐Ż dup´┐Ż ora pr´┐Żnzului nu se rezolvase nemultumirea protestatarilor, care ´┐Żsi doreau ´┐Żnapoi stimulentele financiare pe care le primeau lun´┐Ż de lun´┐Ż. De mentionat este faptul acestea pot ajunge si p´┐Żn´┐Ż la valoarea a maximum trei salarii brute, se acord´┐Ż pe l´┐Żng´┐Ż retributia lunar´┐Ż ca un fel de bonus pentru „performantele“ realizate. „Aceast´┐Ż actiune de protest, de adeziune, se manifest´┐Ż ´┐Żn toat´┐Ż tara. Nu functioneaz´┐Ż nimic, totul este oprit. Urm´┐Żrim evenimentele si dac´┐Ż va ap´┐Żrea un semnal, totul se va schimba din mers. Problema e c´┐Ż pentru actiunea salariatilor nu este cadru legal, nu a fost organizat´┐Ż de sindicate, iar momentul de adeziune se prelungeste. E adev´┐Żrat c´┐Ż liderii de sindicat s´┐Żnt ´┐Żn mijlocul lor“, a declarat Titi T´┐Żnase, directorul Directiei de Finante Neamt.

Si CJAS Neamt pl´┐Żnge dup´┐Ż stimulente

Joi dimineat´┐Ż, ´┐Żn jurul orei 9.00 si angajatii Casei de Asigur´┐Żri de S´┐Żn´┐Żtate Neamt au decis s´┐Ż intre ´┐Żn grev´┐Ż dup´┐Ż ce au v´┐Żzut c´┐Ż startul a fost dat de la Bucuresti. Salariatii au decis c´┐Ż nu mai pot suporta aceast´┐Ż situatie - ultimele lefuri ´┐Żncasate pentru luna septembrie au fost cu mult mai mici dec´┐Żt precedentelor din cauza elimin´┐Żrii stimulentelor. Astfel s-a ajuns ca unii angajati s´┐Ż primeasc´┐Ż ´┐Żn m´┐Żn´┐Ż doar c´┐Żteva sute de lei, ceea ce reprezenta cam o treime din c´┐Żt luaser´┐Ż ´┐Żn lunile anterioare. Greva angajatilor a paralizat activitatea institutiei. Toti petitionarii sau bolnavii care aveau nevoie de vreun act sau vreo adeverint´┐Ż au f´┐Żcut cale ´┐Żntoars´┐Ż, ei neav´┐Żnd cu cine sta de vorb´┐Ż. Totusi, seful institutiei, plecat la un simpozion, anunta c´┐Ż vor fi onorate urgentele sau solicit´┐Żrile cet´┐Żtenilor veniti de la mare distant´┐Ż. „´┐Żntr-adev´┐Żr, s-a ´┐Żntrerupt lucrul si la noi ´┐Żn institutie dar vom asigura urgentele sau cererile oamenilor veniti din comune ´┐Żndep´┐Żrtate pentru a nu le provoca prea multe nepl´┐Żceri“, a declarat Valeric´┐Ż Fr´┐Żtil´┐Ż, presedintele CJAS Neamt.

Profesorii si postasii, cu usa deschis´┐Ż c´┐Żtre protest

Misc´┐Żrile revendicative se bucur´┐Ż de sustinerea moral´┐Ż a profesorilor si postasilor, care ´┐Żi consider´┐Ż ´┐Żndrept´┐Żtiti pe ceilalti bugetari protestatari s´┐Ż se pl´┐Żng´┐Ż de salariile mici. Federatia Sindicatelor Libere din ´┐Żnv´┐Żt´┐Żm´┐Żnt (FSLI) a comunicat oficial c´┐Ż este solidar´┐Ż cu angajatii Ministerului de Finante care protesteaz´┐Ż. „Dac´┐Ż ´┐Żn scoli, colegii nostri vor ´┐Żnceta lucrul si vor trece la proteste, ´┐Żi vom sustine f´┐Żr´┐Ż probleme. Vom vedea cum vor evolua lucrurile. La Finante, greva a pornit dinspre oameni, nu dinspre sindicat“, a declarat Gabriel Plosc´┐Ż, presedintele sindicatului dasc´┐Żlilor nemteni. La r´┐Żndul s´┐Żu, Federatia Sindicatelor din Post´┐Ż si Comunicatii ce reprezint´┐Ż interesele a peste 30.000 de membri se solidarizeaz´┐Ż cu actiunile de protest ale angajatilor din sectorul bugetar: „Federatia Sindicatelor din Post´┐Ż si Comunicatii solicit´┐Ż Guvernului s´┐Ż renunte la atitudinea de arogant´┐Ż, nep´┐Żsare si batjocur´┐Ż fat´┐Ż de suferintele si revolta unor categorii din ce ´┐Żn ce mai largi ale populatiei, fie c´┐Ż s´┐Żnt salariati sau s´┐Żnt pensionari. ´┐Żn situatia ´┐Żn care actiunea de protest a angajatilor din sectorul bugetar va continua si s´┐Żpt´┐Żm´┐Żna viitoare, Federatia Sindicatelor din Post´┐Ż si Comunicatii va organiza pichete de protest la toate sediile de prefecturi din tar´┐Ż, iar ´┐Żn Bucuresti ´┐Żn fata ministerelor unde se desf´┐Żsoar´┐Ż conflictele de munc´┐Ż; ´┐Żn cazul ´┐Żn care la nivelul confederatiilor sindicale se vor declansa greve de solidaritate, FSPC doreste s´┐Ż participe si la aceste actiuni“.

Politistii nemteni s´┐Żnt solidari cu finantistii

Politistii nemteni, membri ai Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC) s´┐Żnt solidari cu protestatarii de la Directia de Finante Neamt. „S´┐Żntem solidari cu protestatarii de la Finante, ´┐Żns´┐Ż noi nu putem s´┐Ż bloc´┐Żm activitatea, pentru c´┐Ż nu avem dreptul la grev´┐Ż. ´┐Żi ´┐Żntelegem foarte bine, pentru c´┐Ż si noi ne confrunt´┐Żm cu probleme similare. Nu mai spun de noua lege a salariz´┐Żrii care este o catastrof´┐Ż. Am impresia c´┐Ż a fost f´┐Żcut´┐Ż de aceeasi echip´┐Ż de la Ministerul Muncii, care a lucrat si ´┐Żn 2007. Discrepanta ´┐Żntre indicii de salarizare a subofiterilor si a ofiterilor este evident´┐Ż. Conform noii legi, un agent de politie ar urma s´┐Ż aib´┐Ż un indice de 1,90, ceea ce ´┐Żnseamn´┐Ż o leaf´┐Ż de aproximativ 900 de lei. Ofiterii beneficiaz´┐Ż de indici mult mai mari ´┐Żn conditiile ´┐Żn care multi dintre agenti muncesc la fel de mult ca si ofiterii. Nu mai punem la socoteal´┐Ż faptul c´┐Ż 50% dintre agenti au studii superioare. Noi s´┐Żntem ´┐Żn continuare nemultumiti si vom continua actiunile de protest. M´┐Żine (n.r - ast´┐Żzi), ´┐Żntre orele 11 si 13, vom picheta sediul PDL“, a declarat agentul sef Neculai Isache, liderul nemtean al SNPPC.

Sustinere moral´┐Ż de la sindicalistii Prim´┐Żriei Piatra

Cei aproximativ 100 de angajati din Prim´┐Żria Piatra Neamt, care
fac parte din Sindicatul „Stefan cel Mare“ al Angajatilor din APL
Neamt ´┐Żsi sustin colegii din sectorul financiar ´┐Żn protestele demarate spontan. Sustinerea este strict moral´┐Ż, cei din prim´┐Żrie neav´┐Żnd nici un g´┐Żnd de a da dovad´┐Ż de spontaneitate la r´┐Żndul lor. Prefer´┐Ż s´┐Ż ´┐Żsi continue activitatea, ´┐Żn conditii normale. Iulia Pristavu, liderul de sindicat din prim´┐Żrie, spune c´┐Ż, ´┐Żmpreun´┐Ż cu colegii, sustine at´┐Żt actiunile de protest c´┐Żt si revendic´┐Żrile colegilor din Ministerul de Finante si ale tuturor care protesteaz´┐Ż ´┐Żn aceste zile. Totusi, ca parte a Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie, cei din prim´┐Żrie se raliaz´┐Ż la revendic´┐Żri si cer stimulente pentru colegii de la Directia Taxe si Impozite a Pietrei. Potrivit Iuliei Pristavu si a comunicatului emis de FNSA, se solicit´┐Ż „ca si la nivelul administratiei publice locale, personalul implicat ´┐Żn colectarea si administrarea taxelor si impozitelor s´┐Ż beneficieze de aceste stimulente, iar acolo unde nu s-au acordat aceste drepturi stabilite prin lege, fiecare organizatie sindical´┐Ż va hot´┐Żr´┐Ż m´┐Żsurile de protest la care va recurge, beneficiind ´┐Żn acest sens, de tot sprijinul FNSA“. Deocamdat´┐Ż, cei din prim´┐Żrie au ales suportul moral, si acesta de la distant´┐Ż.

R´┐Żscoal´┐Ż si la Roman

Salariatii de la Fiscul Romascan nu au r´┐Żmas impasibili la m´┐Żsurile de protest care au r´┐Żbufnit la Bucuresti, intr´┐Żnd ´┐Żntr´┐Żnd ´┐Żn grev´┐Ż de miercuri. Protestul a durat, conform directorului institutiei, doar 15 minute, dup´┐Ż care activitatea a fost reluat´┐Ż ´┐Żn regim normal. Ieri dimineat´┐Ż, 14 octombrie, dup´┐Ż ce de la nivel central s-au demarat proteste ample, finantistii din Roman au ´┐Żntrerupt lucrul cu publicul. „La prima or´┐Ż s-a lucrat o perioad´┐Ż cu publicul, cu toate c´┐Ż situatia este grav´┐Ż la nivel central. S-a protestat si miercuri, deoarece, ´┐Żn fond, acesta este un drept al salariatilor din sistem“, a declarat Elena Rotaru, directorul Fiscului din Roman. ´┐Żn cursul zilei de ieri, nu se stia, ´┐Żn teritoriu, c´┐Żt si ´┐Żn ce mod vor continua m´┐Żsurile drastice luate de c´┐Żtre finantisti. „Usile institutiei noastre s´┐Żnt ´┐Żn permanent´┐Ż deschise, ´┐Żns´┐Ż am ales s´┐Ż nu mai lucr´┐Żm cu publicul, pentru a fi solidari cu colegii nostri. Este foarte grav ceea ce se ´┐Żnt´┐Żmpl´┐Ż ´┐Żn sistem. Nu stim ce se va ´┐Żnt´┐Żmpla ´┐Żn continuare; astept´┐Żm vesti de la nivel central, at´┐Żt pe linie sindical´┐Ż c´┐Żt si ´┐Żn ceea ce priveste deciziile oficialilor din minister“, a mentionat Nelu Todireanu, liderul sindical al finantistilor romascani, institutie care are circa 70 de salariati.

Articol afisat de 2366 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica NEAMTU)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad´┐Żugat de Anonymus la data 15.10.2010 06:06
Stimulente pt. CJAS ???
Pe ce lume traim? Noi platim asigurare de sanatate si nu primim medicamente pt. ca banii se duc pe "stimularea" unor functionari care se comporta ca dusmani ai asiguratilor.

Greva? Cu asa ceva, noi - cei din banii carora traiesc "grevistii" - nu putem fi de acord!

Care dintre noi traieste bine in vremurile astea de criza? Cu siguranta doar liderii sindicali. Guvernantii au renuntat chiar la salarii.

Daca cineva nu este multumit de salariu, are libertatea sa-si caute un alt loc de munca. Punct!
Ad´┐Żugat de gyovy la data 15.10.2010 08:38
Du-te ba si te plimba! Ramai un anonymus.
Asa stiti voi sa judecati.Din cauza imbecililor ca tine suntem aici.Daca traiesti tu ca un gunoi,sigur ca toti trebuie sa traim asa.Pana la urma tot veti fi exterminati.Pe limba voastra veti pieri.Cat de prost poti fi! Si cand ma gandesc la faptul ca sunt milioane ca tine! Si cat de satisfacut voi fi cand veti muri de foame!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective