Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Octombrie 2010
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Revolta bugetarilor pentru stimulente

Revolta bugetarilor pentru stimulente

• ieri, activitatea din toate institutiile Fiscului a fost paralizată • toti angajatii au stat în holul Directiei de Finante Neamt si nu au deservit contribuabilii • greva este ilegală • personalul Casei de Asigurări de Sănătate a intrat si el în grevă • acestia, ca si finantistii, plîng după stimulente • profesorii stau în expectativă, iar postasii anuntă că intră în protest •

Bugetarii au luat foc, supărati pe pierderea unor părti semnificative din venituri si, de la o zi la alta, îngroasă rîndurile protestatarilor.
Bugetarii din cadrul Fiscului, ai Caselor de Asigurări de Sănătate, ai Gărzii, etc. au de ce plînge după stimulente deoarece erau mai mult decît consistente. Asa se face că în foarte multe cazuri, un functionar ducea acasă un salariu si cam de 2-3 ori pe atît. Legea le permitea si erau acordate pentru a-i recompensa pe functionari că vin la serviciu si-si fac treaba. Trebuie mentionat că după noile norme de salarizare retributiile erau la un nivel de neacceptat.
Finantistii au aprins chibritul revoltelor, după care au venit în sprijin cei de la Casa de Sănătate, anunturi de raliere si sprijin venind de la dascăli si postasi. Greva finantistilor afectează însă si alti bugetari, care nu-si pot lua lefurile din cauza faptului că Trezoreria a tras obloanele. Salariatii Directiei Generale a Finantelor Publice Neamt au continuat protestul si ieri, 14 octombrie 2010, stînd campati în holul institutiei. Circa 200 de persoane, la orele diminetii de ieri, au blocat intrarea în sediul de pe bulevardul Traian si la fel au procedat cei din cadrul administratiilor financiare din Piatra Neamt, Roman, Tîrgu Neamt, Bicaz si Roznov. Ieri nu s-a miscat nici o hîrtie, nu s-a eliberat nici un act, nu s-a încasat si nu s-a plătit un leu. Oamenii au fost inspirati de protestul initiat de salariatii de la Ministerul Finantelor, declansat miercuri, 13 octombrie, după amiază. „Continuă protestul început de miercuri, 13 octombrie, la fel ca actiunile colegilor din cadrul ministerului. Nu s-a stat peste noapte aici, dar protestul a fost reluat de dimineată. Nu este o actiune initiată de sindicate, noi avem rolul de tampon între protestatari si cei cu atributii de decizie. Oricum salariatii spun că nu se întorc la lucru, aceasta fiind ultima dintre greselile pe care le-ar putea face. Sînt implicati în actiune toti salariatii din Finante, inclusiv cei de la administratiile financiare din teritoriu. Rămîne de văzut ce se va întîmpla dar pînă nu va fi ceva concret nu se renuntă la protest“, a declarat Carmen Ciurea, liderul de sindicat al finantistilor nemteni. Cel putin pînă după ora prînzului nu se rezolvase nemultumirea protestatarilor, care îsi doreau înapoi stimulentele financiare pe care le primeau lună de lună. De mentionat este faptul acestea pot ajunge si pînă la valoarea a maximum trei salarii brute, se acordă pe lîngă retributia lunară ca un fel de bonus pentru „performantele“ realizate. „Această actiune de protest, de adeziune, se manifestă în toată tara. Nu functionează nimic, totul este oprit. Urmărim evenimentele si dacă va apărea un semnal, totul se va schimba din mers. Problema e că pentru actiunea salariatilor nu este cadru legal, nu a fost organizată de sindicate, iar momentul de adeziune se prelungeste. E adevărat că liderii de sindicat sînt în mijlocul lor“, a declarat Titi Tănase, directorul Directiei de Finante Neamt.

Si CJAS Neamt plînge după stimulente

Joi dimineată, în jurul orei 9.00 si angajatii Casei de Asigurări de Sănătate Neamt au decis să intre în grevă după ce au văzut că startul a fost dat de la Bucuresti. Salariatii au decis că nu mai pot suporta această situatie - ultimele lefuri încasate pentru luna septembrie au fost cu mult mai mici decît precedentelor din cauza eliminării stimulentelor. Astfel s-a ajuns ca unii angajati să primească în mînă doar cîteva sute de lei, ceea ce reprezenta cam o treime din cît luaseră în lunile anterioare. Greva angajatilor a paralizat activitatea institutiei. Toti petitionarii sau bolnavii care aveau nevoie de vreun act sau vreo adeverintă au făcut cale întoarsă, ei neavînd cu cine sta de vorbă. Totusi, seful institutiei, plecat la un simpozion, anunta că vor fi onorate urgentele sau solicitările cetătenilor veniti de la mare distantă. „Într-adevăr, s-a întrerupt lucrul si la noi în institutie dar vom asigura urgentele sau cererile oamenilor veniti din comune îndepărtate pentru a nu le provoca prea multe neplăceri“, a declarat Valerică Frătilă, presedintele CJAS Neamt.

Profesorii si postasii, cu usa deschisă către protest

Miscările revendicative se bucură de sustinerea morală a profesorilor si postasilor, care îi consideră îndreptătiti pe ceilalti bugetari protestatari să se plîngă de salariile mici. Federatia Sindicatelor Libere din Învătămînt (FSLI) a comunicat oficial că este solidară cu angajatii Ministerului de Finante care protestează. „Dacă în scoli, colegii nostri vor înceta lucrul si vor trece la proteste, îi vom sustine fără probleme. Vom vedea cum vor evolua lucrurile. La Finante, greva a pornit dinspre oameni, nu dinspre sindicat“, a declarat Gabriel Ploscă, presedintele sindicatului dascălilor nemteni. La rîndul său, Federatia Sindicatelor din Postă si Comunicatii ce reprezintă interesele a peste 30.000 de membri se solidarizează cu actiunile de protest ale angajatilor din sectorul bugetar: „Federatia Sindicatelor din Postă si Comunicatii solicită Guvernului să renunte la atitudinea de arogantă, nepăsare si batjocură fată de suferintele si revolta unor categorii din ce în ce mai largi ale populatiei, fie că sînt salariati sau sînt pensionari. În situatia în care actiunea de protest a angajatilor din sectorul bugetar va continua si săptămîna viitoare, Federatia Sindicatelor din Postă si Comunicatii va organiza pichete de protest la toate sediile de prefecturi din tară, iar în Bucuresti în fata ministerelor unde se desfăsoară conflictele de muncă; în cazul în care la nivelul confederatiilor sindicale se vor declansa greve de solidaritate, FSPC doreste să participe si la aceste actiuni“.

Politistii nemteni sînt solidari cu finantistii

Politistii nemteni, membri ai Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC) sînt solidari cu protestatarii de la Directia de Finante Neamt. „Sîntem solidari cu protestatarii de la Finante, însă noi nu putem să blocăm activitatea, pentru că nu avem dreptul la grevă. Îi întelegem foarte bine, pentru că si noi ne confruntăm cu probleme similare. Nu mai spun de noua lege a salarizării care este o catastrofă. Am impresia că a fost făcută de aceeasi echipă de la Ministerul Muncii, care a lucrat si în 2007. Discrepanta între indicii de salarizare a subofiterilor si a ofiterilor este evidentă. Conform noii legi, un agent de politie ar urma să aibă un indice de 1,90, ceea ce înseamnă o leafă de aproximativ 900 de lei. Ofiterii beneficiază de indici mult mai mari în conditiile în care multi dintre agenti muncesc la fel de mult ca si ofiterii. Nu mai punem la socoteală faptul că 50% dintre agenti au studii superioare. Noi sîntem în continuare nemultumiti si vom continua actiunile de protest. Mîine (n.r - astăzi), între orele 11 si 13, vom picheta sediul PDL“, a declarat agentul sef Neculai Isache, liderul nemtean al SNPPC.

Sustinere morală de la sindicalistii Primăriei Piatra

Cei aproximativ 100 de angajati din Primăria Piatra Neamt, care
fac parte din Sindicatul „Stefan cel Mare“ al Angajatilor din APL
Neamt îsi sustin colegii din sectorul financiar în protestele demarate spontan. Sustinerea este strict morală, cei din primărie neavînd nici un gînd de a da dovadă de spontaneitate la rîndul lor. Preferă să îsi continue activitatea, în conditii normale. Iulia Pristavu, liderul de sindicat din primărie, spune că, împreună cu colegii, sustine atît actiunile de protest cît si revendicările colegilor din Ministerul de Finante si ale tuturor care protestează în aceste zile. Totusi, ca parte a Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie, cei din primărie se raliază la revendicări si cer stimulente pentru colegii de la Directia Taxe si Impozite a Pietrei. Potrivit Iuliei Pristavu si a comunicatului emis de FNSA, se solicită „ca si la nivelul administratiei publice locale, personalul implicat în colectarea si administrarea taxelor si impozitelor să beneficieze de aceste stimulente, iar acolo unde nu s-au acordat aceste drepturi stabilite prin lege, fiecare organizatie sindicală va hotărî măsurile de protest la care va recurge, beneficiind în acest sens, de tot sprijinul FNSA“. Deocamdată, cei din primărie au ales suportul moral, si acesta de la distantă.

Răscoală si la Roman

Salariatii de la Fiscul Romascan nu au rămas impasibili la măsurile de protest care au răbufnit la Bucuresti, intrînd întrînd în grevă de miercuri. Protestul a durat, conform directorului institutiei, doar 15 minute, după care activitatea a fost reluată în regim normal. Ieri dimineată, 14 octombrie, după ce de la nivel central s-au demarat proteste ample, finantistii din Roman au întrerupt lucrul cu publicul. „La prima oră s-a lucrat o perioadă cu publicul, cu toate că situatia este gravă la nivel central. S-a protestat si miercuri, deoarece, în fond, acesta este un drept al salariatilor din sistem“, a declarat Elena Rotaru, directorul Fiscului din Roman. În cursul zilei de ieri, nu se stia, în teritoriu, cît si în ce mod vor continua măsurile drastice luate de către finantisti. „Usile institutiei noastre sînt în permanentă deschise, însă am ales să nu mai lucrăm cu publicul, pentru a fi solidari cu colegii nostri. Este foarte grav ceea ce se întîmplă în sistem. Nu stim ce se va întîmpla în continuare; asteptăm vesti de la nivel central, atît pe linie sindicală cît si în ceea ce priveste deciziile oficialilor din minister“, a mentionat Nelu Todireanu, liderul sindical al finantistilor romascani, institutie care are circa 70 de salariati.

Articol afisat de 2026 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica NEAMTU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Adăugat de Anonymus la data 15.10.2010 07:06
Stimulente pt. CJAS ???
Pe ce lume traim? Noi platim asigurare de sanatate si nu primim medicamente pt. ca banii se duc pe "stimularea" unor functionari care se comporta ca dusmani ai asiguratilor.

Greva? Cu asa ceva, noi - cei din banii carora traiesc "grevistii" - nu putem fi de acord!

Care dintre noi traieste bine in vremurile astea de criza? Cu siguranta doar liderii sindicali. Guvernantii au renuntat chiar la salarii.

Daca cineva nu este multumit de salariu, are libertatea sa-si caute un alt loc de munca. Punct!
Adăugat de gyovy la data 15.10.2010 09:38
Du-te ba si te plimba! Ramai un anonymus.
Asa stiti voi sa judecati.Din cauza imbecililor ca tine suntem aici.Daca traiesti tu ca un gunoi,sigur ca toti trebuie sa traim asa.Pana la urma tot veti fi exterminati.Pe limba voastra veti pieri.Cat de prost poti fi! Si cand ma gandesc la faptul ca sunt milioane ca tine! Si cat de satisfacut voi fi cand veti muri de foame!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective