Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Octombrie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Revolta bugetarilor pentru stimulente

Revolta bugetarilor pentru stimulente

• ieri, activitatea din toate institutiile Fiscului a fost paralizatã • toti angajatii au stat în holul Directiei de Finante Neamt si nu au deservit contribuabilii • greva este ilegalã • personalul Casei de Asigurãri de Sãnãtate a intrat si el în grevã • acestia, ca si finantistii, plîng dupã stimulente • profesorii stau în expectativã, iar postasii anuntã cã intrã în protest •

Bugetarii au luat foc, supãrati pe pierderea unor pãrti semnificative din venituri si, de la o zi la alta, îngroasã rîndurile protestatarilor.
Bugetarii din cadrul Fiscului, ai Caselor de Asigurãri de Sãnãtate, ai Gãrzii, etc. au de ce plînge dupã stimulente deoarece erau mai mult decît consistente. Asa se face cã în foarte multe cazuri, un functionar ducea acasã un salariu si cam de 2-3 ori pe atît. Legea le permitea si erau acordate pentru a-i recompensa pe functionari cã vin la serviciu si-si fac treaba. Trebuie mentionat cã dupã noile norme de salarizare retributiile erau la un nivel de neacceptat.
Finantistii au aprins chibritul revoltelor, dupã care au venit în sprijin cei de la Casa de Sãnãtate, anunturi de raliere si sprijin venind de la dascãli si postasi. Greva finantistilor afecteazã însã si alti bugetari, care nu-si pot lua lefurile din cauza faptului cã Trezoreria a tras obloanele. Salariatii Directiei Generale a Finantelor Publice Neamt au continuat protestul si ieri, 14 octombrie 2010, stînd campati în holul institutiei. Circa 200 de persoane, la orele diminetii de ieri, au blocat intrarea în sediul de pe bulevardul Traian si la fel au procedat cei din cadrul administratiilor financiare din Piatra Neamt, Roman, Tîrgu Neamt, Bicaz si Roznov. Ieri nu s-a miscat nici o hîrtie, nu s-a eliberat nici un act, nu s-a încasat si nu s-a plãtit un leu. Oamenii au fost inspirati de protestul initiat de salariatii de la Ministerul Finantelor, declansat miercuri, 13 octombrie, dupã amiazã. „Continuã protestul început de miercuri, 13 octombrie, la fel ca actiunile colegilor din cadrul ministerului. Nu s-a stat peste noapte aici, dar protestul a fost reluat de dimineatã. Nu este o actiune initiatã de sindicate, noi avem rolul de tampon între protestatari si cei cu atributii de decizie. Oricum salariatii spun cã nu se întorc la lucru, aceasta fiind ultima dintre greselile pe care le-ar putea face. Sînt implicati în actiune toti salariatii din Finante, inclusiv cei de la administratiile financiare din teritoriu. Rãmîne de vãzut ce se va întîmpla dar pînã nu va fi ceva concret nu se renuntã la protest“, a declarat Carmen Ciurea, liderul de sindicat al finantistilor nemteni. Cel putin pînã dupã ora prînzului nu se rezolvase nemultumirea protestatarilor, care îsi doreau înapoi stimulentele financiare pe care le primeau lunã de lunã. De mentionat este faptul acestea pot ajunge si pînã la valoarea a maximum trei salarii brute, se acordã pe lîngã retributia lunarã ca un fel de bonus pentru „performantele“ realizate. „Aceastã actiune de protest, de adeziune, se manifestã în toatã tara. Nu functioneazã nimic, totul este oprit. Urmãrim evenimentele si dacã va apãrea un semnal, totul se va schimba din mers. Problema e cã pentru actiunea salariatilor nu este cadru legal, nu a fost organizatã de sindicate, iar momentul de adeziune se prelungeste. E adevãrat cã liderii de sindicat sînt în mijlocul lor“, a declarat Titi Tãnase, directorul Directiei de Finante Neamt.

Si CJAS Neamt plînge dupã stimulente

Joi dimineatã, în jurul orei 9.00 si angajatii Casei de Asigurãri de Sãnãtate Neamt au decis sã intre în grevã dupã ce au vãzut cã startul a fost dat de la Bucuresti. Salariatii au decis cã nu mai pot suporta aceastã situatie - ultimele lefuri încasate pentru luna septembrie au fost cu mult mai mici decît precedentelor din cauza eliminãrii stimulentelor. Astfel s-a ajuns ca unii angajati sã primeascã în mînã doar cîteva sute de lei, ceea ce reprezenta cam o treime din cît luaserã în lunile anterioare. Greva angajatilor a paralizat activitatea institutiei. Toti petitionarii sau bolnavii care aveau nevoie de vreun act sau vreo adeverintã au fãcut cale întoarsã, ei neavînd cu cine sta de vorbã. Totusi, seful institutiei, plecat la un simpozion, anunta cã vor fi onorate urgentele sau solicitãrile cetãtenilor veniti de la mare distantã. „ÃŽntr-adevãr, s-a întrerupt lucrul si la noi în institutie dar vom asigura urgentele sau cererile oamenilor veniti din comune îndepãrtate pentru a nu le provoca prea multe neplãceri“, a declarat Valericã Frãtilã, presedintele CJAS Neamt.

Profesorii si postasii, cu usa deschisã cãtre protest

Miscãrile revendicative se bucurã de sustinerea moralã a profesorilor si postasilor, care îi considerã îndreptãtiti pe ceilalti bugetari protestatari sã se plîngã de salariile mici. Federatia Sindicatelor Libere din ÃŽnvãtãmînt (FSLI) a comunicat oficial cã este solidarã cu angajatii Ministerului de Finante care protesteazã. „Dacã în scoli, colegii nostri vor înceta lucrul si vor trece la proteste, îi vom sustine fãrã probleme. Vom vedea cum vor evolua lucrurile. La Finante, greva a pornit dinspre oameni, nu dinspre sindicat“, a declarat Gabriel Ploscã, presedintele sindicatului dascãlilor nemteni. La rîndul sãu, Federatia Sindicatelor din Postã si Comunicatii ce reprezintã interesele a peste 30.000 de membri se solidarizeazã cu actiunile de protest ale angajatilor din sectorul bugetar: „Federatia Sindicatelor din Postã si Comunicatii solicitã Guvernului sã renunte la atitudinea de arogantã, nepãsare si batjocurã fatã de suferintele si revolta unor categorii din ce în ce mai largi ale populatiei, fie cã sînt salariati sau sînt pensionari. ÃŽn situatia în care actiunea de protest a angajatilor din sectorul bugetar va continua si sãptãmîna viitoare, Federatia Sindicatelor din Postã si Comunicatii va organiza pichete de protest la toate sediile de prefecturi din tarã, iar în Bucuresti în fata ministerelor unde se desfãsoarã conflictele de muncã; în cazul în care la nivelul confederatiilor sindicale se vor declansa greve de solidaritate, FSPC doreste sã participe si la aceste actiuni“.

Politistii nemteni sînt solidari cu finantistii

Politistii nemteni, membri ai Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC) sînt solidari cu protestatarii de la Directia de Finante Neamt. „Sîntem solidari cu protestatarii de la Finante, însã noi nu putem sã blocãm activitatea, pentru cã nu avem dreptul la grevã. ÃŽi întelegem foarte bine, pentru cã si noi ne confruntãm cu probleme similare. Nu mai spun de noua lege a salarizãrii care este o catastrofã. Am impresia cã a fost fãcutã de aceeasi echipã de la Ministerul Muncii, care a lucrat si în 2007. Discrepanta între indicii de salarizare a subofiterilor si a ofiterilor este evidentã. Conform noii legi, un agent de politie ar urma sã aibã un indice de 1,90, ceea ce înseamnã o leafã de aproximativ 900 de lei. Ofiterii beneficiazã de indici mult mai mari în conditiile în care multi dintre agenti muncesc la fel de mult ca si ofiterii. Nu mai punem la socotealã faptul cã 50% dintre agenti au studii superioare. Noi sîntem în continuare nemultumiti si vom continua actiunile de protest. Mîine (n.r - astãzi), între orele 11 si 13, vom picheta sediul PDL“, a declarat agentul sef Neculai Isache, liderul nemtean al SNPPC.

Sustinere moralã de la sindicalistii Primãriei Piatra

Cei aproximativ 100 de angajati din Primãria Piatra Neamt, care
fac parte din Sindicatul „Stefan cel Mare“ al Angajatilor din APL
Neamt îsi sustin colegii din sectorul financiar în protestele demarate spontan. Sustinerea este strict moralã, cei din primãrie neavînd nici un gînd de a da dovadã de spontaneitate la rîndul lor. Preferã sã îsi continue activitatea, în conditii normale. Iulia Pristavu, liderul de sindicat din primãrie, spune cã, împreunã cu colegii, sustine atît actiunile de protest cît si revendicãrile colegilor din Ministerul de Finante si ale tuturor care protesteazã în aceste zile. Totusi, ca parte a Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie, cei din primãrie se raliazã la revendicãri si cer stimulente pentru colegii de la Directia Taxe si Impozite a Pietrei. Potrivit Iuliei Pristavu si a comunicatului emis de FNSA, se solicitã „ca si la nivelul administratiei publice locale, personalul implicat în colectarea si administrarea taxelor si impozitelor sã beneficieze de aceste stimulente, iar acolo unde nu s-au acordat aceste drepturi stabilite prin lege, fiecare organizatie sindicalã va hotãrî mãsurile de protest la care va recurge, beneficiind în acest sens, de tot sprijinul FNSA“. Deocamdatã, cei din primãrie au ales suportul moral, si acesta de la distantã.

Rãscoalã si la Roman

Salariatii de la Fiscul Romascan nu au rãmas impasibili la mãsurile de protest care au rãbufnit la Bucuresti, intrînd întrînd în grevã de miercuri. Protestul a durat, conform directorului institutiei, doar 15 minute, dupã care activitatea a fost reluatã în regim normal. Ieri dimineatã, 14 octombrie, dupã ce de la nivel central s-au demarat proteste ample, finantistii din Roman au întrerupt lucrul cu publicul. „La prima orã s-a lucrat o perioadã cu publicul, cu toate cã situatia este gravã la nivel central. S-a protestat si miercuri, deoarece, în fond, acesta este un drept al salariatilor din sistem“, a declarat Elena Rotaru, directorul Fiscului din Roman. ÃŽn cursul zilei de ieri, nu se stia, în teritoriu, cît si în ce mod vor continua mãsurile drastice luate de cãtre finantisti. „Usile institutiei noastre sînt în permanentã deschise, însã am ales sã nu mai lucrãm cu publicul, pentru a fi solidari cu colegii nostri. Este foarte grav ceea ce se întîmplã în sistem. Nu stim ce se va întîmpla în continuare; asteptãm vesti de la nivel central, atît pe linie sindicalã cît si în ceea ce priveste deciziile oficialilor din minister“, a mentionat Nelu Todireanu, liderul sindical al finantistilor romascani, institutie care are circa 70 de salariati.

Articol afisat de 2306 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Anonymus la data 15.10.2010 06:06
Stimulente pt. CJAS ???
Pe ce lume traim? Noi platim asigurare de sanatate si nu primim medicamente pt. ca banii se duc pe "stimularea" unor functionari care se comporta ca dusmani ai asiguratilor.

Greva? Cu asa ceva, noi - cei din banii carora traiesc "grevistii" - nu putem fi de acord!

Care dintre noi traieste bine in vremurile astea de criza? Cu siguranta doar liderii sindicali. Guvernantii au renuntat chiar la salarii.

Daca cineva nu este multumit de salariu, are libertatea sa-si caute un alt loc de munca. Punct!
Ad�ugat de gyovy la data 15.10.2010 08:38
Du-te ba si te plimba! Ramai un anonymus.
Asa stiti voi sa judecati.Din cauza imbecililor ca tine suntem aici.Daca traiesti tu ca un gunoi,sigur ca toti trebuie sa traim asa.Pana la urma tot veti fi exterminati.Pe limba voastra veti pieri.Cat de prost poti fi! Si cand ma gandesc la faptul ca sunt milioane ca tine! Si cat de satisfacut voi fi cand veti muri de foame!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective