Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Octombrie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Stimulentele fac pui în Sãnãtate

• dacã pînã acum primeau astfel de bonusuri doar angajatii Casei de Asigurãri, acum li se promit si medicilor • cînd si cît, nu se stie •

Greva finantistilor pentru redarea stimulentelor financiare tãiate în ultimele douã luni a deschis o adevãratã cutie a Pandorei. Pînã acum, despre aceste stimulente nu se discuta niciodatã, iar orice functionar, fie el de la Fisc sau din alt sector bugetar, sustinea cu mîna pe inimã si cu fluturasul în dinti cã primeste o leafã de mizerie, de cîteva sute de lei lunar si... atît. Nici un cuvînt despre aceste stimulente ce figurau în alte evidente salariale si care iritau orice functionar care era întrebat de presã de unde veniturile ce apãreau în declaratiile de avere. Greva de la Fisc a arãtat cã anumite cã anumite institutii bugetare precum Garda Financiarã, Finantele, Casa de Asigurãri de Sãnãtate, Vama etc., ce fãceau încasãri la bugetul de stat din taxe si amenzi, primeau o cotã parte din aceste sume si astfel, salariul oficial de pe fluturas era doar o parte din veniturile lunare ale angajatilor. Gîndite initial ca o formã de recompensare a lucrãtorilor merituosi, în timp, ele au devenit un fel de protectie socialã care compensa lefurile modeste din sistem. Astfel, s-au acordat aceste bonusuri financiare tuturor, chiar si soferilor sau femeilor de serviciu, indiferent cã încasãrile au fost din ce în ce mai mici, iar bugetul de stat este demult în deficit. Pînã acum, în Sãnãtate se acordau astfel de stimulente doar angajatilor caselor de asigurãri de sãnãtate si nu erau deloc de neglijat. Acum Ministerul Sãnãtãtii a constatat cu „uimire“ cã astfel de bonusuri ar trebui acordate si altor categorii merituoase. ÃŽn consecintã, ministrul a promis cã va acorda aceste stimulente, cel mai probabil de la începutul anului viitor, si medicilor din spitale dar nu tututor ci doar celor care vor avea rezultate deosebite. Medicii nemteni sînt foarte încîntati de initiativa ministrului dar sînt sceptici cã se va aplica. „ÃŽn spitale, salariile cadrelor medicale sînt extrem de mici, mult mai mici decît la Finante sau Casa de Asigurãri de Sãnãtate. Un medic rezident ia dupã reducerea cu 25 la sutã din varã 7-8 milioane, iar un medic primar cu greu ajunge la 20 de milioane de lei si sînt oameni care fac gãrzi în permanentã, care au o rãspundere uriasã si care sînt la marginea oricãror grile salariale. Corect ar fi sã se dea astfel astfel de stimulente si în spitale dacã tot se dau peste tot si fãrã nici un criteriu de performantã. Nu cred totusi cã vom vedea vreodatã astfel de bonusuri desi ele ar putea stimula competitivitatea si poate ar reduce valul de dezertãri din sistem al cadrelor medicale“, a precizat un medic din Spitalul Judetean Neamt.

Articol afisat de 1553 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Anonymus la data 19.10.2010 06:50
Anonymus
"...anumite institutii bugetare precum... Casa de Asigurãri de Sãnãtate..., ce fãceau încasãri la bugetul de stat din taxe si amenzi, primeau o cotã parte din aceste sume..."

Fiecare cetatean plateste o asigurare (obligatorie!) pentru ca la nevoie sa poata beneficia de servicii medicale. N-am stiut ca banii nostri, ai asiguratilor, reprezinta incasari la bugetul de stat ci ca fondul de asigurare se completeaza de la buget! Am inteles grsit?

Ce procentaj din incasari este folosit pentru administrarea fondului CSA? Ce "criterii de performanta" se aplica pentru utilizarea acestor fonduri in alte scopuri de cat cel destinat? Cum este controlat CJAS de CSA? Asteptam de la presa asemenea "dezvaluiri".

Obiectul asigurarii de sanatate este asistenta medicala. Deficientele acesteia din urma sunt bine cunoscute oricarui roman care a ajuns candva sa aiba nevoie de ea. Acum aflam ca banii nostri ingrasa niste functionari pentru care "deontologia" este cuvant necunoscut.
Ad�ugat de Radu S la data 19.10.2010 16:59
Medicii=bugetari?
Anonymus ,ai dreptate.Banii din CAS sunt PRIVATI si n-ar trebui sa fie folositi pentru stimulente cand spitalele nu au medicamente!Nici personalul sanitar nu ar trebui considerat bugetar, ei fiind platiti de spital din banii incasati pe SERVICII de la casa de Asigurari.Evident, "managerilor" de spital si baronilor locali le vine mai usor sa "bage gheara" in banii de investitii sau la licitatii de tot felul
in loc sa eficientizeze unitatile sanitare care nici macar nu au concurenta privata!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective