Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 18 Octombrie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Festivalul de Teatru Piatra Neamt - Editia a XXV-a

Festivalul de Teatru Piatra Neamt - Editia a XXV-a

Dupã ce în urmã cu doi ani Teatrul Tineretului din Piatra Neamt marca festiv jubileul prestigioasei institutii teatrale care a fãcut istorie în peisajul spectacular al tãrii, iatã cã si Festivalul de Teatru pietrean consemneazã împlinirea unui semijubileu, aflîndu-se în aceste zile la cea de a XXV-a editie. Soarta potrivnicã a fãcut ca acest important eveniment teatral sã aibã loc în peisajul arid al unei prelungite crize economice care, de bunã seamã, se reflectã amar si în teritoriul scenei si al slujbasilor ei. Faptul cã totusi, în ciuda binecunoscutei si bineresimtitei austeritãti, manifestarea nu si-a permis sã fie întreruptã este un fapt îmbucurãtor. Iar faptul cã, spre deosebire de alte dãti, maratonul spectacular se întinde de-a lungul a nu mai putin de douã sãptãmîni, poate pãrea cel putin ciudat. Dar, fireste, socotelile fiind fãcute, publicul pietrean interesat are din nou prilejul ca în fiece zi si în fiece searã sã simtã pulsatia vietii teatrale. Desfãsurat, conform principiilor statuate în ultimele editii, în douã sectiuni dedicate pe de o parte scolilor de teatru si pe de alta profesionistilor, festivalul va înmãnunchea nu mai putin de treizeci si trei de spectacole de-a lungul a treisprezece zile.
Dintre institutiile teatrale consacrate vor fi prezente: Teatrul National „Vasile Alecsandri“ din Iasi, Teatrul Mic Bucuresti, Teatrul german de Stat Timisoara, Teatrul „Nottara“ Bucuresti, Teatrul Odeon Bucuresti, Teatrul Municipal Baia Mare, Teatrul „Andrei Muresanu“ Sfîntu Gheorghe, cãrora li se va alãtura, fireste, Teatrul Tineretului din Piatra Neamt cu douã spectacole în afara concursului.
Sectiunea scolilor de teatru va fi reprezentatã de Universitatea Nationalã de Artã Teatralã si Cinematograficã „Ion Luca Caragiale“ Bucuresti, Universitatea „Hyperion“ Bucuresti, Universitatea de Arte „George Enescu“ Iasi, Universitatea „Babes-Bolyai“ Cluj Napoca, Universitatea de Arte Tîrgu Mures, Universitatea „Lucian Blaga“ Sibiu.
Acestora li se vor alãtura si cîteva trupe profesioniste cu spectacole în afara concursului: Teatrul „Luni“ de la Green Hours, „Just Push Play“, cu un spectacol de improvizatie sau trupa francezã de la Theatre du Bourg-Neuf, dar si cîteva trupe ce vor intra în competitie, precum Teatrul Inexistent si Teatrul Arca Bucuresti, Teatrul „Figaro“ Gheorgheni sau „Yorick Studio“ Tîrgu Mures.
Manifestãrile culturale din cadrul festivalului vor fi completate si de o expozitie de fotografie Tudor Platon, precum si de un consistent calup de lansare de carte unde vom avea plãcerea sã ne întîlnim cu criticii Florica Ichim, Miruna Runcan, Andreea Dumitru si cu noile aparitii editoriale semnate de Miruna Runcan, Ioana Anghel, Goran Stefanovski, Andrzej Zurowski, Maria Sevtova, Fabienne Pascaud, Beatrice Picon-Vallin. Tot în aceastã selectã companie va fi lansat numãrul 3 al Revistei „Antiteze“, a Asociatiei Scriitorilor din Neamt.
Decernarea premiilor „Pledez pentru tine(ri) va avea loc sîmbãtã, 30 octombrie 2010, cînd se va consuma si ultimul act al acestei editii a Festivalului de Teatru Piatra Neamt.

Articol afisat de 1576 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective