Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Noiembrie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
EXECUTIE MAFIOTÃ, SERVICII PARALIZATE

EXECUTIE MAFIOTÃ, SERVICII PARALIZATE

• seful Politiei Neamt a declarat cã nu numai politistii sînt vinovati de cele întîmplate duminicã la Cafe Latino • ofiterul a arãtat cu degetul spre serviciile secrete - DGIPI si SRI - cãrora li s-a cerut monitorizarea lui Falãu dupã iesirea din detentie • „Una dintre aceste institutii ne-a rãspuns spunîndu-ne cã Falãu este în închisoare“, a declarat Aurelian Soric, dînd de înteles cã nu s-a fãcut o minimã verificare • comandantul Politiei a mai declarat cã nu a avut nici o treabã cu Gheorghitã Mararu • emotiv, ofiterul a fost la un pas sã plîngã în timp ce le explica ziaristilor cã a muncit pentru a se realiza profesional • se asteaptã demiteri în lant, de la seful inspectoratului si pînã la sefi de servicii • politistii amenintã cu demisia în bloc în cazul în care conducerea va fi destituitã •

Pentru prima datã dupã evenimentul tragic de duminicã, cînd Gheorghitã Mararu a fost executat în stil mafiot de Cristian Chilat, zis Falãu, într-o cafenea de lux din centrul orasului, conducerea Politiei Neamt a organizat o conferintã de presã. Evenimentele au fost prezentate chiar de cãtre comisarul sef Aurelian Vasea Soric, seful IJP Neamt, secondat de cãtre cei doi adjuncti, comisarul sef Ioan Andries si comisarul sef Stelicã Bezim. Lãsînd la o parte momentele emotionale, cînd seful Politiei a fost la un pas sã-l podideasã plînsul, anumite aspecte prezentate au fost deosebit de interesante. De departe, cea mai incitantã discutie a fost aceea cu privire la modul în care institutiile statului, cu atributii pe linia de monitorizare a infractorilor periculosi, si-au fãcut treaba. A fost pentru prima datã în istoria Politiei Neamt cînd un ofiter acuzã direct cã serviciile secrete nu s-au implicat, preferînd sã trateze cu lejeritate o solicitare. Dacã sînt adevãrate, declaratiile comisarului sef Soric ar trebui sã dea serios de gîndit mai marilor din Serviciul Român de Informatii si celor din Directia Generalã de Informatii si Protectie Internã (serviciul secret al Politei sau Politia Politiei, cum i se mai spune). „Pînã acum, la Neamt nu fost nici o situatie comparabilã cu cea de duminicã si pe care nu o putea preveni nimeni. Joi (n.n. - cu trei zile înainte de asasinat) am avut o întîlnire cu sefii serviciilor, respectiv SRI si SIPI, si le-am spus cã Falãu este un pericol si am nevoie de un filaj pe el. Am informatii cã seful SIPI s-a adresat DGIPI cu adresã în ziua de vineri sã punã filaj pe Falãu, însã nu s-a fãcut acest lucru. Dar dacã se fãcea îl prindeam mai repede si atît. Sub nici o formã el nu si-a procurat pistolul si nu-l procura în prezenta filajului si sub nici o formã filajul nu putea sã prevadã cã intrã în bar la ora 12 si executã un asasinat. L-am fi prins mai repede, dar noi ne-am miscat si l-am prins si mai repede“, a declarat Soric. Acesta a mai spus cã punerea în libertate a lui Falãu a fost adusã la cunostinta serviciilor la putin timp dupã iesirea viitorului asasin din penitenciar. Unul dintre rãspunsurile primite este nãucitor pentru serviciile secrete. Fãrã a da nume, seful Politiei Neamt a spus cã rãspunsul scris la solicitarea pe cazul Falãu suna cam asa: „Cristian Chilat este încarcerat“. Cu alte cuvinte, cei de la SRI sau SIPI habar nu aveau cã Falãu a iesit din închisoare si nici nu s-au sinchisit sã verifice informatia furnizatã de politisti. „Structurile care au atributii în urmãrirea infractorilor periculosi au fost informate de eliberarea lui. La IJP Neamt nu avem o structurã care sã ne permitã sã avem 24 de ore din 24 un om lîngã acest individ“, a mai spus Soric.

„Nu putem monitoriza mii de infractori“

Conducerea Politiei a încercat sã mai explice faptul cã este destul de dificil ca aceastã institutie sã monitorizeze toti infractorii si a arãtat cu degetul si spre anumiti procurori DIICOT care tãrãgãneazã dosarele. „Inspectoratul Judetean de Politie Neamt are în evidente cîteva mii de infractori. Bãnuiesc cã nu vã asteptati sã fie angajati oameni care sã fileze non-stop o mie si ceva de infractori. Iar atunci cînd este vorba de monitorizare si filaj, trebuie amintit cã aceste actiuni mai presupun niste autorizãri. Aceste persoane trebuie sã facã ceva ca sã poatã fi monitorizate. Este adevãrat cã individul care a fost eliberat din penitenciar a beneficiat de o atentie deosebitã din partea noastrã, dar el nu a sãvîrsit nici o infractiune din momentul eliberãrii si pînã în momentul incidentului grav de la Cafe Latino. Stiti foarte bine cã noi ne-am fãcut un obiectiv prioritar din a securiza spatiul public“, a declarat comisarul sef Ioan Andries.
ÃŽn completarea declaratiei, comisarul sef Soric a precizat: „Noi am desfãsurat activitãti în mod constant de urmãrire a unor indivizi care sînt certati cu legea. Nu pot oferi informatii, însã acest fapt care s-a produs nu putea fi prevenit. Este o chestiune strictã cu individul care a comis aceastã faptã. Uitati-vã la toate cazurile în care am reusit sã arestãm tot felul de indivizi, cazuri îngropate la DIICOT. Cazul Mironescu zace în sertarul unui procuror de la DIICOT de ani buni. Dosarul politistului Cezar Filip, atacat în scara blocului de persoane necunoscute se aflã tot în faza de cercetare“.


Articol afisat de 4091 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de sarin la data 18.11.2010 00:51
dispai naibii
da cand ai sa-ti iei scuipati pe strada, cum o sa fie, bah, mistar?!.. tu si cretinii aia care te aplaudau frenetic.. uiti pe banii cui ocupi incaperea aia degeaba?.. pe banii mei iti permiti sa faci misto de mine in engleza?!.. controlul la scufitza sa ti-l faci pe bani proprii, aia pentru care boceai, fatalaule!..
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective