Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2010
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Decembrie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
SCANDAL PENIBIL

SCANDAL PENIBIL

Pe marginea proiectului din parcul central

• Grigore Filimon, fost arhitect sef al judetului, explicã pentru cititorii Monitorului cum i-a venit în 2003 ideea unei cafenele pe esplanada Curtii Domnesti • acesta spune cã întreaga zonã urma sã fie schimbatã la fatã cu o primãrie nouã, piatetã pentru concerte si o prismã din sticlã inspiratã dupã modelul unei cafenele japoneze • initial trebuia construitã în spatele teatrului, dar Ministerul Culturii n-a fost de acord si a ajuns sub esplanadã • „Tot scandalul acesta care s-a iscat mi se pare penibil; nu vreau tevaturã, dar pot sã sustin cu argumente cã e nevoie de asa ceva“, spune Grigore Filimon •

Grigore Filimon e arhitect de peste jumãtate de veac, din care o bunã bucatã a fost arhitect sef al judetului. Cunoaste Piatra Neamt de la primele blocuri ridicate pînã la cele mai recente investitii imobiliare. Ce nu stie multã lume este cã ideea care a suscitat atîtea patimi în ultima vreme - ridicarea unei cafenele în parcul Tineretului - îi apartine. El a cunoscut zona pe cînd era copil, cînd parcul era de fapt o salã folositã drept cinematograf si arenã pentru galele de box. A cunoscut-o si mai tîrziu cînd, arhitect fiind, un prim-secretar de partid a bãtut cu palma în masã cã vrea sã radã spatiile verzi ca sã ridice Judeteana de partid. Si a cunoscut-o si în 2003, cînd a apãrut prima datã ideea reamenajãrii Curtii Domnesti. Era arhitect sef al judetului si tot ce se fãcea trecea pe la el. I s-a cerut ajutorul într-o problemã ridicatã de Dumitru Chitimus, parohul bisericii lui Stefan cel Mare. „Grup sanitar pentru enoriasi. Nu era chiar deplasatã solicitarea. Am legat-o cu faptul cã nici cei care se plimbau prin parc sau vizitau muzeele nu aveau unde se duce. Trebuia un grup sanitar. E zonã publicã si nu are. De aici a pornit totul. Cum nu puteam face în zona turisticã un WC public si sã-l intitulãm pur si simplu asa, trebuia sã-i punem ceva deasupra. O cafenea! Din sticlã. Pentru cã în arhitecturã s-a renuntat la copierea monumentului vechi atunci cînd au loc interventii pe el. Asta se cheamã pastisã. Nu se mai poartã copierea arhitecturii vechi, acum se merge pe foarte multã sticlã“, spune Grigore Filimon. Si dã exemplul catedralei Sfîntul Stefan, din Viena, în fata cãreia s-a ridicat o constructie nouã, modernã, numai sticlã si aluminiu. Se pare cã argumentele arhitecturale sînt douã: peretele de sticlã permite admirarea monumentului în voia cea bunã, iar jocul de lumini proiecteazã umbra istoricã peste clãdirea modernã. Asta s-a vrut si la Piatra Neamt, în zona drumului de strajã. „Asa-i spun eu, pentru cã acolo stãteau strãjerii cu archebuzele. Am fost dezamãgit cînd s-au amplasat acolo chioscurile similare celor de la Lacu Rosu sau a celor care vînd cîrnati în piatã la tîrguri. Acolo se duc boschetarii sã bea tuicã fiartã, iar copiii sînt momiti cu tot felul de prostii. Eu imaginasem o cafenea care sã asigure transparenta, sã poti citi zidul de sprijin de sub esplanadã si care sã aibã si grup sanitar la subsol“, spune arhitectul.

Sticlã a la Cafe Ingot

ÃŽn Kitakyushu, Japonia, spre sfîrsitul anilor ‘70, a apãrut Cafe Ingot, prismã 100% din sticlã, cu mobilier din sticlã si oglinzi anume dispuse încît sã creze impresia de spatiu infinit. Inspirat de japonezi, Grigore Filimon a creat proiectul în 2004 si s-a dus cu el la Gheorghe Stefan. „Mã simt vinovat, cã eu i-am bãgat sub nas si el a achiesat, a fãcut concurs de proiecte. Era o prismã din sticlã, 25x6 m, de-a lungul drumului de strajã. Initial am vrut-o în spatele Teatrului Tineretului, pe esplanada de acolo, dar Ministerul Culturii nu a fost de acord. Am mutat proiectul pe drumul de strajã si mi-a recomandat numai sã nu-l lipesc de zid, ca sã poatã fi admiratã structura de piatrã. Si urma sã vinã exact unde sînt acum chioscurile. Aici m-am oprit eu, n-am mai continuat pentru cã au intervenit lupii tineri, arhitectii, iar proiectul a fost unul mare, pe toatã Curtea Domneascã. Dar asta i-am dat eu lui Gheorghe Stefan si, din cîte stiu, a rãmas cu ideea mea, pe amplasamentul meu. Mi s-a pãrut util sã avem o asemenea investitie. Tot scandalul acesta care s-a iscat mi se pare penibil. Nu vreau tevaturã, dar pot sã sustin cu argumente cã e nevoie de asa ceva“, mai spune arhitectul Filimon.
Restaurarea Curtii Domnesti, proiect pentru care Primãria Piatra Neamt a obtinut si vreo 50 de milioane de lei de la UE, a fost gînditã initial tot de Grigore Filimon, apoi preluatã de generatia tînãrã de arhitecti pietreni si dezvoltatã în forma în care se va aplica. Filimon voia sã facã o piatã pe modelul celor din Spania sau Italia, care sã fie folositã pentru întîlniri publice, pentru spectacole, concerte etc. A fãcut proiect, a schimbat tot, în afara bisericii si Turnului voievodal. „Ministerul Culturii a fost de acord cu totul, ne-a impus doar sã folosim piatrã naturalã. Asta se întîmpla pe vremea lui Rotaru. Cînd a venit Stefan, i-a plãcut ideea si a continuat sã investeascã. Atunci i-am propus si sã facem primãrie nouã în zona istoricã. Clãdirea în care era si mai e si acum n-a fost niciodatã pentru primãrie. A fost institut de proiectare, acolo am început eu cariera. Clãdirea nu zice nimic, nu e cum ar trebui sã fie o primãrie. I-am prezentat si o solutie, i-a plãcut, a cumpãrat sediul fostei ITA si iarãsi nu m-am ales cu nimic, cã a fãcut concurs de proiecte si au cîstigat lupii tineri. Ei au venit cu variante mai mult decît mi-am permis eu. Cu pasaj subteran, cu tot ce se doreste. Eu am o retinere apropo de acest pasaj, cã sînt izvoarele care vin de pe Cozla. Cred cã va fi o zonã de adunat apa, dar nu comentez. Pînza freaticã e foarte sus la noi“, a încheiat arhitectul Grigore Filimon.

Articol afisat de 3077 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. CONSTANTINESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective