Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2011
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Ianuarie 2011
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Bistrita si-a arătat din nou „coltii“

Bistrita si-a arătat din nou „coltii“

• 12 persoane au fost evacuate, după ce barăcile le-au fost înconjurate de ape • mai multe gospodării au fost inundate • autoritătile „contraatacă“ cu teorii si comunicate încurajatoare •

Oamenii din Poiana Teiului se află din nou în alertă. Debitul mare al apei Bistritei si ghetarii adunati în aval de podul Zahorna, mai cu seamă în punctul Capul Poienii, le pun mari probleme. Sîmbătă apa s-a revărsat cu repeziciune în satul Topoliceni, inundînd 7 gospodării si platforma tehnologică a Antreprizei de Constructii Hidrotehnice (ACH), determinînd evacuarea a 12 persoane, ale căror barăci fuseseră înconjurate de ape. Acelasi debit crescut a produs tot în aceeasi zi infiltratii, determinînd inundarea a 4 gospodării situate pe malul stîng al Bistritei în satul Poiana Teiului. „Azi-dimineată am trecut cu bicicleta pe drumul din interiorul santierului si pe la amiază totul a fost inundat“, avea să ne spună Ermil Geană, paznicul ACH. Nu departe de intrarea pe platforma santierului se aflau alti cetăteni, ce-si „plîngeau“ necazul, încercînd să găsească vinovatul. Printre acestia si Ionel Ricea a cărei frumoasă gospodărie era deja cuprinsă de ape. Aflînd că sîntem de la presă oamenii ne-au prezentat un dosar în care se aflau mai multe hîrtii, printre care o adresă semnată de către cetătenii satului Topoliceni trimisă de mai multă vreme la factorii de decizie ai judetului, prin care cereau ca pe timpul iernii cota lacului de acumulare să fie scăzută, considerînd ei că astfel ar fi rezolvată problema. Unii dintre cei inundati din satul Poiana Teiului încercau la rîndu-le să-si urce în podul casei sau a grajdului niscai bunuri ce mai salvaseră din beciurile pline de apă,. În zonele afectate, ori în pericol de a fi inundate, se aflau sîmbătă prefectul de Neamt, Mihai Archip, Ion Păvăleanu, seful Apelor si colonelul Ioan Nitică, seful ISU Neamt. Discutau si încercau găsirea de solutii pentru limitarea pe cît posibil a eventualelor pierderi ce va să fie înregistrate de gospodarii amenintati de ape. De cum observau că în zonă se află factorii decidenti ai judetului, oamenii locului le dădeau ocol în speranta vreunei vesti bune, ori a unor vorbe de îmbărbătare. „De ce nu se pune trotil să se arunce în aer toti ghetarii ăstia? Ce-i atît de greu? Că ne-am săturat să tot stăm cu frica-n sîn iarnă de iarnă“, a spus Ioachim Geangalău, a cărui gospodărie prinsese deja apă. Dar cîte nu spune omul la necaz? Răspunsurile din partea oficialilor erau ascultate cu atentie maximă si credem noi si cu oarece întelepciune. Pentru că, asa cum avea să ne declare si nouă prefectul, rezolvarea nu-i de ici-colea. „Trebuie bani multi, eforturi mari si nu se stie dacă merită. În primăvară urmează să ne apucăm de unele lucrări pentru înlăturarea riscurilor de inundatii în zonă. Problema malului stîng al Bistritei, unde sînt înconjurate de ape acum 4 gospodării, nu stim dacă merită costurile mari ale unei investitii. Poate mai simplă ar fi mutarea gospodăriilor“, a spus prefectul.

Teorii

Întrebat despre teoria lansată de către poienari privind eliminarea fenomenului formării aglomerărilor de gheată si determinarea de inundatii în amonte de Poiana Teiului, în conditiile scăderii cotei apei în lac, prefectul Archip a spus printre altele: „Am ascultat mai multe teorii legate de acest zăpor, avînd nu de mult o discutie chiar cu un hidrolog pe această temă. Părerile sînt împărtite. Nu s-a creat deocamdată o părere acceptată unanim. În prezent ne tinem de niste planuri de uzinare si cei de la Hidroelectrica sînt în grafic. Numai că avem de-a face cu un fenomen greu de controlat si gestionat, iar noi avem în primul rînd în vedere să protejăm populatia si bunurile acesteia. Si asa cum afirmam, o dată cu lucrările pe care le vom efectua în zonă, din primăvară încolo, să eliminăm cît mai mult riscul inundatiilor în viitor“. Si totusi, si-n această iarnă poienarii n-au fost scutiti de problema zăporului, a ghetarilor si a revărsarii de ape prin unele locuri cu grad avansat de risc. Nădejdea cea mare se afla însă tot la „mama natură“, cea care prin temperatura moderată si eliminarea de precipitatii, poate pune la adăpost pe oamenii locului si gospodăriile acestora.

Comunicate încurajatoare

Ieri, duminică, comunicatul de presă emis de Comitetul Judetean Neamt pentru Situatii de Urgentă, prezenta în acest sens o situatie încurajatoare. „Temperatura la statia hidrometrică Frumosu, la ora 4,30 era de minus un grad. Din amonte de Poiana Teiului nu curge zai“. De altfel, din discutia purtată sîmbătă la fata locului cu colonelul Ioan Nitică, am retinut acelasi lucru. „Din fericire, vremea actionează în sensul unei rezolvări naturale, asta, dacă se va mentine în coordonatele, cîteva grade plus, ziua si o scădere la minus 1-2 grade, noaptea“. Cît priveste podul de gheată de pe Bistrita, acesta a început să cedeze făcînd loc apei prin aparitia tot pe cale naturală a unui canal, începînd din zona podului Săvinesti, numai în cîteva ore făcîndu-si cale pe distanta de 600 de metri. Spre seara aceleasi zile, în zona Cotul Fagului au mai fost detonate prin explozii încă vreo cîteva sute de metri de pod de gheată, pentru continuarea senalului. „Fenomenul de zăpor de pe rîul Bistrita, dincolo de caracteristicile sale generale, oferă manifestări deosebite de la an la an. Acum, cauza a fost debitul mare, fată de ce stiam noi pe timp de iarnă. O dată cu aceasta a crescut presiunea apei si gheata a fost ridicată. Apa neavînd loc de scurgere a luat-o spre maluri, iar acolo unde a găsit loc a inundat zona“, a afirmat seful ISU Neamt. Încurajări aveam să primim si de la inginerul Ion Păvăleanu, seful DGA Neamt. „Situatia nu este îngrijorătoare deocamdată, dar atîta timp cît se află ghetarii în albie crează probleme de alarmare. Debitul de 40 de m/sec si temperatura ceva mai ridicată, plus 4-5 grade, au condus la unele probleme“, a declarat seful Apelor.

Articol afisat de 1927 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(I. ASAVEI; S. TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective