Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2011
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Ianuarie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Mai nimeni nu scapã de plãti la sãnãtate

• asigurãrile de sãnãtate sînt obligatorii aproape pentru toatã lumea • singurele exceptii vor fi pensionarii cu venituri mai mici de 740 de lei, revolutionarii rãniti si copiii • trebuie sã plãteascã asigurãri si cei fãrã nici un fel de venituri • coasigurarea mai functioneazã doar pentru soti •

Contributiile la fondul asigurãrilor de sãnãtate au devenit obligatorii aproape pentru toatã lumea, indiferent dacã au sau nu venituri, fiind exceptate de la platã doar cîteva categorii sociale. Practic, de la 1 ianuarie 2011 aproape toti nemtenii sînt obligati sã dea lunar 5,5% din veniturile realizate pentru a putea beneficia de gratuitãti în sistemul sanitar. Autoritãtile au justificat obligativitatea plãtii de cît mai multe persoane prin faptul cã de la an la an a scãzut numãrul plãtitorilor, a crescut numãrul celor exceptati, ceea ce a dus la un buget din ce în ce mai mic. În aceste conditii, pentru ca o persoanã sã se mai poatã interna într-un spital gratis si ca sã mai primeascã o retetã gratuitã sau compensatã, trebuie sã cotizeze lunar cu minimum 37 de lei, cotã parte din salariul minim pe economie.

Pensionarii cu venituri de 741 de lei, plãtesc 1 leu CAS

De la începutul acestui an, statul a decis sã scuteascã de plata contributiei asigurãrilor de sãnãtate (CAS) doar trei categorii sociale: pensionarii cu venituri sub 740 de lei, copiii si revolutionarii rãniti. De exemplu, un pensionar ce are venituri de 741 de lei va trebui sã plãteascã 5,5% din valoarea pensiei, adicã 41 de lei. Pentru a nu i se reduce pensia sub pragul de 740 de lei, omul va da doar 1 leu la Sãnãtate. Unui pensionar cu venituri de 784 de îi va reveni o contributie de 43 de lei, pe care o va plãti integral, iar omul va lua în mînã 741 de lei. Mai dezavantajati vor fi cei care au pensii de peste 1.000 de lei care vor fi impozitate la valoarea ce depãseste acest prag si vor plãti si asigurãri de sãnãtate la toatã suma. De exemplu, o persoanã ce avea în decembrie 2010 o pensie de 1.500 de lei, va achita asigurãri de sãnãtate în valoare de 82,5 lei. Din suma initialã se scade aceastã contributie, se scade si suma de 1.000 de lei care nu este impozabilã si rezultã suma de 417,5 lei. La acesti bani se aplicã impozitul de 16% si rezultã cã din pensie i se mai scad 66,8 lei ce vor merge la Fisc. Astfel, din cei 1.500 de lei pe care i-a avut, în ianuarie 2011 pensionarul va primi 1.350,7 lei, diferenta de 149 de lei reprezentînd impozitul si asigurarea de sãnãtate. Rãmîne însã valabilã coasigurarea unuia dintre soti. Astfel, dacã sotul de exemplu, lucreazã si-si achitã asigurãrile de sãnãtate legal, sotia va beneficia de aceleasi drepturi, ea fiind coasiguratã prin lege din punct de vedere medical.

Sãrmanii pusi la platã

Asigurãrile de sãnãtate vor fi plãtite obligatoriu de salariati, de persoanele fizice autorizate, de agricultorii ce obtin venituri impozabile, chiar si de someri, chiar dacã nu direct ci de cãtre stat în contul lor dar si de beneficiarii ajutoarelor sociale pentru care vor plãti primãriile care îi au în grijã. Desi aproape toti locuitorii judetului au o formã de venituri sau alta, existã o categorie restrînsã de oameni care nu au nici un fel de venituri, nici pensii, nici ajutoare sociale, nici salarii sau alte surse de subzistentã. Si acestia sînt obligati ca de la 1 ianuarie 2011 sã plãteascã lunar 37 de lei pentru asigurãrile de sãnãtate, suma reprezentînd 5,5% din salariul minim pe economie. Persoanele fãrã venit trebuie sã depunã o cerere la primãrie pentru a beneficia de ajutor social si în acest caz contributia va fi plãtitã de cãtre primãrie. În cazul în care nu pot face dovada acestui ajutor social, trebuie sã plãteascã lunar contributia la asigurãrile de sãnãtate, potrivit legii privind reforma sãnãtãtii.
Persoanele care nu au avut nici un venit în ultimii cinci ani si nici nu au beneficiat de ajutor social vor plãti contributia la sãnãtate pe ultimele sase luni, dacã pot face dovada statutului lor. Dacã unii dintre acesti sãraci mai trãiesc din banii trimisi de copii de prin strãinãtate sau din produsele obtinute prin gospodãrii, existã si unii care nu au nici dupã ce bea apã. Acestia trebuie si ei sã scoatã 37 de lei pentru sãnãtate, pentru cã altfel, riscã executarea silitã.

„Sãnãtatea nu-i ieftinã“

Reprezentantii Casei de Asigurãri de Sãnãtate Neamt cred cã noile reglementãri, desi nedorite, erau necesare deoarece bugetul asigurãrilor era din ce în ce mai scãzut, iar costurile tot mai mari. „Sãnãtatea nu-i ieftinã nicãieri în lume si s-a dovedit cã nici la noi. Din pãcate, în ultimii ani au fost exceptate tot mai multe categorii de persoane de la platã astfel încît s-a ajuns ca în judet sã cotizeze circa 100.000 de persoane dar sã beneficieze peste 450.000. Apoi, în ultimii ani, contributiile s-au tot redus, de la 7% pentru angajati si tot atît pentru angajatori la 5,5% acum. ÃŽncã ceva, pînã în anul 2003 pensionarii plãteau cu totii asigurãri de sãnãtate si abia dupã aceea s-a exceptat aceastã categorie. Toate aceste mãsuri au condus la o scãdere drasticã a încasãrilor, iar pînã acum deficitul a fost acoperit de stat. Acum trebuiau impuse niste mãsuri noi care sã ne facã sã supravietuim si care, în timp, dacã se va face o reformã eficientã în sistemul sanitar, va duce si la o eficientizare a sa“, a declarat Valericã Frãtilã, presedintele CJAS Neamt.

Articol afisat de 2542 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective