Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2011
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Ianuarie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
BOICOTATI POMPELE!

BOICOTATI POMPELE!

FALIMENTATI BENZINÃRIILE!

• nemtenii sînt îndemnati sã boicoteze timp de trei zile benzinãriile în semn de protest pentru cresterea pretului carburantilor • taximetristii sînt disperati de cît de prost merge afacerea dupã scumpirile repetate • „Dacã nimeni nu alimenteazã trei zile, sigur se vor ieftini combustibilii“, a declarat Ion Lãzãroaie •

Nemtenii sînt îndemnati pe site-uri de socializare ca pe parcursul a trei zile din aceastã lunã sã ocoleascã pe cît posibili pompele de la statiile de distributie a combustibililor, sperîndu-se cã prin acest protest se vor reduce preturile. Mesajul care circulã contine recomandarea ca toti conducãtorii auto sã protesteze pe 17, 18 si 19 ianuarie împotriva scumpirii carburantilor: „Dragi români, haideti sã nu ne mai lãsãm cãlcati în picioare de benzinari si sã-i facem sã vadã ce înseamnã sã piardã bani. Dupã asta, pretul benzinei/ motorinei va scãdea. Sã nu intre nimeni în nici o benzinãrie, pe 17- 18-19 ianuarie. Sã mergem cu mijloacele de transport în comun, cu bicicletele, pe jos, sau alimentati înainte“. Astfel de actiuni au avut loc, izolat, în ultimele zile, în diferite localitãti din tarã, prin alimentãri partiale, plãtite cu mãruntis. „Din 17 ianuarie 2011, nu mai alimentati! Este singura solutie de spargere a monopolului carburantilor. Lovind într-unul singur, acesta va avea douã solutii: sã intre în faliment sau sã scadã pretul, declansînd în acest fel concurentã pe piatã. Alãturã-te si tu!“, este alt îndemn care circulã prin e-mail si Facebook. Este un gen inedit de protest fatã de cresterea brutalã a pretului benzinei în special în ultimul an, prin mãrirea repetatã a accizelor. Asta în conditiile în care România este una dintre putinele tãri din zonã care mai dispun de rezerve de hidrocarburi.

Taximetristii vor protest

Printre clientii de bazã ai pompelor de distributie a combustibililor senumãrã taximetristii, care se plîng cã în ultima perioadã afacerea lor s-a dus de rîpã. Mizînd pe experienta lor în ale alimentãrii, ei sustin cã dacã se vrea o reactie de protest fatã de benzinari, cu scop atins, atunci ar trebui sã se renunte la a se mai cumpãra combustibili de la o anumitã statie. „Decizia nealimentãrii trimp de trei zile e bunã, pentru cã se va vedea cã lumea e supãratã. Dar nu stiu ce efect va avea, pentru cã se va merge la pompã fie înainte de data de 17, fie dupã 19 ianuarie. Deci cantitatea vîndutã va fi cam aceeasi. O propunere cu efect ar fi sã nu se mai alimenteze de la Petrom si de la statiile lor. Petrom dã tonul la scumpiri. Dacã nimeni nu alimenteazã la ei trei zile, sigur se vor ieftini combustibilii. Nu trebuie sã protestãm fatã de ei o sãptãmînã, o lunã... Si dupã ei se vor lua si ceilalti si vor reduce preturile. Noi, taximetristii, sîntem disperati. Nu cîstigãm nimic din afacerea pe care o derulãm. Mie personal nu-mi rãmîne nimic dupã ce plãtesc rata la masinã si chitantele la pompã. Sãptãmîna viitoare (n.r. - aceasta), de la nivelul Asociatiei Nationale a Operatorilor de Transport în Regim Taxi se vor trimite adrese în judetele tãrii prin care li se va cere taximetristilor sã nu mai meargã la Petrom. Vom multiplica acea adresã si o vom da fiecãrui taximetrist din judet. Trebuie sã se întîmple ceva bun si pentru transportatori“, a declarat Ion Lãzãroaie, presedintele asociatiei judetene a taximetristilor.

Intrã-n joc si social-democratii

Social-democratii se declarã de partea soferilor care au decis sã boicoteze benzinãriile fie alimentînd cantitãti infime si plãtind cu gãleata de monede, fie nealimentînd deloc cîteva zile. Ba, mai mult, uitîndu-se mai atent în canistra de benzinã, PSD a început sã vadã portocaliu. „Sînt semnale cã o parte din aceste companii petroliere au început sã cotizeze la partidul de guvernãmînt. Pentru cã se apropie alegerile si deja sînt zvonuri care anuntã cã PDL se pregãteste sã dea pînã la 300 de euro pe vot, deci are nevoie de bani. Altfel nu se explicã. Existã o comisie, de sase ani, care ancheteazã pretul carburantilor si nu vedem nici un rezultat. Pretul este în continuare nejustificat, iar cresterile la fel, din orice ratiuni am încerca sã privim acest subiect“, a declarat Alin Antochi, presedintele PSD Neamt. ÃŽn opinia acestuia, protestul inedit la care au recurs tinerii prin aproape toatã tara, în încercarea de a potoli foamea de bani a benzinarilor, este perfect justificat si nu încalcã legea cu nimic. Desi unii au fost amendati, cum s-a întîmplat la Craiova. „Nu este nimic ielgal în a alimenta cantitãti mici sau în a achita cu diviziuni monetare. Este inacceptabil ca tinerii care au ales acest mod elegant pînã la urmã de a protesta sã fie amendati“, a mai spus Antochi. Colegul sãu Rãzvan Bobeanu considerã cã tot ce s-a întîmplat spune multe despre ce se întîmplã în România. „Consiliul Concurentei s-a sesizat abia dupã ce tinerii au blocat benzinãriile, plãtind cu gãleata de monede. De ce nu s-a sesizat anterior acestor actiuni civice? Este condus de un fost consilier prezidential care, avînd în vedere modul în care a fost tratatã aceastã problemã, ar trebui sã-si dea demisia. Nu este normal sã creascã pretul la benzinã si motorinã în conditiile în care pretul barilului de petrol a scãzut. Iar la Craiova, în loc sã se lupte cu clanurile mafiote, organele statului amendeazã acesti tineri. Este un exemplu al abuzului de putere din România anului 2011. Asta este atitudinea civicã pe care românii au înteles sã o ia vizavi de pretul carburantilor si este una frecventã în tãrile occidentale“, a spus si Rãzvan Bobeanu.

Articol afisat de 1988 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, M. CONSTANTINESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective