Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2011
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Ianuarie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„FLORICICA“, ÃŽN FUNDU’ GOL

„FLORICICA“, ÃŽN FUNDU’ GOL

• printr-o adresã imperativã, fostul director Constantin Alupului Rus cere sã i se dea cam tot ce apartine Ansamblului Floricicã de la Munte, precizînd cã bunurile sînt ale asociatiei a cãrui presedinte este • ar fi vorba de costume populare, instalatia de sonorizare, papucii dansatorilor, mufe, cabluri, fierul de cãlcat, ghete de damã, bundite, cãmãsi, chimire, catrinte etc • directorul actual a declarat cã asa ceva nu se poate întîmpla •

Pe adresa Centrului pentru Culturã si Arte „Carmen Saeculare“ a ajuns ieri o nouã adresã, expediatã de cãtre fostul director al institutiei, Constantin Alupului Rus, care vrea pentru asociatia pe care o conduce costumele populare, instalatia de sonorizare, papucii dansatorilor, mufe, cabluri, masina de spãlat, fierul de cãlcat etc. Solicitarea cu semnãtura fostului director începe blînd, cu o constatare, si se încheie cu amenintarea cã dacã nu va fi respectatã va fi nevoit „sã apeleze la ajutorul organelor de justitie“.

Bundite, fluiere, pene de pãun, pantofi...

„Constatînd cã în cadrul institutiei dumneavoastrã nu mai activeazã Ansamblul Folcloric Profesionist «Floricicã de la Munte», vã rugãm sã predati Asociatiei Consiliului National al Organizatiilor de Festivaluri Folclorice bunurile procurate în decursul anilor si puse la dispozitia ansamblului sus-amintit de cãtre ACNOFF. Vã prezentãm situatia bunurilor de inventar ce apartin ACNOFF si pe care dorim sã le recuperãm pentru a le folosi în activitatea culturalã din judet. Sper cã acest transfer se va face pe cale amiabilã, nefiind nevoiti sã apelãm la ajutorul organelor de justitie“. Acesta este continutul adresei ce poartã semnãtura presedintelui ACNOFF, Constantin Horia Alupului Rus. Si în baza acesteia se solicitã printre multe altele zece perechi de ghete de damã, bundite, cãmãsi, chimire, catrinte, podoabe pene de pãun, trei fluiere, sase mãsti populare, o cãmasã a solistei de muzicã popularã, cãciuli, marame, cinci trole pentru umerase duble, saisprezece valize, un cuier cu patru brate, o masinã de spãlat automatã, un aspirator Phillips, un fier de cãlcat, pantofi de damã, o dozã vioarã shadow, un lapp-top în valoare de 1.970 de lei, panouri pentru expozitie etc. Valoarea totalã a bunurilor cerute este de 28.624,54 lei, adicã aproape 300 de milioane de lei vechi. Cererea fostului director al centrului vine la cîteva zile dupã ce s-a încheiat inventarul în aceastã institutie, ceea ce dã unele bãnuieli actualei conduceri cã existã „scurgeri de informatii“ din interior cãtre Constantin Alupului. „Este curios cã dupã ce s-a încheiat o inventariere care nu s-a mai fãcut niciodatã în institutie a apãrut aceastã nouã solicitare a domnului fost director, prin care cere foarte multe dintre bunurile ce apartin ansamblului. I-am cerut printr-o adresã oficialã sã ne punã la dispozitie un act în baza cãruia s-au fãcut transferurile de bunuri de la centru cãtre fantomatica asociatie pe care o reprezintã. Chiar dacã e la pensie, domnul Alupului ar trebui sã stie cã ansamblul existã si colaboreazã cu tineri entuziasti din judet, care nu sînt plãtiti pentru a sta degeaba ci pentru repetitii si spectacole. Cred cã dacã tot îl îngrijoreazã destinul culturii nemtene, ar trebui sã aibã mai multã grijã de institutia pe care a pãstorit-o zeci de ani si nu sã îi ia ce i-a mai rãmas. Mã asteptam sã fie eminenta cenusie din umbrã pentru Carmen Saeculare...“, a declarat Dana Macsim, director al Centrului „Saeculare“.

Alupului se teme de molii...

ÃŽntrebat de ce vrea respectivele bunuri, Constantin Alupului zice cã vrea sã facã un bine folclorului nemtean si sã nu lase lucruri de valoare sã fie mîncate de molii. „Eu am cerut ceea ce apartine inventarului asociatiei, pentru cã mã trag la rãspundere cei care fac parte din aceastã asociatie. Tot ce am solicitat a fost cumpãrat cu facturi si am lãsat bunurile sã fie folosite de cãtre ansamblul centrului, fãrã sã cer vreun leu. Acum, dacã nu mai existã ansamblul, pentru cã din ce-a fost au mai rãmas un dansator, un solist si trei muzicanti, cred cã bunurile trebuie valorificate în altã parte. Le dãm unor formatii de la tarã, instruite de fostii dansatori ai ansamblului. Eu nu mã apuc sã fac prostii, am documente cu care dovedesc cã bunurile trebuie recuperate. Nu-s pentru mine personal, sînt pentru a porni folclorul nemtean care s-a blocat. Trebuie pãstrat dansul popular. Asta nu e ca si costumul, sã îl vezi la muzeu, asta trebuie practicat. Ne vom lupta pentru a recupera aceste bunuri, asa cum au fãcut ei cînd ne-au luat masina. Sper cã nu vom ajunge în instantã. Dacia aia nu era pentru mine, era tot pentru asociatie, pentru binele folclorului. Conducerea de la «Saeculare» are o gîndire strîmbã cînd e vorba de ONG, crede cã musai se fac matrapazlîcuri. Dar eu n-am fãcut asa ceva. Personal nu duc lipsã de nimic. Ei vor mereu rãzboi. Iar eu vreau dreptul meu, pe care îl cer. Nu ne trebuie costume la asociatie ca sã le mãnînce moliile, ci sã fie purtate“, a spus fostul director.

Precedentul existã

Constantin Alupului nu e la primul gest de acest gen. Prima revendicare a vizat centrala termicã ce deservea fostul sediu al centrului, de pe Stefan cel Mare. Fãrã prea multe rugãminti a luat-o din perete si a plecat cu ea, justificînd cã e a asociatiei. Apoi a cerut o Dacie ale cãrei acte sînt pe jumãtate la el si restul la centru. Cu masina n-a mai avut asa mare succes, pentru cã e în curte la «Carmen Saeculare» si va fi scoasã la licitatie. Ex-directorul a prins „curaj» în redactarea acestei ultime adrese dupã ce toti dansatorii Ansamblului Floricicã de la munte au rãmas fãrã contract cu centrul, fiind cooptati în spectacole pe bazã de contracte de colaborare. ÃŽn aceste conditii ei sînt plãtiti doar pentru cît presteazã efectiv - pe durata repetitiilor si a dansului în fata publicului si nu la un salariu fix, asa cum se întîmpla pînã acum un an.

Articol afisat de 3768 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective