Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2011
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Ianuarie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Autismul, recunoscut de stat dar plãtit de pãrinti

• pentru prima datã la noi, copiii vor fi testati în vederea depistãrii precoce a autismului • testele vor fi fãcute de medicii de familie ori de pediatri • aceste analize vor fi plãtite de stat dar tratamentele, probabil, tot de pãrinti •

Autismul, o gravã afectiune psihicã ce afecteazã tot mai multi copii, este reglementat pentru prima datã la noi printr-o lege care recunoaste aceastã boalã si care încearcã sã impunã niste teste în vederea depistãrii ei precoce. Din pãcate, legea are si unele lacune, în sensul cã stabileste cã analizele vor fi decontate de cãtre stat prin intermediul caselor de asigurãri de sãnãtate, dar cînd vine vorba despre decontarea terapiei copilului diagnosticat cu aceastã afectiune, nu mai face nici o precizare. Toate tratamentele si terapiile necesare în cazul copiilor autisti sînt foarte scumpe, iar nedecontarea de cãtre stat mãcar a unei pãrti din costuri, nu-i ajutã deloc pe pãrinti. Practic, este vorba despre un proiect de lege elaborat de cãtre Ministerul Sãnãtãtii ce a fost pus în dezbatere publicã miercuri, 19 ianuarie. Noua reglementare ia în discutie depistarea din vreme si impunerea de terapii combinate pentru boli precum autismul infantil, întîrzierile mintale, sindromul deficitului de atentie, mai cunoscut sub numele de ADHD, tulburãrile depresive la copii etc. De asemenea, se stabileste si echipa medicalã ce va fi implicatã în aceste activitãti, medicul de familie ori pediatrul fiind prima verigã din acest lant care continuã cu psihologi, psihiatri, terapeuti, logopezi, specialisti în tulburãri mintale la copii etc.
Cea mai importantã prevedere a acestei legi stabileste ca dupã intrarea ei în vigoare sã fie testati toti copiii, cu vîrste cuprinse între 1 si 3 ani, pentru a se stabili dacã acestia prezintã unele tulburãri de tip autist sau orice formã de întîrziere mintalã. Concret, medicii de familie sau pediatrii vor pune pãrintii acestor copii sã rãspundã la un chestionar cu mai multe întrebãri, iar astfel de evaluãri vor fi fãcute la vîrstele de 12, 18, 24 si 36 de luni. Printre întrebãri se vor regãsi unele de genul „copilul rãspunde cînd este strigat pe nume?, întinde mîinile sã fie luat în brate?, zîmbeste cînd altii îi zîmbesc?“. Medicii vor puncta fiecare rãspuns si vor face o evaluare, iar dacã vor identifica probleme comportamentale vor trimite copilul la psiholog si la psihiatrul pediatru care vor începe terapia cu micutul.
Pediatrii nemteni salutã aceastã lege si cred cã este cel mai bun lucru care se putea întîmpla, mai ales cã numãrul cazurilor este din ce în ce mai mare. „Este salutar faptul cã, în sfîrsit, cineva se gîndeste si la copiii cu autism. Din pãcate, în ultimii ani am întîlnit tot mai multi copii care prezentau diverse tulburãri de tip autism, pe cînd în anii ‘90 numãrul acestor cazuri era extrem de redus. Dacã acest program se va aplica, cred cã într-adevãr va fi foarte eficient, autismul necesitînd instituirea de terapii la vîrste cît mai fragede, pentru a deveni eficiente“, a declarat medicul pediatru Suzana Constantinescu, sefa Sectiei Pediatrie de la Spitalul Judetean.

Articol afisat de 1696 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective