Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2011
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Martie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„AM RÃMAS CU MORTU’ ÃŽN CASÓ

„AM RÃMAS CU MORTU’ ÃŽN CASÓ

• clãdirea Spitalului Vechi, o constructie ce dateazã de 77 de ani, precum si sectiile de Oncologie si Dermatologie ar fi trebuit dãrîmate de acum 5 ani • acestea prezintã un risc seismic ridicat si nu pot fi consolidate • în cazul unui cutremur, peste 300 de pacienti si medici ar putea muri sub dãrîmãturi •

Judetul Neamt este o zonã lipsitã de activitate seismicã si oarecum protejat de efectele unui cutremur de mare intensitate, datoritã structurii solide a solului. ÃŽn Piatra Neamt existã însã cîteva constructii despre care se stie de ani de zile cã nu prezintã sigurantã în exploatare si cã orice cutremur de pãmînt care ar depãsi 6 grade pe scara Richter, le-ar transforma în mormane de moloz si ar putea ucide sute de oameni. Cu toate acestea, nimeni nu face nimic, iar autoritãtile dau vina pe vesnica lipsã de fonduri care nu permite fie demolarea acestora, fie consolidarea lor, asa cum ar trebui. Cele mai multe astfel de clãdiri care ar fi trebuit demult culcate la pãmînt apartin Spitalului Judetean. Concret, clãdirea Spitalului Vechi precum si pavilioanele ce adãpostesc sectiile de Oncologie si de Dermato-Venerice au fost propuse spre demolare încã din anul 2006, iar expertiza tehnicã fãcutã la acea datã arãta cã acestea nu prezintã sigurantã în cazul unui cutremur. De asemenea, se preciza cã o eventualã consolidare a acestora nu s-ar justifica pentru simplul motiv cã ar fi fost mai costisitoare decît ridicarea unei clãdiri noi. Autoritãtile nemtene stiau de atunci despre aceste riscuri dar cu toate acestea problema a rãmas doar în stadiul teoretic. Dumitru Badea, vicepresedinte al CJ Neamt la acea vreme, spunea în 2007 despre clãdirea Spitalului Vechi, citînd dintr-o expertizã, cã urmare a seismelor din 1940, 1977, 1986 si 1990 au apãrut fisuri în diafragmele de zidãrie, în parapeti, socluri si tavane. Pardoselile prezintã fisuri la toate etajele clãdirii, infiltratii fiind în grupurile sanitare si în subsolul spitalului. ÃŽn aceeasi situatie se afla si pavilionul de Dermato-Venerice. „ÃŽn aceastã situatie, CJ va lua hotãrîrea de a demola cele douã clãdiri expertizate. Deoarece ambele constructii au spatii aglomerate, mentinerea acestora în starea actualã nu este posibilã“, declara acum patru ani vicele Badea. Timpul a dovedit cã nu se poate, administratiile publice locale dar si spitalul negãsind niciodatã banii necesari pentru demolarea acelor clãdiri.

250 de bolnavi si circa 100 de cadre medicale se tem

ÃŽn Spitalul Vechi precum si la Oncologie si Dermato sînt în total 250 de paturi, toate ocupate permanent. ÃŽn afara acestor bolnavi, circa 100 de cadre medicale ce lucreazã în aceste sectii se tem zi de zi pentru viata lor în cazul unui cutremur. Sefii Spitalului Neamt sînt constienti de riscuri dar, din pãcate, nu pot face nimic. „ÃŽntr-adevãr, Spitalul Vechi si cele douã pavilioane trebuiau demolate demult dar nu au fost gãsite resursele necesare. Apoi s-ar mai pune si problema lipsei de spatiu, neavînd unde sã mutãm bolnavii în cazul în care am demola aceste clãdiri. Sã sperãm cã nu va avea loc nici un cutremur prea curînd si sã sperãm cã vom rezolva problema cît mai repede“, a declarat medicul Sorin Ciobanu, managerul Spitalului Neamt. Cu speranta trãiesc si autoritãtile judetene, care sînt administratori ai spitalului cu pricina. „Marea noastrã sansã era dacã se construia spitalul despre care s-a tot vorbit, pe Calea Romanului. Dar asta nu se va mai întîmpla si atunci «am rãmas cu mortu’ în casã». Nici nu stiu ce sã zic despre situatia aceasta. Dacã expertizele spun cã acele clãdiri nu prezintã sigurantã în exploatare, atunci asa e. Dacã nu pot fi întãrite, reabilitate, situatia e si mai gravã! Ce sã faci cu bolnavii, unde sã îi muti? Plus cã o mutare de aceasta nu e o chestiune temporarã, trebuie gãsitã o solutie definitivã. Nici cu banii nu stiu dacã am putea rezolva problema, în cazul în care am avea sumele suficiente, desigur! Doar sã construim un spital nou! Dar singuri nu putem... Sperãm sã gãsim un partener, un investitor cu care sã ne asociem pentru a construi un spital în parteneriat public-privat. ÃŽn acest moment nu stiu ce as putea rãspunde la o întrebare legatã de soarta Spitalului Vechi despre care se spune cã nu prezintã sigurantã în exploatare. Sper sã mai reziste asa, sã nu aparã complicatii!“, a declarat Vasile Pruteanu, presedinte al Consiliului Judetean.
Spitalul Vechi din Piatra Neamt dateazã din 1935, dupã cum se aratã si pe o placã de marmurã postatã pe unul din ziduri si pe care scrie: „Acest spital s-a clãdit în anul 1935 sub domnia M.S. Regelui Carol al -II-lea, fiind primministru Gh. Tãtãrãscu, iar ministrul sãnãtãtii dr. I.E. Costinescu“.

Articol afisat de 2081 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective