Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2011
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Aprilie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
CJ dã 80.000 de euro pe un cazinou si o vilã

CJ dã 80.000 de euro pe un cazinou si o vilã

• CJ vrea sã achizitioneze douã clãdiri din cadrul Statiunii Bãltãtesti, pierdute în instantã si scoase la vînzare • este vorba despre imobilul în care a functionat odinioarã un cazinou si Vila Parc • i se cer 80.000 de euro, la pretul zilei •

Averea judetului va spori odatã cu achizitionarea a douã obiective care se regãsesc la Bãltãtesti si care au fãcut obiectul unei dispune în instantã între legislativ si mostenitorii familiei Cohen, cei din urmã iesind învingãtori. Consiliul Judetean va valorifica dreptul de preemptiune si i se vor restitui în naturã, contracost, douã imobile: clãdirea Cazinou cu terenul aferent, în suprafatã de 1.789 metri pãtrati, si clãdirea Vila Parc cu teren aferent în suprafatã de 118 metri pãtrati, imobile ce intrã în componenta Statiunii Bãltãtesti.
ÃŽn martie anul acesta, beneficiarul retrocedãrii - Daniela Cohen, a anuntat Consiliul Judetean cã intentioneazã sã înstrãineze cele douã imobile, solicitînd institutiei, în calitate de proprietar al întregii statiuni, sã se pronunte cu privire la dreptul de preemptiune. Pretul cerut este de 80.000 euro, respectiv echivalentul în lei la cursul BNR. „ÃŽn vederea reîntregirii patrimoniului aferent Statiunii Bãltãtesti, propun exercitarea de cãtre Consiliul Judetean Neamt a dreptul de preemptiune la cumpãrarea imobilelor în cauzã si constituirea unei comisii de negociere a pretului de achizitionare a celor douã imobile, formatã din trei consilieri judeteni. Dupã cumpãrare, imobilele se vor înregistra în domeniul privat al judetului Neamt si se vor reda în administrarea Ministerului Apãrãrii Nationale - UM 02275 Bãltãtesti“, a declarat Vasile Pruteanu, presedinte al Consiliului Judetean Neamt. Procesul dintre mostenitorii fostilor proprietari ai statiunii pe de o parte si Primãria Bãltãtesti si Consiliul Judetean pe de alta nu a fost nici scurt si nici usor. Cu toate cã pãrtile române au invocat lipsa de probe a mostenitorilor, magistratii au zis altceva. Statiunea a fost revendicatã de patru persoane care sustin cã sînt mostenitorii fostilor proprietari, israelienii Lazãr si David Goldhamer.

Statiunea dãinuie de pe la 1810

Acestia s-au adresat mai întîi Primãriei Bãltãtesti si Consiliului Judetean pentru restituirea proprietãtii si cum au primit aviz negativ la cererea de retrocedare, s-au adresat instantei. Primarul de atunci al Bãltãtestiului - e vorba de mandatul trecut - sustinea cã retrocedarea, cerutã separat de patru persoane din SUA, Franta si Israel, nu a fost admisã pentru cã solicitantii nu au prezentat nici un document care sã ateste calitatea lor de mostenitori. De altfel, nici unul dintre ei nu a venit la Bãltãtesti, în zonã fãcîndu-si aparitia doar avocatii lor. Notificãri prin care se cerea statiunea au început sã soseascã separat la Primãria Bãltãtesti din anul 2001. Prima cerere a venit de la Mosbacher Arlette si Blumenfeld Denise, cu domiciliul în Franta, si fãcea referire la restituirea în naturã a proprietãtii. Dupã doi ani, statiunea era cerutã si de Sondralee Goldhamer, din SUA, nora lui Lazãr Goldhamer, aceasta sustinînd cã este îndreptãtitã sã primeascã mai multe imobile si 100 de hectare de teren. În notificare preciza cã, în situatia în care nu va fi posibilã restituirea în naturã, doreste despãgubiri de cinci milioane de dolari. Statiunea a fost înfiintatã în 1810 de principele Cantacuzino, care, aflat la vînãtoare, a descoperit fîntîni cu apã sãratã si a pus bazele unui asezãmînt balneo-climateric. În timpul primului rãzboi mondial, a fost transformatã în spital militar. Statiunea a avut mai multi proprietari, în 1920 fiind vîndutã doctorului Goldhamer. Din 1993 a fost preluatã de MApN, care a modernizat cele patru hoteluri de tratament din zonã. Aici au fost cazati, pentru readaptare, si soldati români care au participat la misiuni în Afganistan. Analizele efectuate înainte de nationalizare aratã cã izvoarele terapeutice de la Bãltãtesti sînt cele mai bogate în sãruri din toate apele omologate în Europa. În prezent, sub administrarea Ministerului de Interne, statiunea asigurã tratament pentru persoane care suferã de afectiuni ale aparatului locomotor, afectiuni vasculare periferice, afectiuni ale sistemului nervos sau afectiuni respiratorii.

Articol afisat de 1905 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective