Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2011
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Aprilie 2011
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
CJ dă 80.000 de euro pe un cazinou si o vilă

CJ dă 80.000 de euro pe un cazinou si o vilă

• CJ vrea să achizitioneze două clădiri din cadrul Statiunii Băltătesti, pierdute în instantă si scoase la vînzare • este vorba despre imobilul în care a functionat odinioară un cazinou si Vila Parc • i se cer 80.000 de euro, la pretul zilei •

Averea judetului va spori odată cu achizitionarea a două obiective care se regăsesc la Băltătesti si care au făcut obiectul unei dispune în instantă între legislativ si mostenitorii familiei Cohen, cei din urmă iesind învingători. Consiliul Judetean va valorifica dreptul de preemptiune si i se vor restitui în natură, contracost, două imobile: clădirea Cazinou cu terenul aferent, în suprafată de 1.789 metri pătrati, si clădirea Vila Parc cu teren aferent în suprafată de 118 metri pătrati, imobile ce intră în componenta Statiunii Băltătesti.
În martie anul acesta, beneficiarul retrocedării - Daniela Cohen, a anuntat Consiliul Judetean că intentionează să înstrăineze cele două imobile, solicitînd institutiei, în calitate de proprietar al întregii statiuni, să se pronunte cu privire la dreptul de preemptiune. Pretul cerut este de 80.000 euro, respectiv echivalentul în lei la cursul BNR. „În vederea reîntregirii patrimoniului aferent Statiunii Băltătesti, propun exercitarea de către Consiliul Judetean Neamt a dreptul de preemptiune la cumpărarea imobilelor în cauză si constituirea unei comisii de negociere a pretului de achizitionare a celor două imobile, formată din trei consilieri judeteni. După cumpărare, imobilele se vor înregistra în domeniul privat al judetului Neamt si se vor reda în administrarea Ministerului Apărării Nationale - UM 02275 Băltătesti“, a declarat Vasile Pruteanu, presedinte al Consiliului Judetean Neamt. Procesul dintre mostenitorii fostilor proprietari ai statiunii pe de o parte si Primăria Băltătesti si Consiliul Judetean pe de alta nu a fost nici scurt si nici usor. Cu toate că părtile române au invocat lipsa de probe a mostenitorilor, magistratii au zis altceva. Statiunea a fost revendicată de patru persoane care sustin că sînt mostenitorii fostilor proprietari, israelienii Lazăr si David Goldhamer.

Statiunea dăinuie de pe la 1810

Acestia s-au adresat mai întîi Primăriei Băltătesti si Consiliului Judetean pentru restituirea proprietătii si cum au primit aviz negativ la cererea de retrocedare, s-au adresat instantei. Primarul de atunci al Băltătestiului - e vorba de mandatul trecut - sustinea că retrocedarea, cerută separat de patru persoane din SUA, Franta si Israel, nu a fost admisă pentru că solicitantii nu au prezentat nici un document care să ateste calitatea lor de mostenitori. De altfel, nici unul dintre ei nu a venit la Băltătesti, în zonă făcîndu-si aparitia doar avocatii lor. Notificări prin care se cerea statiunea au început să sosească separat la Primăria Băltătesti din anul 2001. Prima cerere a venit de la Mosbacher Arlette si Blumenfeld Denise, cu domiciliul în Franta, si făcea referire la restituirea în natură a proprietătii. După doi ani, statiunea era cerută si de Sondralee Goldhamer, din SUA, nora lui Lazăr Goldhamer, aceasta sustinînd că este îndreptătită să primească mai multe imobile si 100 de hectare de teren. În notificare preciza că, în situatia în care nu va fi posibilă restituirea în natură, doreste despăgubiri de cinci milioane de dolari. Statiunea a fost înfiintată în 1810 de principele Cantacuzino, care, aflat la vînătoare, a descoperit fîntîni cu apă sărată si a pus bazele unui asezămînt balneo-climateric. În timpul primului război mondial, a fost transformată în spital militar. Statiunea a avut mai multi proprietari, în 1920 fiind vîndută doctorului Goldhamer. Din 1993 a fost preluată de MApN, care a modernizat cele patru hoteluri de tratament din zonă. Aici au fost cazati, pentru readaptare, si soldati români care au participat la misiuni în Afganistan. Analizele efectuate înainte de nationalizare arată că izvoarele terapeutice de la Băltătesti sînt cele mai bogate în săruri din toate apele omologate în Europa. În prezent, sub administrarea Ministerului de Interne, statiunea asigură tratament pentru persoane care suferă de afectiuni ale aparatului locomotor, afectiuni vasculare periferice, afectiuni ale sistemului nervos sau afectiuni respiratorii.

Articol afisat de 1661 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective